18 Haziran 2015 Perşembe

Araştırma: Anadolu'dan İstanbul'a

        Beşiktaş, Dusko Tosic’i transfer ettiğinde, uzun zamandır kafamda dönüp duran bir önyargıyla yüzleşme vaktimin geldiğini düşündüm. Anadolu kulüplerinden İstanbul büyüklerine transfer olan yabancı futbolcuların başarılı olamadıkları kanaatindeyim. Bu sebeple, son on yılda (2005-06'dan bu yana) Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Anadolu’dan transfer ettiği yabancı futbolcuları bir liste haline getirip önyargımda haklı olup olmadığımı görmek, sizlerle de paylaşmak istedim.

        Beşiktaş, 2005-2006 sezonundan başlayarak geçtiğimiz sezon sonuna kadar toplam 47 yabancı transferi yapmış, bunların 4 tanesini ise Anadolu kulüplerinden futbolcu alarak gerçekleştirmiş.

        Souleymane Youla, Gençlerbirliği’nde 4 sezon forma giydi çıktığı 134 maçta 57 gol atma başarısı gösterdi. Beşiktaş forması ile ise sadece 16 (12’si Süper Lig) maça çıkabildi. Bu karşılaşmalarda attığı gol sayısı ise 6. (2’si Süper Lig)

        Filip Holosko, Manisaspor’da 2 sezon forma giydi, çıktığı 72 karşılaşmada 24 gol kaydetti. Beşiktaş’ta ise 6 sezon forma giydi. Bu sürede çıktığı 192 karşılaşmada 58 gol attı.

        Rodrigo Tabata kendisinden çok ödenen bonservis bedeli ile uzun süre gündemde kalmıştı.  Gaziantepspor’da oynadığı tek sezonda 31 maçta 13 gol atarak dikkatleri çekmişti daha sonra transfer olduğu Beşiktaş’ta ise 48 karşılaşmada 2 gol atabildi.

        Michael Eneramo ise Beşiktaş listemizin son ismi. 2.5 sezon Sivasspor’da forma giyen Eneramo  91 maçta 34 gol attı. Beşiktaş’ta ise sadece 7 karşılaşmaya çıktı ve tek gol atabildi.

        Görüldüğü gibi Beşiktaş’ın Anadolu transferlerinde başarı oranı oldukça düşük. Başarılı sayabileceğimiz tek isim olan Holosko’nun ise çoğu kez başarılı futbolu ve golleri ile değil, kendisi artı bir miktar para teklif edilerek yapılan transfer teklifleri ile gündeme geldiğini hatırlatmakta fayda var.

        Fenerbahçe, 2005-2006’dan bu yana toplam 31 yabancı futbolcu transfer etmiş, 5 tanesi Anadolu’dan.

        Samuel Holmen, 3 sezon İBB forması giydi. 110 karşılaşmaya çıkarak oldukça istikrarlı bir tablo çizmesinin yanı sıra 25 tane de gol atarak bir orta saha oyuncusuna göre başarılı bir performans ortaya koydu. Fenerbahçe’de ise sadece 7 karşılaşmada forma giydi ve golle tanışamadı.

        Pierre Webo, İBB formasıyla 1.5 sezonda 56 karşılaşmaya çıktı 24 gol attı. 2.5 sezon Fenerbahçe forması giyen Webo, bu süreçte 86 karşılaşmada 33 gol attı.

        Emmanuel Emenike, 2 sezon Karabükspor forması giydikten sonra rötarlı da olsa Fenerbahçe formasına kavuşmuştu. Karabük’te 51 karşılaşmada 30 gol atan Emenike, Fenerbahçe’de ise 65 maçta 17 gol attı.

        Fabio Bilica, hafızalarda Beşiktaş karşılaşmasında giriştiği köstebek rolü ile yer etse de o da Anadolu’dan gelip İstanbul’a gidenlerden. Sivasspor’da geçirdiği tek sezonda 39 karşılaşmada görev yapan Bilica, Fenerbahçe formasıyla 3 sezonda 69 karşılaşmada forma giydi ve bunların 45’i ilk sezonundaydı.

        Gökçek Vederson, nam-ı diğer Wederson Luiz da Silva Medeiros. 3 sezon o zamanki adı ile Ankara Büyükşehir Belediyespor forması giyen Vederson 94 karşılaşmada 23 gol atmıştı. Frikikleri ve uzaktan sert şutları ile bilinen Vederson, 3 sezon Fenerbahçe forması giydi. 111 karşılaşmaya çıktı, 5 gol attı.

        Listenin nispeten başarılı örnekleri Pierre Webo ve Gökçek Vederson. -ki Vederson'un da Ankara günlerini mumla aradığını söylesek yanlış olmaz. Diğer başarılı örnek Pierre Webo'nun da İBB öncesi önemli bir kariyeri olduğunu hepimiz biliyoruz zaten.


