9 Kasım 2015 Pazartesi

Bir Devin Uyanışı: İstanbulspor


          Tarih: 22.05.2015 Cuma Yer: İstanbulspor tesisleri. Bir dönemin efsane takımı İstanbulspor'un tüm hisselerini Saffet Sancaklı'dan satın alarak futbol camiasında ismini bir anda duyuran Ömer Sarıalioğlu ani kalp krizi sonucu vefat etti.

          4 Nikah 1 Cenaze mi? Yoksa şampiyonluk yolunda yorulup giden bir bedenin geri de kalanlara bıraktığı bir hediye mi?

          Play Off final maçına 4 gün kala vefat eden Ömer Sarıalioğlu başkanlık yaptığı Bakırköyspor ve İstanbulspor ile hiç şampiyonluk yaşamadığını vefatından sadece 2 gün önce dile getirmiş heyecanını gizleyememişti. Ömer Sarıalioğlu'nun ani vefatı oyuncuların üzerinde nasıl bir etki yapacağı merakla beklenirken koca çınar İstanbulspor 26.05.2015 Salı günü Eskişehir Atatürk Stadı'nda Çorum Belediyespor karşısına çıktı baştan sona üstün oynayan sarı siyahlı ekip maçtan Hurşit Taşçı, Efe Berker Özcan ve Veysi Öz'ün kaydettiği goller ile sahadan 3-1 galip ayrılırken başkanlarına verdikleri sözü de tutmanın sevincini buruk bir şekilde yaşadı.

          2015-2016 sezonunda teknik direktör Bülent Demirkanlı ile devam edilmesi ve şampiyon kadronun korunması beklenirken başkanlık görevini üstlenen Ecmel Faik Sarıalioğlu radikal kararlar alarak tüm inisiyatifi amcası Sabahattin Sarıalioğlu ve abisi eski futbolcu Furkan Sarıalioğlu'na bıraktı.

          Transfer dönemine en sakın ve en geç giren istanbulspor'da Bülent Demirkanlı ani bir karar ile göreve devam etmeyeceğini belirtti inceleyip sık dokuyarak teknik adam arayışlarına giren İstanbulspor takımın başına genç teknik adam Yalçın Koşukavak'ı getirdi. Şampiyon kadrosunda bulunan Efe Berker Özcan, Güney Polat, Veysi Öz, Emrah Yollu gibi önemli isimler ile yol ayrımına giden İstanbulspor, düşük bütçe ve kısıtlı imkanlar ile kendine ait tesislerde sezon açılışını yaptı.

          Liglerin başlamasına kısa süre kala bir çok kişi tarafından performansı merakla beklenen Koca Çınar için futbol camiasında ligde kalma hesapları yapılmaya başlanmış hatta birçok kişi ligde kalmalarını çok zor olduğunu dile getirmişti. Geçmişte Ömer Sarıalioğlu'nun bırakmış olduğu katı izlerin devam edeceği, Sarıalioğlu ailesinin çizgisini bozmayacağı, geleneğin devam edeceği konuşuluyordu hatta kulübün satılacağı dedikoduları bile ayyuka çıkmıştı ama kimsenin hesaba katmadığı bir şey vardı. 14 yaşından beri amcası Ömer Sarıalioğlu'nun yanından hiç ayrılmayan yeğeni Ecmel Faik Sarıalioğlu (Ömer Sarıalioğlu hiç evlenmediği için yeğeni Ecmel Faik onun için bir nevi öz evladı gibiydi) Amcasının mirasına sonuna kadar sahip çıkacağını onun adını ve İstanbulspor'u nefes aldığı sürece yaşatacağını kendisinden sonra mirasın oğlu Ömer Sarıalioğlu (oğluna amcasının adını vermişti) ve yeğeni Sadettin Sarıalioğlu'na bırakacağını aile meclisinde dile getirmişti.

İstanbulspor, vefatından 4 gün sonra gelen şampiyonluk kupasını merhum başkan Ömer Sarıalioğlu'na götürdü.

          İstanbulspor'da değişim başladı eskinin izlerini bir nebzede olsun silmek isteyen yönetim işe tesislerin yarım kalan işlerini bitirmekle başladı. Mutfak ve spor salonları yenilenip sıfırlandı, teknik direktör odası, toplantı salonu, hobi odaları yapıldı, tesisin genel görünümü için peyzaj çalışmaları başladı. İstanbulspor'da bir şeylerin hızla değişmeye başladığı gözle görünür bir hale gelmeye başladı. Bu hengameli çalışmaların ortasında sezona başlayan oyuncular için hiç alışılmış bir durum değildi teknik direktör Yalçın Koşukavak tarafından yönetime kamp için herhangi bir yere gitmeyelim kendi tesislerimizde kamp yapalım teklifi şaşkınlık yaratmıştı. Birçok ekip Kartepe, Erzurum vs. gibi yerlerde kamp çalışması yaparken İstanbulspor, 40 derece sıcakta kendi tesislerinde yoğun tempo ile çalışmalarına devam ediyordu. Kadroya yeni katılan oyuncuların uyum sorunu yaşaması belki de buna bağlanabilir.

          İstanbulspor yaptığı transferler ve alt yapıdan katılan oyuncuların yaşları hesaplanınca 22 yaş ortalaması ile lig de mücadele ettiğini söylemeden geçmek olmaz. Yine ilginç bir anekdot; 29 kişilik kadrosunda yalnızca 2 oyuncusu 2.Lig deneyimi yaşamış, geriye kalan hiçbir oyuncu 2.Lig ve daha üst liglerde mücadele etmemiştir.

          Tarih 06.09.2015 Pazar. İstanbulspor, 5 yıl önce veda ettiği 2.lig de ilk maçına çıkıyor rakip bir zamanlar Süper Lig de boy gösteren Orduspor maça etkili başlayan İstanbulspor 19 ve 24 dakikalarda Zafer Şensoy'un attığı 2 gol ile lige 3 puan ile başlıyordu.

          Yine futbolseverler ve alt lig takipçileri için gelecek hafta neler yapacağı konuşulan İstanbulspor ligde 10 hafta sonunda Kupa maçı hariç henüz mağlubiyet yüzü görmedi. Ligin en büyük şampiyonluk adaylarından Bandırmaspor'u deplasmanda 1-0 yenmeyi başaran Sarı Siyahlı ekip, bir diğer favori Nazilli Belediyespor ile kendi evinde karşılaştığı maçta 1-0 geriye düşmesine rağmen 2-1 yenmeyi başardı.


          Ömer Sarıalioğlu'nun 3 yıl önce yerel bir televizyon kanalının canlı yayınında söylediği gibi "tesadüfen lideriz" sözlerinin aksine ligin sonun da ipi göğüsleyen ekip olup olmayacağı merakla bekleniyor.

          Bir zamanlar Süper Lig'de 3 büyüklere kafa tutan, yaptığı flaş transferlerle adını futbol kamuoyuna duyuran Salenko, Van Der Brom, Peter Van Vossen, Aykut Kocaman, Oğuz Çetin, Sergen Yalçın gibi isimleri kadrosunda barındıran Efsane İstanbulspor; daha sonra Cem Uzan tarafından bir köşeye atılan alt liglerden oyuncu transfer ederek mütevazi kadro ile mücadele eden liglerin en efendi ve en centilmen takımına sahip çıkan Sarıalioğlu ailesine ve merhum başkan Ömer Sarıalioğlu'na teşekkür ederiz.

          Yazımızı merhum başkan Ömer Sarıalioğlu ile yaşağıdı bir anıyı anlatan Ofspor başkanı Olcay Saral'dan bir alıntı yaparak bitirelim.
Milli Takımın yapacağı maç için yurt dışı daveti alan Ömer Sarıalioğlu'na uçakta sorulur "Sen bizden eskisin tecrübelisin bunun cevabını verse verse sen verirsin" diye sorulmuş. "Türk futbolu nasıl kurtulur." Ömer Sarıalioğlu'nun cevabı nettir. "Ha bu uçak şimdi burada düşer hepimiz ölürsek ancak o zaman kurtulur."
Hazırlayan: Haydar BULACA
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder