13 Eylül 2015 Pazar

İnceleme: Medipol Başakşehir 2015-15

        Geçen sezon Başakşehir için rüya gibiydi. Her ne kadar bu ligin müdavimlerinden olsalar da geçen sezon Spor Toto Süper Ligi’nin  ‘’yeni’’ ekiplerindendi. Göreve gelen Abdullah Avcı, projelerinin olduğunu ve çok doğru transferler yapıldığını söylemişti. Bu yorumun ne kadar doğru olduğunu bize kanıtladılar. Volkan Babacan, Epureanu, Mossoro ve Semih Şentürk hamleleri en çok fayda sağlayanların başında geliyor. Sezonu ligin en az gol yiyen takımlardan birisi olarak bitirdiler ve bu çok büyük bir başarıdır. Bu başarının en büyük ödülü de sezon sonunda ligi 4. sırada bitirmek ve ilk kez Avrupa Ligi elemesine çıkmak oldu. Tecrübesizlik ve yetersizlik AZ Alkmaar karşısında Başakşehir’i kötü duruma soktu ve elenildi. Ligde de şuana kadar işler iyi gitmedi ama ben toparlanacaklarını düşünüyorum. Medipol Başakşehir analizimize başlayalım.

KALECİ
        Medipol Başakşehir’in geçen sezon çok iyi performans göstermesinde en büyük pay sahiplerinden birisi kaleci Volkan Babacan’dır. Volkan’ın gösterdiği performans ona Milli Takım kapılarını açtı. Muslera’dan sonra geçen sezonun en iyi kaleci performansını gösterdi desek abartmış olmayız herhalde. Fenerbahçe’den ayrılışından sonra Manisaspor’da kendine gelişi ve tam zamanında doğru takıma transfer olması Volkan için büyük şans. Bu şansı tamamen kendisi yarattı tabii. Sezona iyi başlayamadı ve ilk AZ Alkmaar maçında kırmızı kart ile oyun dışında kaldı. Bu moral bozukluğu lige de yansıdı ve performansı beklentilerin altında kaldı. Başakşehir’in genelde gösterdiği kötü performansta bu düşüşün nedenlerinden birisi. Takım toparlandıkça Volkan’da toparlanır ve geçen sezonki formuna kavuşur.

        Kaledeki diğer aday ise; Volkan gibi geçmişinde Manisaspor olan Ufuk Ceylan. Ufuk büyük umutlarla Galatasaray’a transfer edilmişti fakat bir türlü beklenileni veremedi ve kariyerinin düşüşüne engel olamadı. Başakşehir’de de Volkan’ı zorlaması çok zor. Kupa maçlarında veya sakatlık ve ceza durumlarında kaleye geçebilir.

SAVUNMA
                Geçen sezonun en az gol yiyen 2. takımı olan Başakşehir’de en önemli bölge defans bölgesiydi. EpureanuYalçın uyumu lige damga vurmuştu. İkili bu sezonda Başakşehir’in sigortası olması beklenirken; Epureanu sakatlandı ve ilk yarıyı kapattı. Fenerbahçe’den transfer edilen Bekir İrtegün, Yalçın Ayhan’ın stoper mevkisinde partneri olacaktır. Ben bu ikilinin yeterli olduğunu düşünüyorum fakat hızlı forvetlere karşı zorlanabileceklerini unutmayalım. Sezonun ilk maçlarında forma şansı bulan Gençer Cansev de forma rekabetinde bu isimleri zorlayacaktır. Sağ bekte ise geçen sezonun iyi isimlerinden birisi olan Uğur Uçar ilk tercih. Uğur Uçar, standardı belli olan ve bu sınırın üstüne çıkan fakat altına pek inmeyen bir oyuncu. 2006 yılında Galatasaray’da oynarken Konya deplasmanındaki talihsiz sakatlık olmasa bambaşka bir kariyeri olacağı kesin. Başakşehir’de gösterdiği performans ise yeniden toparlandığının en büyük göstergesi. Sağ bekte Uğur’u zorlayacak ilk isim Musa Muhammed. Nijerya Milli Takımı’nın alt yaş kategorilerinde gösterdiği performans ile bir dönem Beşiktaş’ında gündeminde olduğu söylenen Musa Muhammed, beklentilerin yüksek olduğu bir isim. Gelişimi ne yönde olacak göreceğiz. Diğer aday ise Cenk Ahmet Alkılıç.  Cenk Ahmet’in asıl mevkii hücum kanatı ama zorunlu kalındığında bu bölgede oynayabilir. Sol bek ise yine geçmişinde Galatasaray olan iki isim var. İlk tercih Ferhat Öztorun. Galatasaray ve Trabzonspor gibi takımlarda oynayan Ferhat, geçen sezon gösterdiği performansa ulaşmak isteyecektir. Ferhat’ın yedeği ise Alpaslan Erdem. Ligimizde birçok takımda oynayan Alpaslan, geçen sezondan daha fazla forma giymek isteyecektir ama bunun için çok çalışması gerekiyor.


ORTA SAHA
        Medipol Başakşehir, sezonun flaş transferlerinden birisini bu bölgeye yaptı. Bu isim Fenerbahçe ile yollarını ayıran Emre Belözoğlu. Emre Belözoğlu, yurt dışından gelen teklifleri reddedip Türkiye’de forma giymeye devam etmek istediğini söyledi. Emre, tecrübesiyle, tekniği ve oyun zekasıyla Başakşehir’e çok güç katacaktır. İyi yanlarının artıları olduğu gibi; agresifliğinin, oyundan erken düşmesinin olumsuz sonuçlarını da takımına yansıtacaktır. Emre’nin orta sahada partnerleri  Badji ve Mahmut olacak gibi duruyor. Badji, hırsı, gücü ve enerjisiyle takıma katkı sağlıyor. Mahmut Tekdemir ise özellikle geçen sezon gösterdiği performans ile herkesin beğenisini kazandı. ‘’Başakşehir’in Mehmet Topal’ı’’ lakabını alan Tekdemir, bu performansı sürdürecektir ve takımının vazgeçilmezi olmaya devam edecektir. Orta sahada geçen sezon iyi performans sergileyen bir diğer isim ise Sedat Ağçay. Tecrübeli oyuncu takımın ağabeyliğini ve orta sahanın sigortası görevini geçen sene iyi yapmıştı. Bu sezon forma şansı daha zor. Fırsat gelirse mutlaka iyi değerlendirmesi gerekiyor. Rotman da bu isimlerle forma yarışını kızıştıracaktır. 4-1-2-3 oynayan Başakşehir’in göbekte Mahmut-Badji- Emre ile oynayacağını düşünüyorum. Alternatif ise Mahmut- Emre – Mossoro.

        Mossoro takıma katılır katılmaz hem orta sahanın ortasında hem de ofansif orta sahada iyi performans gösterdi.  Kanatlarda ise senelerdir DokaVisca ikilisi var. Bu ikili sağ ve sol kanatı yine kimseye bırakmayacak gibi duruyor. Performansları iyi ve bu da Abdullah Avcı’nın elini rahatlatıyor. Özellikle Visca’nın dinamizmi Başakşehir’e çok katkı sağlıyor. Bu ikili kötü oynadığında ise Başakşehir çoğu zaman kitleniyor.  Bu isimlerin yedekleri Cenk Ahmet Alkılıç ve Enver Cenk Şahin.  Çaykur Rizespor ve Kayseri Erciyesspor’da gösterdiği performansı tekrarlamak isteyen Cenk Ahmet, diğer takımlarına göre daha fazla forma rekabetine kalacak. Bu yarışı kazanması için çok çalışması gerekiyor. Cenk Şahin ise beklentinin yüksek olduğu ve genç yaştan potansiyeli yüksek görülen bir isim. Bu sene patlama yapabilecek mi bunu göreceğiz.

FORVET
        Semih Şentürk’ten geçen sezon iyi verim alan Başakşehir, bu sezon Sokol Cikalleshi’yi de bu bölgeye transfer etti. Cikalleshi, ilk maçlarda beklenileni pek karşılayamadı. Yeni takım, yeni lig tabii uyum sorunu olacaktır. İlerleyen haftalarda göstereceği performans forvet hattını belirleyecek. Semih, sakatlık sorunu yaşamadığı her an takıma katkı sağlayacak ve ilk tercih olacaktır. Mehmet Batdal, pivot santrafor olarak Başakşehir’in hızlı kanat oyuncularını için şans yaratıp, pozisyona giriyor. Bu isimlere alternatif olarak Galatasaray’dan transfer edilen Hüseyin Altuğ Taş var. Özellikle kupa maçlarında genç oyuncu şans bulacaktır.

Çıkış yapması beklenen oyuncular
        Medipol Başakşehir’de her zaman takım oyunu ön planda olmuştur ve bireysel performanslara çok az ihtiyaç duyulmuştur. Doka,Visca ve Mahmut gibi isimler kalitelerini gösterdiği için bu sene beklenti içinde olduklarıma saymayacağım. Onlar belirli bir düzeye çıktılar ve bu performansın altına düşmezler. Benim çıkış beklediğim oyuncu Enver Cenk Şahin. Biliyorum senelerdir beklenti var herkes tarafından ama bu sene daha fazla şans bulacak ve iyi kullanacaktır diye düşünüyorum. Son tercih konusunda kendisini geliştirirse sezonun en büyük kazançlarından birisi olur.

        Rotasyonda şans bulmasını beklediğim Hüseyin Altuğ Taş ise diğer adayım. İki oyuncu da hem yaşları hem de potansiyelleri ile futbolseverleri heyecanlandırıyor. Umarım iki isim de beklenilen seviyeye ulaşır.

GENEL BAKIŞ
        Sezona kötü başlayan ve ilk Avrupa Ligi deneyiminde istediği performansı gösteremeyen Medipol Başakşehir, yavaş yavaş toparlanıp geçen sezonki performansına ulaşacaktır. Belki 4. bitiremezler ama en azından Abdullah Avcı’nın ekibi kolay yenilmeyen ve mücadeleyi bırakmayan takım olmaya geri dönecektir. Genel performanslarının artması için seri galibiyetler gerekiyor. O enerji elbet yakalanacak ve tekrardan Avrupa potası için mücadele edilecektir. Geçen sezon gösterilen üst düzey performans takıma moral mi verecek yoksa üzerlerine yüklenen sorumluluk mu olacak bunu göreceğiz. Başarılar dileyerek analizimizi sonlandırıyoruz, iyi okumalar.

Hazırlayan: Berkay KÜÇÜK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder