5 Eylül 2015 Cumartesi

İnceleme: Trabzonspor 2015-16

        Trabzonspor yeni sezona Süleyman Hurma'yı sportif direktörlüğe getirerek başladı. Daha sonra Hurma ve Ersun yanal arasında yaşanan sorunlardan dolayı Ersun Yanal ile yollar ayrıldı. Ersun Yanal'a sözleşme fesih bedeli olarak 450 bin euro ödendi. Ersun Yanal'ın geçen sezon yapılan 26 transferin yetersiz olduğunu ve 8-9 transfer daha yapılması gerektiğini yönetime ilettikten sonra yönetim ile aralarında sorunların olduğu medyada yer almıştı. İbrahim Hacıosmanoğlu daha sonra yaptığı açıklamada; "26 transfer yaptık. Ersun Yanal takımda direkt oynayacak 8 futbolcu talep etti. Mehmet Ekici'yi bile yedek düşünüyordu. Ben her sezon bu kadar çok transfer yapamam . Bu nedenle anlaşamadık ve yolları ayırdık" demişti. Ersun Yanal, İbrahim Hacıosmanoğlu döneminde ayrılan 5. teknik direktör oldu. (Mustafa Reşit Akçay, Hami Mandıralı, Tolunay Kafkas, Vahid Halilhodzic, Ersun Yanal)

        Trabzonspor Tolunay Kafkas'a 1.8 milyon dolar, Mustafa Reşit Akçay'a 800 bin lira, Hami Mandıralı'ya 300 bin lira, Halilhodzic'e 950 bin euro ve Ersun Yanal'a da 450 bin euro ödedi. Hem sırayla hem parayla...

        Trabzonspor sezona UEFA maçlarıyla başladı. Trabzonspor UEFA Avrupa Ligi 3. Ön Eleme turu ilk maçında deplasmanda Rabotnicki'ye 1-0 mağlup oldu. Trabzonspor rövanş maçında karşılaştığı Makedonya temsilcisi Rabotnicki ile sahasında 1-1 kalarak UEFA Avrupa Ligi'ne veda etti. Köksal Sadıklar geçen sezon yaptığı açıklamada; "Yönetim olarak gelecek sezon Avrupa'da yedek ağırlıklı bir kadroyla mücadele etme yönünde karar aldık." demişti.

        Trabzonspor transfere Kayserispor'dan Okay Yokuşlu, Hakan Arıkan ve Alper Uludağ ile görüşerek başladı. Okay ve Alper ile sözleşme imzalayan Trabzonspor, Hakan Arıkan'ı kampa götürmesine rağmen bu oyuncuyla anlaşamadı ve Hakan Arıkan kulübü Kayserispor'a geri döndü. Hakan Arıkan geçen sezon devre arasında gelmesine rağmen Trabzon halkının en çok sevdiği oyuncular arasında yer almayı başarmıştı. Hakan geçen sezon kalesine isabet eden 95 şutun sadece 15'ini yedi. 30. Hafta itibariyle son 10 yılın en iyi ikinci kalecisi olmayı başarmıştı. Birinci sırada Rüştü Reçber yer alıyor. Alper Uludağ'ı transfer eden Trabzonspor, Kayserispor'a fesih bedeli olarak 1 milyon euro ödeyecek. Kayserispor'dan transfer edilen bir diğer oyuncu Okay Yokuşlu ile de 3 yıllık sözleşme imzalanadı. Oyuncuya 3 sezon için 2 milyon euro ve maçbaşı 25 bin euro garanti ücret ödenecek (3 sezon toplamı )

        Trabzonspor daha sonra Sevilla ile UEFA kupasını kazanan ön libero pozisyonunda yer alan Stephane Mbia ile 3 yıllığına anlaştı. Oyuncuya 3 sezon için 7.8 milyon euro ve maç başı 5 bin euro garanti ücret ödenecek. Kasımpaşa'dan Trabzonspor'a kiralık olarak gelen Özer Hurmacı ile de 3 yıllık anlaşma yapıldı, Oyuncuya herbir futbol sezonu için 3.5 milyon TL ( 3 yıl için 10 milyon 500 bin TL) ve 29 bin TL maç başı garanti ücret ödenecek.

        Trabzonspor, Ersun Yanal'dan boşalan koltuğa eski oyuncusu ve gol kralı olan Şota Arveladze'yi getirerek doldurdu. Şota ile 2 yıllık anlaşma yapıldı. Trabzonspor Şota'ya herbir futbol sezonu için 1.2 milyon Euro garanti ücret ödenecek.

        Trabzonspor bir yandan kadroya yeni oyuncular katarken bir taraftanda eldeki oyuncuları çıkarmanın peşindeydi. Öncelik olarak Caner Osmanpaşa ve Abdülkadir ile yollar ayrıldı. Bu 2 oyuncu 600 bin TL karşılığında Akhisar Belediyespor'a transfer oldu. Bir diğer oyuncumuz Gökhan Karadeniz de 300 bin euro karşılığında Göztepe'ye transfer oldu. Trabzonspor Gökhan'ı 900 bin euro'ya transfer etmişti. Zarar 600 bin Euro.

        Daha sonra geçen sezon devre arasında Akhisar Belediyespor'dan 1.5 milyon bonservis bedeliyle 3.5 yıllığına transfer edilen Uğur Demirok, kendisinin haberi olmadan Osmanlıspor'a satıldı haberleri çıktı ancak Uğur bunu kabul etmeyince bedelsiz olarak kiralandı. Uğur Demirok, geçen sezonun ikinci yarısı için Trabzonspor'dan 1.3 milyon lira ve  maç başına 17 bin 500 lira almıştı. Uğur'a bu sezon için 2 milyon 580 bin lira ve maç başına 17 bin 500 lira ödenecekti.

        Mustafa Akbaş ve Zeki Yavru bedelsiz olarak Kayserispor'a kiralandı. N'Doye'nin gelmesinden sonra gitmesi kesinleşen Mustaphe Yatabare, Montpellier'e 950 bin euro karşılığında kiralandı ve satın alma opsiyonu 4 milyon Euro olarak belirlendi. Onur Kıvrak'ın sakatlığından sonra kaleyi devralan Fatih Öztürk istenilen performansı sergileyememiş ve kadro dışı kalmıştı. Fatih Öztürk'ün sözleşmesi karşılıklı olarak feshedildi ve oyuncu Akhisar Belediyespor'a transfer oldu. Geçen sezon Şanlıurfaspor'da kiralık oynayan Göksu Alhas, 150 bin TL ve satın alma opsiyonu karşılığında 1 yıllığına Ankaragücü'ne transfer oldu. Mehmet Kuruoğlu, Adana Demirspor'a bedelsiz olarak transfer oldu. Kaleci İbrahim Demir ise bedelsiz olarak pilot takım 1461 Trabzon'a kiralandı. Trabszonspor'da İshak Doğan 2 milyon 351 bin lira, Fatih Atik 1 milyon 140 bin lira, Serdar Gürler 1 milyon 710 bin lira, Soner Aydoğdu ise 1 milyon 100 bin dolar kazanıyor. Bu oyuncular 1461 Trabzon'a gitme teklifini reddettiler ve sezon sonuna kadar takımdan ayrı çalışacaklar. Spartak Moskova'dan büyük umutlarla transfer edilen Majeed Waris, 4.5 milyon euro karşılığında Fransa'nın Lorient kulübüne transfer oldu. Trabzonspor oyuncunun transferi durumunda Lorient kulübü Trabzonspor'a yüzde 15 pay verecek maddesi koydurttu. Majeed Waris'ten yapılan zarar 1.5 milyon euro.

        Sağ diz ön çaprazları kopan Jose Bosingwa'nın yerine Lazio'dan Luis Pedro Cavanda transfer edildi. Trabzonspor, Lazio'ya fesif bedeli olarak 1.750.000 Euro ödedi. Trabzonspor Oyuncuya 4 yıl için 3.450.000 milyon euro garanti ücret ödenecek. Hakan Arıkan ile anlaşamayan Trabzonspor, AZ Alkmar'ın kalecisi Esteban Alvarado ile anlaştı. Esteban ile 2 yıllık anlaşma yapıldı. Oyuncuya 2 yıl için 1 milyon 100 bin euro garanti ödenecek.

        Kaleci transferi demişken Rabotnicki maçı öncesi Onur Kıvrak ile Süleyman Hurma tartışması oldu. Onur, tartışma sonrası İstanbul'a oradan da eşinin yanına İzmir'e döndü. Taraftarlar Onur'u İstanbul'da coşkuyla karşılamıştı. Havalimanında Onur'u karşılayan taraftarlar; "Onur'u satanı biz de satarız" şeklinde tezarühatlar yapmıştı. Süleyman Hurma da, Onur Kıvrak'ın kadro dışı bırakmasıyla ilgili soruya; "Onur kalsın derlerse ben giderim" demişti ve daha sonra İstanbul'a döndüğünde Havalimanında istifa ettiğini açıklamıştı. İbrahim Hacıosmanoğlu ile görüşen Süleyman Hurma daha sonra kararını değiştirdi.

        Trabzonspor forvet hattını güçlendirmek için Hull City'den Dame N'Doye'yi 3 yıllığına transfer etti. Hull City'e fesih bedeli olarak 3.150.000 euro ödendi. Oyuncuya herbir futbol sezonu için 2.5 milyon euro garanti ücret ödenecek.

        Trabzonspor imza için getirdiği Kongolu stoper Samba ile anlaşamamış ve transferden vazgeçmişti. Gerekçe olarak oyuncunun sağlık testinden geçemediği söylendi. Trabzonspor, Dinamo Moskova'da forma giyen stoper Douglas Franco Teixeira ile 3 yıllığına anlaştı. Dinamo Moskova'ya fesih bedeli olarak 1.5 milyon euro ödenecek. Oyuncuya herbir futbol sezonu için 1.550.000 euro ödenecek. Son olarak Chelsea'den transfer edilen Marko Marin, Trabzonspor'dan 2015-16 sezonu için 1.600.000 euro ve maçbaşı 10 bin euro garanti ücret kazanacak.


        Trabzonspor Şota yönetiminde lige iyi başladı. Bursaspor ve Beşiktaş maçlarını kazanan Trabzonspor, Avni Aker'de Akhisar Belediyespor ile berabere kaldı. Trabzonspor geçen yıla nazaran bu yıl yaptığı transferler daha akıllıca ve yerinde oldu diye düşünüyorum. Mbia ve Okay ön liberoda iyi bir ikili oldu. Bosingwa'nın sakatlığında sağ beke transfer edilen Luis Pedro Cavanda kısa sürede kalitesini gösterdi. Cavanda son oynanan Akhisar Belediyespor maçında 5 orta yaparken dördünde isabet sağlamayı başardı. Aynı maçta Yusuf Erdoğan 7 orta yapmasına rağmen 1 isabet sağlayabilmişti. Trabzonspor'da defanstaki tek sorun şu an sol bek. Ofansif oyuncu olan Kevin Constant sol bekte çok aksıyor. Son oynanan maçta yenilen 2 golde de onun hatası var. Birince gol de zamanlama hatası yapıyor, 2. golde kornerden gelen topta kendi tuttuğu adamı kaçırıyor ve gol geliyor. Aslında yenilen 2. goldeki en büyük hata Şota'nın. Maçın en iyilerinden olan Okay'ı oyundan alması orta sahadaki hava hakimiyetinin Akhisar'a geçmesini sağladı. Okay'ın tuttuğu adam Akhisar'ın 2. golünü atan oyuncuydu. Alper oynatılmayacaksa neden alındı? Ya Musa'yı İshak'ı? Bu oyuncular en azından o mevkiide Constant'dan daha iyi oynayacak oyuncular. Constant ofansif anlamda takıma daha çok yarar sağlar. Atılan 2. golde Cardozo'ya asist yapan oyuncu da Constant'tı ama sol bek için 1. tercih olmamalı. Erkan Zengin lige çok iyi başladı. Geçen yıla göre bu yıl çok istekli. Bunda Fenerbahçe'deki teknik direktör değişikliği faktörü var diye düşünüyorum. İsmail Kartal onu çok istemesine rağmen kulüplerin anlaşması sonucu Erkan Trabzonspor'a transfer olmuştu. Şimdi oraya gidemeyeceğine ve Türkiye'de de başka kulüpte Trabzonspor'da kazandığı parayı kazanamayacağına göre mecbur kendini göstermek zorunda. Marko Marin'in tartışmasız çok üst düzey bir oyuncu. Akhisar maçında oyuna sonradan girmesine rağmen kısa sürede çok iyi işler yaptı. 2. golde yüzde 99 pay ona ait. Marko Marin'in gelmesiyle Yusuf veya Erkan'dan biri yedek kulübesine gidecek diye düşünüyorum. Bana soracak olursanız Yusuf Erdoğan derim. Çok boş koşuyor, orta yapamıyor, sürati olmasına rağmen adam geçemiyor. Yusuf Erdoğan sağ açık değilde asıl mevkisi olan sol açıkta oynasa daha faydalı olacağını düşünüyorum. N'Doye'nin de zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Kalitesi tartışılmaz. Belki Avni Aker'deki maçlarda Şota çift forvet oynatabilir. Ya da deplasman maçlarında N'Doye iç saha maçlarında Cardozo ile başlanabilir. N'Doye, Beşiktaş ile oynanan deplasman maçında daha etkili bir görüntü çizmişti.

        Şota'ya gelecek olursak işinin çok çok zor olduğunu düşünüyorum. Trabzonspor'u çalıştırmakla Kayserispor ve Kasımpaşa'yı çalıştırmakla aralarında uçurumlar var. Şota'nın futbol mantalitesinde top sürekli bende kalsın ve oyunu sürekli ben yönlendireyim istiyor. Ajax'ta 4 sezon futbol oynaması ve AZ Alkmar'da yardımcı antrenörlük eğitimi alması bunda en önemli etken. Hollanda ekolü. Ligde oynanan 3 maça bakarsak takımın kondisyonu çok iyi durumda, Dakika 90 olmuş Trabzonspon önde olmasına rağmen hala rakip takım defansına pres yapıyor. 2011'den sonra pek bu görüntüleri görememiştik. Şota iyi başladı umarım öyle devam eder.

Hazırlayan: İsa KETHÜDA
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder