28 Ocak 2015 Çarşamba

PTT 1.Lig Panorama (17.Hafta)


        PTT 1.Lig'de ilk devrenin son maçı, ikinci devrenin ilk maçı olarak oynandı. Orduspor, Bucaspor ve Karşıyaka takımları transfer yasağından dolayı transfer yapamadılar. Orduspor'da 23 futbolcu takımdan ayrıldı ve yerine U21 takımında takıma takviye yapıldı. Bucaspor'da Luiz Henriqe ayrılan oyuncu oldu. Karşıyaka'da ise Ofoedu, Berkan Emir, Deniz Pıtır ve David Loria ayrılan oyuncular oldu. Bu hafta oynanan maçlarda yeni transferlerini en etkili kullanan takım Kayserispor oldu, oynadığı futbol ve aldığı sonuç ile ligin tartışmasız şuan en iyi takımı konumunda. İkinci devreye hayal kırıklığı ile başlayan takım Şanlıurfaspor ve Gaziantep BBSK takımları oldu. Yaptığı transferlerden sadece Adilovic'i kullanabilen Şanlıurfaspor ilk devrede yaşadığı ofansif oyun sıkıntısını yaşamaya devam etti. 

Haftanın Takımı: Kayserispor
Haftanın Teknik Direktörü: Hüseyin Kalpar (Albimo Alanyaspor)
Haftanın Futbolcusu: Jonathan Ayite (Albimo Alanyaspor)
Haftanın Formsuzu: Gaziantep BBSK
Haftanın Golü: Hüsamettin Tut (Orduspor) ve Kibong Mbamba (Boluspor)

Kayserispor 3-0 Şanlıurfaspor
        İkinci devrenin ilk haftasında, haftanın en önemli maçlarında biri olan Kayserispor - Ş.Urfaspor maçı ile başladı. Kayserispor transferde büyük fark yarattı ve maddi konuların ötesine geçip, her noktaya çok iyi oyuncular transfer etti ve hala Mehmet Batdal transferi konuşuluyor. Yeni transferlerinden Serdar Kulbilge, Cem Can ve Murat Akın'ı direkt oynattılar. Şanlıurfaspor ise sadece Adilovic'i oynattı.

        Kayserispor aradığı golü çok beklemedi ve 18.dakikada yeni transferi Murat Akın'ın asistini Okay çok iyi değerlendirdi, köşeye bıraktığı top ile takımını öne geçiren golü attı. Şanlıurfaspor bu gole karşılık vermek için organize ataklar geliştirmeye çalışırken, hücum organizasyonu eksiklikleri çok belirgin bir şekilde ortaya çıktı. Volkan ve Zenke'nin kenarda aldığı topla ile içeri girme isteği o bölgelerin gereklerinden sadece biriydi, fakat Kayserispor takımı zaten yönlendirmeleri içeri doğru yapıp bu oyuncuları kalabalığı yani desteğin oldu bölgeye yönlendirdi. Çizgileri kullanamayan Şanlıurfaspor takımı üçüncü bölgede etkinlik sağlayamadı. İkinci yarıda Kubilay'ın yerine Abdülkadir girdikten sonra kenardan ortalar ile ceza sahasına top taşımakta yine sıkıntı çektiler. Bir sıfır geride olmaları aslında oyunu dengede tutup maç sonuna kadar beraberlik aramaları için iyi bir sonuçtu fakat çok erken risk aldılar beraberlik golü için, Kayserispor bu savunma zafiyetini affetmedi, Turgut Doğan ve Okay ile farkı üçe çıkardı.

Giresunspor 2-1 Manisaspor
        Giresunspor kaldığı yerden devam ediyor, yenilmezlik serisini ligde 10 maça çıkardı ve bununla beraber Ziraat Türkiye Kupası'nda çok iyi bir performans gösteriyor. Yeni transferlerinden sadece Alaattin'i oynatabildiler. Manisaspor ise transferi bitti diye açıklanan birçok oyuncunun bu hafta kendi takımlarının maç kadrosunda olması bizleri şaşırttı. En flaş transferleri Şaban Genişyürek'in yedek olması ise taraftarı şaşırtmış olmalı.

