1 Eylül 2015 Salı

İnceleme: Osmanlıspor 2015-16

        Geçtiğimiz 2014-15 sezonunda Osman Özköylü, Yılmaz Vural ve Uğur Tütüneker olmak üzere 3 teknik direktörle çalışan Osmanlıspor, PTT 1. Ligini Kayserispor'un ardından 66 puanla 2. bitirerek bir üst ligde oynamaya hak kazandı.

        2015-16 sezonuna ise takımın başına  Trabzonspor, Akhisar Belediyespor gibi takımları çalıştırmış olan Mustafa Reşit Akçay getirildi. Sportif direktörlük içinse daha önce kulüpte teknik direktör olarak göreve getirilen ancak kulübün ligden men edilmesi üzerine resmi maça çıkamayan Alman Jürgen Röber getirildi. Rober; Stuttgart, Herta Berlin, Wolfsburg, Partizan ve Borussia Dortmund gibi takımlarda teknik direktörlük yapmıştı.

        Yeni sezon hazırlıklarına Ankara'da başlayan ve 2. etap kamp çalışmaları için Hollanda'ya giden Osmanlıspor burada 4 hazırlık maçı oynadı. Yunan ekibi Veira'ya 1-0, Hollanda ekibi Willem II'ye 2-0 ve Mersin İY'na  2-1 yenilirken; Hollanda ligi ekibi Go Ahead'ı 1-0 mağlup etmeyi başardı.Hollanda kampının bitiminin ardından Ankara'ya dönen ve TSYD Kupasını müzesine götüren Osmanlıspor böylece ligi sıkı bir şekilde hazırlanmış oldu.

KALECİ
        Bu bölge için Benfica'dan Artur Moraes'i kadrosuna katan Osmanlıspor, tecrübeli eldiven takım kaptanı Ahmet Şahin'in de sözleşmesini de uzattı. Ercüment Kafkasyalı'yı ise Karabükspor'a gönderdi.

       Osmanlıspor'un kalecilerine baktığımızda oldukça tecrübeli isimlerden oluştuğunu görüyoruz. Ahmet Şahin uzun yıllardır hem Süper Lig hem alt liglerde çok sayıda maça çıkmış, oldukça tecrübeli ve bu sezon Süper Lig'de forma giyecek en yaşlı futbolcu konumunda. En son 2012-13 sezonunda Süper Lig'de forma giymişti ve bu sezon Osmanlıspor'un oynadığı 3 lig maçında da kaleyi o korudu. Ahmet Şahin ile forma rekabetine girecek olan isim ise Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde bir çok maça çıkmış, Benfica, Braga, Roma ve Cesena gibi takımların formasını giymiş 34 yaşındaki Artur Moraes. Takımın 3. kalecisi ise geçen sezon takıma katılan, bir süre Galatasaray altyapısında da oynamış 27 yaşındaki Hakan Canbazoğlu.

SAVUNMA
        Bu bölgeye Ittihad'dan Lukasz Szukala, Rio Ave'den Tiago Pinto, Gençlerbirliği'nden Hakan Aslantaş, Trabzonspor'dan Uğur Demirok ve Hajduk Split'ten Avdija Vrsajevic kadrosuna katarken, Caner Arıcı ve Ahmet Kesim'in Alanyaspor'a, Furkan Şeker'i Denizlispor'a ve yeni transfer edilen Ömer Alp Kulga'yı Bugsaşspor'a kiraladı.

        Stoper bölgesine baktığımızda Uğur Demirok, Lukasz Szukala, Bakary Soro, Numan Çürüksu ve Yalçın Eycan Kaya var. Şu ana kadar oynanan maçlardan (hazırlık+ resmi) bu bölge de genelde Numan Çürüksu ve Bakary Soro denendi. Her iki futbolcu da geçen sezon kadroda yer alan ve bu sezon bir üst ligde mücadele etmelerine rağmen şu ana kadar gayet başarılı maçlar çıkartmış oyuncular. Bakary Soro'nun adı transfer döneminde özellikle Adana Demirspor ile anılmıştı fakat Osmanlıspor'da kaldı. Yeni transferler Lukasz Szukala ise oldukça iyi stoper, yaptığı müdahaleler ve hava toplarında ki başarısıyla öne çıkan aynı zamanda Polonya Milli Takımı oyuncusu. Göstereceği performans en çok merak edilen isimlerden birisi. Şu ana kadar formayla tanışmadı, muhtemelen antreman eksikliğinin en minimum seviyeye gelmesi bekleniyor. Uğur Demirok ise Akhisar Belediyespor'daki başarılı performansıyla Milli Takım'a kadar yükseldi, geçen sezonun devre arasında Trabzonspor'a geldi. Trabzonspor bu sezon Uğur'u kadroda düşünmedi, açıkcası neden kadroda düşünülmediğiyle alakalı bir fikrim yok, lig uzun bir maraton ilerleyen haftalarda mutlaka Osmanlıspor'a faydası olacaktır. Yalçın Eycan Kaya ise 1998 doğumlu oldukça genç bir stoper, 2014 yılında profesyonel yapıldı. TSYD Kupasında forma giyme başarısı gösterdi.

        Osmanlıspor'un sağ bekleri ise Hakan Aslantaş ve Avdija Vrsajevic. Hakan Aslantaş yıllardır bu ligde mücadele eden, kendisine verilen görevi yapan/yapmaya çalışan her anadolu kulübünde forma giyebilecek kapasiteye sahip bir futbolcu. Andrija Vrsajevic ise Hajduk Split'ten transfer edildi, takımının hücum gücüne verdiği katkı ile öne çıkan, gerektiğinde kanat olarakta forma giyen Bosna Milli Takımı futbolcusu. İlk 3 haftada formayı Hakan Aslantaş sırtına geçirdi ve iyi performans gösterdi. Velhasıl kelam ilerleyen haftalarda Osmanlıspor'un sağ bekinde ciddi bir forma rekabeti göreceğimiz kesin, bu da haliyle Osmanlıspor'a yarayacak.

        Osmanlıspor'un sol beklerine baktığımızda ise Tiago Pinto, Muhammed Bayır ve Bilal Aziz Özer var. Tiago Pinto'yu daha önce hiç izleme fırsatı bulmadım, taki TSYD Kupasında oynanan Eskişehirspor maçına kadar. Oyunda 45 dakika süre aldı, açıkcası defanstaki oyunu, hücuma çıkışı ''kumaşı sağlam'' futbolcu dedirtti bana. Tabiki 45 dakikalık oyunu sağlıklı yorum yapabilmemiz için kesinlikle kıstas değil, ilerleyen haftalarda kendisi hakkında daha net, sağlıklı yorum yapacağımızı düşünüyorum. Muhammed Bayır ise ilk defa Süper Lig'de boy gösteriyor. Şu ana kadar sol bekte forma onundu, ilerleyen haftalar bakalım bize neler gösterecek. Bilal Aziz Özer'in işi ise oldukça zor, Muhammed Bayır şu an formayı sırtına geçirmiş durumda ve daha çok şey beklenen Tiago Pinto var. Çok çalışması gerek.

ORTA SAHA
        Osmanlıspor bu bölgeye Bodo Glimt'ten Badou N'Diaye, Astra Giurgiu'dan Takayuki Seto, Udinese'den Gabriel Torje, Konyaspor'dan Mehmet Güven, Karabükspor'dan Musa Çağıran'ı kadroya dahil ederken  Ragıp Başdağ'ı Balıkesirspor'a, Muhammet Reis'i Karabükspor'a, Tugay Kacar'ı Karşıyakaspor'a, Dilaver Güçlü'yü Balıkesirspor'a gönderdi.

        Osmanlıspor'un merkez orta sahasına baktığımızda Japon Takayuki Seto, Mehmet Güven, Musa Çağıran, Badau N'Diaye ve Galip Güzel'in oluşturduğu bir rotasyon görüyoruz. Mehmet Güven daha çok oyunun defansif yönünü oynarken, Musa Çağıran özellikle son 2 maç daha çok ofansa yakın izledik. Badou N'Diaye ise savunma ve hücum hattındanki köprü görevini üstlendi. Bu üçlü de sezona iyi başladı. Özellikle Badou N'Diaye'den beklentiler yüksek. Fiziği, yetenekleri ve topa hakimiyetiyle öne çıkan bir futbolcu. Özellikle daha önce bu futbolcuyu takip edenler çok iyi transfer olduğu düşüncesinde. Zaten geride bıraktığımız 3 haftada kalitesini gösterdi. Takayuki Seto ise Osmanlıspor'a gelmeden önce 5 lig maçı ve 4 Avrupa Ligi maçı oynayarak geldi. Şu an için daha çok hamle oyuncusu konumunda ama ilerleyen haftalarda kendisini 11'de göreceğimizi düşünüyorum. Son olarak Galip Güzel geçen sezon takımın en önemli yapıtaşları arasında yer alıyordu, fakat yapılan transferlerle birlikte yedeğe çekildi. Muhtemelen sezonu rotasyon futbolcusu olarak tamamlayacak.

        Osmanlıspor'un kanatlarına baktığımızda Gabriel Torje, Aminu Umar, Tonia Tisdell ve Erdal Kılıçarslan gibi etkili isimleri görüyoruz. Özellikle Aminu Umar ve Gabriel Torje'li kanat hattı her Anadolu kulübünün kadrosunda görmek istediği cinsten. Hızlı, kapalı savunmaları açabilecek, adam eksiltebilen ve özellikle kontrataklarda  büyük tehlike oluşturabilecek isimler. Tonia Tisdell'in ise sakatlığı devam ediyor, transfer döneminde adı PTT 1.Lig kulüpleriyle ciddi şekilde anılmıştı fakat takımda kaldı. Sakatlıktan ne zaman, nasıl dönecek bunların hepsi soru işareti. Fakat geçen sezonki iyi performasını devam ettirirse Gabriel Torje ve Aminu Umar'a iyi bir alternatif olabilir. Diğer isim Erdal Kılıçarslan da daha çok hamle oyuncusu konumunda, fakat hücum anlamında elinizi güçlendirecek bir opsiyon. Aminu Umar kırmızı kart görmesiyle büyük olasılıkla 4. haftada 11'de başlayacak.

FORVET
        Bu bölgeye baktığımızda Osmanlıspor'un gayet iyi bir forvet hattına sahip diyebiliriz. Pierre Webo, Raul Rusescu, Mehmet Umut Nayır ve Serdar Deliktaş. Pierre Webo'yu anlatmaya gerek yok, cezası nedeniyle ilk 3 hafta yoktu. Özellikle kenarlardan katkı alabilirse Osmanlıspor'a büyük katkı verecektir. Raul Rusescu, Steaua Bükreş'teki çıkışından sonra Avrupa'nın önemli kulüplerinden biri olan Sevilla'ya transfer oldu. Beklenilen katkıyı veremedi ve sırasıyla Braga, Steaua Bükreş takımlarına kiralandı. Bu sezon sonunda sözleşmesinin bitmesiyle Osmanlıspor'a imza attı. Henüz futbolcu hazır değil, açığını kapattıktan sonra yararlı olacağına inancım tam. Mehmet Umut Nayır hazırlık kampını çok iyi geçirdi, ligdeki ilk maçında oyuna sonradan girmesine rağmen golle tanıştı. Büyük yetenek ve henüz 22 yaşında. Serdar Deliktaş ise Süper Lig'de ilk sezonunu oynuyor, Galatasaray maçında takımının ilk golünü atan bir isimdi.Fiziken biraz zayıf gözükse de Osmanlıspor'a rotasyonda fayda sağlayabilecek bir futbolcu.

Çıkış Yapması Beklenen Oyuncular
        Kesinlikle ilk sıraya Mehmet Umut Nayır'ı koyuyorum. Futbola geç başlamasına rağmen koşar adımlarla yükselmesi takdir edilecek cinsten. Yukarıda da belirttiğim gibi hazırlık kampını çok iyi geçirdi ve ilk Süper Lig maçında golünü attı. Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi. Teknik direktör Mustafa Reşit Akçay'ın şans vermesi durumunda mutlaka Osmanlıspor'a katkı verecektir, güveniyorum.

        İkinci sıra için Aminu Umar'ı sayabiliriz. Samsunspor'da gösterdiği performans hemen akabinde Osmanlıspor'da da aynı şekilde devam eden performansla takımının en önemli oyuncusu konumuna geldi. Hazırlık kampını iyi geçirdi ve lig maçlarında da iyi performans gösteriyor. İlerleyen haftalarda özellkile skor anlamında Osmanlıspor'a daha çok katkı vereceğini düşünüyorum.

GENEL BAKIŞ
        Öncelikle Osmanlıspor lige yeni çıkmasına rağmen herkes tarafından ilgi çeken, futbol severlerin merakla izleyeceği, takip edeceği bir takım kurdu. Özellikle yabancı transferlerin işi bilen biri tarafından yapıldığı gayet açık. İzkediğimiz, araştırıp, gördüğümüz kadarıyla hepsinin mantıklı transfer hamleleri olduğunu görüyoruz. Kaleci, savunma ve orta saha ve forvet mevkilerine baktığımda eksik ve sıkıntı yaratabilecek bir şey görmüyorum. Haliyle lige de iyi başladılar, henüz yenilgileri yok. Kaldı ki bu kadroya daha yeni yabancı futbolcularda eklenecek. Kadro tam olarak oturduğu zaman çoğu takıma çelme takabilecek bir takım haline geleceklerini düşünüyorum. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum...

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Tiago Pinto'nun Rio Ave'de çok maçını izledim. Yakında takımın bankosu olacaktır. Ayrıca Kayserispor'a transfer olan Rio Ave'den takım arkadaşı Diego Lopes'de lige renk katacak oyunculardan...

    YanıtlaSil