31 Mayıs 2015 Pazar

NBA Finallerinde Cleveland, Golden State ile nasıl başa çıkabilir?

        Golden State Warriors, bu sezon için NBA finalini hakeden tek takımdı diyebiliriz. 2014 off sezonda kendilerini çaylak koçları Steve Kerr ile birlikte filtreden geçirdiler ve esnek rotasyonlarını verimli şekilde kullandılar. Herkesin mutlak favorisi konumunda ve Cavs'i yenmeyi hak ediyorlar.

        Öyle olsa da Cleveland'ı hiç küçümsememek gerekiyor keza ligin ikinci yarısında Warriors'dan daha net performans gösterdiler. Kevin Love gibi hücumda çeşitliliği olan bir yıldızı kaybettiler fakat yeni yolları bulmaya devam ediyorlar. Sezon ortasında Knicks’ten alınan JR Smith ve Iman Shumpert’dan farklı anlarda ekstra katkılar aldılar ve hücumda alternatif olarak güzel bir seçenek olabileceklerini gösterdiler.

        Play-offlarda 27.6 sayı, 10.4 ribaund ve 8.3 asist ortalaması yakalayan LeBron James önderliğinde Cavs, ‘Warriors’ı nasıl yenebilir’ sorusunun cevabını bulmaya çalıştım.

1- Cleveland Akıllı Savunma Yapmalı

        En iyi örneği, Memphis'in batı konferansı yarı finalinde Stephen Curry ve Klay Thompson'ı yavaşlatmak için ne yaptığıdır. Serinin ilk 3 karşılaşmasında Memphis 2-1 önde gitti ve ilk 3 karşılaşma itibariyle GSW ilk beşindeki backcourt isimleri zeminde %44, yay gerisinden %30 şut ortalamalarıyla 23 top kaybı yaptılar.

        Bu denge son iki oyunda Tony Allen'ın sakatlığıyla dağıldı, ancak Cavaliers erken başarı için Memphis'in bu savunmasının iki katını yapmak zorunda. Memphis gibi, Cavs’de 2 güçlü perimeter savunmacıya sahip (LeBron James ve Iman Shumpert). Dikkat edin guardlar ve uzunlar nasıl birlikte çalışıyor Curry'yi engellemek için, onun penetresini kesiyor, savunmacılar değişiyor ve Thompson'ın şutunu savunmaya çalışıyorlar. Video

        Yukarıda da söylediğim gibi Cavs’in GSW perimeterlerini yoracak, üst düzey savunacak ve onların dengelerinin bozulmalarını sağlayacak çeşitli kozları var. Bunun için çözüm odaklı yollara başvuracaklardır. Bunlardan biride uzunların yardım savunmasında veya ek savunmalarda olabildiğince hızlı imdada koşmaları olabilir. En ufak kırılganlık veya üst üste savruk oynanan oyunlar tüm dengeleri bozacaktır.

        Golden State karşısında sert ve agresif oynamak yeterli değil, aynı zamanda akıllı ve hızlı oynamalı Cavs. Bunu sadece LeBron yapmamalı.


2- Warriors, LeBron'u Nasıl Savunacak?

        Golden State büyük ihtimalle bu seride NBA'in en büyük oyuncusuna çift savunma yapmamaya kararlı. Hawks kasetlerini izlediler ve LeBron'a sürekli çift savunma yaparak bunun sonucunda paslarının nasıl yok edici olduğunu gördüler. Paslardan sonrası katliam oldu, boş köşe üçlükleri ve sayı bulmaya kesin çözüm. Warriors, yılın en iyi savunmacılarından Draymond Green'in savunma gücünü kullanarak LeBron'un birebir oyunlarını bastırmaya ve kısıtlamaya çalışacaktır. Onlar Hawks'ın hatalarını tekrarlamak istemiyorlar.

        Peki bu strateji güzel, ancak James tek başına 2 dakikada 10 sayı atıp tüm planları bozduğunda, o zaman ne yapacaklar?

        Şüphesiz, bu sezon belirli bölümlerde James ve onun şutu düşüşteydi ve yine bir döneme kadar bunu çözebilir bir makyaj seti bulamadı. sezon sonrası için yay gerisinden yalnızca %18 ile oynadı ve hala 14 maç itibariyle 28 sayı ortalamasıyla oynuyor.


        James, son 19 denemeden sadece 2 play-off serisi kaybetti. 18 yaşından beri NBA'in en skorerlerinden biri ve oynadığı süre içinde sayı yapmak istiyorsa onu durdurmak neredeyse imkansız. Golden State Warriors, NBA'in en iyi savunma yapan ekibi ve LeBron bu takıma 26 Şubat gecesi 15/25 saha içi isabetiyle 42 sayı attı. Bunu tekrarlayabilecek olan tek isim yine LeBron James. Eğer o alev alırsa ve hırçın haline dönerse kısaca sayı atmak isterse, o zaman Warriors koçu Steve Kerr onun stratejisini nasıl kıracak? Video


3- Kyrie Irving Boston Serisindeki Gibi

        4 Haziran'da NBA Finali'nin 1. karşılaşması açıklandı ve geçen hafta konferans finali serilerinden en az birinin sürmesi bekleniyordu. Final ekiplerinin belirlenmesinden sonra serilerin zorluğu sebebiyle takımların toparlanmaları için bir haftadan fazla zamanları var.

        Sakatlığı ve istirahatı sebebiyle Hawks serisinde 2 oyunu kaçırdı Kyrie. Düşündürücü olan şey yarı finalde Bulls'a karşı tedbirli gözükmesiydi.

        Irving'in Boston serisi zamanlarına dönmeye ihtiyacı var, o seride 23 sayı ve 12/25 üç sayılık isabet ile oynamıştı. Warriors'a karşı oynayacakları ilk oyunda LeBron ile şimdiye kadar en iyi ikili sistemini oluşturabilirler. Warriors, Cleveland kadrosundan daha derin, daha verimli ikincil skor opsiyonları ve durdurucu savunmacılara sahipler. Curry ve Thompson,  James ve Irving'i alt ederse, Cavs için bol 'x'li bilinmeyen bir denklem oluşur.

        Ama playoffun son 2 serisinde Irving’ pek göremedik, onun kendi özüne dönmesi gerek.

Hazırlayan: Çağan KESMEN
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder