24 Mart 2015 Salı

Oyuncu Raporu: Emre Akbaba

        4 Ekim 1992 yılında Fransa’nın Montfermeil kentinde dünyaya gelen Emre Akbaba, 2012 yılında Türkiye’ye gelerek Medical Park Antalyaspor’un altyapısında oynamaya başladı. 2012 yılında kiralık olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor’da profesyonel futbol hayatına geçen Emre Akbaba, 2013 yılında Medical Park Antalyaspor’a dönüş yaptı. 2013-14 futbol sezonuna gelindiğinde 2 yıl kiralık olarak Alanyaspor’un renklerine dahil olan genç futbolcu Türkiye Kupası A2, 2 ve 3. Lig'de birçok kez forma giydi. 2013-14 sezonunda 32 maçta görev alan Emre, 16 gol ve 11 asistlik performansıyla takımının PTT 1.Lig'e yükselmesinde pay sahibi oldu. Takımın geçen sezon attığın 82 golün %22'sine doğrudan katkı sağlayan Emre, sezonun en dikkat çeken oyuncuları arasında yer aldı.

        Emre Akbaba bu sezon PTT 1.Lig'in belki de en dikkat çeken futbolcusu konumunda. Kariyerinde ilk kez bu ligde mücadele eden genç yıldız, takımına skor anlamında önemli katkılarda bulunuyor. Genç futbolcu orta sahanın ofansif yönünde oynuyor. Emre, bu sezon oynadığı 24 maçta 10 gol attı ve 8 asist yaptı. Genç futbolcu özellikle uzaktan şutları, adam eksiltmesi, tekniği ve hızıyla çok dikkat çekiyor. Oyuncuyu uzaktan attığı şutlarla ve tekniğiyle Mehmet Ekici'ye çok benzetiyorum. Yalnız Emre'nin Mehmet'ten bir artı yönü de kanatlarda da rahatlıkla oynayabilmesi. Genç oyuncu özellikle sol kanat mevkisinde takımına çok katkı sağlıyor. Genç oyuncu orta sahada bile görev yapsa bazı maçlarda kanatlara ve forvet hattına deplase olup gol ve asist üretebiliyor. Şimdi bu futbolcunun güçlü ve zayıf yönlerine bakalım.

Güçlü Yönleri
Uzaktan Şutlar: Genç futbolcu orta sahada ayağına pas geldiğinde ya da kendisi açıyı bulduğunda uzaktan sert ve isabetli şutlar atabiliyor. Bu şutlarını golle de süsleyen genç yıldız, özellikle kendi sahalarında oynanan Bucaspor maçında ve Altınordu maçında uzaktan çok şık gollere imza atmıştı.

Oyun Zekası: Genç oyuncunun oyun zekası da bir hayli iyi seviyede. Genç yıldız oyunu orta sahadan iyi kurgulayabiliyor, ataklara yön verebiliyor. Bu sezon forvetlerini bu tür paslarla birkaç kez golle burun buruna bırakan Emre, özellikle 3-0 kazandıkları Gaziantep BŞB maçında Ayite'ye yaptığı asistle bu yönünü çok iyi gösterdi.

Tekniği: Emre'nin bu sezonki gollerinde en önemli faktör tekniğiydi. Emre'nin son vuruşları da çok kaliteli. Özellikle Manisaspor ve Denizlispor'a karşı gol atarken son vuruş kalitesinin ne düzeyde olduğunu hepimiz gördük. Tekniğini asistlerinde de kullanan oyuncu, sıkça bitirici paslar deniyor. Bu paslardan da asistler çıkartabiliyor.

Takımını Atağa Kaldırması ve Hızı: Emre ikinci bölgeden üçüncü bölgeye resmen elçilik yapıyor. Oyuncu orta saha da topu aldığı zaman takımını çok çabuk atağa kaldırabiliyor. Hızı ve dikine gitme özelliklerini burada iyi kullanan futbolcu kontraların başlamasında önemli bir rol oynuyor. Emre aynı zamanda adam eksiltebiliyor. Emre'nin kanatlarda oynadığı zamanlarda hızını iyi kullandığı görüyoruz.

Duran Toplardaki Etkinliği: Emre, takımının kazandığı çoğu duran topu kendisi kullanıyor. Bu sezon 3-1 kaybettikleri Osmanlıspor maçında attığı frikik golünde de bu konudaki yeteneğini net bir şekilde görmüştük.

Forvete ve Kanatlara Deplase Olması: Genç oyuncunun kendi mevkisinin dışında sol kanatta da rahatlıkla oynabildiği yukarıda yazmıştım. Orta saha başladığı maçlarda bile bazen sol tarafa deplase olup asistler ve goller yapabiliyor. Aynı durum forvet mevkisi için de geçerli, oyuncu bir forvet gibi içeriye girip goller atabiliyor. Oyuncunun Şanlıurfaspor ve 2-1 kazandıkları Osmanlıspor karşısında yaptığı asistleri de sol tarafa deplase olup yaptığını görebiliyoruz. Yine genç oyuncunun 3-0 kazandıkları Gaziantep BBSK ve 2-1 kazandıkları Osmanlıspor maçında da forvete girip gol attığına şahit olduk.

Zayıf Yönleri
Tecrübe: Yine her genç futbolcuda yazdığım gibi Emre'de de tecrübe eksikliği mevcut. Bunu yazma sebebim ise Emre'yi önümüzdeki sezonlarda Süper Lig'de görebilecek olmamız. Bu performansını sürdürürse Süper Lig'den talibi çok olacaktır ancak Emre'nin henüz o seviyede hiç maçı yok. Emre, belki PTT 1.Lig ve 2.Lig için oldukça tecrübeli bir isim ama Süper Lig'de deneyimi yok, o seviyede oynamaya ve bu lige adaptasyonu biraz zaman alabilir.

Defansif Yönde Eksiklerinin Olması: Oyuncu belki oyunun hücum yönünde çok rahat oynayabiliyor ama hâlâ defansif yönde eksikleri var. Bunlar kapatılmayacak eksikler değil elbette ama bu konuda çalışıp kendini geliştirmezse, bu ileride önüne büyük bir eksi olarak çıkacaktır.

Fiziği: Emre'nin fiziği görüntü olarak ideal ama bazı ikili mücadelelerde ayakta kalmayı başaramıyor. Biraz daha güçlenmesi gerek. Daha üst seviyede de bu performansını sürdürebilmesi için güçlenmesi ve  yere daha sağlam basması önemli bir etken olacaktır.

        Emre'nin genel özellikleri ve güçlü, zayıf yönleri bu şekilde. Emre'de ben işlenmemiş bir cevher görüyorum. Eğer bu futbolcunun üzerinde biraz daha durulursa ilerde Türkiye'nin en iyi orta sahalarından biri olabilir. Oyuncuyu PTT 1.Lig'in Mehmet Ekici'si olarak tanımlasak sanırım yanılmayız. Emre'nin bonservis durumuna gelince ise; oyuncu Antalyaspor oyuncusu olarak gözüküyor ve sözleşmesi 2018'in Mayıs ayında sona eriyor. Eğer bu güzel futbolunu istikrarlı bir şekilde sürdürürse Antalyaspor bu futbolcudan çok para kazanabilir. Emre, son dönemdeki başarılı performansıyla A2 Milli Takımı'na da seçildi.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder