6 Eylül 2015 Pazar

İnceleme: Kayseri Erciyesspor 2015-16

        Kayseri Erciyesspor, 2014/2015 sezonunda yaşadığı hatalar zincirinin ardından 2 sezon mücadele ettiği Süper Lig’den düşerek PTT 1. Lig defterini yeniden açtı. 2014/2015 sezonu bittikten sonra bir belirsizlik dönemine girdi. 2015/2016 sezonunda Kayseri Erciyesspor’un en büyük kazanımı, bir inşaat şirketinin isim sponsorluğunda geçirdiği sezonun ardından “Kayseri Erciyesspor” ismini yeniden alması olurken, eldeki futbolcuların tek tek takımdan ayrılması ve yeni transfer yapılmaması Kayseri Erciyesspor’un en büyük kaybıydı.

        Haziran ayında Kayseri Erciyesspor, Balıkesirspor ve Karabükspor başkanlarının başvuruda bulunduğu 21 takımlı Süper Lig projesinden de bir sonuç çıkmayınca Kayseri Erciyesspor’un tek umudu kısıtlı imkanlarla PTT 1. Lig’de tutunabilecek bir kadro oluşturmak oldu. Ancak beklenen transferler bir türlü gerçekleşmiyordu. Diğer takımlar kadrosunu neredeyse tamamen oluşturup kampa girerken Kayseri Erciyesspor’da ne bir transfer ne de bir kamp haberi vardı. Nitekim diğer takımlardan 2-3 hafta sonra topbaşı yapan Kayseri Erciyesspor çalışmalarını çoğunluğunu altyapı oyuncularının oluşturduğu bir kadroyla Hacı Boydak Tesisleri’nde sürdürdü. Diğer takımlar Davraz, Bolu, Palandöken, Avrupa gibi yerlerde kampa girerken Kayseri Erciyesspor çalışmalarını kendi tesislerinde altyapı sorumlusu Mustafa Şimşek Özkeş nezaretinde sürdürdü. Yaklaşık 15-20 gün sonra teknik direktörlük görevine geçmişte de Erciyesspor’da görev yapan Alaaddin Demirözü getirildi.

        Lig başlayana kadar transfer yapılmazken eldeki oyuncular da tek tek başka takımlarla anlaştı. Erciyesspor’da Süper Lig kadrosundan geriye kalan kaptan İlhan Parlak, kaleci Zülküf Özer ve Yusuf Balcıoğlu, stoper Ethem Ercan Pülgir, sol bek Emre Öztürk olurken takımın geriye kalanı tamamen altyapı oyuncularından ve alt liglere kiralık gönderilen oyunculardan oluşuyordu.

        Ligin ilk haftasında Boluspor karşısına en yaşlısı 27 yaşındaki kaleci Zülküf Özer’den oluşan ve 7 oyuncusu 1993 ve sonrası doğumlu olan bir kadroyla sahaya çıktı. Sahaya çıkan genç oyuncular iyi bir performans göstermesine rağmen gol atamadı ve sahadan 0-0’lık beraberlikle ayrıldı. Ligin 2. Haftasında 1461 Trabzon deplasmanında sahaya hemen hemen aynı kadroyla çıktı. Geçen sezondan kalan Murat Yıldırım ilk 11’de başlarken, İlhan Parlak ve Oğulcan Çağlayan 2. Devre oyuna girdi. Kayseri Erciyesspor etkisiz bir futbol oynamasına rağmen sahadan 0-0’lık beraberlikle ayrılarak puanını 2’ye yükseltti.


        2 puanla 2. Haftayı kapatan Kayseri Erciyesspor ilk transferlerini yapmaya başladı. Denizlispor’dan Erçağ Evirgen ve Eldin Adilovic ile sezon sonuna kadar sözleşme imzalayan ve Medipol Başakşehir’den Cihan Yıldız ile Fenerbahçe’den Erdi Can Şehit’i sezon sonuna kadar kiraladı. Diğer yandan Murat Yıldırım sözleşmesini tek taraflı feshederken, Oğulcan Çağlayan transfer görüşmeleri nedeniyle Gaziantep Büyükşehir Belediyespor karşısında forma giymedi. İlk haftadan farklı olarak Erçağ ve İlhan Parlak’ın ilk 11’de başladığı Gaziantep Büyükşehir Belediyespor maçında ilk yarıda çok etkili bir futbol oynayan Kayseri Erciyesspor devreyi 1-0 önde kapatmasına karşın yakaladığı net fırsatları tepmenin üzüntüsünü yaşıyordu. 2. Devrenin hemen başında rakip takım 10 kişi kalmasına rağmen rakip kaleye 1 kere bile gidemeyen Kayseri Erciyesspor amatör takımların bile yemeyeceği 2 gol yiyerek sahadan 2-1 mağlubiyetle ayrıldı ve milli maç arasına 3 maçta 2 puan toplayarak 14. Sırada girdi.

        Transfer döneminin son gününde tam 10 futbolcuyla resmi sözleşme imzalayan ve 36 kişilik geniş bir kadroya ulaşan Kayseri Erciyesspor’un gelenler ve gidenleri şu şekilde:

Gelenler: Aykut Civelek (Fürth U-19), Cihan Yıldız (M.Başakşehir-Kiralık), Çağrı Yarkın (Antalyaspor), Eldin Adilovic (Şanlıurfaspor), Emre Toraman (Yeni Malatyaspor), Erçağ Evirgen (Denizlispor), Erdi Can Şehit (Fenerbahçe-Kiralık), Georgios Sarris (AEK), Hüseyin Tokmak (Bucaspor), Mehmet Fırat Demir (Bursa Nilüferspor), Onurcan Piri (Bursaspor), Pekin Köşnek (Akhisarspor-Kiralık), Samed Ali Kaya (Kayserispor-Kiralık), Selim Ilgaz (Karagümrük-Kiralık), Taner Yalçın (Elazığspor), Nezir Özer (Amed Sportif Faaliyetler)

Kiradan Dönenler: Bilal Kılıç (Denizli Büyükşehir Belediyespor), Tayyib Kanarya (Pazarspor), Tuğay Adamcıl (Pazarspor), Üstün Bilgi (Kocaeli Birlikspor), Volkan Okumak (Şanlıurfaspor), Yakup Ramazan Zorlu (Gölbaşıspor)

Altyapıdan Yükselenler: Ahmet Özdemir, Ferhat Uğur, Mehmet Bayram, Mehmet Seçme, Mustafa Özdemir, Osman Kuş, Serkan Demirezen, Yunus Öztürk

Gidenler: Kader Mangane (Ajaccio), Anıl Karaer (Eskişehirspor), Edinho (Şanlıurfaspor), Vleminckx (Göztepe), Caner Osmanpaşa (Akhisarspor), Cenk Ahmet Alkılıç (Medipol Başakşehir), Mandjeck (Metz), Gökhan Değirmenci (Göztepe), Zoua (Ajaccio), John Boye (Sivasspor), Kerim Avcı (Balıkesirspor), Mahmut Özen, Mehmet Akgün (Karşıyaka), Murat Yıldırım (Gaziantep Büyükşehir Belediyespor), Necati Ateş (Karşıyaka), Oğulcan Çağlayan (Kayserispor-Kiralık), Orhan Gülle (Sivasspor), Diakhate, Drenthe, Ibricic (Karşıyaka), Uğur Demirkol, Yacouba Sylla (Rennes), Yasin Pehlivan (Salzburg).

Mevkilere göre bir değerlendirme yapacak olursak;

KALECİLER
        As kaleci durumunda bulunan Zülküf Özer geçtiğimiz sezon da Kayseri Erciyesspor’da oynayan ve zaman zaman Gökhan Değirmenci’nin kötü performansı nedeniyle forma şansı bulan ve bulduğu şansları iyi değerlendiren bir kaleciydi. Bu sezon da oynadığı 3 maçta kalesinde 2 gol görürken genel anlamda güven veren bir tablo çizdi. PTT 1. Lig için yeterli bir kaleci olduğunu düşünüyorum. Onurcan Piri’yi transfer sezonunun son gününde transfer eden Kayseri Erciyesspor’da yedek kalecilik Onurcan ile altyapıdan çıkan ve yıllarca A takımla beraber çalışan Yusuf Balcıoğlu arasında gidip gelecek gibi görünüyor. Lisans çıkarılan diğer kaleciler Mustafa Öztürk ve Osman Kuş ise U-21 takımda şans bulacak gibi görünüyor.

SAVUNMA
        Savunmada stoper mevkiinde bu sezon 3 maça da Bilal Kılıç-Ethem Ercan Pülgir ikilisiyle çıkan Erciyesspor’da bu bölgede hissedilen eksiklik AEK’dan Georgios Sarris’in transfer edilmesiyle kapatılmaya çalışıldı. Kalan maçlarda bu üç futbolcudan ikisi ilk 11’de oynar ve diğeri de yedekte bekler gibi görünüyor. Altyapıdan çıkan Yunus Öztürk de olası bir sakatlık ya da cezalı futbolcu bulunması durumunda ilk 18’de forma şansı bekleyecek. Sol bek mevkiinde 3 maçta da Mehmet Bayram forma giyerken, Emre Öztürk yedek kaldı. Mehmet Bayram henüz genç ve tecrübesiz bir futbolcu olmasına rağmen başarılı bir performans gösterdi. Ufak tefek eksiklikleri olsa da ilerleyen yıllar için Erciyesspor’a umut verdi. Emre Öztürk ise ilk 11’de forma şansı bulduğu zaman kendisinden bekleneni verirse sezon sonuna kadar formayı kaptırmaz gibi. Sağ bek mevkiinde 3 maçta da Tuğay Adamcıl oynadı. Asıl yeri sağ açık olan Tuğay Adamcıl sağ bekte beklenen performansı gösteremedi. Sağ bek mevkiine Bucaspor’dan Hüseyin Tokmak transfer edildi. Bundan sonraki maçlarda ilk 11’de forma giymesini beklediğim Hüseyin’in alternatifi hazırlık maçlarında üst düzey performans gösteren Mehmet Fırat Demir olacaktır. Son günde yapılan transferlerden önce Erciyesspor’un en sıkıntılı yeri defans gibi görünse de yapılan transferler sorunu çözmüş gibi görünüyor. Tabi uyum sorunu yaşanmazsa…


ORTA SAHA
        Orta sahayı değerlendirmeye defansif orta sahalardan başlayacak olursak, Erciyesspor’un oynadığı 3 maçta da bu bölgede ciddi bir eksiklik yaşandığını söylebilirim. Bu eksikliği de yine son günde transfer edilen Emre Toraman’la kapatmaya çalışacak Erciyesspor’da bu bölgenin alternatifi altyapıdan çıkan Ferhat Uğur olacak. Orta sahanın ortasında Ahmet Özdemir 3 maçta iyi bir performans gösterdi, Ahmet’in yanı sıra Serkan Demirezen vasat bir performans gösterdi. Fenerbahçe’den kiralanan Erdi Can Şehit de bu bölgede alternatif olarak düşünülebilir. Her ne kadar Cihan Yıldız ve Taner Yalçın ofans özellikli orta saha oyuncuları olsa da Alaaddin Demirözü’nün oyun sisteminde biraz daha ortaya yakın oynayabilirler. Orta saha bölgesinin de son gün transferleriyle biraz daha güçlendiğini söylemek mümkün. Erciyesspor’un kanat oyuncularının neredeyse tamamı hem sağ kanat hem sol kanat bölgesinde oynayabilen özellikte futbolcular. Barış Memiş’in kendisine takım bulamamasının ardından lisansının çıkarılması bu bölgede etkili bir takım olacağı görüntüsünü veriyor. Çünkü sağ ve sol kanatta, Barış Memiş, Volkan Okumak ve Erçağ Evirgen gibi kaliteli oyuncuların ilk 11’de oynamasının yanı sıra yedek kulübesinde Mehmet Seçme ve Tuğay Adamcıl gibi yeteneklerin olması Erciyesspor’un kanat oyunu oynamasında önemli bir etken. Kaldı ki ligdeki 3 maçta da orta sahadan dikine giden bir futbol anlayışının yerine kanat atakları sergileyen bir takım gördük.

HÜCUM
        Erciyesspor’un hücum bölgesinde en önemli kozu şüphesiz kaptan İlhan Parlak. Eski günlerine geri dönebilirse bu ligde gol kralı olabilecek potansiyeli olan İlhan Parlak ligin ilk 3 haftasında çok etkili olamadı. Tabi uzun süren sakatlığın üzerine bir anda kendisinden harikalar yaratmasını beklemek yerinde olmaz. Ben İlhan Parlak’ın tekrar form tutmasıyla beraber seri goller atacağını düşünüyorum. Bu bölgede ilk 3 maçta forma giyen Üstün Bilgi de iyi bir alternatif ancak son vuruşlarda 3 sene öncesinin gol kralı olan Üstün Bilgi’yi göremiyorum. Üstün Bilgi bir anda sıçrama yapabilecek potansiyele sahip bir oyuncu ve bu sıçramayı bu sezon gösterirse hem Erciyesspor’u bir seviye üste çıkarır hem de en verimli yaşlarında yeniden Süper Lig’i görebilir. Bu bölgeye alternatif olarak transfer edilen Adilovic ile beraber bu üç futbolcu forma savaşı verecek gibi görünüyor. Erciyesspor’un forvet anlamında yetenekli futbolcusu Tayyib Kanarya ise ilk maçta yaşadığı talihsiz sakatlığın ardından 6 ay sahalardan uzak kalacak. Onun eksikliği ise Çağrı Yarkın transferi ile doldurulmaya çalışılmış. Kısacası Erciyesspor’un forvet hattı oyuncuların form tutmasına bağlı, yoksa ilk 3 maçta olduğu gibi tutuk bir Erciyesspor izlemeye devam ederiz.

GENEL DEĞERLENDİRME
        Genel olarak Erciyesspor’u değerlendirecek olursak takımın en büyük handikapı sezonu geç açması ve transferleri son güne bırakması oldu. Diğer takımların sezon başlamadan 1 ay önce yaptığı hazırlık sürecini Erciyesspor’un bu 2 haftalık milli maç arasında yapması gerekir. Aksi takdirde ligdeki diğer takımlarla olan açığını kapatması 10. Haftayı bulabilir. Zaten bu kadronun birbirine alışması da 10. Haftayı bulur. Maalesef ki bu ligde ilk 10 haftada aldığınız sonuçlar sizin sezon sonuna kadar nerede mücadele edeceğinizi gösterir. Erciyesspor da bundan dolayı bu ilk 10 maça önem vermeli ve kendisini ligde ilk 10 takım arasına atmalıdır. Aksi bir durumda sezon sonuna kadar ligde kalma hattında mücadele edebilir.

        Erciyesspor’un ayrı bir sorunu ise stad sorunu olacak gibi görünüyor. Kadir Has Stadı’nın zemini özellikle kale önlerinde berbat durumda. 3 ay boyunca bu stadda tek bir maç yapılmamasına rağmen zeminin ne şekilde bozulduğu merak konusu. Zemin sorunu devam ederse Erciyesspor’a geçmiş yıllarda olduğu gibi Dış sahanın yolunu gösterebilirler. Bu durum da takımı olumsuz etkiler. Zaten şehrin ileri gelenlerinden en ufak bir destek bile almayan ve tamamen başkan Ziya Eren’in omuzlarına yüklenen bu kulübün bir de dış sahaya atılması camianın psikolojik olarak çöküntüye uğramasına sebep olur. Umarım stadın zemin sorunu çözülür ve bu noktalara gelinmez.

Hazırlayan: Necati BİLDİK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder