7 Nisan 2015 Salı

Yazı Dizisi: BAL'da 81 İlin Analizi (1)

        Bölgesel Amatör Lig'de sezonun son müsabakaları bu pazar günü oynanacak ve gözler baraj mücadelelerine çevrilecek. 78 ilden 149 takımın katıldığı ligde kimileri üzüldü, kimileri sezonu mutlu tamamladı, kimileri de "başka bahara" deyip hesaplarını gelecek seneye çevirdi. Bilindiği gibi BAL'ın statüsü oldukça karışık ve illerden illere farklılık gösteriyor... Sezonun son tangoları öncesi kafanızdaki soru işaretlerini yok etmek amacıyla tüm olasılıkları hesaplayıp 81 ilin nabzını tuttum.

ADANA 
Temsilcileri: Kozan Belediyespor, Ceyhanspor ve Hadırlıgücü

        Kendi sahasında MESKİ ile golsüz berabere kalan Kozan şampiyonluk yolunda büyük avantaj elde etti; turuncu-yeşilliler Karaman'dan puanla döndüğü takdirde 3.Lig'e çıkacak. Hadırlıgücü doğrudan küme düşerken, Ceyhanspor ligi 3.sırada tamamladı. Kozan'ın 3.Lig'e çıktığını varsayarsak, Süper Amatör'ü ilk iki sırada tamamlayan Ceyhan Doğan ve Seyhan Belediye baraj yapmaksızın Bölgesel Lig'e çıkacak; Ceyhanspor da baraj yapmadan ligde kalacak.

        Eğer Kozan 3.Lig'e çıkamazsa bu sefer Ceyhanspor, yerel lig ikincisi Seyhan Belediye ile baraj maçına çıkmak zorunda kalacak.

ADIYAMAN
Temsilcileri: Adıyamanspor ve Adıyaman İl Özel İdare

        Normalde il kontenjanı 1 olan Adıyaman, geçen sene 3.Lig'den düşen Adıyamanspor'un da gelmesiye iki takımla temsil edildi. İl Özel İdare son haftalardaki kıpırdanmalara karşın Adıyamanspor'un gerisinde kalarak doğrudan küme düştü. Adıyamanspor ise 1.Amatör birincisiyle baraj maçı yapacak. Eğer büyük bir sürpriz olmazsa sarı-yeşilliler barajda GAP Spor ile karşılaşacak.

AFYON
        Normalde 2 takımla temsil edilmesi gereken Afyon tek takımla temsil edildi. 7.Grup'un en iddiaları kadrolarından biri kuran Afjet Afyonspor, Bodrumspor'un gerisinde kalsa da gelecek sene BAL'a devam edecek, Süper Amatör birincisi ise doğrudan BAL'a yükselecek. Şu anda Salar Belediye ve İscehisarspor BAL'a göz kırpıyor.

AĞRI
        Patnos Gençlikspor ligin ikinci yarısından itibaren ligden çekilip doğrudan küme düştü; onun yerine bu sezon 1.Amatör'de bir hayli rahat bir şampiyonluk alan Ağrı Gençlerbirliği, gelecek sene BAL'da yer alacak.

AMASYA
        5.Grup'ta Kastamonu ile girdiği şampiyonluk yarışını kaybeden Yeni Amasyaspor, 1.Amatör şampiyonuyla baraj maçı yapacak. 1.Amatör'de ise son maçlar öncesi Merzifonspor 18 puanla lider, Suluovaspor 16 puanla ikinci... Merzifon'a şampiyonluk için beraberlik de yetecek.

ANKARA
Temsilcileri: Yeni Altındağ Belediyespor, Sincan Belediyespor, Kazan Belediyespor ve Keçiören Bağlumspor

        Bu hafta Kayseri Yolspor'a karşı puan kaybeden Altındağ, şampiyonluk şansını bir hayli zora soktu; zira haftayı maç yapmadan geçen ve kendisinden ikili averajda üstün olan Zara Belediyespor ile puanlar eşitlendi. İçlerinde en az puana sahip Bağlum'un ligden düşmesi kesinleşti. Eğer Altındağ 3.Lig'e çıkarsa, kendisinden sonra gelecek Ankaralı'nın ligde kalması sağlayacak, diğer takım Süper Amatör üçüncüsüyle baraj oynayacak. Süper Amatör şampiyonu ve ikincisi doğrudan BAL'a çıkacak.

        Eğer Altındağ 3.Lig'e çıkamazsa Süper Amatör'ü ikinci ve üçüncü sırada tamamlayan takımlar Sincan ve Kazan ile çapraz eşleşip baraj maçı yapacak. Altındağ ise baraj yapmadan BAL'a devam edecek. Süper Amatör şampiyonu doğrudan BAL'a çıkacak.

ANTALYA
Temsilcileri: Konyaaltı Belediyespor ve Muratpaşa Belediyespor

        Normalde üç takımla temsil edilmesi gereken Antalya, iki takımla temsil edildi. Konyaaltı baraj yapmadan lige devam edecek. Muratpaşa ise Süper Amatör ikincisi ile baraj maçı yapacak.
Süper Amatör birincisi ise doğrudan BAL'a çıkacak. Bitmesine iki hafta kalan Süper Amatör'de ise Serik ve Kepez 19'ar puanla ilk iki sırayı paylaşıyor. Son hafta oynanacak Serik-Kepez maçı ligin düğümünü çözecek.

ARTVİN
        Arhavispor, 1.Amatör şampiyonu Arhavi Gençlikspor ile baraj maçı yapacak.

AYDIN
Temsilcileri: Didim Belediyespor, Bozdoğan Belediyespor ve İncirliova Belediyespor (8.Grup)

        Didim gelecek sene de BAL'da mücadele edecek. Bozdoğan ya da İncirliova'dan en az puan toplayanı ligden düşecek, diğer takım Süper Amatör ikincisi Kuşadasıspor ile baraj maçı yapacak.
Süper Amatör şampiyonu Sökespor ise gelecek sene BAL'da mücadele edecek.

BALIKESİR
Temsilcileri: Sındırgı Belediyespor, Erdekspor ve Balıkesir Büyükşehir Belediyespor

        Sındırgı gelecek sene de BAL'da olacak. Erdekspor ise Burhaniye Belediyespor ya da Havran Fatih Belediyespor'dan biriyle baraj maçı yapacak. İçlerinde en az puana sahip Balıkesir BBSK ise ligden düştü. Süper Amatör'de şampiyonluğunu garantileyen Gönen Belediyespor ise BAL'a yükseldi.

BİLECİK
        Bozüyük Vitraspor'un Gebze Sultan Orhan ile puanlarının eşitlenme olasılığı var. Bu durumda talimatlar gereği -iki takımın ikili averajı eşit olduğundan- aralarında baraj oynaması gerekiyor; fakat Kocaeli ekibi il statüsü azizliği nedeniyle ligden düştüğünden bu maçı oynatmak anlamsız olacak. Açıkçası benim de kafam karıştı... Vitra ligde kalabilirse, 1.Amatör şampiyonuyla baraj maçına çıkacak; aksi hâlde şampiyon takım doğrudan BAL' çıkacak.

BİNGÖL
        Şampiyonluğu son maçta kaçıran 12 Bingölspor, 1.Amatör şampiyonu Gençlikspor ile baraj maçı yapacak.

BİTLİS
        Tatvan Gençlerbirliği, 1.Amatör şampiyonu Özgüzelderespor ile baraj maçı yapacak.

BOLU
        Kıbrıscıkspor  ligden doğrudan düştüğünden 1.Amatör şampiyonu doğrudan BAL'a çıkacak. 3 haftası kalan 1.Amatör'de ise Yeniçağa ve Gerede şampiyonluğun en büyük adayları...

BURDUR
        Bucak Belediye Oğuzhanspor, 1.Amatör şampiyonuyla baraj maçı yapacak.

BURSA
Temsilcileri: Elmasbahçelerspor, Mudanyaspor, Kestel Belediyespor ve İnegöl Gençlergücü

        Elmasbahçeler gelecek sene de BAL'da mücadele edecek; Mudanya ve Kestel, Süper Amatör ikincisi ve üçüncüsüyle çapraz eşleşip baraj maçı yapacak. Gençlergücü ise ligden düştü; onun yerine Süper Amatör şampiyonu BAL'a çıkacak.

ÇANAKKALE
Temsilcileri: Karabiga Belediye Gençlikspor ve Yeni Çanspor

        Karabiga baraj yapmaksızın BAL'a devam edecek. Çanspor eğer sondan 2.sıraya düşmezse, Süper Amatör şampiyonuyla baraj yapacak; aksi hâlde şampiyon taraf BAL'a doğrudan çıkacak. 2 haftası kalan Süper Amatör'de ise -eğer büyük bir sürpriz olmazsa- Çanakkalespor FK ipi göğüsleyecek.

ÇANKIRI
        Orta Anadolu'nun bu şirin ilinin temsilcisi olmadığından 1.Amatör'de şampiyon olan Çankırı Belediye Gençlikspor gelecek sene BAL'da mücadele edecek.

ÇORUM
        Ulukavakspor ligde kalmayı başarabilirse, 1.Amatör'de şampiyonluğunu ilan eden Osmancıkspor ile baraj maçı yapacak; aksi hâlde Osmancıkspor doğrudan BAL'a çıkacak.

DENİZLİ
Temsilcileri: Sarayköyspor ve Pamukkalespor

        Denizli'nin de kontenjanı Antalya gibi üç takım, fakat horozlar diyarı iki takımla temsil edildi. Sarayköy baraj yapmadan ligde kaldı. Pamukkale'nin son hafta kendi sahasında ağırlayacağı İzmirspor'dan mutlaka puan alması gerekiyor; zira yeşil-siyahlıların sondan ikinci sırada yer alma tehlikesi de söz konusu...  Pamukkale sürprize mahal vermezse, Süper Amatör ikincisiyle baraj maçı yapacak; şampiyon ekipse doğrudan BAL'a çıkacak.

EDİRNE
Temsilcileri: Edirnespor Gençlik ve Keşan Anafartalarspor

        Edirne GK ligde kalmayı başarsa da Anafartalar ligden doğrudan düştü; onun yerine bir dönem profesyonel liglerde de boy gösteren Edirnespor geldi. Yalnız her iki Edirnespor'un da birleşeceği yönünde haberler var.

BAL 6.Grup'ta şampiyonluk şansını zora sokan Altındağ Belediyespor.
ELAZIĞ
        Normalde iki takımla temsil edilmesi gereken Gakkoşlar diyarını yalnızca Yolspor temsil etti ve ligi ortalarda tamamlayıp BAL'da kalmayı başardı. 1.Amatör'de ise play-off heyecanı hâlen sürüyor. İl şampiyonu olacak takım Elazığ'ın gelecek sene BAL'daki ikinci temsilcisi olacak.

ERZİNCAN
        13 Şubat Erzincanspor BAL'dan doğrudan düştüğünden 1.Amatör şampiyonu olan takım, gelecek sene Erzincan'ı BAL'da temsil edecek. Erzincan şampiyonunu tayin edecek maç ise Tercan 17 Şubatspor ile Kemahspor arasında oynanacak.

ERZURUM
        Dadaşlar diyarının BAL'da temsilcisi olmadığından 1.Amatör şampiyonu takım doğrudan BAL'a çıkacak. Şu anda Tedaş 12 Mart ve Aşkale Belediye en büyük iki aday...

ESKİŞEHİR
Temsilcileri: Demirspor ve Sağlıkspor

        Demirspor gelecek sene de BAL'da olacak. Sağlıkspor ise Süper Amatör şampiyonu Yunusemrespor ile baraj maçı yapacak.

GAZİANTEP
Temsilcileri: Şehitkâmil Belediyespor ve Sakıcı İnşaat Şenyurtspor

        Şenyurt'un ligden doğrudan düşmesi kesinleştiğinden Süper Amatör şampiyonu takım gelecek sene onun yerini alacak. Şehitkâmil ise baraj maçı yapmaksızın BAL'da kaldı. Süper Amatör'de ise İslahiyespor büyük ölçüde şampiyon olacak.

GİRESUN
Temsilcileri: Görelespor ve 1926 Bulancakspor

        Görele şampiyonluk umutlarını Yomra'da yitirse de gelecek sene BAL'da mücadele edecek. Bulancak ise Süper Amatör şampiyonuyla baraj maçı yapacak.

GÜMÜŞHANE
        Torulspor, 1.Amatör şampiyonu Telekomspor ile baraj maçı yapacak

HÂKKÂRİ
        Şehir stadının yıkılıp yerine yeni spor kompleksinin yapılmasıyla il merkezinde futbol sahası kalmadı; fakat kulüpler de diğer ilçelerde oynamayı reddedince bu sene mezkur ilde 1.Amatör Küme düzenlenmedi. Böylece Yüksekova Belediyespor baraj maçı yapmaksızın BAL'da kaldı.

HATAY
Temsilcileri: Dörtyol Gençlerbirliği ve Reyhanlı Belediyespor

        Dörtyol gelecek sene de BAL'da olacak. Reyhanlı ise son hafta süprize izin vermeyip doğrudan küme düşmezse, Süper Amatör şampiyonuyla baraj maçı oynayacak.


ISPARTA
Temsilcileri: Eğirdirspor ve DSİ

        Eğirdir baraj oynamaksızın BAL'a devam edecek. Son hafta sahasında şampiyon Bodrum'u ağırlayacak DSİ'nin ise durumu biraz kritik: Eğer Pamukkale kaybeder, Yeşilova kazanır,kendisi de berabere kalırsa; üçlü averaj devreye girecek ve yeşil-beyazlılar lige doğrudan veda edecek. Pamukkale eğer son hafta rakibinden puan alırsa, güller diyarının temsilcisine Bodrum karşısında beraberlik bile yetecek ve Isparta şampiyonuyla baraj maçı yapacak.

MERSİN
Temsilcileri: MESKİ, Toroslar Belediyespor ve Akdeniz Belediyespor

        Kozan'dan istediği sonuçla ayrılamayan MESKİ'nin şampiyonluk şansı hayli zor; zira olası puan eşitliğinde Kozan ile şampiyonluk için  baraj maçı oynayabilecek. Ancak bu olasılığın gerçekleşmesi bir hayli güç...

        Şu anki duruma göre mavi-beyazlılar gelecek sene BAL'da mücadele edecek, Toroslar ise Mersin ikincisiyle baraj maçı yapacak, Akdeniz doğrudan ligden düşecek, yerine de Mersin şampiyonu BAL'a çıkacak. Süper Amatör'de şu an Anamur ve Erdemli ilk 2 için çekişiyor.

İSTANBUL
Temsilcileri: Modafenspor, Yenibosnaspor,Sultanbeyli Belediyespor,İFA,Leventspor (9.Grup); Sultangazispor, Avcılar Belediyespor,Çıksalınspor,Dikiltaş (10.Grup); Çengelköyspor,Arnavutköyspor ve Büyükçekmece Belediyespor (11.Grup)

        9.Grup'ta Yenibosna ve Modafen il kontenjanı azizliğine uğrayıp düştü. Sultanbeyli ya da İFA'dan biri 3.Lig'e çıkacak, kalan takım BAL'a devam edecek. Levent ise baraj maçı yapacak.

        10.Grup'ta Avcılar doğrudan düştü. Eğer Sultangazi 3.Lig'e çıkabilirse -ki oldukça zor görünüyor- Çıksalın ve Dikilitaş'ın baraj maçı yapmasına gerek kalmayacak; aksi hâlde bu iki takım Süper Amatör Lig ekipleriyle baraj maçı yapacak, Sultangazi ise BAL'da kalacak.

        11.Grup'ta Erokspor il statüsü engeline takılıp küme düştü. Diğer üç takımın şampiyonluk şansı bulunmadığından puantajda en üstte bulunan baraj maçı yapmadan ligde kalacak, diğer iki takım baraj maçı yapacak. Büyükçekmece'nin baraj maçı oynaması kesinleşti; diğer takım son hafta belli olacak.

İZMİR
Temsilcileri: İzmirspor,Yeşilova (7.Grup); Atillaspor, İzaks Gaziemirspor ve Narlıdere Belediyespor (8.Grup)

        İzmirspor ve Attilaspor gelecek sene BAL'da yer alacaklar. Narlıdere doğrudan küme düştü. Gaziemir'in baraj oynaması kesinleşti. Yeşilova kümede kalabilirse, Süper Amatör Play-Off'u ilk iki sırada tamamlayanlar, Gaziemir ve Yeşilova ile çapraz eşleşip baraj maçı yapacak. Eğer Yeşilova doğrudan küme düşerse, play-off'ta liderliği garanti olan Ödemiş Belediyespor BAL'a doğrudan çıkacak, ikinci takım Gaziemir ile baraj maçı yapacak.

        Normal sezonu şampiyon tamamlayan Torbalıspor ve Karşıyaka Gençlerbirliği gelecek sene BAL'da mücadele edecek. Böylece bir takım eksik mücadele eden İzmir'in BAL kontenjanı 6'ya tamamlanmış olacak.

KARS
        Karsspor, 1.Amatör Küme şampiyon olacak takımla baraj maçı yapacak.

KASTAMONU
        Kastamonuspor 3.Lig'e çıktığından, 1.Amatör şampiyonu doğrudan BAL'a çıkacak.

KAYSERİ
Temsilcileri: Hacılar Erciyesspor ve Yolspor

        Hacılar Erciyesspor ligde kalmayı garantiledi. Ankara'dan altın değerinde bir puanla dönen Yolspor, kendisinden 2 puan önde olan ve il statüsü engeline takılıp küme düşen Sorgun'u altına almayı başarabilirse, Süper Lig şampiyonuyla baraj maçı yapacak; aksi hâlde şampiyon olacak ekip onun yerini alacak.

KIRKLARELİ
        Normalde iki takımla temsil edilmesi gereken bu şirin Trakya ilini Babaeskispor temsil etti ve ligde kalmayı da başardı. Mezkur ilin gelecek seneki diğer temsilcisi ise bir yıl aradan sonra BAL'a dönmeyi başaran Lüleburgazspor oldu.

KIRŞEHİR
        Yeşil Kırşehirspor, 1.Amatör'de şampiyon olacak takımla baraj maçı oynayacak.


Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

3 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Yazı dizisi olduğunu yukarıda yazdık kardeşim, ikinci bölümü yarın yayınlanacak. Farkındaysan sıralama alfabetik olarak gidiyor ve Kırşehir'den sonraki hiçbir il yayınlanmadı henüz.

      Sil