12 Haziran 2015 Cuma

Ersan İlyasova Detroit'e neler katar?

        "Ersan, biz Detroit'e geldiğimizden beri takip ettiğimiz bir oyuncu. O sadece ceza kesen bir üç sayı tetikçisi değil aynı zamanda yüksek enerji taşıyan, sert oynayan bir isim. Shawne ve Caron Butler'a veda etmek zor oldu, özellikle Butler'a her zaman saygı duyacağım.” Bunlar dün gece kesinleşen milli basketbolcumuz Ersan İlyasova takasından sonra Detroit koçu Stan Van Gundy’nin demeci.

        Stan Van Gundy, Orlando koçu iken sık sık kullandığı strech 4 numaralı sisteme geçiş için en önemli adım Ersan hamlesiydi. Bu hamle ile anladık ki, Greg Monroe için inceden ama derin bir mesaj verildi. Monroe yüksek ihtimal önümüzdeki sezon The Palace of Auburn Hills’e adım atamayacak.

        Bu takasın hem Detroit hem de Ersan için spesifik olarak en büyük artısı, kesinlikle alan açmak olacak. Perimeter alanda oyuncu sayısını 4’e çıkaracak olan Van Gundy, dolaylı olarak gerek kısa rotasyonunun boyalı alana yapacağı penetreler için gerek geleceğin Dwight Howard’ı olarak benimsenen Andre Drummond için olabildiğince alan açmış olacak. -ki geçen sezon onlar için en büyük sorun, orta mesafe şutu dahi olmayan Greg Monroe ile boyalı alanda korkunç şekilde sıkışmalarıydı. Bu dezavantaj Ersan ile rafa kalktı ve ekip tek hamleyle çeşitlilik sayısını artırmış oldu.

        Şu an şampiyonluğu kovayalan Golden State Warriors’un 4 numarası Draymond Green’i kıstas alalım, geçen sezon gerek saha içi gerekse 3 sayılık şut yüzdelerinde Ersan’ın önde olduğunu gördük ki silik bir dönem geçirmesine rağmen.

        Geçen sezon Bucks formasıyla maç başına 22.7 dakikada 11.5 sayı 4.8 ribaund ile oynadı. Son 2 sezon için verimlilik olarak sorunlar yaşamış veya arka plana atılmış olabilir fakat Stan Van Gundy bu sistemle 2009’da Orlando’ya müthiş imaj katmıştı hatırlayanlar olacaktır.

        Maziyi bir kenara bırakalım ve günümüze dönelim, Ersan için diğer önemli bir opsiyon rol oyuncusu olmaktan çıkıp tekrar ilk beşe oturacağı gerçeği. Bilinmeyen denklemi Ersan adımıyla bir anda basit bir toplama işlemine çevirdi Stan Van Gundy. Ersan’ın tecrübesi ve bileğinin kilit anlarda çok sıcak olabilmesi Pistons için çözüm odaklı bir alternatif olacak. Geçen sezon yay gerisinde sadece ortadan denediği üç sayılık atışlarda lig ortalamasının altına düştü ki bu perspektif olarak hiç fena bir ortalama değil.

        Burada önemli olan unsur, strech 4 numara için olması gereken en önemli özellik dip köşeden bulunan üçlüklerdir. Ersan, sol dipten %50, sağ dipten %46.7 ortalamaları yakaladı.

        Ek olarak geçen sezon bulduğu 263 tekil basketin 207’sini asist altında yapmış, ayrıca catch-and-shoot konusunda da %36.7 ile ne kadar tehlikeli bir dış şutör olduğunu tekrar tekrar gösterdi.

        Andre Drummond için daha rahat pick&roll ve Ersan ile oluşacak olan pick&pop oyunları ile hücumda perde hamleleriyle yapılan sistem oyunlarını çok fazla göreceğiz. Kısaca Ersan-Drummond birbirine çok uygun iki isim ve Ersan’ı çok daha fazla rol alırken izleyeceğiz gibi görünüyor.

        Özellikle Andre Drummond için altın yıllar başlıyor olacak. Alan olarak çok dar mesafelerde oynamaya çalışan Drummond, buna rağmen ilk 2 yılı için Dwight Howard ile karşılaştırıldığında hiç de geride kalmıyor. Bu karşılaştırma Dwight Howard ve Andre Drummond’un NBA’e girdiği ilk 2 sezonda her 36 dakika içinde yakaladığı istatistikleri;

        Kısacası Ersan’ın yarattığı efektiflik, imaj ve çeşitlilik ile daha aktif, daha tedavi edici ve çözüm odaklı katkılar verdiğini göreceğiz. Ekibe Summer Ligden önce katılması yeni sezona kadar adaptasyon sürecini pasifleştirecek ve bomba gibi bir Ersan’ı yeni sezonda görmeyi arzu ediyoruz.

Hazırlayan: Çağan KESMEN
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder