27 Ağustos 2015 Perşembe

İnceleme: Antalyaspor 2015-16

        Geçen sezon PTT 1.Lig'e düşen Antalyaspor, Kayserispor gibi ara vermeden ilk sezonda Spor Toto Süper Lig’e geri döndü. Antalyaspor, geçen sezon teknik direktör değişiklikleri ve oynanan futbolun beklentileri karşılayamaması sebebiyle bolca eleştirilmişti. Antalyaspor en son Yusuf Şimşek’i göreve getirdi ve taşlar yerine oturmaya başladı. Genç hoca hem kendini hem de Antalyaspor’u geliştirebileceğini gösterdi. Play-Off finalinde Samsunspor’u eleyerek lige çıktılar. Ben ilk ikiden çıkmalarını bekliyordum sene başında ama o kaostan sonra bu da iyi bir başarıdır. Bu sezon takımı lige çıkaran Yusuf Şimşek ile yola devam ediliyor. Bu davranış lige yeni çıkan bütün takımlara ders olmalı. Lig değişince eski kadroyu, yönetimi tamamen değiştirenlerin hali ortada. Antalyaspor, bu konuda ders almışa benziyor. Yusuf hocayı elinde tutarak işe başlayan Antalyaspor, en önemli oyuncularını da kadrosunda tuttu ve sansasyonel transfer girişimleriyle bütün ülkede gündeme oturdu. Eto’o, Lazarevic, M’Bolhi gibi isimleri kadrosuna katan Antalyaspor’un analizine başlayalım.

KALECİ
        Sezona Fornezzi ile başlayan Antalyaspor bana göre çok doğru bir hamle yaparak 2014 Dünya Kupası’nda en iyi kaleci performanslarından birini gösteren Cezayirli Rais M’Bolhi’yi transfer etti. Haziran ayında bir görüşme yapılmıştı fakat anlaşmak için 2 ay beklemek gerekti. Transfer dönemi bitmeden bu boşluğunu da kapatan Antalyaspor, önemli bir iş yapmış oldu. M’Bolhi bu ligde fark yaratabilecek bir kaleci. Futbola odaklandığında ve savunma oyuncularıyla uyum sağladığı zaman; refleksleri ve kaledeki özgüvenli duruşuyla taraftarların beğenisini kazanacaktır. Fornezzi ise Orduspor ile Türk futbolunda tanındı ve Orduspor krize girmeden önce ilk ayrılanlardan olmuştu. Antalyaspor’da zaman zaman birinci tercih zaman ise ikinci kaleci oldu. Orduspor ve Antalyaspor’da performansları belki çok kötü değildi ama bana göre bu ligde birinci kaleci olmak için yetersiz bir kaleci. Fornezzi’nin alternatifi Ozan Evrim Özenç’e geçelim. Alternatif diye bahsettik ama yeni yabancı kuralı ile kulübede olmasını beklediğimiz isim Ozan Evrim. Genç yaşı ve geçen sezon kaleyi koruduğu zamanlardaki performansıyla bu ligde şansı hak ettiğini kanıtladı. Zaman zaman formayı önündeki iki kaleciden de kaparsa şaşırmayalım.

DEFANS
        Antalyaspor’un en zayıf bölgesi bana göre defans bölgesi. Kadronun geri kalanına yapılan takviyeler, rotasyonlar bana göre burada oluşturulmadı. Celutska- Diego ikilisinin stoperde vazgeçilmez olacağını düşünüyorum. Gençlerbirliği maçında da gördük ki Lokman Gör o bölgede yetersiz kalacak. Trabzonspor’dan tanıdığımız ve kariyerinde Premier Lig tecrübesini de ekleyen Celutska, bana göre Antalyaspor’un sessiz ama derinden transferlerinden birisi oldu. Çalışkanlığı ve iyi oyunuyla herkesin takdirini kazanmıştı. Aynı performansı kırmızı-beyazlılarda da bekliyorum. Diego ise neredeyse bizden biri oldu. Eskişehirspor’da yıllarca oynadı fakat yol ayrımına geldi ve Antalyaspor ile anlaştı. Sol stoperde daha iyi oynayan Diego ihtiyaç olduğunda Celutska gibi sol bekte de oynayabilir. Topu oyuna sokuşu ve tecrübesiyle bu bloğu iyi yönlendirir. Can Arat ve Lokman Gör forma yarışında bu bölgede yarışacak diğer isimler. Sağ bekte ise iki haftadır ilk 11 başlayan Ömer Kandemir ve Yusuf Şimşek’in Karşıyaka’dan tanıdığı Rıdvan Şimşek var. Ömer’in performansı fena değil ama bu bölgede yeterli olur mu bunu göreceğiz. Beşiktaş’a transfer olmuş fakat bir türlü beklenileni veremeyen Rıdvan ise Antalyaspor’da kendini bulmak isteyecektir. Koray Arslan transferi de var bu bölgede fakat henüz TFF’ye bildirilmedi sanırım. Lisanslı kadroda ismi yok çünkü. Sol bekte ise Zeljeznicar’dan transfer edilen Josip Kvesic var. Bosna Hersek Milli Takımı’nda da görev alan Kvesic, ilk iki haftada gösterdiği performansla sınıfı geçti. Az maliyeti olması da transferi başarılı kılan bir diğer durum. Sakıb Aytaç ve Celutska da gerekirse bu bölgede forma giyerek takıma katkı sağlayacaktır.

ORTA SAHA
        Antalyaspor orta sahaya takviyeler yaptı ve bu bölgeyi güçlendirdi. Antalyaspor’un en çok beğendiğim transferlerinden birisi Gaziantepspor’dan alınan Chico’dur. Profosyonelliği, performansı ve kalitesiyle Gaziantepspor’un temel taşı olmuştu. Aynı performansı Antalyaspor’da da göstermesini bekliyorum. Takımın vazgeçilmezi olur ve partneri Kadir ile iyi anlaşacaktır. Kadir ise Sivasspor’da görev adamı olup; bölge kapatma ve savunmaya destek görevini yerine getirmişti. Kadir-Chico orta sahası oyun kurmakta, hücum yapmakta zorlanacaktır. Bu ikiliyi bozacak ve formayı kapabilecek oyunculardan bir tanesi Zeki Yıldırım’dır. Zeki’nin tekniği Kadir’e göre daha iyidir çünkü. Sezar Badur ve Fenerbahçe’den bonservisi alınan Oğuz Mataracı gibi burada oynayabilecek oyuncular var rotasyonda. Oğuz’un geçen sezon aldığı sürelerde ortaya koyduğu performans beğenilmişti. Gelişimini sürdürebilirse bu bölgede iyice takımını rahatlatır. Kamerun milli takımında uzun süre forma giyen tecrübeli oyuncu Jean Makoun da bu bölgeye yapılan takviyelerden biri. geçen sezon çok fazla düzenli forma giymese de kariyeri ve kalitesi belli bir isim. Eğer forma tutarsa o da bu bölgede formayı alabilir.


        Antalyaspor’da kanat oyuncuları ise bence gayet iyi. Emrah Başsan, Erman Kılıç, Lazarevic ve benim bu sene iyi performans beklediğim Serdar Özkan. Bu isimlerde en iyi performansı Emrah ve Lazarevic’ten bekliyorum. Sağda Emrah, senelerdir kafasını takımdan çıkarıyor fakat bir türlü zıplayıp ben buradayım mesajı veremedi. Bu sene ligde takımı çok iddialı bir kadro kurdu ve kendisini bütün ülkeye tanıtma, tanıyanlara hatırlatma şansı çok daha yüksek. Chievo’dan kiralanan Lazarevic için ise sol kanatta, ofansif orta sahada ve forvet hattında oynayabilmesi büyük şans. Emrah ile ikisi maç içinde sürekli kanat değiştirebilir ve rakiplerini zor durumda bırakabilirler. Lazarevic’in lige başlangıcının da çok iyi olduğunu söyleyelim. Erman Kılıç ise takımdaki en tecrübeli isimlerden. İlk maçta kaptan olarak sahaya çıkacakken maç öncesi kaptanlık pazubandını Eto’o’ya vermesi ne kadar düşünceli ve karakterli birisi olduğunu da gösteriyor. Bu bilgi küçük ayrıntı belki ama hem takım olunduğunun mesajını verir hem de takım içinde herkesi motive eder. Serdar Özkan ise ilk tanındığı dönemlerde, o dönemin en yetenekli futbolcusu olarak gösteriliyordu. Serdar’dan beklenti o kadar yüksekti ki oyuncu bunların hiçbirini karşılayamadı. Bu başarısızlıkta Serdar’ında payı çok büyük tabii. Arda Turan, Serdar Özkan’dan bahsederken ‘bana çalım atmayı öğretendir’ der hep. Artık sadece futbola odaklanmalı ve onun için büyük bir şans olan Yusuf hocanın güvenini boşa çıkarmamalı.

        Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer'in Atletico Mineiro'da oynayan Brezilyalı ofansif orta saha oyuncusu Guilherme ile anlaşıldığını, birkaç gün içinde Antalya'ya geleceğini açıkladı. Brezilyalı oyuncu forvetin arkasında ve kanatlarda da görev yapabiliyor. Bu transfer gerçekleşirse, hücum gücü anlamında bu da önemli bir takviye olacaktır Antalya ekibi için. Alanyaspor’da kiralık olarak oynadığında gösterdiği performans ile büyük beğeni kazanan Emre Akbaba, forvet arkası bölgesinin alternatifi. Bu sezon göstereceği performans ile sınıf atlayabilir.

FORVET
        Lamine Diarra, M’Billa, Ahmet Aras ve assolist Eto’o. Bir çırpıda okunduğunda vay vay vay dediğinizi duyar gibiyim. Gerçekten bu beğeniyi hak ediyorlar. Diarra ilk geldiği sezonda gayet iyi oynamıştı fakat takımını düşme potasından kurtaramamıştı. Geçen sezon transfer olup, ligde kalabilirdi fakat takımda kaldı ve tekrardan lige çıktı. Oynadığında etkili olacaktır ama eskisi gibi ilk tercih olmayacak burası kesin. M’Billa Etame, senelerdir Türkiye’de futbol oynuyor fakat ilk kez Spor Toto Süper Lig’de görev alacak. Defalarca Play-Off’larda elenip hak ettiği ligde oynayamamıştı. Bu sene bu şansı yakalayıp, gol atmaya başladı bile. M'Billa hücumun kanatlarında da kullanılabilecek bir isim. Ahmet Aras da bu bölgedeki alternatiflerden biri.


        Sıra geldi assoliste. Transfer döneminin en flaş isimlerinden biri olan ve transfer görüşmelerinden, ülkemize geldiği uçağa kadar manşet olan Eto’o, lige hızlı başladı ve iki haftada üç gol attı. Afrika futbolunun gelmiş geçmiş en büyük forvetlerinden biri olan Eto’o bitmediğini herkese kanıtlamak için oynayacak. Güzel şehir, güzel destek ve güzel bir takım var şuan yıldızın arkasında. Takımın lideri ve hem saha içi hem saha dışı gösterdiği tutum ile herkesin gönlünü kazandı bile. Eto’o bu takımın en büyük yıldızı ve onun performansı takımın gidişatını çok etkileyecektir. Forvet analizini tamamlarken ligin en iyi hücum rotasyonlarından birinin Antalyaspor’da olduğunu söylemeliyiz.


Çıkış yapması beklenen oyuncular
        Emrah Başsan, en çok gelişim beklediğim oyuncu. Uzun süredir iyi performans gösteriyor. Zaman zaman transfer dedikodularına karışsa da asıl sezon bu sezon olacak bana göre. Yenetekli genç oyuncu profilinden yıldız oyuncuya geçme evresinin en büyük adımını atabilirse hem Antalyaspor hem de Emrah kazanır. Bu adımı da atacak gibi gözüküyor. Umarım yanılmam.

        Emre Akbaba, Alanyaspor’da gösterdiği performans ile herkesin takdirini kazanmıştı. Bitiriciliği ve hızı onu durdurması zor bir oyuncu yapıyor. Antalyaspor’un bu geniş rotasyonunda bulduğu her şansı değerlendirecektir ve formayı kaptığında ondan almak zor olacaktır.

        Serdar Özkan, benim bu sezonki sürpriz adayım. Yetenekleri, becerileri ve geçmişte yaşadıkları ortada. Geçmişte yapılan hatalardan ders alıp sadece futbola odaklanacaktır. Serdar Özkan için böyle düşünmemin sebebi Yusuf Şimşek. Yusuf hoca, futbol oynadığı dönemde Serdar gibiydi. Serdar kadar düşüş yaşamadı belki ama saha içinde ve dışında benzer durumları olmuştu. Hocası ona iyi gelecektir ve toparlanacaktır. Böyle büyük yıldız adayının toparlanması hepimizi sevindirir. Her ne kadar toparlansa da bazı fırsatların kaçtığı gerçeğini değiştirmeyecektir tabii orası ayrı.

GENEL BAKIŞ
        Antalyaspor için Anadolu’da transfer döneminin şampiyonu desek yanılmış olmayız herhalde. Gelen yıldızlar, yöneticilerin verdiği demeçler ve oluşturulan güzel ortam camia için iyi bir şans. Antalyaspor için bu sezon çok önemli. Harcanan paralar, edilen büyük laflar karşılık bulacak mı bunu göreceğiz. Bana göre düşme korkusu yaşamadan ligi bitirirler. Avrupa için mücadele edebilecek takımlardan birisi benim için Antalyaspor. Genç ve başarılı bir kariyerinin olması beklenen Yusuf hoca, Eto’o gibi dünya yıldızı ve Chico gibi mücadele oyuncusu sanırım Antalyaspor’un nasıl bir ekip olduğunu özetler. İhtiyaç olabilecek her şey mevcut. Başarı gelecek mi bunu bize zaman gösterecek. Antalyaspor için hayırlı ve başarılı bir sezon dileyerek analizimi sonlandırıyorum. Teşekkürler okuduğunuz için.

Hazırlayan: Berkay KÜÇÜK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Takım gerçekten çok dengeli oldu bu yıl Etoo Chico Makoun Diego gibi tecrübeli isimler ve Emre Emrah Krevesic Lokman Zeki Oguz gibi genç ve potansiyelli isimler bir arada. Ancak Yusuf Hoca bu yükü kaldırabilecek gibi durmuyor. Biz sonuna kadar Hocanın arkasındayız Antalyalı olması ona taraftarı arkasına alma açısından avantaj sağlıyor umarım bizi hayal kırıklığına uğratmaz.

    YanıtlaSil