6 Eylül 2015 Pazar

İnceleme: Samsunspor 2015-16

        Samsunspor geçtiğimiz sezonu Erhan Altın yönetiminde 55 puanla 6.sırada bitirdi. Sezon boyunca play-off potasında olan hatta zaman zaman ilk 2'yi zorlayan ekip geçmiş dönemlerde kulüpte oynamış Ben Ofosu Piasare'ye alacaklarını ödememiş olması sebebiyle 3 puan silme cezasına çarptırıldı. Aldığı bu 3 puan silme cezasından sonra ilk 2 hedefinden uzak kalan Samsunspor yaşadığı olumsuzluğa rağmen play-off'a kalmayı başardı. Play-off yarı finalinde Alanyaspor'u iç sahada 5-1 deplasmanda 4-0 yenerek rahat bir şekilde finale çıktı. Finalde Antalyaspor ile karşılaşan Samsunspor penaltılarda yenilerek Süper Lig'in kapısından dönmüş oldu. Böylece Samsunspor üst üste ikinci kez play-off finalinde kaybetmiş oluyordu. Sezon sonunda Erhan Altın ile yolların ayrılmasından sonra takımın başına Ümit Özat getirildi ve hedef yine Süper Lig. Samsunspor, geçen sezon yaşadığı puan silme sıkıntısını bu sene de yaşayacak. TFF, UEFA lisansı alamayan 7 takıma puan silme cezası verileceğini açıkladı. Bu kulüpler arasında Samsunspor' da var. TFF, henüz kaç puan silineceğini açıklamadı ama 3 ile 6 puan arasında olacağı konuşuluyor.

Takımdan Ayrılanlar
        3 sezondur takımın kalesini koruyan tecrübeli file bekçisi Soner Şahin sözleşmesinin bitmesinin ardından Boluspor'a gitti.

        Savunma bölgesinde ise yine tecrübeli futbolculardan sağ bekte görev yapan Murat Akyüz Elazığspor'a, stoper Tuna Ayhan Üzümcü Denizlispor'a, Ahmet Burak Solakel Adana Demirspor'a gitti. Çaykur Rizespor'dan kiralanan Sezer Özmen'in ise kiralık sözleşmesi sona erdi ve takımdan ayrıldı. Sezer'i bu sezon Fransa 2.Lig takımlarından Metz'de izliyoruz.

        Orta saha bölgesinde takımdan ayrılan isimler ise altyapıdan yetişen genç futbolcu Doğan Erdoğan Avusturya ekibi LASK Linz'e, Ali Zorlu Gümüşhanespor'a, Zafer Özden Nazilli Belediyespor, Sefa Aksoy Kırklarelispor'a gitti. Kiralık sözleşmesi sona eren Recep Niyaz takımdan ayrılan bir diğer isim. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısını Turgutluspor'da kiralık olarak geçiren Halil İbrahim Pekşen ise bu sezon Büyükçekmece Tepecikspor'a kiralandı.

        Forvet bölgesinde Serge Mbilla Antalyaspor'a giderek Süper Lig'e transfer oldu. Eren Tozlu'nun ise kiralık sözleşmesi sona erdi ve kulübü Mersin İdman Yurdu'na geri döndü.

Yeni Transferler
        Kaleci transferi olarak geçtiğimiz sezonu Bandırmaspor'da kiralık olarak geçiren Bursaspor'dan Bekir Sevgi takıma kazandırıldı. Stopere Arles'ten Ousmane N'Diaye geldi. Sol bek pozisyonu için Çaykur Rizespor'dan Oğuzhan Berber kiralandı. Orta saha için LB Chateauroux'tan Distel Zola, İnegölspor'dan Muharrem Efe, Elazığspor'dan Mehmet Çakır ve Boluspor'dan Murat Gürbüzerol transfer edildi. Forvet pozisyonu için daha önce iki farklı dönemde Samsunspor forması giyen Ekigho Ehiosun üçüncü kez transfer edildi. Ayrıca Gençlerbirliği'nden Ersel Aslıyüksek ile Bastia'dan Famoussa Kone kiralandı. Şimdi Samsunspor'un bu sezon kadrosuna bir göz atalım;


KALECİLER
        Soner Şahin'in takımdan ayrılmasıyla Furkan Köse sezona birinci kaleci olarak başladı. Furkan 22 yaşında çok yetenekli bir kaleci ve gelecek vaad ediyor. Ancak sezona çok iyi başlayamadı ve yediği hatalı goller dikkat çekiyor. Ben yine de Furkan'ın kısa sürede toparlanacağını düşünüyorum. Sezonun büyük çoğunluğunda kale onda olacaktır. Yedek kaleci konumunda ise takıma bu sezon katılan Bekir Sevgi var. Bekir'in henüz 1.Lig'de maçı yok bu bir dezavantaj ama Bekir kötü bir kaleci değil. Forma için Furkan'ı zorlamaya çalışacaktır. 3. kaleci olarak ise genç isim Erkut Özkan kadroda. Önündeki iki ismin sakatlık veya ceza durumu olmadıkça kadroda kendine yer bulması kolay değil.

DEFANS
        Açıkçası Samsunspor'un bu bölgede kadro derinliğinin olmadığını ve sıkıntıları olduğunu düşünüyorum. Sezonun ilk iki maçında sağ bekte denenen sağ kanat oyuncusu Murat Gürbüzerol, Altınordu maçının rahat geçmesi sebebiyle o bölgede çok sırıtmamıştı ancak zorluk derecesi yüksek Adana Demirspor maçında ilk yarıyı tamamlayamadı ve sonraki hafta gerçek pozisyonu orta sahaya döndü. Adana Demirspor maçında Murat'ın yerine giren ve sonraki hafta Karşıyaka maçında ilk 11'de çıkan Canberk Aydın kötü olmayan performanslar sergiledi. Şu anda takımda orjinal pozisyonu sağ bek olan bir tek o var. Canberk iyi bir oyuncu ama 1.Lig düzeyi için güçsüz olduğunu düşünüyorum, güçlenmesi lazım. Ayrıca Canberk'in bazı pozisyonlarda koordinasyon problemleri olduğunu gözlemliyorum bu konuda da çalışmalar yapmalı. Asıl pozisyonu stoper olan Ercan Yazıcı bu bölgede Canberk'e Murat'tan daha önce alternatif olarak düşünülebilir. Stoper ikilisi ise N'Diaye ve Fatih Kılıçkaya olacaktır. Hava toplarında iyi ama savunmanın arkasına atılan toplarda sıkıntı yaşayacak bir ikili. Ancak kadroda bu bölgede alternatif olarak bir tek Ercan Yazıcı var. İlerleyen haftalarda stoperde hem derinlik hem de performans olarak sıkıntılar çıkabilir. Sol bekte ise Oğuzhan Berber var. Oğuzhan daha önce bu ligde şampiyonluk yaşamış hücumcu bir bek. Forma onun. Alternatifi ise orta saha oyuncusu Mustafa Sevgi olabilir. Ancak Mustafa'yı bu bölgede kullanmak onun bazı özelliklerini kısıtlamak demek bu da takımı orta sahada zayıflatabilir. Ayrıca sol bekte genç futbolcu Erdi Dikmen var fakat henüz ligde maçı yok. Ne kadar güvenilir forma verilir mi bilemiyorum. Samsunspor'un savunma hattında iyi bir stoper ve alternatif sağ bek - sol bek eksikliği var gibi duruyor.

ORTA SAHA
        Bu bölgede Samsunspor'un oldukça güçlü olduğunu düşünüyorum. Hasan Kılıç defansın önünde kuvvetli mücadeleci bir isim kolay kolay formayı bırakacağını sanmıyorum. Onun yanında Mustafa Sevgi forma giyecektir. Mustafa oldukça teknik ve duran topları çok çok iyi kullanıyor. Mustafa ayrıca gerektiği taktirde sol kanatta, forvet arkasında hatta sol bekte bile forma giyebiliyor. Sezona da çok formda başladı. Bu performansını devam ettirdiği taktirde büyük fark yaratacaktır. Bu bölgede alternatif isimler ise Distel Zola, Muharrem Efe ve Taha Yalçıner. Zola ve sakatlıktan çıktıktan sonra Taha bu bölge için çok iyi alternatifler. Sağ kanatta ise oldukça çok isim var. Murat Gürbüzerol, Mehmet Çakır, Musa Aydın, Galin Ivanov ve hatta Ekigho bile burada forma giyebilir. Mehmet , Musa ve Ekigho zaman zaman forvet arkasında da görev yapabilecek isimler. Burada Ivanov'un forma şansı yakalaması pek kolay gözükmüyor. Sol kanatta ise Chico Ofoedu var. Ofoedu bu takımın en önemli oyuncusu. Sol kanattan içeri girişleri, çalım becerileri ve süratiyle farkını sahaya yansıtıyor. Topla daha sık buluştuğunda etkinliği artıyor. Yakın zamanda Süper Lig'de de görebileceğimizi düşünüyorum. Bu bölgede ayrıca Ekigho da forma giyebiliyor ancak Ekigho'nun alternatiften ziyade ilk 11 oyuncu olduğunu düşünüyorum. Ekigho'yu asıl pozisyonu forvette veya sağ kanatta daha sık göreceğimizi düşünüyorum. Genç oyuncu Burhan Akman da sol kanada bir diğer alternatif. Orta sahada Samsunspor oldukça kuvvetli ve alternatifi bol bir kadroya sahip. Ayrıca futbolcuların bir çok pozisyonda oynayabilmesi de hocanın elini güçlü kılacaktır.

FORVETLER
        Famoussa Kone, Ekigho Ehiosun, Ersel Aslıyüksek ve Alperen Pak bu bölgede şans bekleyecek isimler. Bu isimlerin arasında Alperen şansı en az isim. Ersel iyi bir alternatif. 2.forvet, forvet arkası ve kanatlarda da görev alabilir. Kone ve Ekigho bu bölgede ön plana çıkan isimler. Samsunspor'un forvette sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.


GENEL BAKIŞ
        Samsunspor'un sezona kalede ve savunmada sıkıntılı başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kalede bu sorunu yakın zamanda çözeceklerini düşünüyorum ancak savunma konusunda aynı görüşte değilim. Savunmada eksiklikler var ve oynayan isimler arasında uyum sorunu da yaşanıyor. Bu bölgede takım içinden alternatif yaratılabilecek isimler olduğunu da maalesef düşünmüyorum. Şu an için Samsunspor yediğinden fazla atmaya çalışarak sonuca gitmeye çalışacaktır. Hücum hattı oldukça kuvvetli ve bir çok maçta gol hatta goller atacağını düşünüyorum. Samsunspor'un ara transfer dönemine kadar alacağı puanlar çok önemli. Zira devre arasında savunmaya yapacağı takviyelerle çok daha başarılı sonuçlar alacağını düşünüyorum. İyi geçen bir ilk yarı sezon sonunda Samsunspor'u ilk 2'den Süper Lig'e taşıyabilir. Ancak ilk 2 olmasa bile Samsunspor'un en kötü play-off içinde olacağını düşünüyorum.

        Son olarak bir paragraf Samsunspor taraftarına açmak istiyorum. Üst üste kaybedilen iki play-off finaline rağmen bu sezona da takımlarına sonuna kadar destek olarak başladılar. Yaptıkları koreografileri, bırakın 1.Lig takımlarını Süper Lig'de bile çok az sayıda takımın taraftarı yapabilir. Kısacası Samsunspor şehriyle taraftarıyla Süper Lig'i fazlasıyla hak ediyor. Samsunspor'a başarılar dilerim. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler....

Hazırlayan: Utku YASTIKCI
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder