20 Nisan 2015 Pazartesi

Hedefe İki Kala / KIRMIZI

        Bir çok büyük camiayı içinde bulunduran, 37 takımı iki gruba bölen TFF 2.Lig’de ligin sonu yaklaşıyor. Maçlar çok heyecanlı geçiyor, takımlar bir taraftan futbolunu oynarken, diğer taraftan rakiplerinin ne yaptığını öğrenmeye çalışıyor. Lig müthiş çekişmeli giderken artık bazı şeyler netleşiyor. 

        İki grubu karşılaştırarak başlayalım. Takımlara, oyuncu kalitesine baktığımızda kırmızı grubun, beyaz gruba karşı çok daha güçlü ve zor bir lig olacağı belliydi. Beyaz gruba düşenler bence bu konuda avantajlı. Beyaz grupta şampiyonluk savaşı veren bazı  takımlar belki kırmızı grupta ilk 10’a zor girerlerdi diye düşünüyorum. Kırmızı grupta Göztepe, Kocaeli Birlikspor gibi büyük paralar harcayan camialara karşı Bandırmaspor, İnegölspor gibi ligin gedikli takımları mevcut.


        Bu grupta şampiyonluk yarışı aslında ikinci devrenin başında Bandırmaspor’daydı. Hatta ikinci devrenin ilk haftalarında puan farkı ‘’5’’ i de gördü. İnegölspor yavaş yavaş yarıştan koptu, Göztepe yarışta devam etti. O kadar bonkör iki takımla karşı karşıya geldik bu sezon. Bandırmaspor da Göztepe de puanları o kadar cömert dağıttı ki, özelikle ligin son 3 haftası sürekli lider değişiyor. Ama en ufak hataların bile affedilmeyeceği bu dönemde yapılan hatalar sonrası çok pişmanlık duyuluyor, son pişmanlık da fayda etmiyordu. Bu hafta Göztepe, Gümüşhane'ye karşı zorla da alsa o kadar önemli bir 3 puan aldı ki, son 2 haftaya 2 puan önde girdi. Bandırmaspor’un da play-off kovalayan Sarıyer’e puan kaybetmesi, resmen Göztepe’yi havaya soktu. Tabi son iki maç var, kimin ne yapacağı belli olmaz ama gelecek hafta oynanacak maçlara baktığımızda Bandırmaspor’un Hatayspor gibi play-off hedefi olan ve bu hedefi henüz matematiksel olarak garantilemeyen rakibiyle oynayacak olması, Göztepe’nin ise düşme hattında bulunan ama düşme ihtimali en zayıf takımı olan Kırklarelispor ile oynaması ibreyi Göztepe’den yana çeviriyor. Göztepe’nin bu hafta Kırklareli ile oynayacağı maç şampiyonluk maçı da olabilir.

        Play off’u değerlendirecek olursak, Göztepe ve ya Bandırma dışında, şu anda play off için yarışacak kulüpler Hatayspor, İnegölspor, Sarıyer ve Nazilli Belediyespor. Nazilli Belediyespor, bu hafta rakiplerinin kaybettiği haftada çok önemli puan kaybı yaşadı. Sezona şampiyonluk hedefi ile "o sene bu sene" parolasıyla yola çıkan İnegölspor, liderlik yarışından erken koptuktan sonra birçok puan kaybetti. Bu tarz takımlar bence play- off öncesi avantajlıdır, neden diye sorarsanız, derdi hedefi play-offlara kalmak olur ve tüm konsantreyi oraya verir. Ama İnegölspor’da en büyük sıkıntı teknik direktör Şaban hoca ile taraftar arasında her maç çıkan tartışmalar. Kaliteli oyunculardan kurulu İnegölspor maddi imkanlarına göre play-off’a kalması bence başarı. Ama işin orasının şimdiden kesin olmaması da riskli. Eğer takım son iki hafta puan kaybı yaşar da play-offlara katılamazsa İnegölspor için herkesin beklenti içinde olduğu bu sezon hüsranla sonuçlanacak. Hüsran deyince aklımıza Hatayspor geliyor. Son iki senedir final maçlarında kaybeden bir Hatayspor var. Hem de öyle maçlar ki, ilkinde 90 dakikanın üzerine verilen uzatma dakikalarında mağlup oluyorsun, diğerinde ise penaltılarda. Hatayspor yerinde başka takım olsaydı, bilmiyorum bu sene de şampiyonluğa oynar mıydı? Öncelikli yönetimini tebrik ediyorum, hala bunları yaşamış kulüple üst ligin kovalanması başarıdır. Hatayspor yüksek ihtimalle play offlara kaldı diyebiliriz.  İnegölspor, Sarıyer ve Nazilli Belediyespor diğer iki takım olmak için son iki hafta varını yoğunu ortaya koyacaklardır. Baktığımızda fikstür olarak avantajlı takım yok. Herkes en az bir tane hedefi olan takımla oynayacak. Zor maçlar bizi bekliyor.


        Düşme hattına baktığımızda kırmızı grup cidden çok karışık. Ama bu hafta sonunda ilk düşen takım matematiksel olarak belli oldu ki o da yılların camiası Altay. Altay’ın düşmesi futbol severleri genel anlamda üzmüştür, çünkü yılların camiası, Türk futboluna nice değerler kazandıran bir kulüp. Altay tarihinde ilk defa 3. Lig’e düştü. Altay’ın bu halde olmasının sebebi son 5-6 yılda yönetimsel bazda yapılan yanlışlardan başka hiçbir şey olamaz. Altay 2015 yılında aldığı ilk galibiyete rağmen küme düşmeyi garantiledi.  En kısa zamanda üst ligde görmek temennimiz olacak Altay için. Yine Tepecikspor, küme düşen Altay karşısında puan kaybı yaşarsa ligde kalması çok zor görünen ekiplerden birisi. Bugsaşspor bu takımların içerisinde fikstür dezavantajı bulunan takımların başında geliyor. İnegölspor’u bugün deplasmanda yenerek sürpriz yapan Bugsaşspor, önümüzdeki hafta evinde Sarıyer’i ağırlayacak, sonraki hafta ise Hatayspor deplasmanına gidecek. Hatayspor’un play-off’a kalması kesinleşirse Bugsaşspor daha rahat maç çıkarabilir.

        Düşme hattına baktığımızda hiçbir şey belli değil. Tamam Altay düştü ama, onun dışında 9. sırada bulunan Ankaragücü ile altında bulunan tüm takımların düşme ihtimali var. Tabi açık konuşmak gerekirse Ankaragücü ve Kırklareli’nin düşme ihtimali çok zayıf. Ama düşme hattını en çok ilgilendiren maçlar bu hafta oynanacak olan Düzyurtspor- Kahramanmaraşspor ve Pazarspor- Gölbaşıspor maçları. Özellikle Düzyurtspor, Kahramanmaraşspor karşısında galip gelemediği takdirde ligde kalması çok zor görünen ekip. Bu takımlar ayrıca play off’a kimin gireceğini de belirleyecek belki kendi can derdine düşmüşken. İlginç bir istatistik ise düşme ihtimali olan takımların 3’ü Ankara takımı, 3’ü de Karadeniz takımı.

        Çok zor ve müthiş bir ligdeyiz aslında. Ligin bitimine iki hafta kalmış iddiası olmayan sadece Diyarbakır BŞB ve Kocaeli Birlikspor var. Bugün elimizden geldiğince kırmızı grubu genel anlamda ele almış olduk. İlerleyen günlerde beyaz gruba da değineceğiz. Şimdiden keyifli okumalar…

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Nazillisporu play-off tan çıkarın. Bu takım bir şey yapamaz. Sadece boş boş konuşurlar, kendi sahasında en alttaki takımlara yenilirler.Nazillisporlu yöneticiler, teknik!! adamlar, futbolcular!!! üst lige çıkmak istemiyorlar. 1.ligde oynamak gibi bir dertleri de yok... (bu eleştiriyi yapan= Nazillili ve hasta Nazillisporlu, egeli; başkası değil)

    YanıtlaSil