10 Eylül 2015 Perşembe

İnceleme: Altınordu 2015-16

        Geçtiğimiz sezona genç oyuncuların tecrübesizliği ve bir çok futbolcusunun ilk kez 1.Lig'de mücadele edecek olması sebebiyle çok iyi başlayamayan Altınordu, haftalar ilerledikçe lige alıştı ve son 10 haftada 9 galibiyet 1 beraberlik alarak play-off'u son anda kaçırdı. 3. ve 2. Lig'de üst üste yaşadığı iki şampiyonluğun ardından 1.Lig'deki ilk sezon Altınordu için gayet başarılıydı diye düşünüyorum. Zaten kulübün başkanı Seyit Mehmet Özkan'ın ilk hedefi büyük bir çoğunluğunu kendi altyapısından çıkardığı tamamı Türk futbolculardan oluşan bir ekiple mücadele etmek ve başarılı olmak. Bu konuda da acelesi yok. Kendine hedef koyduğu sezonların önünde ilerliyorlar şuan. Kulübün kimyasına uygun yaşları birbirine yakın futbolculardan kurulan bir ekip olan Altınordu'yu inceleyelim.

Takımdan Ayrılanlar
        Geçtiğimiz sezonu Altınordu'da kiralık olarak geçiren Bahattin Köse, Kerim Avcı ve Oğuzhan Berber kiralık sözleşmelerinin bitmesinin ardından takımdan ayrıldılar. Bu sezon Bahattin'i Manisaspor'da, Kerim'i Balıkesirspor'da, Oğuzhan'ı Samsunspor'da izleyeceğiz. Sözleşmeleri sona eren futbolculardan Kemal Cingirt Yeni Malatyaspor'a, Rıza Efendioğlu Karabükspor'a, Taha Balcı ise Karşıyaka'ya transfer oldu. Geçtiğimiz sezonu Tirespor'da kiralık olarak geçiren Mert Hakan Yandaş bu sezon bonservisiyle Tirespor'un yolunu tuttu. Açıkçası bu kimin tercihiydi bilemiyorum ama Mert Hakan futbolunu beğendiğim ve potansiyelinin yüksek olduğunu düşündüğüm bir isimdi. İlerleyen yıllarda üst liglerde görebileceğimizi düşünüyorum. Geçen sezonun ikinci yarısında Aydınspor'a kiralanan futbolculardan Mertan Caner Öztürk bu sezon bonservisiyle Manisaspor'a gitti, Ozan Sol ise yine kiralandı ve o da Manisaspor forması giyecek. Ozan beklentilerin olduğu bir futbolcu, sezon sonunda takıma dönebileceğini düşünüyorum. Geçen sezonu kiralık olarak Balçova Yaşamspor'da geçiren Murat İrişli bu sezonu da Sancaktepe Belediyespor'da kiralık olarak geçirecek. Cihan Topaloğlu ise Manisa Büyükşehir Belediyespor'a kiralandı. Ayrıca genç futbolculardan Ali Berkin Şenol ve Taner Kahriman Bursa Nilüferspor'a, Berkant İstanbul ise Bergama Belediyespor'a kiralandı.

Gelenler Oyuncular
        Kayserispor'dan Yener Arıca, Tuzlaspor'dan Emre Kara, Adanaspor'dan Murat Yılmaz ve Aydınspor'dan Uğur Arslan Kuru takıma katılan isimler. Yıldıray Koçal ise Osmanlıspor'dan 1 yıllığına kiralandı. Şimdi Altınordu'nun bu sezon kadrosuna göz atalım..

KALECİLER
        Altınordu sezona geçen sezon da kadrosunda bulunan 3 eldiven ile başlıyor. Tolgahan Acar, Ramazan Evren Üstündağ ve Erce Kardeşler. Henüz sezonda 3 maç yapılmasına rağmen bu 3 kaleci de forma şansı yakaladı. İlk maçın henüz 6. dakikasında kırmızı kart gören Tolgahan'dan sonra kaleye Erce geçti. 2. maçta kale Evren'indi. 3.maçta ise kalede yine Tolgahan vardı. Birinci kaleci olarak Tolgahan geçmişi ve tecrübesiyle bir adım öne çıkıyor ancak Evren de Tolgahan için ciddi bir rakip, sezon içinde bazı maçlarda kalede onun olacağını düşünüyorum. Erce ise görev aldığı maçta heyecanı ve tecrübesizliğiyle dikkat çekti fakat kumaşı sağlam. Heyecanını atlattığında ve tecrübelendiğinde gerçek performansını ortaya koyacaktır. Şuan üçüncü kaleci konumunda ama iyi bir üçüncü kaleci olduğunu söylemem gerek.

DEFANSLAR
        Sağ bekte Kemal Cingirt'in ayrılmasından sonra ufak bir sorun göze çarpıyor diyebilirim. Ligin ilk 3 maçında o bölgede orta saha oyuncusu Serkan Göksu forma giydi. O bölgenin oyuncuları Uğur Arslan Kuru ve genç futbolcu Kerim Alıcı henüz forma giyemedi. İlerleyen haftalarda sağ bekte Serkan'dan ziyade Uğur veya Kerim forma giyebilir. Ayrıca sol bek oyuncusu Emre Kara sağ ayağını da kullanabilen bir oyuncu ve o da bu bölge için bir alternatif olabilir. Sol bekte ise takımda 4. sezonunu geçirecek olan Gökhan Yılmaz bulunuyor. Gökhan oldukça istikrarlı ve hücumcu bir bek. Bu ligin üstünde bir seviyede olduğunu düşünüyorum fakat bu sezona talihsiz bir sakatlıkla başladı döndüğünde yine formayı bırakmayacaktır. Alternatifi ise yeni transfer Emre Kara. Emre, Gökhan'ın yokluğunda onu aratmamaya çalışacak. İlk kez 1.Lig'de mücadele ediyor. Stoperde ise Yusuf Abdioğlu, Sinan Osmanoğlu ve Çağlar Söyüncü bulunuyor. Bu 3 futbolcu geçen sezon ilk kez 1.Lig'de forma giymişlerdi. Biraz daha tecrübelendiklerini söylemek mümkün. 1996 doğumlu Çağlar Söyüncü, bu sezon stoperde ilk isim olacağa benziyor ve olmalı da zaten. Çağlar agresif, hırslı, çabuk, ayaklarına hakim, hem havadan hem yerden iyi bir stoper. Formayı kolay kolay bırakmaz. Türk futbolu çok iyi bir stoper kazanmak üzere diyebilirim. Çağlar'ın partneri için Yusuf bir adım önde gözüküyor. Yusuf hem Çağlar'a hem Sinan'a oranla daha dengeli bir stoper. Çağlar-Yusuf ikilisine alternatif olarak bir tek Sinan göze çarpıyor. Stoperde ilerleyen haftalarda ceza ve sakatlık durumunda sıkıntı yaşanabilir.


ORTA SAHALAR
        Orta sahada Timur Temeltaş ve Berkay Samancı formaya yakın isimler. Her ikisi de mücadeleci oyuncular. Timur hem savunmada hem hücumda fark yaratabilecek özelliklere sahip. Bu iki isme alternatif olarak ise Arif Morkaya ve Serkan Göksu bulunuyor. Alternatifler de fena değil bu bölgede çok sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Kanatlarda Erdoğan Yeşilyurt, Halil İbrahim Tuna ve Cengiz Ünder gibi genç ve önemli isimler bulunuyor. Bu 3 futbolcu da çok yetenekli ve birçok Süper Lig takımının takibinde olduğunu söyleyebilirim. Cengiz oldukça teknik, adam eksiltebilen ve sol ayağını iyi kullanan bir isim. Geçtiğimiz sezon önemli bir çıkış yakaladı ve bu çıkışını bu sezonda devam ettireceğini düşünüyorum. Halil İbrahim geçen sezon yaşadığı sakatlık sebebiyle beklediğim çıkışı yapamamıştı ancak bu sene bu çıkışı yapabilir. Erdoğan geçen sezon takımın en önemli oyuncularından biriydi bu sezon da bu çizgisinde olacaktır. Bu oyunculara alternatif olarak genç futbolcular Alican Özfesli ve Alim Harlak bulunuyor. Alim, geçen sezon Bursa Nilüferspor'da kiralık oynamıştı. Yetenekli fakat takım oyunundan uzak bir görüntüsü var. Forvet arkası pozisyonunda Yener Arıca mevcut. O bölgede şuan için Timur'u ve Cengiz'i daha sık görebiliriz.

FORVETLER
        Geçen sezon ki performansıyla beklentilerin üstüne çıkan Göksu Türkdoğan bu sezon da takımın en önemli gol silahı olarak sezona başlıyor. Göksu'nun alternatifleri ise Yıldıray Koçal, Murat Yılmaz ve Fatih Aktay. Yıldıray 2. ve 3. Lig'de önemli gol istatistiklerine sahip bir isim ancak kendini henüz 1.Lig'de ispatlayamadı. Murat ise uzun boylu fiziği iyi bir isim ancak son vuruş konusunda yeterli değil. Forvet olmasına rağmen gol atma konusunda sıkıntı yaşıyor. Bakalım bu sıkıntıyı Altınordu'da aşabilecek mi? Fatih ise Altınordu'nun genç futbolcularından bir diğeri. Alt yaş milli takımlarımızda da forma giyiyor. Kadroya zenginlik katacak bir alternatif. Bu bölgede Göksu geçen sezonki performansına ulaşamaz ise sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Zira Yıldıray ve Murat henüz 1.Lig'de çok güvenilir performanslar sergileyemedi.

GENEL BAKIŞ
        Geçtiğimiz sezona olduğu gibi bu sezona da iyi başlayamayan Altınordu'nun ilerleyen haftalarda performansını geliştireceğini düşünüyorum. Takımın başında yine Hüseyin Eroğlu bulunuyor. Hüseyin hoca uzun yıllardır Altınordu'da ve çok başarılı bir antrenör. Genç futbolculardan üst düzey verim almayı biliyor. Sezon ilerledikçe Altınordu'nun hem oyun olarak gelişeceğini hem de önemli puanlar alacağını düşünüyorum. Altınordu geçen sezon play-off'u son maçta kaçırmıştı bu sezon o hedef biraz daha zor görünüyor. Ancak düşme korkusu yaşayacaklarını da düşünmüyorum. Altınordu'nun orta sıralarda rahat bir sezon geçireceğini, zaman zaman da orta sıralardan üst sıraları zorlayan bir görüntü içerisinde olacağını düşünüyorum. Ayrıca birkaç yıldır olduğu gibi bu yılda Altınordu'dan önemli genç oyuncu performansları göreceğimizi tahmin ediyorum. Altınordu'ya başarılar dilerim. Zaman ayırıp okuyan herkese teşekkür ederim.

Hazırlayan: Utku YASTIKCI
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Ananlizlerinde çok fazla 'düşünüyorum' kelimesini kullandığını düşünüyorum :)

    YanıtlaSil