11 Eylül 2015 Cuma

İnceleme: Bursaspor 2015-16

        Bursaspor, geçen sezonki başarılı futbolunun ardından bu transfer dönemini en hareketli geçiren takımlardan biri oldu. Sattığı oyunculardan 22 milyon Euro gibi çok önemli bir gelir elde eden Bursaspor, birçok önemli transfere de imza attı. Bakalım sil baştan yenilenen bu kadro ligde neler yapabilecek. İsterseniz önce giden isimlere ve yeni transferlere bakalım, sonra da kadroyu mevki mevki inceleyelim.

Giden oyuncular: Cedric Bakambu (7,5 milyon Euro), Ozan Tufan (7 milyon Euro), Enes Ünal (3 milyon Euro), Volkan Şen (2,5 milyon Euro) Şener Özbayraklı (5 milyon TL) Batuhan Altıntaş (400 bin Euro yetiştirme bedeli) Fernando Belluschi (Bonservis konusu FIFA'lık) Ozan İpek, Renato Civelli, Fernandao, Sedat Berisha.

Kiralık gidenler: Ertuğrul Ersoy (Ç.Rizespor) Sühely Çetin (Pendikspor) Oğuz Han Aynaoğlu (Karabükspor)

Gelen oyuncular:
Balazs Dzsudzsak (Dinamo Moskova): 1,7 milyon Euro maaş, 10 bin maç başı. 1,6 milyon Euro bonservis.
Tom de Sutter (Club Brugge): 1 milyon Euro yıllık maaş, 1,8 milyon Euro bonservis.
Josue (Porto): 800 bin Euro maaş, 1 milyon Euro kiralama bedeli ile bonservisinin yüzde 25 hakkı alındı.
Luis Advincula (Hoffenheim): 700 bin Euro maaş, 700 bin Euro bonservis.
Sedat Berisha (Shkendija): 100 bin Euro maaş, 60 bin Euro bonservis. (Sözleşmesi  feshedildi.)
Isaac Cuenca (Deportivo la Coruna): 1 milyon Euro maaş.
Tomas Sivok (Beşiktaş): 1 milyon Euro maaş.
Tomas Necid (PEC Zwolle): 800 Bin Euro maaş-1 Milyon Euro imza parası
Cristobal Jorquera (Parma): 800 bin Euro maaş.
Dany Nokunkeu (Galatasaray): 700 bin Euro maaş, bonservis ücreti yok.
Ricardo Faty (Standartd Liege): 550 bin Euro maaş, 650 bin Euro bonservis.
Mert Günok (Fenerbahçe): 700 bin Euro garanti, 30 bin Euro maç başı.
Erdem Özgenç (Karabükspor): 1 milyon TL maaş.
Sercan Yıldırım (Galatasaray): 500 bin Euro maaş, 750 bin Euro satın alma opsiyonuyla bedelsiz kiralama.
İbrahim Serdar Aydın (Fenerbahçe): 125 bin TL maaş
Hajime Hosogai (Hertha): 550 bin Euro maaş, 200 bin Euro'ya kiralandı, 500 bin Euro satın alma opsiyonu.
Miroslav Stoch (Fenerbahçe): Bedelsiz kiralandı.

* Gelen-giden maliyet tablosundaki rakamların kaynağı Olay TV'dir.


KALECİ
        Geçtiğimiz sezon ligde 34 haftanın tümünde kaleyi Harun Tekin korudu. Bu maçların sonunda kalesinde toplam 43 gol görürken 10 maçta gol yemedi. Zaman zaman hatalı goller yese de kariyerinde ilk kez milli takıma yükseldiği sezonu iyi geçirdiğini söylemek mümkün. Volkan Demirel'den sonra kaleyi devralması beklenen Mert Günok boşa çıktı ve kendi gelişimi için en doğru kararı vererek Bursaspor'a imzayı attı. Mert'in artık neredeyse her maç kalede olması gerektiği yıllar gelmişti. Bu yüzden oynayabileceği takım olan Bursaspor onun için doğru tercih oldu. Mert Günok ve Harun Tekin'in ardından forma şansı bekleyecek üçüncü kaleci ise 1995 doğumlu Okan Kocuk. Okan aynı zamanda Türkiye Ümit Milli Takımı'nın (U21) kalesini koruyor.

SAVUNMA
        Bursaspor'un geçen yıl en çok sıkıntı yaşadığı bölge defans bölgesiydi. Daha doğrusu stoper ikilileriydi. Serdar Aziz ve Renato Civelli ikilisi iyi ve sert ikili olmalarına rağmen alternatifleri 1997 doğumlu Ertuğrul Ersoy'du. Bu da ikisinden birinin yokluğu birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi. Buna en kötü örnek olarak ZTK finalinde Şamil Çinaz - Ertuğrul Ersoy'un yan yana oynamasını gösterebiliriz. Hâl böyle olunca ligimizi iyi bilen iki stoper takviyesi yapıldı; Dany Nounkeu ve Tomas Sivok. Her iki oyuncu için de bonservis bedeli ödenmedi. Tomas Sivok eksik bölgeye yapılan doğru transfer. Ertuğrul Sağlam'ın olması gelmesine etken olabilir. Beşiktaş'a da onun döneminde gelmişti. Hazırlık ve lig maçlarında gördüğümüz Dany'nin yedek olacağı. Hoca, 11'de Serdar-Sivok ikilisini kullanacak. Ertuğrul Ersoy, Çaykur Rizespor'a, 1995 doğumlu Sühely Çetin ise Pendikspor'a kiralandı. Bir de Sedat Berisha olayı var. Shkendija Tetovo takımına 60 bin euro bonservis ödenerek başkan tarafından transfer edildi (13.06.2015). Transferin son gününde sözleşmesinin feshedildiği açıklandı ve aynı gün eski takımı Shkendija'ya transfer oldu (31.08.2015). Bonservis ve iki aylık maaşı -varsa menajer komisyonu- kulüp kasasından çıktı. Peki çıkan para çıkartılmasına sebep olanlar tarafından geri konuldu mu? Sanmıyorum.

        Şener Özbayraklı'nın Fenerbahçe'ye transfer olmasının ardından sağ bek bölgesine Luis Advincula ve Erdem Özgenç transferleri gerçekleştirildi. Advincula, bu yaz Peru forması altında Copa America'da dikkat çekmiş ve turnuvanın "en iyi sağ bek" ödülünü kazanmıştı. Geçen sezon Portekiz Ligi'nde Vitoria Setubal'de kiralık olarak forma giyen Advincula'nın 32 maçta 7 asistlik performansı var. Küme düşen Kardemir Karabükspor'dan ayrılan Erdem Özgenç ile 3+1 yıllık sözleşme imzalandı. Erdem'in geçen yıl lig istatistikleri ise, 27 maç 2 gol 4 asist. Savunmanın solunda hiçbir değişiklik olmadı. Emre Taşdemir ve Aziz Behich takımda kaldılar. Ertuğrul Sağlam'ın planında Emre ilk 11'de yer bulacak gibi. Aziz'in varlığı Emre'yi tek alternatif olmaktan çıkaracak ve bu rekabet belki de oyununun gelişmesini sağlayacak.


ORTA SAHA
        Geçtiğimiz sezon Ozan Tufan-Belluschi ikilisinin önünde Volkan Şen-Josue-Cedric Bakambu üçlüsü ile başarılı bir performans sergileyerek Bursaspor'un en güçlü bölgesi olan orta saha bu sezona biraz daha sıkıntılı giriyor. Bu 5'li oyuncu grubundan 4 isim takımdan ayrıldı, yalnızca Josue kaldı. Porto'dan tekrar kiralanan Josue, sezona beklenildiği gibi başlamadı. Formsuzluğu göze çarpıyor. Orta sahanın ortasında en kilit isim olan Fernando Belluschi'nin opsiyonu kullanılmasına rağmen takımdan ayrılması tam bir sürpriz oldu. 8 numara eksikliği Ricardo Faty ile giderilecek. 29 yaşındaki Faty bu sezon Standard Liege forması altında 9 maça çıktı ve takıma hazır olarak katıldı. Bu yüzden iyi başlangıç yapacağını düşünüyorum. Belluschi'nin yanında daha çok defansif rol üstlenen Ozan Tufan da takımdan kendi talebiyle ayrıldı. Milli takımda kafasının karışması, İstanbul sevdası ve babasını çalıştırmama isteği gitmek istemesine etken oldu. 6 numara pozisyonuna kiralık olarak Hertha Berlin'den Hajime Hosogai takviyesi yapıldı. Japon futbolcunun geçmişine baktığımızda Bundesliga'da son 4 sezonda ortalama 25 maç oynadığını görüyoruz. Pek fazla hücuma katılacağını sanmıyorum. O daha çok ön liberoda defansif orta saha görevini üstlenecektir. Hosogai'nin yedeği olacak olan Şamil Çinaz bu yıl da bizimle. Kendisine kulüp bulması istenilen ve bulamayan Bakaye Traore ve Bekir Yılmaz da takımda kaldı. Parma'nın finansal sorunları sebebiyle küme düşürülmesinin ardından serbest kalan ve 3 yıllık sözleşmeyi imzalayan Cristobal Jorquera, geçtiğimiz 4 maç orta sahanın merkezinde görev yaptı. Ertuğrul Sağlam'ın Eskişehirspor döneminde de öğrencisi olan Jorquera daha çok hücuma yönelik oyuncu. Geçtiğimiz dört maçta orta sahanın merkezinde oynamasına rağmen o bölgenin oyuncusu olmadığının sinyallerini verdi. Parma ve Eskişehirspor'da 10 numara pozisyonunda oynamış bir oyuncu. Josue'nin geçen sezonki kritik maçlarda gösterdiği yetersiz oyun ve bu yılki formsuzluğu göz önüne alındığında Jorquera'nın birkaç maçlığına forvet arkası oynaması muhtemel. Belki de o maçlardan sonra formayı kaptırmayacaktır.

        Transferin en hareketli bölgesi kanatlar oldu. Aydın Karabulut takımda kalırken, Ozan İpek, Volkan Şen ve her ne kadar santrafor olsa da kanatta da oynayan Cedric Bakambu takımdan ayrıldılar. Ozan İpek için veda vakti gelmişti. Şampiyon sezonda oynadığı futbolda akıllarda kalacak. Volkan Şen ise öyle değil. Trabzonspor'dan ağlayarak döndüğü yuvasında tekrar parladı, milli takıma tekrar yükseldi ve İstanbul aşkı kabardığı için takımdan ayrıldı. Cedric Bakambu da takımdan ayrılmak istediğini söyleyenler listesinde. Öyleki takımda olmasına rağmen 1. hafta Trabzonspor maçına çıkmadı. Hayalinde İspanya'da oynamak varmış ve Villarreal'e transfer oldu. Öncelikli pozisyonları sol kanat olan iki oyuncu Miroslav Stoch ve Balazs Dzsudzsak takıma katıldı. Dzsudzsak, Debreceni'den PSV Eindhoven'a 2.5 milyon euro, ordan Mahaçkale'ye 14 milyon euro, ordan da Dinamo Moskova'ya 19 milyon euro'ya transfer olmuş bir yıldız. Frikikleri ve uzaktan şutları harika. Geçen sezon Rusya Ligi'nde 29 maçta 7 gol 11 asistlik performansa sahip. Sağ kanada Barcelona alt yapısı çıkışlı Isaac Cuenca hamlesi yapıldı. Kariyer çizgisi takım bazında değil de oynadığı futbol düzeyinde epey düşüşe geçmiş Cuenca'nın. Takımı ve potansiyelini basamak olarak kullanabilirse tekrar çıkış yaşacaktır.

HÜCUM
        Ligde attığı 22 golle Spor Toto Süper Lig Süleyman Seba Sezonu'nu gol kralı olarak tamamlayan Fernandao'nun kiralık sözleşmesi bitti ve takımdan ayrıldı. Yerine iki isim transfer edildi; Tom de Sutter ve Tomas Necid. Necid'i sakatlığından dolayı izleyemedik. Geçen yıl PEC Zwolle takımında toplamda 33 maç 14 gol 4 asist ile oynamış. Tom de Sutter, Necid'e göre daha tecrübeli, golcü kimliğe sahip ve pozisyon hazırlandığında affetmeyen tipte bir golcü. Sercan Yıldırım'ın da santrafora kayacağını tahmin etmek zor değil. 1997 doğumlu Mert Örnek'in de varlığıyla ileri uç rotasyonu tamamlanmış oldu.

GENEL BAKIŞ
        Bursaspor her ne kadar önemli kayıplar verse de kaliteli kadro kurduğunu düşünüyorum. Transferde geç kalındığı bir gerçek. 17 transfer gerçekleştiren Bursaspor, 13 yabancı futbolcu için TFF'nin fonuna ödeyeceği para 2 milyon TL. 14 farklı milletten oluşan oyuncu grubuyla geride bıraktığımız üç karşılaşmada uyum probleminin olduğu, oyuncuların henüz saha içinde birbirleriyle iletişimi tam anlamıyla yakalayamadığı çok net. Orta sahada Belluschi gibi oyunu iki yönüyle oynayabilen bir oyuncu eksikliği sezon boyuncu yaşanacak gibi. Zor da olsa biraz sabır göstermekte fayda var. Kağıt üstünde kadronun bir şeyleri başarabilecği yönünde ancak hocanın sistemi ve aklındaki plan ile oyuncuların özellikleri bağdaşabilecek mi, mesele bu.  Eğer olur da her şey güllük gülistanlık gider, otoriteler tarafından ligin en keyifli futbolunu oynayan takım kabul edilir ve ligin en fazla gol atan takımı olursa şunu baştan bilin ki takımdan birkaç futbolcu gidecek. Başkan "Satmayacağım." dese de satacak. Bunu bu yaz transfer döneminde yaşadık, gelecek yaz döneminde de yaşamamız muhtemel. Taraftarın bu bilinçle geleceğe bakması sonradan yaşanacak üzüntüleri azaltır. Ayrıca başkan Şenol Güneş'e müdahale ettiğini, etmeseydi geçen sezonun böylesine iyi geçmeyeceğini söyledi. Başkanım keşke Ertuğrul Sağlam'a da müdahale etseydin de TFF Süper Kupa müzemize gelseydi ve 3 maçta 0 çekmeseydik. Elimden geldiğince Bursaspor'u sizlere anlattım. Keyifli okumalar.

Hazırlayan: Sefa ÖRNEK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder