11 Mayıs 2015 Pazartesi

Basketbolda Nefes Kesen Sezon!

        Türkiye Erkekler Basketbol Ligi’nde bir lig etabını daha geride bıraktık. Sıra geldi Play-Off turuna Kesinlikle en güzel sezonlardan birini geride bıraktık. Lider bitirme mücadelesinden ligde kalma mücadelesine kadar kıran kırana geçen bir lig izledik.

        Mücadelenin, kıyasıya rekabetin ilk adımı yeni yabancı kuralıyla atıldı. Yenilenen kural ile birlikte takımlar kadrolarını daha fazla güçlendirdi ve ligde kolay takım kalmadı. Hemen hemen her takımda en az 1 yıldız oyuncu vardı ve bu da ligin seyir zevkini arttırdı.

        Sasha Vujacic, Earl Calloway, Ryan Broekhoff, Jamont Gordon ve Matt Walsh Play-Off dışı kalan takımlarda yer alan bazı yıldızlar.

        Ligin zorluğundan bahsettik bunu doğrulayacak birkaç örnek verecek olursak geçen sene 8. sıradan Play-Off’a giren TOFAŞ, bu sezon son sırada yer aldı ve ligden düştü. Geçen sezon Play-Off ile ligden düşme arasındaki galibiyet farkı 9 maç iken bu sene sadece 4 maçtı. Bir diğer örnek ise kâğıt üzerinde kazanılır diye bakılan maçların beklenildiği gibi bitmemesine çok kez şahit olunmasıdır.


        Lig etabında bazı takımlar yaptıkları olumlu işler ile bazıları ise gerek yönetimsel gerekse teknik yanlışlıkları ile dikkat çekti. Öncelikle yanlışlardan başlayalım. Son iki sezonun finalisti Galatasaray Liv Hospital, yönetimsel krizlerle uğraşmaktan oyuna konsantre olamadı ve takım dağıldı. Kariyerinde sayısız başarı bulunan Ergin Ataman, kariyerindeki en zor sezonu geçirdi ve gerek Euroleague’de gerekse ligde performans olarak takım beklenilenin çok altında kaldı. Bu başarısızlıkta en az suçlu olan ise teknik kadro ve oyunculardır. Galatasaray yönetimi basketbol şubesini yönetmekte sınıfta kalmıştır. Son maçta Play-Off’a girebilen Galatasaray Liv Hospital, çeyrek finalde ezeli rakibi Fenerbahçe Ülker ile karşılaşacak.

        Bir diğer hayal kırıklığı yaşatan ve beklenilen altında kalan takım ise Beşiktaş İntegral Forex. Sezon ortasında antrenör değişikliği, oyuncuların maaş krizi derken Beşiktaş İF, 18 yıl aradan sonra Play-Off dışında kaldı. Oyuncuların maaş krizinin sürdüğü ve bazı oyuncuların serbest kalabileceği konuşuluyor. Umarım Beşiktaş İF bu krizi çözer ve yoluna devam eder.

        Sıra geldi alkışı hak eden ve yaptıkları olumlu işler ile herkesin takdirini kazanan takımlara. Bu olumlu işlere öncelikle Darüşşafaka Doğuş takımı ile başlamak istiyorum. Çok güçlü sponsorları olabilir ama bu takım bu lige bu sene çıktı ve çıkar çıkmaz 3. sıradan Play-Off’a giriyorsa bize alkışlamak düşer.

        Sezona Oktay Mahmudi ile başlayan ve Mahmudi’nin istediği takviyeleri yapan DAÇKA, ligde gerek oynadığı basketbol gerekse aldıkları sonuçlarla herkesin takdirini kazandı. İlk senelerinde önemli adım attılar ve artık Play-Off’un gediklisi olurlar.

        Bir diğer çıkış gösteren takım ise Trabzon Medical Park. Basketbol şubesinin futbol şubesinden ayrılmasıyla herkese ders veren Trabzon MP, gerek yönetimsel beceriyle gerekse aldıkları sonuçlarla da herkese ders verdi. EuroChallange’da son saniyede kupayı kaçırıp 2. olan Trabzon MP, ligde tarihinde ilk kez Play-Off’a kaldı. Bu iki takımın yaptığı işler gerçekten takdire şayan ve Play-Off çeyrek finalinde rakip olmaları da basketbolun cilvesi ve güzelliği diyelim. İki takım eşleşme sonucu ne olursa olsun alkışı hak ediyor.

        Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes’ten de bahsetmek istiyorum. Bu iki takım sene başında herkesin beklediği gibi ligi ilk iki sırada bitirdi ve şampiyonluk için en güçlü aday konumundalar. Anadolu Efes’in rakibi Türk Telekom ve bu turda pek zorlanmadan turu geçmeleri bekleniliyor. Fenerbahçe ise Galatasaray Liv Hospital derbisi ile açacak Play-Off’u. Bu iki takıma ben Avrupa’da gösterdikleri başarılı performans için teşekkür ediyorum. Play-Off’ta ne sonuç alırlar bilemem ama genel performanslarıyla ligin en iyi iki takımı konumundalar.

        Karşıyaka ve Banvit, bizi bu sene Avrupa’da çok iyi temsil eden diğer takımlarımız. Eurocup’ta gerçekten çok iyi maçlar oynandı, çok iyi sonuçlar alındı ve bu iki takım ligi de iyi yerde bitirerek birbirine rakip oldu. Basketbolda ekol olan iki takımın eşleşmesi de seyir zevki yüksek bir tur vaat ediyor bize. Bakalım kim kazanacak?

        Lig analizi ve Play-Off eşleşmelerine değindik yazımızda. Bu yazımda katkıda bulunan Sinan Çakar’a teşekkür eder ve yazılarımızın devam edeceğini sizlere söyleyebilirim. Takipte kalın…

Hazırlayan: Berkay KÜÇÜK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. baya iyi analiz bunları yazmak için yazar olmaya gerek yok , daha ayrıntılı bir analiz beklerdim başarılar

    YanıtlaSil