7 Eylül 2015 Pazartesi

İnceleme: Alanyaspor 2015-16

        Geçtiğimiz sezonun flaş takımlarından biriydi Albimo Alanyaspor. 2.Lig'den yeni çıkmalarına rağmen Ayite, Emre Akbaba, Efecan gibi isimlerle lige damga vurdular ve Play-off'a kadar kalmayı başardılar. Lâkin kaldıkları Play-off'ta çokta iyi performans sergileyemediler ve finale ulaşamadan havlu attılar. Yeni sezonda da yine iyi işler başarmayı hedefleyen Güney ekibi, teknik heyette değişikliğe gitti. Geçtiğimiz sezon ligi Hüseyin Kalpar ile kapatan Alanyaspor, bu sezona ise yine eski bir Samsunsporlu olan ve geçtiğimiz sezon Samsunspor'a iyi bir futbol oynatan Erhan Altın ile girecek. Yeni sezona girerken Alanyaspor kadrosundan tam 14 futbolcu gönderirken kadrosuna da yine 14 isim katmayı başardı. Şimdi yeni sezonda yine sürprizleri ve iyi yerleri hedefleyen Alanyaspor kadrosunu inceleyelim.

KALECİ
        Güney ekibi geçtiğimiz sezon kalesini 34 maçta da kaptan Haydar Yılmaz'a emanet etmişti. Bu sezonda yine Haydar ile devam eden Turuncu-Yeşilliler ,Haydar'ın yanı sıra Kırklarelispor'dan Alişan Şeker'i de kadrosuna kattı. Alişan'da bu ligi iyi bilen bir kaleci, Orduspor'da da başarıyla forma giymişti. Alişan'ın Haydar'dan formayı kolay kapacağına inanmıyorum o yüzden as kaleci Haydar, yedek kaleci ise Alişan olur. Bu iki ismin yanı sıra geçtiğimiz sezonun başında Kartalspor'dan gelen Osman Şimşek de üçüncü kaleci konumunda olur. Kısaca bakacak olursak, Haydar bu sezona iyi başlamasa da taraftarlar kaptanlarına çok güveniyor ve geçtiğimiz sezonki performansına yine kavuşacağına inanıyorlar. Yine Alişan da iyi bir isim ve Alanyaspor kale konusunda bu sezon çok büyük bir sıkıntı çekmez diye düşünüyorum.

DEFANS
        Geçtiğimiz sezonki stoperlerin dördüyle yolunu ayıran ve yeni sezona geçen seneden sadece Ahmet Şahbaz ile giren Alanyaspor'un bu mevkiye neşter vurması biraz beni de şaşırtmıştı. Özellikle Koray Çölgeçen'in gitmesi biraz takımı olumsuz etki eder diye düşünüyorum fakat bu sezon gelen stoperler de iyi isimler oldu. Alanyaspor yeni sezonda bu mevki için kadrosuna; Abdullah Karmil, Emrecan Coşkun, Ahmet Kesim ve Ganalı Nuru Suley'i kattı. Geçtiğimiz sezondan kalan Ahmet Şahbaz çok iyi bir stoper ancak sezon başında kadrodışı bırakıldı ve şu an çalışmalarına U21 takımla devam ediyor. Abdullah Karmil, normalde bu lig için çok çok iyi bir futbolcu özellikle 1461'de ve Osmanlıspor'da iyi performanslar sergilemişti fakat Abdullah geçtiğimiz sezonu Adanaspor'da çok kötü bir şekilde geçirdi. Yine de Abdullah'ın Alanyaspor'a bir şeyler katacağına inanıyorum. Emrecan Coşkun ise geçtiğimiz sezon mucizevi bir şekilde kümede kalan Denizlispor'un en önemli isimlerinden biriydi ve Galatasaray oyuncuyu bu sezonda kiralık listesine katınca talibi de bir hayli yüksekti. Genç oyuncu; hızı ve yerinde müdahaleleri ile Alanyaspor'un defansında kalp görevi görebilir. Ahmet Kesim ise uzun ve güçlü bir isim fakat bu lig için ortalama bir futbolcu. Geçtiğimiz sezonu Osmanlıspor'da geçiren Ahmet, orada zaman zaman ilk 11'de başlasa da genelde hep rotasyon futbolcusu oldu. Nuru Suley ise Libya takımından geldi ve futbolcuyu hiç izleme şansım olmadı maalesef yorum yapamıyorum. Defanstaki ikilinin sezonun genelinde Emrecan Coşkun-Abdullah Karmil olacağını düşünüyorum ancak Ahmet Şahbaz affedilirse Abdullah'ın yerine ilk 11'deki yerini alır, yedeklerde de Abdullah Karmil ve Ahmet Kesim olacağını düşünüyorum. Yedekler ise bu lig için ortalama, ortalama üstü isimler.

        Alanyaspor'un sağ bekinde ise bu sezon şampiyon apoletli Caner Arıcı'yı izleyeceğiz. Caner; Balıkesirspor ve Osmanlıspor'dayken bu ligin en iyi beklerinden biriydi ve bu sezonda oyuncu formunu bulduğu takdirde Alanyaspor'a çok şey katar. Sol bekte ise Alanyaspor geçtiğimiz sezondan kalan Keremcan Akyüz ile devam edecek. Keremcan genel olarak iyi bir sol bek, en dikkat çeken yanı çok bindirme yapması fakat oyuncu bu bindirmelerini kötü ortalarla sonuçlandırıyor. Alanyaspor'un bir diğer sol bekiyse genç Tolga Tekin, Tolga 21 yaşında ve forma bulduğu takdirde iyi işler yapabilecek bir isim.


ORTA SAHA
        Alanyaspor'un geçtiğimiz sezon belki de en kilit noktası orta sahasaydı. Güney ekibinin orta sahalar oyuncuları geçtiğimiz sezon çok iyi bir performans sergilediler ve Ayite ile birlikte takımı Emra Akbaba taşımıştı. Yeni sezonda Emre'nin yokluğunu bir hayli fazla hissedecek olan Alanyaspor, bu sezon bu mevkii de istikrardan yana oldu ve geçtiğimiz sezondan kalan tam dört futbolcusu ile yola devam etti. Orta sahadaki tecrübeli ve önemli bir ismi olan Timuçin Aşcıgil, tekniği ve isabetli paslarıyla ileriye dönük oynuyor ve geçtiğimiz sezonda iyi bir performans sergilemişti. Gökay Iravul ise o Manisaspor kariyerden sonra hep düşüşe geçti ve bu sezon neler yapacağımı merak ettiğim isimlerden biri. Deniz Vural geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında sürekli forma giyse de bu sezon Sunny-Timuçin ikilisinden formayı zor alır diye düşünüyorum. Bu lig için ortalama bir futbolcu olan Deniz, rotasyon futbolcusu olacak gibi. Ahmet Özer ise genç ve ön liberoda kesici bir futbolcu, bu oyuncununda geleceği olduğuna inanıyorum. Biraz Mehmet Topal tarzında olan genç Ahmet, bu sezonda rotasyon futbolcusu olacaktır diye düşünüyorum. Gelelim bu sezon Alanyaspor'un en flaş transferine yani Sunny'e. Nijeryalı yıldız Sunny, gençlik döneminde Valencia'da forma giymiş ve kendisinden büyük şeyler beklenmiş bir isimdi. Lâkin orada tutunamayan Sunny, daha sonra birkaç takıma gittikten sonra CSKA Sofya'dan Alanyaspor'a geldi. Sunny, hep top kapma oranı hem de pas yüzdesi yüksek bir isim. Oyuncu hem 6 hemde 8 numaralı pozisyonlarda çok rahat kullanılabilir. Kalitesiyle Süper Lig'de bile oynayabilecek Nijeryalı, uyum sürecini atlattığı takdirde bu ligde çok iş yapar. Orta sahadaki ikili bana göre Sunny-Timuçin ikilisi olur. Sunny geriyi toplarken Timuçin'de ileriye dönük işler yapar. Yedeklerde de Gökay, Deniz, Ahmet gibi üç kaliteli isim Alanya'nın alternatif listesini güçlü kılar.

        Ofansif orta saha pozisyonunda da Barış Örücü ve Efecan Karaca oynar. Zaman zaman Perovic de oynayabilir. Bu üç oyuncu da gole yakın isimler. Bu mevki Barış'ın as mevkisi olduğu için çoğunlukla onun oynayacağını düşünüyorum. Kanatlarda ise geçtiğimiz sezonun iyilerinden Efecan ve Sinan Özkan'ın yanına; Tayfur Bingöl ve Yasin Palaz da eklendi. Tayfur geçtiğimiz sezonu Adana Demirspor'da geçiren iyi bir kanat oyuncusu, bu lig için iyi bir isimdir. Yasin'i pek fazla tanımıyorum. Eldeki Sinan ve Efecan'da geçen sezon takıma çok verim sağlamışlardı yine bu sezonun en büyük kozlarından olacak gibiler.

FORVET
        Alanyaspor'un forvet mevkisinde eli oldukça kuvvetli. Güney ekibinin geçtiğimiz sezondan kalan Ayite, Perovic gibi iki yıldız isminin yanına şimdi de genç Artun Akçakın eklendi. Artun, Fethiyespor'da oynadığı dönemde takımın vazgeçilmez ve en önemli isimlerindendi. Attığı gol ve yaptığı asistler takımını ligde tutamasa da o sezon Artun adına oldukça verimli geçmişti. Geçtiğimiz sezonu Adana Demirspor'da geçiren Artun, zaman zaman bulduğu şansı iyi değerlendirdi. Çok şanssız bir sakatlık geçiren Artun bu sezon Alanyaspor'a da skor anlamında önemli katkılarda bulunabilir. Yine bu ligin 'Gol Kralı' apoletli oyuncusu Perovic de bu sezon skor anlamında iyi işler yapabilir. Ayite zaten geçtiğimiz sezon da iyiydi, bana göre bu sezon da Alanyaspor'un en çok gol atan ismi olur.

GENEL BAKIŞ
        Alanyaspor'un bu sezon yaptığı transferlerin çoğu genç isim. Bu Alanyaspor'a dinamiklik kazandırabilir ama ayrıca tecrübesiz de kılabilir. Bence takımın en önemli transferi geçen senenin iyilerini takımda tutmak oldu. Özellikle Ayite, Efecan, Timuçin, Ahmet Şahbaz gibi isimler bu takımın bel kemikleri. Yeni gelen; Sunny, Tayfur, Artun, Emrecan gibi isimlerde yine çok iyi isimler. Bana göre Erhan Altın'ın takımı lige iyi başlayamasa da ligi iyi yerlerde bitirebilir. Alanyaspor ilk ikiden çıkmak için biraz yetersiz olsa da Play-off'a ulaşabilir. 4-2-3-1 sistemiyle oynayan Alanyaspor'da kadrodaki alternatifler de iyi düzeyde. Eğer işler iyi giderse bu sezon Alanyaspor'un birçok takıma yine geçen seneki gibi kök söktüreceğini düşünerek takımı Play-Off için favori olarak görüyorum.

Patlama yapmasını beklediğim isimler
Emrecan Coşkun: Aslında Emrecan geçtiğimiz sezon Denizlispor'da bir patlama yapmıştı ama o patlamayı kümede kalmak için göstermişti. Bu sezon ise daha iddialı bir takıma gelen Emrecan'ın bu patlamayı devam ettireceğini düşünüyorum. 21 yaşındaki genç stoper, ilerde belkide stoper krizi yaşayan Galatasaray adına yeni bir Semih Kaya etkisi gösterebilir. O yüzden Emrecan adına bu sezon çok kilit bir sezon olacak.

Artun Akçakın: Artun da tıpkı Emrecan gibi Fethiyespor'da kümede kalmak için patlama gerçekleştirmiş sonrasında gittiği Adana Demirspor'da ise ağır bir sakatlık yaşamıştı. Genç golcünün bu sezon Ayite ve Perovic gibi güçlü isimlere rağmen yine goller atacağını düşünüyorum.

Barış Örücü: Torku Konyaspor'dan gelen Barış, mevkisinde tek isim gibi. Forvet arkası pozisyonunda Barış'ın bu sezon tekniksel özelliklerini ön plana çıkartarak asistler ve goller atacağını düşünüyorum. Yaşı da henüz 23 olan gurbetçi futbolcu, sezonun en merak ettiğim isimlerinden de biri.

Tayfur Bingöl: Tayfur iki sezon önceki Bandırmaspor kariyerinde sağ kanatta oynarken skor anlamında muazzam bir performans sergilemişti. Geçtiğimiz sezonu da Adana Demirspor'da geçiren genç futbolcu, oynadığı çoğu dönemde sağ bekte oynaması onu biraz geriye itti ve aşina olmadığı mevkide bir şeyler yapmaya çalışırken skor anlamında çok etkili olamadı. Adana Demirspor'a ilk geldiği dönemde ilerde takıma önemli katkılar sağlayan Tayfur, bu sezonda bence sağ ilerde oynar. Tayfur'u geçen sezon sağ ilerde çok izleyemedik ama bu sezon Erhan Altın onu ilerde oynatırsa Bandırma'daki performansını Alanyaspor'da da gösterebilir.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Yeni hafta başladı hala Bursaspor incelemesini paylaşmadınız. Bukadar beklettiğinize göre ben de en detaylı incelemeyi bekliyorum artık:)

    YanıtlaSil