21 Ağustos 2015 Cuma

İnceleme: Karabükspor 2015-16

        Rüya gibi başlayıp kabus gibi biten bir sezon… 2014/15 sezonunun Kardemir Karabükspor için tek cümlede tanımı bu olabilirdi herhalde. Tarihinde ilk kez katıldığı UEFA Avrupa Ligi ön elemesinde Rosenborg’u eleme başarısını gösterip bir sonraki turda ilk maçı kazanan Kardemir Karabükspor’un nasıl bir sezon geçireceği, herhalde St.Etienne deplasmanında oynanan play-off rövanş maçındaki penaltı atışlarıyla kendini belli etmişti. Şanssız bir şekilde elenen takım, üç gün sonra ligin ilk haftasında Fenerbahçe’ye karşı da hatalarla örülü şanssız bir yenilgi almış ve sezona kötü bir başlangıç yapılmıştı.

        Sonu gelmez sakatlıklar, bireysel hatalar, yanlış transferler ve hakem facialarıyla geçen sezonun ortasında teknik direktör Tolunay Kafkas’la yollar ayrılmış ve ligin tecrübeli hocalarından Yılmaz Vural göreve getirilmişti. Ancak ne yapıldıysa işe yaramadı ve Kardemir Karabükspor küme düşen takımlar arasındaki yerini aldı.

        Kardemir Karabükspor, hatırlandıkça taraftarlarının içini acıtacak bu sezonun ardından yeni bir başlangıç yapmak ve yeniden umutlu bir yolculuğa çıkmak istiyor. Takımı tarihinde ilk kez Avrupa’ya götürmesine rağmen son sene yaşanan başarısızlık nedeniyle görevinden ayrılan Mustafa Yolbulan yönetimi yerine belki de göreve gelebilecek tek ve en doğru isim olan Ferudun Tankut başkanlığa seçildi. Daha önce kulübü dokuz sene yöneten ve efsane başkan mertebesine ulaşan Tankut, Emmanuel Emenike’nin Fenerbahçe’ye 9 milyon Euro bedelle satılmasını sağlayarak kulüp tarihinin en parlak transferine imza atmış, görevden ayrılırken de kasada yaklaşık 60 milyon TL bırakarak Karabükspor’u mali durumu en sağlam kulüpler arasına sokmuştu. Bugün yine görevde Ferudun Tankut var ve Karabükspor, küllerinden doğan anka kuşu misali ayağa kaldırılmak isteniyor.

        Karabükspor’da teknik direktörlüğe geçen sezon Alanyaspor’u play-off mücadelesine taşıyan Hüseyin Kalpar getirildi. Hüseyin Kalpar ligin en tecrübeli hocalarından birisi. Eldeki malzemeyi verimli kullanan emekçi bir teknik direktör. Daha önce Süper Lig’e çıkma sevinci yaşamış, bu ligin atmosferini iyi bilen bir isim.

KALECİ
        Geçen seneki kadroyu neredeyse tamamen değiştiren Kardemir Karabükspor yönetimi, takımı sıfırdan oluşturdu desek yeridir. Kaleye Portekiz’in Gil Vicente takımından 32 yaşındaki Adriano Facchini’yi transfer etti. Gil Vicente geçen sezon Portekiz’de küme düşmüş bir takım ancak bu durum Adriano’nun kalitesine gölge düşürmez. Netice olarak bu ligde aralıksız dört sezon boyunca oynamış bir kaleciden bahsediyoruz. Adriano, cepheden gelen şutlarda ve yüksek toplarda etkili bir kaleci. Ancak mucize yaratması elbette beklenemez. Maalesef en zayıf noktası ayakları. Takımın bir önceki kalecisi Boy Waterman’ın bir orta saha oyucusu standardından top tekniğine sahip olduğunu düşünürsek, yerine kim gelse bu konuda onun yerini tutmaz ve kimseyi tatmin etmezdi herhalde. Fakat Adriano bu konuda vasatın da altında. Karabükspor savunmasının bu sezon mümkün olduğunca az kaleciye pas yapması lazım. Brezilyalı ismin henüz ülkeye adaptasyon sürecinde olduğunu da göz önünde bulundurmak lazım. Şu ana kadar pek kimseyi memnun etmemiş olsa da sezonun genelinde başarılı olabileceğini tahmin ediyorum.

        Yedek kaleci Osmanlıspor’dan transfer edilen Ercüment Kafkasyalı olacak. Ercüment ligin kıdemli yedek kalecilerindendir. Daha çok 2.Lig tecrübesi var. Açıkçası o noktada daha güvenilir bir isim tercih edilebilirdi diye düşünüyorum. Diğer yedek kalecilerse Kahramanmaraş BBSK’dan transfer edilen ve çeşitli takımların da ilgisini çeken Ramazan Haklı ve alt yapıdan Bahadır Han Güngördü.

SAVUNMA
        Takımı baştan kuran Kardemir Karabükspor, savunmada tecrübeli isimleri tercih etti. Stoper bölgesinde Konyaspor’la iki sezondur Süper Lig’de mücadele eden Elvis Kokalovic, savunma liderliğini almış durumda ve tahminimce bu sezon bir sakatlık yaşamazsa ligi domine edecek oyuncular arasında olacaktır. Altınordu’dan transfer edilen ve daha önceki sezon Balıkesirspor’la Süper Lig’e çıkma sevinci yaşayan Rıza Efendioğlu ile geçen sezon Kayserispor forması giyen Cemil Adıcan, takımın diğer stoperleri. İhtiyaç halinde Onur Cenik de bu bölgede görev alabiliyor. Sağ bekte yıllardır 1.ligde istikrarla forma giyen İzzet Yıldırım ve daha önce de Kardemir Karabükspor forması giymiş, son olaraksa Akhisar’da oynamış Kerim Zengin isimleri var. Savunmanın solu yine ligin gediklilerinden ve daha önce aynı Rıza gibi Balıkesirspor’la şampiyonluk yaşayan İsmail Dinler ve yıllardır Süper Lig’de görev alan Ergün Teber’e emanet. Tecrübeli ve sağlam bir savunma hattı oluşturulduğunu söyleyebiliriz.


ORTA SAHA
        Orta sahada savunma yönü kuvvetli isimler, Trabzonspor’dan kiralanan Gökhan Alsan ve Şanlıurfaspor’dan gelen Bekir Ozan Has. Tabii ki bu iki isim de klasik bir defansif orta saha tanımını karşılamaktan uzak. Gökhan, enerjisi ve çok koşmasıyla takıma nefes aldıran minyon bir futbolcu. Bekir Ozan Has ise fizik kalitesinden ziyade aklı ve tekniğiyle oynayan, savunma ve orta saha arasında köprü vazifesi gören bir isim. Onun handikapı geçen sezon çok ağır bir sakatlık geçirip uzun süre futboldan uzak kalmış olması. Bu durum Bekir Ozan’ı biraz yavaşlatmış ancak form tuttuğunda takıma tecrübesiyle önemli katkı verecektir. Ayrıca geçen seneki kadrodan kalan Onur Cenik de bu bölgede bir alternatif olarak düşünülecektir. Borussia Dortmund altyapısında stoper olarak yetişen Onur, bir stoper için topla arası iyi olmasından dolayı orta saha olarak da değerlendirilebiliyor. Yine de eksikleri var ve çalışarak bunları giderebilir. Orta sahadaki hücuma yönelik isimler Osmanlıspor’dan gelen Muhammet Reis ve Konyaspor’dan kiralanan Recep Aydın. Muhammet Reis’i fazla anlatmaya gerek yok herhalde. Son iki sezonu tamamen domine etmiş ve 67 lig maçında 34 gol, 22 asist üretmiş bir oyuncudan bahsediyoruz. Recep Aydın ise enerjik ve hırslı bir oyuncu. Zaman zaman çift yönlü orta saha olarak da kullanılabilir. Kanatlarda Balıkesirspor’dan gelen İlhan Depe, Gaziantep BB’den Köksal Yedek ve altyapıdan Alpay Koçaklı bulunuyor. Köksal tecrübesiyle katkı sağlayabilecek, gerektiğinde forvet arkasında da görev alabilecek bir isim. İlhan ise genç, çok yer değiştiren ve teknik kapasitesi yüksek, çabuk bir oyuncu. Genç Alpay’a özellikle dikkat çekmek lazım. Geçen sezon Türkiye Kupası’nda 16 yaşını doldurmuş bir oyuncu olarak görev almış ve çok başarılı olmuştu. Kariyer süreci doğru yönetilir ve kendisi de aklını kullanırsa bu teknik ve fizik kapasitesiyle Türk futbolunun yeni yıldız adaylarından biri olabilecek potansiyele sahip.

FORVET
        Kadroda iki adet forvet oyuncusu var. Şanlıurfaspor’dan gelen Simon Zenke, çoğumuzun yakından tanıdığı ve yıllardır Türkiye’de forma giyen bir isim. Samsunspor formasıyla çok başarılı bir dönem geçirmişliği var. Hatta o dönemki hocası da bu sezon olduğu gibi Hüseyin Kalpar’dı. Dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı var. Simon Zenke, Türkiye liglerindeki en verimli dönemini (16 gol 6 asist) Hüseyin Kalpar’ın çalıştırdığı dönemde Samsunspor’da yaşamıştı. Bir daha neden olmasın? Tabii Nijeryalı oyuncunun son birkaç sezondur kanatta değerlendirildiğini de unutmayalım. Karabükspor’da da şimdilik kanat oyuncusu olarak görev yapıyor. Forvetin diğer ismi Marius Alexe. Alexe bana göre Süper Lig kalitesinde bir oyuncu. Romanya’nın Dinamo Bükreş takımından geldi. Kariyerinin ilk yıllarında Glasgow Rangers ve Chelsea gibi kulüplerin radarına girmiş ancak Dinamo Bükreş’in istediği yüksek paralar nedeniyle transferi gerçekleşmemiş. İki sezon önce Serie A’da Sassuolo forması giymiş ancak dizinden yaşadığı ağır sakatlık sonrası tekrar Dinamo’ya dönmüş bir oyuncu. Geçen sene düzenli oynadı. Sakatlanmadan önce Romanya milli takım oyuncusuydu ve böyle yoğun bir kariyere rağmen yaşı halen daha 25… Alexe’nin en önemli özelliği versatil olması. Forvetin en ucunda da, kanat hücumcusu ya da forvet arkası olarak da görev alabiliyor. Oldukça süratli ve hava toplarında da etkili bir isim. Ayrıca lider karakterinden ötürü bir önceki takımı Dinamo Bükreş’te kaptanlık da Alexe’deydi.

GENEL BAKIŞ
        Kardemir Karabükspor için bu sezon öncesi şahsi fikrim, play-off oynamanın başarı olacağıydı. Kolay değil, bir takımı baştan kuruyorsunuz ve ekonomik olarak sıkıntılı bir sürece girmişsiniz. Bugün yine aynı noktadayım ancak play-off hedefi bugün benim gözümde daha gerçekçi bir hedef. Hatta şansın da yardımıyla ilk 2 neden olmasın? Tabii ki bunlar için giderilmesi gereken eksikler var. Öncelikle olmaz olmaz, mutlaka bir defansif orta saha transfer edilmeli. Türkiye liglerini bilen ya da uyum sağlayabilecek, fizik gücü kuvvetli ve baskın karakter bir oyuncu alınması gerekiyor. Onur, Gökhan, Bekir ve Recep 34 haftalık mücadelede bu noktada gereken katkıyı yapabilecek bir rotasyon oluşturamıyor maalesef. Ayrıca orta sahadan laf açılmışken bir kanat oyuncusu daha alınsa hiç fena olmazdı. Takımın olmazsa olmaz bir diğer ihtiyacı ise santrafor bölgesinde… Buraya etkili bir bitirici oyuncu olmazsa olmaz. Bu muhtemelen yabancı olacaktır. Hatta yedeğine genç bir yerli de düşünülürse olağanüstü durumlara karşı önlem alınmış olur. Yani netice olarak bir defansif orta saha ile bir forvet olmazsa olmaz konumda. Mümkün olursa da bir kanat oyuncusuyla genç bir yerli forvet de alınabilir.

Çıkış Yapması Beklenen Oyuncular
        Takımda bu sezon çıkış yapmasını beklediğim oyuncudan öte, yeni bir takım olduğu için sivrilmesini beklediğim oyuncular var. Savunmadan Elvis Kokalovic, orta sahadan Muhammet Reis ve tabii ki Marius Alexe kalite ve tecrübeleriyle takımın omurgasını oluşturacak isimler olacaklardır. Hüseyin Hoca’nın takımı bu üçlünün etrafında kuracağını tahmin ediyorum.

Hazırlayan: Tansu GÜRSEL
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. kaleminize sağlık her yönüyle takımı bizlere tanıttınız

    YanıtlaSil