        Maçın ilk pozisyonu maçın ve haftanın en etkili oyuncularından olan Abwo'dan geldi. Topu çaprazdan ceza sahası içine kadar taşımayı başaran Abwo gol açısını kaybedince top kaleciden oyun alanına döndü. Sekizinci dakikada yakaladığı bu pozisyondan sonra Giresunspor kalecisi eser ceza sahası üzerine kadar çıkıp topu İsmail'e oynadı, İsmail'in geriden uzun topuna koşuyu yapan Ergün mükemmel bir pas ile Abwo'ya sadece dokunmayı bıraktığında dakikalar henüz on dörttü. İsmail geriden etkili paslar atmaya devam etti ve bu defa ileride Ergün, Alican ve Abwo kombine oyununda Abwo yine topu kaleciye isabet ettirince ikinci golden oldular. Manisaspor hızlı çıktığı hücumda Dimitrov soldan içeri girdi ve açısı çok dar olmasına rağmen yerden kaleye vurmayı tercih etti, Eser üzerine gelen topta büyük hata yaptı ve skora eşitlik geldi.

        Maçın ikinci yarısında bu defa büyük hata Manisaspor'lu Erdi'den geldi, ayağının altından kaçırdığı topu günün başarılı ismi Ergün müthiş bir pas attı ve Abdülaziz düzgün bir vuruş ile takımının ikinci golünü buldu. Maçın 87.dakikasında Giresunspor'lu Alican'ın orta alanda topla dönüşü, pası ve içeri koşusu, devamında ceza sahasındaki çalımları sonucunda eğer vuruşu gol olsaydı her halde yılın golüne aday olurdu. Buna rağmen etkili çalımlardan sonra içeride daha uygun takım arkadaşları vardı, finali pas olarak değerlendirebilirdi. 

Bucaspor 1-1 Osmanlıspor
        Rakiplerine göre transferin sesiz takımlarıydı her iki takım da. Bucaspor'da sadece Luiz ayrıldı. Osmanlıspor'da Şaban Genişyürek Manisaspor'a giderken, Samsunspor'dan Umar'ı kadrosuna kattı. İkinci devrede aldığı kötü sonuçlar ile Osman Özköylü'den lider alınan takım aldığı bu sonuç ile liderin üç puan gerisinde ligde dördüncü sıraya geriledi. Maç karşılıklı iki cılız pozisyon ile geçerken, 17. dakikada Muhammet Reis'in kullandığı serbest atışta kafa ile dokunan Mehmet Yıldız oldu ve takımını öne geçiren gölü buldu. Golden sonra Bucaspor geliştirdiği ataklar ile üç tane net gol pozisyonu buldu fakat, ikisinde Erkan, diğerince çağrı yararlanamayınca ilk yarı bu sonuç ile bitti.

        İkinci yarı Osmanlıspor için tam sıkıntılı dakikalar oldu, Erdal'ın yerde kalmasına penaltı diye itiraz eden Uğur hoca tribüne gönderildi, ardından Erkan'ın yüksek ortasına çok iyi kafa vuran Çağrı tam bir santrfor golü kaydetti. Osmanlıspor iki stoperi de yerini kaybetti ve topa doğru baskıya çok fazla gidip ceza sahasını, santrforu boş bıraktılar. Maçın son anlarında iki takımda galip gelecek pozisyonu buldu fakat değerlendiremeyince maç bu sonuç ile bitti.

Denizlispor 1-2 Samsunspor
        Samsunspor ikinci devreye bir yönetim başarısı ile başladı. Devre arası bu takımda kimse kalmaz diyen takımdan daha önce ayrılan Umar ile birlikte Adilovic ve Serdar Eyilik gitti. Sezer ve Ofoedu ikinci devrenin çok iyi transferleri olarak yer aldı ve ikisi de takımdaki yerlerini hemen aldılar. Denizlispor'da bir hareketlilik yaşanmadı ve Engin hocanın gelişinden sonra takımın nasıl bir ivme kazanacağı merak uyandırıyordu. Samsunspor'da Adilovic'in gidişi ile Mbilla gerçek yerine kavuştu ve santrforda görev aldığı maçta iyi bir futbol ortaya koydu. Recep'in pasında Ofoedu topu çok iyi taşıdı ve içeri çıkardığı topa Mbilla sadece dokundu. Denizlispor ilk pozisyonunu taç organizasyonunda buldu, Gökhan'ın kafa vuruşunda top kalecide kaldı. İlk yarının bitimine yakın Denizlispor ceza sahası üzerinde kazanılan serbest atışta topun başına Recep Niyaz geldi ve uzun zamandır görmediğimiz güzellikte bir vuruş yaptı. Kazım'ın kapattığı köşeye topu gönderdi, takımının ikinci gölünü buldu. Samsunspor ataklarına ikinci yarıda devam etti, Mbilla'nın sağdan taşıyıp çıkardığı topa Ofoedu kale çizgisi üzerinde topa vuruşunu yapamadı. Bir başka pozisyonda Recep topu taşıdı ve vuruşu farklı auta çıktı. Denizlispor aradığı golü Şevki'nin çabası ile buldu. Geçen sezon büyük çıkış yapan ve her kesimin dikkatini çeken Şevki bu yıl istediği formu bir türlü yakalayamadı. Soldan ceza sahasına girip ortaladı, ortasını Genkov çok iyi değerlendirdi ve farkı bire indirdi. Maçın son dakikalarında Denizlispor ataklarını artırdı golü bulamadı fakat Fatih bariz gol şansını engellediği için Genkov'a yaptığı hareket sonucu kırımızı kart gördü.

Altınordu 1-3 Adana Demirspor
        Altınordu ikinci devrenin ilk maçından önce 6 oyuncusunu gönderdi ve 4 oyuncu takviye etti. A.Demirspor ise çok önemli oyuncuları olan Serdar, Mulenga, Ali Tandoğan ve Alaattin'i kaybetti. Gelen oyuncular ise Hakan Çinemre, Erman Taşkın, Artun Akçakın, Umut Gündoğan ve Ablaye Mbengue fakat bu iki oyuncunun yazıyı yazdığımız anda henüz lisansları çıkmamıştı. Artun ve Erman maç kadrosundaydı.

        Altınordu kupa maçından sonra lige çokta adapta olmadığı görüldü, alışık olduğumuz topa sahip oyununu oynayamadı ve istediği performansı ortaya koyamadı. Yeni transferlerden Bahattin Köse takıma büyük fayda sağlayacakken kırmızı kart görmesi üzücü oldu. Oğuzhan Berber transferi çok doğru bir transfer olduğunu alışık olduğumuz performansı ortaya koyunca göreceğiz. Adana Demirspor'un en büyük kazancı Mulenga'nın gidişinden sonra Özgürcan'ın gösterdiği performans oldu. Fiziki durumu çok fit ve iyi durumda, öne yaptığı koşular ile takımına iki gol kazandırdı, oynama isteği ve attığı goller ile haftanın oyuncusu olmayı fazlası ile hak etti. Adana Demirspor'da kaleci Serdar'ın gidişi ile kale, genç kaleci Emre Selen'e kaldı. Sabır gösterilirse iyi olacak bir kalece, buna rağmen kenar toplarda yaptığı hatalar eksikliği olarak bizde kaldı. İki yan top hatası kalesinde gölü görmesine neden oldu.

Albimo Alanyaspor 3-0 Gaziantep BBSK
        Transferde takımlarına takviye yapan ve bazı oyuncular ile yollarını ayıran iki takımın mücadelesinde ev sahibi takım Albimo Alanyaspor haklı bir galibiyet aldı ve playoff için iddiasını ilk maçtan ortaya koydu. Albimo Alanyaspor'da çapraz bağları yırtılan Koray Çölgeçen'e arkadaşları gol sonrası büyük sevgi gösterisinde bulundular ve golü Koray'a hediye ettiler. Maç içinde öyle anlar oldu ki, takım birlikteliğine çok güzel örnekler teşkil ediyordu. Ayite'nin sağdan koşu yapan çok müsait pozisyondaki Emre'ye topu çıkarmak yerine kaleye vurmayı tercih etmesine sesini çıkarmayan ve Ayite'ye sürekli asist yapan Emre, daha sonra Ayite'den öyle bir pas aldı ki topa sadece dokunması kaldı. Ayite maç boyuncu çok iyi performans gösterdi ve  iki gol bir asist ile takımını çok önemli üç puan aldırdı. Maçın kırılma anı ilk yarı biterken ceza sahası içine giren Sinan'ın Ali Tandoğan'a takılıp düşmesi oldu. Ali Tandoğan kırmızı kart ile oyun dışı kalırken, Ayite ilk yarının temdit penaltısı ile golü buldu. 57.dakikada ikici golü de bulunca Antep takımının bütün umutları sona erdi. Antep'in büyük umutlar ile aldığı oyunculardan olan Alanzinho maç içinde zaman zaman çok ön plana çıktı özellikle takımı iki farklı geriye düştüğünde.

Boluspor 3-1 Orduspor
        Boluspor transferde mevcut takımını korudu ve Luiz, Murat Gürbüzerol, Javadov gibi isimlerle takviye yaptı. Orduspor transfer yasağı yüzünden transfer yapamadı ve mevcut kadrosundan 23 oyuncuyu kaybetti. U21 takımından takviyeler ile maça çıkmaya devam edecekler. Boluspor yeni transferleri Luiz'i ilk onbirde başlatırken Murat Gürbüzerol 54.dakikada Bilal'in yerine oyuna dahil oldu ve bu değişiklik ileriki haftalarda kadro yapısının nasıl olabileceğine dairde bir işaretti. Boluspor genç kadrosu bulunan rakibine karşı aradığı golü Kibong, İsmail ve Emre işbirliği ile buldu. Orduspor pozisyona girmekte sıkıntı yaşadığı dakikalarda Hüsamettin rakip yarı sahasının ortasında topu önüne çok iyi aldı ve uzak mesafede topa o kadar iyi vurdu ki kaleci Özkan'ın yapabileceği çok şey yoktu. Kibong önceki haftalara göre çok daha önde oynadı ve maç boyuncu birçok pozisyon buldu. Değerlendiremediği pozisyonlardan sonra dönen topa öyle bir vurdu ki haftanın en güzel gollerinden birine imza attı. Boluspor Prijovic ile üçüncü golü de bulunca Reha hoca rahat bir şekilde hücum oyuncularında değişikliğe gitti. Boluspor, Orduspor'un içinde bulunduğu durum gereği ilk maçını rahat kazandı ve Orduspor ile ikinci devre bir maçı daha var ki bu da Boluspor için diğer takımlara nazaran bir avantaj çünkü ligin son maçını Orduspor'a karşı oynayacak.

Adanaspor 3-1 Karşıyaka
        Adanaspor'da belirsizlikler ortadan kalkmak üzere, Güvenç Kurtar'ın gelişi ile başkanın devam edeceği anlaşıldı. Beşiktaş ile işbirliği nasıl sonuç getireceği bekleyip görmekte yarar var. Detayları ve Adanaspor'a etkileri ortaya çıktıkça daha net fikir belirtebiliriz. İlk devre kadro dışı bırakılan oyunculardan sonra Luiz ile de yollar ayrıldı. Alt yapıdan Berk Tömek alındı, Mersin İdmanyurdu'ndan iyi bilinen Nduka ve Azerbaycan liginden savunmanın her mevkisinde oynayabilen Jemshid Maharramov transfer edildi. Yeni transferleri maça iki gün kala takıma katıldıkları için kadroda bulunmadı. Ahmet Dereli santrforda görev alırken Tiago kenarda daha serbest oynadı ve Karşıyaka'yı yıkan oyuncu da Tiago oldu. Karşıyaka Tiago'ya ödemesi gereken parayı zamanında ödemediği için yasal faizi ile bu para üç katına çıktı ve bu Karşıyaka'ya transfer yasağı getirdi. Maç içinde istek arzusu ve attığı gol ile Karşıyaka'yı yıkan oyuncu oldu. Adanaspor'da oyuncu değişiklikleri sonrası Cem'in Tevfik'e attırdığı gol haftanın en güzel asistlerinden biriydi. Tevfik öne koşuları ve attığı iki gol ile maçın en iyi oyuncularından biriydi. Karşıyaka puan almaya çok yaklaştığı dakika maçın son dakikalarıydı, maç 2-1 giderken son dakikada stoper Mehmet Yiğit topu önünde buldu, ceza sahası içinde bunu gol yapmayı başaramayınca kalesinde üçüncü golü gördü ve puan almadan sahadan ayrıldı.

Antalyaspor 2-1 Elazığspor
        Antalyaspor devre arası yaptığı takviyeleri direkt oynattı, Can Arat, Erman ve Ahmet Aras sahaya ilk onbirde çıktı. Elazığspor ise ligin ilk devre kadrosunu koruyarak çıktı. Cangele'nin gelişi ile daha güçlü bir orta sahaya sahip oldu. Antalyaspor ilk golü bulan taraf oldu ve Diarra ile öne geçti. Elazığspor bu gole Noyan ile karşılık verdi ilk yarı böle biterken ikinci yarı çok daha zevkli heyecanlı ve olaylı devam etti. Ümit hocanın itirazları sonucunda tribüne gönderilmesi sahada gerginlik yarattı ve Hami Mandıralı ile Ümit Özat karşı karşıya geldi. Maç içinde her iki takımda buldukları pozisyonları değerlendiremeyince maçın bitiş düdüğüne yakın dönen topu Emrah çok iyi değerlendirdi ve düzgün vuruşu hem golü hem de üç puanı getirdi. 

Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder