27 Ağustos 2015 Perşembe

İnceleme: Elazığspor 2015-16

        Geçen sezona çok büyük sıkıntılarla giren Elazığspor, hocasını ağustosun ortasında kadrosunu Ağustos'un sonlarına doğru kurup birlikte kamp bile yapmadan kendini sezonun içinde buldu. Sezona iyi de başlayan Gakgoşlar, sene içinde yasadığı bazı kulüp içi problemlerden dolayı sezonu aşağı sıralarda tamamladı. Bu sezonda takımın teknik patronu geçen senenin sonunda takımın emanet edildiği eski Beşiktaşlı oyuncu Bayram Bektaş oldu.

KALECİ
        Uzun yıllar kalesini Ivesa’ya emanet eden bordo-beyazlı ekip yine tecrübeden şaşmadı ve Serdar Kulbilge’yi transfer etti. Oynanan 2 maçta hatalı goller yiyen Serdar, kendine olan güveni sarssa da yavaş yavaş ağırlığını koyacaktır. Serdar’dan beklenen performans alınamazsa Bucaspor’dan transfer edilen ve geleceğin iyi kalecilerinden biri olarak lanse edilen Çağlar Şahin Akbaba’yı kalede görebiliriz. Çağlar’ın da görev alacağı süre içerisinde güven vereceğinden şüphem yok. İki kalecinin arkasında 3 yıldır takımda bulunan ve geçen sezonun 2. yarısında kalede sık sık gördüğümüz Mücahit Atalay bekleyecek. Mücahit de süre bulduğu maçlarda elinden geleni yapacaktır. Elazığspor’un kalesi emin ellerde dersek pek yanılmayız.

DEFANS
        Elazığspor defans hattının neredeyse tamamını değiştirdi. Stoper mevkisi için uzun yıllardır Gaziantepspor forması giyen Gilles Binya takıma katıldı. Geçen sene takımda bulunan fakat sakatlığı nedeniyle forma şansı bulamayan ligin kaliteli stoperlerinden Kemal Tokak da Elazığspor’un kadrosunda bulunan isimlerden.  Denizlispor forması giyen ve otoritelerce ligin sağlam defans oyuncularından sayılan Mehmet Cansın Çiçek ve geçen sezon Karşıyaka forması giyen Mehmet Yiğit de stoper hattında forma bekleyecek diğer isimler. Bu mevki için başka bir alternatif ise hem sol bek hem stoper olarak görev yapan Murat Kalkan. Murat da görev alması halinde formayı terletebilecek oyunculardandır. Ayrıca Antalyaspor’dan alınan genç oyucu Bahadır Öztürk de forma sansı bulmak için savaşacak.

        Sağ bekte Süper Ligde de kulübün formasını giyen Samsunspor’un sağ beki Murat Akyüz’ü izleyeceğiz. Tecrübeli isim bu ligin kalbur üstü beklerinden biri olarak gösteriliyor.  Murat’ın yedeği ise Manisaspor’dan alınan 22 yaşındaki genç oyuncu Ali Fırat Okur olacak. Sol bek Elazığspor’un eksik görülen mevkilerinden biri. Bu mevkide taraftarın sevgilisi Onur Güney, Adana Demirspor’dan alınan Mesut Saray ve defansın jokeri Murat Kalkan gibi isimler bulunuyor. İlk 2 haftada Onur Güney’in oynadığı sol bekin aksaması sol bek için ilerleyen haftalarda Mesut Saray’ın oraya yerleşme ihtimalini güçlendiriyor. Elazığspor’un defans hattının Murat Akyuz-Gilles Binya-Kemal Tokak-Mesut Saray şeklinde oluşması bekleniyor.

ORTA SAHA
        Önlibero takımın en şişkin mevkisiyken, David Deniz Kılınç, Taner Yalçın, Muhammed Ali Doğan gibi isimlerin gitmesi bu mevkideki şişkinliğin azalmasını sağladı.  Önliberoda  24 yaşındaki Togolu Kossi Prince Segbefia ve normalde kanat oynayan 19 yaşındaki Mali U21'in 10 numarası Hamidou Traore, Bayram hocanın vazgeçilmezleri olacak gibi. Bu iki ismin yedekleri ise takımda kalan tek Elazığlı Murat Kayalı ve Giresunspor'dan alınan Çağrı Ortakaya. Ön liberoda Elazığspor sıkıntı çekmez diye düşünüyorum.

       Kanatlara geldiğimizde ilk 2 hafta performanslara bakarsak ligin en iyi kanat oyuncusu Elazığspor’da. Sağ kanadı adeta koridora çeviren Başakşehir'den transfer 30 yaşındaki Brezilyalı Tom bu ligin çok üstünde bir oyuncu. Tom’un başına gelecek herhangi bir olumsuzluk durumunda Elazığspor çok ama çok sıkıntı çekecektir.  Elazığspor taraftarıyla arasında iyi bir bağ kurulan Tom Wellington'a ‘’Tom Hava Yolları’’  lakabı takıldı. Tom’un sakatlığı  ya da cezalı olması durumunda onun yerini doldurabilecek isimler Hakan Bilgiç ve Serdar Özbayraktar olabilir. Sol kanat pozisyonuna yeni takviye yapıldı. Göztepe’nin 22 yaşındaki yetenekli kanat oyuncusu Halil Akbunar satın alma opsiyonuyla beraber 1 yıllığına kadroya katıldı. Halil kendini futbola vermesi halinde Tom ile beraber Elazığspor’un  kanatlarını uçurur ama Göztepe camiası da Halil’in kendisini futbola verme konusunda sıkıntısı olduğunu anlatıyor. Önümüzde Aydın Karabulut gibi bir örnek varken Halil de bu fırsatı kaçırmayacaktır. Halil’in arkasında Galatasaray'dan transfer edilen geçen senede bordo-beyazlı  formayı giyen Berk Yıldız gibi süratli bir  isim var. Berk süre aldiginda ne kadar potansiyelli ve hızlı bir oyuncu olduğunu gösterdi, bu sene daha çok forma giyip ismini duyuracaktır. 10 numara pozisyonunda Tom ile beraber taraftarın en çok beklentisi olan isim Cleyton var. Kayserispor'dan tanıdığımız Cleyton, antrenmanlarda takimin beyni olacağını gösterdi ve beğeni topladı. Cleyton bu haftadan itibaren hazır olup formayı giyecektir. 10 numara pozisyonu için forma bekleyen diğer bir yabancı oyuncu olan Tunuslu Lamjed Chehoudi ise ilk hafta Göztepe’ye attığı golden sonra ilgileri çekmeyi başardı. Güçlü fiziği ve tekniğiyle dikkat çeken Lamjed’in eksiği topsuz alanda takıma destek olamaması. Lamjed yabancı sınırına takılmazsa en azından sonradan oyuna girip katkı verecektir.

FORVET
        Elazığspor’un sene içinde en büyük sıkıntıyı çekeceği ve en büyük kanayan yarası olacak mevki forvet olacak. Elazığspor taraftarı hala ısrarla kaliteli bir forvet oyuncusu istiyor. Uzun yıllar Süper Lig forması giyen tecrübeli isim Serdar Özbayraktar hırsıyla formaya en yakin isim olarak göze çarpıyor. Serdar’ın en büyük eksiği son vuruşlardaki yavaşlığı.  Bu ligin ideal forvetinin uzun boylu, atletik ve her iki ayağını da kullanan isimler olduğunu düşünüyorum. Bu kriterlerin bulunduğu isimler yok da değil. Mehmet Batdal, Karikari, Edinho ilk aklıma gelen isimler. Forvette forma bekleyen diğer isim ligin gediklilerinden Ümit Tütünci.  Tecrübesiyle sonradan oyuna girip puan veya puanlar kazandırma potansiyeline sahip bir oyuncu ama kesinlikle hedefi Süper Lig olan bir takimin as forveti olamayacağını düşünüyorum. Bu mevkinin alternatifleri bol, Kongolu milli oyuncu 19 yaşındaki Silvere Ganvoula Mboussy ve Boluspor’dan alınan Kenan Şahin bu sene Elazığspor’un diğer gol ayakları olacak. Elazığpor’un gol sıkıntısı çekmemek için kaliteli bir golcü  alması şart.


Çıkış Yapması Beklenen Oyuncular
        Yaşları ne kadar ilerlemiş olsa da Cleyton ve Tom çıkış yapması beklenen oyuncuların başında geliyor. İki oyuncu bu sene Elazığspor’un hücum yükünü çekecek gibi görünüyor. Çıkış yapması beklenen genç oyuncular ise Halil Akbunar, Hamidou Traore ve Berk Yıldız olarak sıralanabilir.  Halil’in Göztepe’deki performansı ve yeteneği göz önüne alındığında bu çıkışı yapması pek de sürpriz olmayacaktır. Avrupa’dan teklifler alan Traore de bu sene yükselişine devam edip daha güçlü olarak Avrupa’ya gidecektir. Galatasaray'dan alınan Berk Yıldız da süre bulması halinde Galatasaraylı yöneticileri pişman edecektir.

GENEL BAKIŞ
        Kadrosunu tamamen yenileyen Gakgoşlar, uyum sorununu aşması halinde en azından play-off yapacaktır. Kişiliğiyle öne çıkan Bayram hocanın da teknik anlamda aynı başarıyı göstermesi durumunda Elazığspor sene sonunda mutlu sona ulaşabilir ama transfer sezonunun sonuna kadar bir forvet transferi Elazığspor taraftarının geleceğe daha umutlu bakmasını sağlayacaktır. Yeni sezonun sakatlıksız, kazasız belasız geçmesini umuyor tüm takımlara başarılar diliyorum. Keyifli okumalar...

Hazırlayan: Osman KILIÇ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder