1 Ekim 2015 Perşembe

Oyuncu Raporu: Çağlar Söyüncü

        Çağlar Söyüncü; Kısaca Altınordu'nun Mats Hummels'ı... 23 Mayıs 1996 tarihinde İzmir'in Menemen ilçesinde dünyaya geldi. Futbola 2006 yılında doğduğu yerde, Menemen Belediyespor'da başladı. Burada 5 yıl geçiren Çağlar, daha sonra 14 yaşındayken o dönemin en iyi altyapılarından birisine sahip olan Bucaspor'a geçti ve burada da 2 yıl geçirdi. Çağlar 2013'ün Ocak ayında ise BAL ekiplerinden Bozkaya Yeşilspor'a transfer oldu ve henüz 16 yaşındayken ilk resmi maçlarını burada oynamaya başladı. Yarım sezonda etkili performans sergileyen Çağlar'ı bu sefer Altınordu'nun pilot takımı olan ve BAL'da oynayan Gümüşorduspor transfer etti. Gümüşorduspor ile o sezon toplam 20 maça çıkan ve yaşıtlarına göre iyi performans sergileyen Çağlar için olumlu rapor Altınordulu yetkililere iletildi ve 18 yaşındayken Altınordu ile resmi sözleşme imzaladı. Altınordu'ya katıldığı ilk zamanlarda daha çok U-21 takımıyla maçlara çıkıyor ve Türkiye Kupası maçlarında da zaman zaman forma giyiyordu. Geçen sezon ligin 15. Haftasında Manisaspor karşılaşmasında ilk kez profesyonel anlamda bir lig maçına çıkan Çağlar, geçen sezon sadece 3 maça daha çıkmıştı. Çağlar bu sezona ise A Takım'da başladı ve her maç sahada kalarak güzel bir istikrar yakaladı. Çağlar'ın yaşı itibariyle oynadığı futbol, taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmış durumda. Şimdi Çağlar'ın genel anlamda oyun stiline, güçlü ve zayıf yönlerine bir göz atalım.


Güçlü Yönleri
        Çağlar, 19 yaşında ve muazzam bir fiziğe sahip. 1.87cm boyu olan ve boyuna göre çok güçlü ve fit bir vücuda sahip Çağlar'ın bu özelliği hava toplarında ve ikili mücadelelerde güçlü kalmasını sağlıyor. Stoperler için kaçınılmaz bir durum olan hava topu ve ikili mücadelelerde Çağlar'ın avantajlı olmasını sağlıyor. Stoper demişken stoperlerin uyanık ve çok konsantre olmaları da lazım. Ön sezi, ilk müdahale ve pozisyon alma gibi durumlarda bu konsantrasyon kendini belli eder zaten. Genç Çağlar'ın bu tür özellikleri de iyi; mesela top rakibe gitmeden kendisi direkt topa müdahale edebiliyor ya da yine ceza sahasına orta falan geldiğinde pozisyonunu iyi alıp kademesini çok sağlam yapabiliyor. Bu da Çağlar'ın ne kadar maça konsantre olduğunu ve rakipten önce düşünüp hareket ettiğini gösteriyor.

Aşağıdaki fotoğraflarda da bahsettiğim olayları göreceksiniz;


1. Görüntü: Alanyaspor maçı. Çağlar, rakibi Ayite'den önce müdahalesini yapıp topu uzun bir şekilde oynadı. Bu uzun topa dokunan Göksu arkadaşı Erdoğan'a asist yaptı ve skor 3-0 oldu. Çağlar'ın bir tek müdahalesi belki de maçı koparttı. Karşısındaki güçlü ve etkili santrfor Ayite ise ava giderken avlandı.


2. Görüntü: Boluspor maçı. Çağlar, bu pozisyondan 15 saniye önce Ricketss'dan topu alamadı ve çalım yedi sonrasında ise mücadeleyi bırakmadı ve çabukluğunu kullanarak topa müdahalesini yaptı, atağı önledi.


3. Görüntü: 1461 Trabzon maçı. Rakip takım tam kontraya kalkarken Arquin'e bir pas verdiler, Çağlar pas daha Arquin'e gelmeden ön sezi ve çabukluğu ile müdahalesini yapıp takımının atağını sürdürmesini sağladı.

        Çağlar'ın müdahalelerini yukarıdaki birkaç örnekte de gördünüz. 19 yaşındaki stoper, PTT 1.Lig için üst düzey stoper seviyesine yaklaşmak üzere. Çağlar bunları yaparken pek fazla faul de yapmıyor. Normalde stoperlere kasap derler, vurdulu-kırdılı oyunla top kazanırlar ama Çağlar bu tezi biraz çürütüyor. Çünkü genç stoperin tek derdi topu kazanmak, kimseye faul yapmak falan değil. Hakeme çok fazla itiraz etmeyen ve iyi bir eğitim almış bir oyuncu profili çiziyor. Çağlar ayaklarına da hakim bir isim, zaten futbola önce forvet olarak başlayıp sonradan stopere evrilmiş. Genç isim; uzun-kısa pasları iyi atabilen, ileride voleyle gol atmaya bile kalkabilen bir defans. Çağlar'ın ekstra bir özelliği olarak da ileriye çıkıp gol atabilmesi. Genç futbolcu bu sezon Boluspor ve Gaziantep BBSK takımlarına son dakikada attığı gollerle takımına puanlar kazandırdı.

Zayıf Yönleri
        Çağlar'ın güçlü yönleri gibi zayıf yönleri de var. Bana göre en zayıf yönü yanındaki arkadaşıyla senkronize olmaması. Partneriyle senkronizasyon problemi yaşayan Çağlar, kendi yapacağı müdahaleyi ondan bekleyerek topa girmiyor ve rakiplerde buralardan goller çıkartabiliyor. Bunun en belirgin örneği bu sezon ki Boluspor ve Alanyaspor maçları. Bu da zaten bir diğer zayıf yönün habercisi, yani tecrübesizliğin bir yan kolu gibi. Çağlar henüz 19 yaşında ve BAL'da ne kadar oynasa da PTT 1.Lig tecrübesi pek fazla yok ve bunun kötü yanlarını biraz görüyor. Maç oynadıkça kapatılabilecek bir eksiklik tabi ki bu. Bununla ilgile de bir görsel var geçtiğimiz sezondan.



4. Görüntü: Geçtiğimiz sezon ki Adana Demirspor maçı (benim Çağlar'ı ilk izlediğim maç) Adana Demirspor sağdan orta yapıyor ve pozisyon önceliği Çağlar'dayken Çağlar arkasındaki arkadaşına güvenerek topa girmiyor sonuç olarak pozisyon Özgürcan Özcan'ın golüyle sonuçlanıyor. Çağlar golden sonra ise arkasını dönerek arkadaşıyla uyum problemi yaşadığını anlayarak büyük bir hata yaptığını fark ediyor.

Tarz
        Çağlar, tarz olarak biraz Mats Hummels'i andırıyor. Çağlar da Hummels gibi güçlü ve sağlam bir fiziğe sahip ayrıca kademeleri de Hummels gibi sağlam. Hummels, çok genç yaşta kaptan oldu. Bana göre Çağlar da mental açıdan liderlik özelliği olan bir futbolcu, bunu maçlarını izleyince az çok anlayabiliyorsunuz. Çağlar'ın bu özelliği ileride ona kaptanlık yolunu da açabilir.

Genel Bakış
        Çağlar Söyüncü, donanımını Bucaspor'dan alan ve yazılımı ise henüz Altınordu'da işlenen çok iyi bir genç. İleride çok iyi bir stoper olacağını öngörüyorum. Çağlar sadece futbolla değil insani olarak da Altınordu'da olduğu için şanslı, hem mental hem futbol olarak kendisini geliştirebileceği bir takımda oynuyor. Çağlar'ın güçlü yönleri zayıf yönlerini bastırır nitelikte ve zayıf yönleri de ileride çalışarak/maç yaparak kapanabilecek şeyler.. Çağlar, Altınordu'nun projeleri arasında en önemli isimlerden birisi ve Altınordu onu kolay kolay satmaz diye düşünüyorum. Bu güzel oyununu devam ettirdiği takdirde kısa süre içinde Süper Lig ekiplerini peşinden koşturacaktır. Çağlar halihazırda Milli Takımımızın alt yaş kategorilerinde forma giyiyor, ileride de A Milli Takım için önemli bir kazanç olabilir. Çağlar'ın idolünün eski Fenerbahçeli Lugano olduğunu öğrendim. Genç oyuncu fizik ve dış görünüş olarak Uruguaylı stoperi andırıyor zaten. Çağlar kariyerine Lugano gibi ileriye çıkıp goller atarak da başladı. Umarım bu gelişimini sürdürür ve futbolumuz iyi bir stoper kazanır.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Çağlar 6 haftalık süreçte Altınordu'nun en iyisiydi sezon sonu süperlig takımlarının transfer yarışına gireceği kesin. Umarım tam hazır olmadan transfer olma yolunu seçmez bir stoper için henüz çok genç Altınordu'da 1-2 sezon oynamalı..

    YanıtlaSil