        Gelelim Galatasaray’a. Rakiplerine oranla Anadolu’dan yaptığı transfer sayısı oldukça düşük. 2005-2006 sezonundan geçtiğimiz sezona kadar toplam yabancı transferi sayısı 46, Anadolu’dan aldığı yabancı oyuncu sayısı ise sadece 2.

        Dany Nounkeu, 2 sezon Antep forması giyerek 60 karşılaşmaya çıkarken Galatasaray forması ile 1.5 sezonda 46 karşılaşmaya çıktı. Daha sonra sezonu Beşiktaş’ta tamamlayan Dany, burada ise 9 karşılaşmaya çıktı ve özellikle Arena’daki Galatasaray karşılaşmasında yaptığı penaltı ile uzunca süre tartışılmış ve Beşiktaş’ta da başarılı olamamıştı.

        Nordin Amrabat, Galatasaray’a gelebilmek için alacağı ücretten bonservise pay ayıracak kadar hevesliydi transfer sürecinde. 1.5 sezon giydiği Kayserispor forması ile 41 karşılaşmada 7 gol attıktan sonra yüksek bir ücret karşılığında Galatasaray’a transfer olmuştu. (Süleyman Hurma Kayseri’ye 1 Milyon Euro’ya aldığı Amrabat’ı 8 Milyon Euro’ya Galatasaray’a satmıştı. Şimdi de Trabzonspor’a istiyormuş, acaba tekrar kime satıp ne kadar kâr edecek. Galatasaray’da  1.5 sezonda 56 karşılaşmaya çıktı 3 gol atma başarısı gösterdi.

        Galatasaray’ın da Anadolu’dan aldığı yabancı futbolculardan verim alamadığı ortada. 3 büyük kulübün toplam yaptığı 123 yabancı transferin kaçı başarılı apayrı bir tartışma konusu. Hatta daha da ileri gidersek 3 büyük kulübün Anadolu’dan yaptığı yerli oyuncu transferlerinin de çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Olumsuz örnekler hemen aklımıza geliyor, Tarık Çamdal, İsmail Köybaşı, Mehmet Topuz gibi büyük bonservis bedelleri ödenerek alınan isimlerle listeyi çeşitlendirebiliriz. Bunun sebepleri tartışılmaya değer, ancak her durumun kendi dinamiklerini yarattığını ve genellemelerden kaçınmak gerektiğini tekrar belirtmeliyim.

        3 Büyük kulübün geçen sezon ezbere sayılacak on birleri düşünüldüğünde;
Beşiktaş, Tolga Zengin- Serdar Kurtuluş – Ersan Gülüm – Pedro Franco – Ramon Motta – Veli Kavlak – Atiba Hutchinson – Gökhan Töre – Jose Sosa – Olcay Şahan – Demba Ba. Sadece Serdar (Gaziantepspor) ve Ersan (Adanaspor) Anadolu kulüplerinden.

Fenerbahçe, Volkan Demirel – Gökhan Gönül – Bruno Alves – Egemen Korkmaz – Caner Erkin – Mehmet Topal – Emre Belözoğlu – Raul Meireles – Dirk Kuyt – Emmanuel Emenike – Moussa Sow. Sadece Gökhan (Gençlerbirliği Oftaş) ve Emenike (Karabükspor) Anadolu'dan.

Galatasaray’ın on biri biraz daha çeşitlenebilir olsa da, Muslera – Sabri Sarıoğlu – Aurelien Chedjou – Semih Kaya – Alex Telles – Selçuk İnan – Felipe Melo – Hamit Altıntop – Wesley Sneijder – Yasin Öztekin – Burak Yılmaz. Sadece Yasin Öztekin (Kayseri Erciyesspor) Anadolu'dan.

        Kendisi Anadolu’da olsa da bu ülkenin 4. büyüğü olan Trabzonspor’dan transfer edilen futbolcular yazının başından beri değerlendirme dışı bırakılmıştır. (Örneğin: Tomas Jun / Beşiktaş)

        İstatistik ve rakamlara boğarak pek de alışkın olmadığım bir şey yaptığımın farkındayım. Bir sonuca ulaştık mı dersek, Anadolu’dan yapılan yabancı transferlerinin pek de başarılı olmadığını, 3 İstanbul büyüğünün sahaya çıkardıkları onbirlerde de Anadolu’dan transfer edilen oyuncuların sayısının oldukça az olduğunu gördük. Tüm bunlar ışığında yazının başına dönersek; Tosic başarılı olur mu sorusu soracak kadar toptancı bir bakış açısına tabi ki sahip değilim bekleyip görmemiz gerekecek. Ancak eldeki veriler ışığında nice Anadolu Koçyiğitlerinin İstanbul yollarında yere serildikleri bir gerçek. Yorum sizin...

Hazırlayan: Ahmet DUMLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder