23 Şubat 2015 Pazartesi

Oyuncu Raporu: Abdülkerim Bardakçı

        1994 yılında Konya'da dünyaya gelen Abdülkerim, 2009 yılında ise doğduğu şehrin takımı olan Konyaspor'un alt yapısına transfer oldu. 2011-12 sezonunun başında ise Konyaspor'la profesyonel sözleşmeyi imzalayan genç stoper, Konyaspor'un mali krizlerle boğuştuğu o sezonda forma şansı buldu. Henüz 17 yaşındayken Bank Asya 1.Lig'de 19 maça çıkan ve başarılı performanslar sergileyen genç futbolcuya Milli Takım kapıları da açıldı. Genç oyuncu birçok alt yaş kategorisinde milli olmayı başardı. Abdülkerim, U-19 Milli Takımımızın Mersin'de düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda ikinci olduğu kadronun vazgeçilmez oyuncusuydu.

        Genç oyuncu sonraki sezonlarda Konyaspor'da fazla forma şansı bulamadı. Sadece Konyaspor'un Süper Lig'e çıktığı ilk maçta Fenerbahçe karşısında boy gösteren genç stoper, daha sonra 2014'ün Ocak ayında Konya Anadolu Selçukspor'a kiralandı ve orada da sadece 6 kez forma şansı buldu. 2014-15 sezonunun başında ise Adana Demirspor'a kiralanan ve burada 27 maça çıkıp 2 gol atan Abdülkerim, gelecekte iyi bir stoper olabilme potansiyeline sahip. Şimdi bu genç stoperin artılarına ve eksilerine bakalım.

Güçlü Yönleri
Fiziği ve Hava Toplarındaki Hakimiyeti: Abdülkerim bir stoper oyuncusunun sahip olabileceği en ideal fiziğe sahip. 1.90 boyunda olan ve fit bir vücuda sahip olan genç stoper, bu boyunu özellikle hava toplarında çok olumlu kullanabiliyor. Çok iyi bir sıçrama yeteneği olan Abdülkerim, duran toplarda hem hücuma katkı sağlıyor hem de savunmada rakiplere geçit vermiyor. Hücumda güçlü fiziği kullanarak gol de atabilen oyuncunun, Beşiktaş maçında Atınç ve Ersan gibi uzun stoperlerin arasından iyi sıçrayıp gol atması bunun göstergesi zaten. Genç oyuncunun güçlü fiziği rakip forvet oyuncularının dengesini bozmayı sağlıyor. Abdülkerim ikili mücadeleler de yıkılmamayı başarıyor.

Zekası, Tekniği ve Ayağını İyi Kullanabilmesi: Ben stoper mevkisinde ayağını iyi kullanan futbolcuları çok severim. Oyuncu geride hem rakip atakları keserken ayağını da iyi kullanırsa, geriden hücuma paslar atarak atakları da biçimlendirebilir. Abdülkerim'in de bence en büyük artısı bu. Genç oyuncu solak ve sol ayağını çok iyi kullanıyor. Hatta ihtiyaç olduğunda sol bek bile oynayabiliyor. Genç oyuncu, beklerin koşu yoluna, ikinci ve üçüncü bölgeye çok rahat toplar yollayabiliyor. Bekler hücuma kalkarken nasıl ve nereye pas atacağını iyi bilen oyuncu hücum konusunda da zekasını iyi kullanıyor. Takımının kendi yarı alanında olan çoğu duran topu da Abdülkerim kullanıyor.

Arkasına Adam Kaçırmaması: Abülkerim stoper mevkisi için hızlı bir yapıya sahip yani ağır bir stoper değil. Bu hızlı yönünü ise defansın arkasına adam kaçırmama özelliğinde iyi kullanabiliyor. Abdülkerim aynı zaman da sol bekte de forma giyebiliyor ama sol bek için ağır, stoper için yeterli hızda bir oyuncu olduğu için stoper mevkisinde kullanılması daha ideal.

İlk Müdahalesi ve Hırsı: Abdülkerim'in ön sezisi de çok kuvvetli. Bu özellik oyuncunun ilk müdahalelerde de üstün olmasını sağlıyor. Mesela bir top daha rakibe gelmeden önce Abdülkerim rakibin hemen başında bitebiliyor ve müdahalesini yapabiliyor. Genç oyuncunun hırsı da göz dolduran özellikleri arasında. Mücadeleden kaçmıyor, sonuna kadar savaşıyor. Hatta çoğu maçta skora isyan eden oyuncu, hırsıyla birlikte hücum da bile pres yapabiliyor. 

Az Kart Görmesi: Abdülkerim her ne kadar hırslı olursa olsun az kart görüyor. Stoperler normalde biraz sertliğe kaçar ve olur olmaz yerlerde kart yer ama Abdülkerim bu tezi reddeden nitelikte bir istatistiğe sahip. Genç oyuncu bu sezon çıktığı 27 maçta toplam 3 sarı kart gördü.

Zayıf Yönleri
Pozisyon Bilgisi: Ülkemizin bu mevki için kanayan yaralarından biri olan bu durum bazen Abdülkerim'de de görülebiliyor. Özellikle ikinci Beşiktaş maçında kendi filelerini havalandırdığı pozisyonda bunu görebiliyoruz. Yanlış pozisyonda durması ve topu yanlış şekilde karşılaması gole sebebiyet vermişti.

Kendine Çok Güvenmesi: Bazı pozisyonlarda Abdülkerim kendine çok güveniyor. Genç futbolcunun bu özelliği her zaman sorun çıkarmasa da ilerde eksi olarak karnesine yansıyabilir. Genç futbolcunun bu özelliğinden vazgeçmesi kendi yararına olacaktır.

Zamanlama Problemi: Abdülkerim'in bu problemi de her zaman olmuyor sadece bu sezon birkaç defa oldu ve Alanya maçında da pahalıya mâl oldu. Topa vurma sırasında zamanlamasını iyi ayarlayamıyor ve topu ıska geçebiliyor.

Tecrübe: Abdülkerim henüz 20 yaşında ve tecrübe eksikliği bir hayli fazla. Abdülkerim'in tecrübeli stoper ve takım Kaptanı Yiğitcan Erdoğan ile birlikte oynadığı maçlarda hata yapma oranı düşüyor. Çünkü Abdülkerim-Yiğitcan ikilisi,  Ujfalusi-Semih ikilisine çok benziyor.  Nasıl Ujfalusi, Semih'e nerede durup nerede durmayacağını ve nasıl pozisyonları karşılayacağını öğrettiyse Yiğitcan da Abdülkerim'e bunları öğretiyor. Semih, Ujfalusi'siz maçlarda çok hata yaptı, Abdülkerim de Yiğitcan'ın olmadığı maçlarda hatalar yaptı. Yiğitcan'ın sakatlıktan çabuk dönmesi hem Abdülkerim için hem de Adana Demirspor için çok yararlı olacaktır.  

        Abülkerim bu derece artıları ve eksileri olan bir futbolcu ancak eksik yönleri kapatılmayacak gibi değil. Zaten bu eksileri de her zaman yapan bir profilde değil. Eğer bu eksileri üzerinde çalışırsa ve bunları kapatırsa ilerde çok çok iyi yerlere gelir. Eğer bu başarılı oyununu istikrarlı bir şekilde sürdürürse A Milli Takım'a kadar yükselebilir. Bana göre PTT 1.Lig'in en iyi genç stoperi. Bonservisi Konyaspor'da olan oyuncunun gelecek yıl Süper Lig'de boy göstereceğini tahmin ediyorum.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. İnanilmaz top sürme yetenegide eklenmeli bence..

    YanıtlaSil
  2. Gelecekte 3 büyük takımda hatta avrupada bile görebileciğimiz kalite de bir oyuncu

    YanıtlaSil