12 Eylül 2015 Cumartesi

İnceleme: Gaziantepspor 2015-16

        Geçtiğimiz sezon genç teknik adam Okan Buruk ile sezona giren ve ligi 9. sırada bitiren Gaziantepspor, 2014-2015 sezonunun bitmesiyle Okan Buruk ile yollarını ayırdı. Takımın başına Eskişehirspor, Bursaspor gibi takımlarda yardımcı antrenörlük yapan, geçtiğimiz sezon kısa bir sürede olsa Kayserispor teknik direktörlüğünde görev almış Mutlu Topçu getirildi. Sezonu 3 Temmuz'da açan ve 2. etap kamp çalışmaları için 20 Temmuz'da Avusturya'ya giden Gaziantepspor burada 4 hazırlık maçı oynarak, 2 Ağustos'ta yurt dışı kampını tamamladı. Hazırlık maçlarında Norwich takımına 2-1 yenilirken, Konyaspor ve Al Ahli'yi 1-0, SV Hall'i 2-0 mağlup etmeyi başardı.

KALECİ
        Bu bölge için Galatasaray'dan Alperen Uysal'ı kiralayan Gaziantepspor, Eray Birnican'ı Kasımpaşa'ya gönderdi. Gaziantespor'da Zydrunas Karcemarskas gerçeği var. Gaziantepspor'da 6. sezonunna başladı. Bana göre ligimizin en iyi yabancı kalecileri arasında ve övgüyü hakediyor. Bazen yan toplarda hataları olmuyor değil fakat Gaziantepspor'un en çok güvendiği oyuncuların başında geliyor. Kalede yerinin garanti olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zydrunas Karcemarskas ile forma rekabetine girecek isimler ise tecrübeli kaleci Bora Sevim ve genç isim Alperen Uysal.

SAVUNMA
        Bu bölge için Antalyaspor'dan Mehmet Sedef'i, Bayrampaşa'da oynayan eski futbolcusu Süleyman Özdamar'ı ve Benfica'dan Marcal'ı kadrosuna katarken, bazen taraftarını çileden çıkartan Gillas Binya'yı Elazığspor'a, Senol Can'ı ise Adana Demirspor'a gönderdi.

        Gaziantepspor'un stoper bölgesine baktığımızda Gbenga Arokoyo, Elyasa Süme (sağ bekte de oynamasına karşın stoper olarak kullanılıyor), Ognjen Vranjes ve Süleyman Özdamar var. Süleyman Özdamar hariç diğer 3 futbolcu da 3. hafta sonunda forma giyme şansı buldu. Kaptan Elyasa Süme son 2 maçtır cezası nedeniyle takımdaki yerini alamadı fakat cezasının bitimiyle yüksek ihtimalle takımdaki yerini alacak. Elyasa Süme'nin partneri ise Gbenga Arokoyo ve Ognjen Vranjes ikilisinden biri olacağını tahmin etmek zor değil. Gbenga Arokoyo istenilen, umulan performansı henüz sergileyebilmiş değil, Ognjen Vranjes ile sıkı bir rekabete girecekler. Bu bölge için stoper de oynayabilen sol bek Mehmet Sedef ve Süleyman Özdamar rotasyonu sağlayan isimler olacak.

        Sağ bek ve sol beke baktığımızda fazla alternatifin olmadığını görüyoruz. Benfica'dan kiralanan Marçal sol bek, Barış Yardımcı ise sağ bekte oynayacak. Sol bek için yedek Mehmet Sedef ancak sağ bekte başka isim yok. Barış Yardımcı'nın herhangi form düşüklüğü ve kadroda olmaması durumunda Elyasa Süme'yi bu mevkide kullanılabilir. Yeni transfer Marçal, henüz takıma yeni katılmasına rağmen Bursaspor maçında iyi performans göstermişti, takıma ligi alıştıkça performansı bir tık üste çıkarabilir, bunu da ekleyelim.

ORTA SAHA
        Gaziantepspor bu bölge için Boluspor'dan İsmail Haktan Odabaşı, Torpedo'dan Anton Putillo, Chapecoense'den Abuda ve Granada'dan Daniel Larsson'u kadrosuna katarken, geçen sezon kiraladığı Chico ve Joao Vitor ile yollarını ayırdı.

        Gaziantepspor'un merkez orta sahasına baktığımızda Abdülkadir Kayalı, Erdem Şen, Abuda, Muhammet İldiz gibi isimler var. Özellikle ben Erdem Şen ve Abuda konusunda hangisi tercih edeceğini merak ediyorum, son 2 hafta forma Abuda olsa bile, Abuda kapalı kutu bana göre. Görünen o ki Abdülkadir Kayalı ile birlikte merkez orta saha tandemini hangisi oluşturacak merak ediyorum. Muhammet İldiz ise rotasyonu sağlayacak futbolcu olacak.

        Gaziantepspor'un kanatlarına baktığımızda sayısal olarak bir fazlalık göze çarpıyor, sağ kanatta kadro dışı kalan daha sora affedilen Mustafa Durak, İsmail Haktan Odabaşı, genç futbolcu Müslüm Talşik ve hücumun her bölgesinde oynayabilen fakat Mutlu Topçu'nun sağ kanatta görev verdiği Daniel Larsson var. Sol kanatta ise Orkan Çınar, Ferhad Ayaz ve forvet olmasına karşın 3 maçta da sol kanatta kullanılan Demba Camara var. Sağ kanatta muhtemelen forma Daniel Larsson'da olacak. Henüz bekleneni verebilmiş değil zira geçen sezon takımıyla çok az maça çıktı ve henüz ligin başlarındayız, ilerleyen haftalarda takıma neler katabilecek görmek daha sağlıklı olacak. Sol kanatta ise şu ana kadar 20 yaşındaki Demba Camara kullanıldı, Orkan Çınar da süre aldığı dakikalarda iyi performans gösterdi ve ligde atılan tek golün asistini yaptı. Bu ikili arasında yaşanacak forma rekabeti haliyle Gaziantepspor'a yarayacak.

        Bir de orta saha ile forvet arasındaki köprüyü kuran forvet arkası / 10 numara oynayabilen Oğuzhan Türk ve yeni transfer Anton Putilo var. Oğuzhan Türk henüz süre alabilmiş değil ve işi zor, Anton Putilo ise daha önce Bundesliga deneyimi de yaşamış, gerektiğinde kanat olarak da kullanılabilen hücumda teknik direktörün elini güçlendiren bir opsiyon olarak yer alacak.

FORVET
        Bu bölge için Gaziantepspor'da Muhammet Demir gerçeği var, her zaman söylerim sakatlık yaşamasaydı şuan ya 3 büyüklerde ya da Avrupa'da izleyecektik kendisini. Zira bu transfer döneminde de adı epey 3 büyüklerle anılmıştı. Bu sezon da Gaziantepspor'un en etkili silahı olacak. Yine altyapı eğitimin Almanya'dan alan Emre Nefiz bu bölgede forma rekabetini yaratacak. Her ne kadar 10 numara pozisyonunda oynasa da Mutlu Topçu John Chibuike'yi forvet hattına yakın oynatmaya başladı. O da Gaziantepspor'un bu sezon çok şey beklediği isimler arasında. Bu bölgede herhangi bir sıkıntı yaşandığında Daniel Larsson ve Demba Camara da bu bölge de forma giyebilecek isimler.

Çıkış Yapması Beklenen İsim
        Orkan Çınar'ı rahatlıkla söyleyebilirim. Henüz 19 yaşında ve 3 maçta da süre almayı başardı. Yukarıda bahsettiğim gibi iyi performasn gösterdi ve takımının ligde attığı tek golün asistini yaptı. Sol bek ve sol kanat sağ kanat oynayabiliyor. Fakat Orkan Çınar'dan en iyi verimi almak istiyorsanız sol kanattta oynatmalısınız.

GENEL BAKIŞ
        Geçen sezon Gaziantepspor'u incelerken de aynı şeyi yazmıştım, kadroda bulunan bir çok futbolcu kendi mevkisi dışında başka mevkilerde de forma giyebiliyor, bu önemli bir detay. Şu an transfer dönemi kapalı ve Gaziantepspor'da birkaç noktada eksiklikler mevcut, bu eksiklikleri devre arasında transfer sezonuna kadar en minimuma indirmeyi çalışabilecek joker futbolcular var. Stoperler bazı maçlarda sıkıntı yaratabilir keza merkez orta sahalar da öyle. Gaziantepspor, devre arasına kadar bu sorunları takım içinde çözerse devre arası 2 veya 3 nokta transferle ikinci devreye çok daha iyi bir şekilde girebilir.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder