11 Aralık 2015 Cuma

Araştırma: Türkiye'de futbolcu yetişmiyor mu?

Türkiye'de futbolcu yetişmiyor mu? Gerçeklere verilerle bakalım.

        Bu çalışma, Süper Lig'in 18 takımının 2015-2016 futbol sezonu profesyonel lisanslı futbolcuları incelenerek yapıldı. Süper Lig'in 18 takımında toplam 575 profesyonel futbolcu, bunların 326'sı Türkiye'de yetişmiş, 175'i yabancı uyruklu ve 74 futbolcu ise Türkiye dışında gelen gurbetçi futbolculardan oluşmaktır. Yani %12,86'sı gurbetçi, %30,43'ü yabancı ve %56,69'u Türkiye'de yetişmiş oyunculardan oluşmaktadır.

        Peki bu veriler ortadayken ve Türkiye liglerinin en üst ligini oluşturan Süper Lig'in üçte ikilik bölümünü yerli oyuncular oluşturmuşken, futbolcu yetiştiremiyor düşüncesi neden, nereden kaynaklanmaktadır. Bu düşüncenin karşılığı eğer üst düzeyde oyuncu yetişmiyor veya yeterliliklerinde sıkıntı var deniliyorsa, bunun çözüm yöntemi herkes tarafında artık bilinmektedir. Uygulamadaki eksiklikler ve çözüm yöntemine geçmeden, Süper Lig'deki profesyonel futbolcu verilerine biraz daha bakmakta yarar var.

        Süper Lig'in yerli oyuncu kaynağı yine Süper Lig takımları olarak görülmektedir. Süper Lig'deki toplam 326 yerli futbolcuya baktığımızda bunların %63'ünün ilk profesyonelliği yine bir Süper Lig takımı olarak görünüyor. Bunu sırası ile %14 Spor Toto 2.Lig, %8,6 Spor Toto 3.Lig, %7 şu an amatör kümede olan takımlar ve %5 PTT 1.Lig takımları izlemektedir. PTT 1.Lig takımlarının profesyonel yaptıkları oyuncuların Süper Lig'i oluşturan yerli profesyonel oyuncuların sadece %5'ini oluşturması (19 Futbolcu) düşündürücüdür. Bu oran takımı şuan amatör kümelere düşmüş fakat kendisi Süper Lig takımlarının kadrolarında kalmaya devam eden %7'lik yani 23 futbolcunun bile oranından azdır. 

        Bir diğer veri de; toplam profesyonel yerli Süper Lig futbolcularının %42,6'sının profesyonel olduğu Süper Lig takımında oynuyor olması ve %57,4'ün ise farklı takımlarda profesyonel olup Süper Lig takımına transferinin gerçekleştiğidir. Bu oranın arasında büyük farkın oluşmamasının nedeni profesyonel yapılıp bünyelerinde bulundurdukları genç oyuncuların sayısındandır. 


Süper Lig'e yerli oyuncu yetiştiren takımlara baktığımızda Süper Lig'in zirvesini;
  • Bursaspor 24 oyuncu ile almakta. 
  • Fenerbahçe 22 oyuncu, 
  • Gençlerbirliği 18 oyuncu, 
  • Galatasaray ve Beşiktaş 16 oyuncu ile takip etmektedir. 
PTT 1.lig takımlarından profesyonel olup süper lig kadrosunda bulunan oyunculara baktığımızda;
  • 1461 Trabzon ve Denizlispor 4'er oyuncu, 
  • Göztepe, Karşıyaka, Giresunspor ve Kayseri Erciyesspor takımları 2'şer oyuncu, 
  • Adanaspor, Karabükspor ve Yeni Malatyaspor takımları ise 1'er oyuncusu bulunmaktadır. 
Spor Toto 2.Lig takımlarında profesyonel olup şuan Süper Lig kadrosunda bulunan oyuncuların takımlarında;
  • Ankaragücü 10 oyuncu ile farklı bir şekilde zirvede yer almaktadır. 
  • Hacettepe 7 oyuncu, 
  • Bucaspor ve Kartalspor'un ise 4'er oyuncusu bulunmaktadır. 
        Altay takımında profesyonel olup şuan Süper Lig takımları kadrosunda bulunan 9 futbolcunun olması Altay takımın şuan içinde bulunduğu durum için düşündürücüdür. 3.Lig'de Altay'ı 6 futbolcu ile Sakaryaspor, 3 futbolcu ile Çanakkale Dardanelspor ve Beylerbeyi, 2 futbolcu ile Orhangazispor takip etmektedir. Şuan 3.Lig'de bulunup profesyonel yaptığı oyuncuları Süper Lig'de olan diğer 3.Lig takımları Maltepespor, Körfez İskenderunspor, Bergama Belediyespor, Batman Petrolspor ve Arsinspor takımlarıdır. Şu an Amatör liglerde olup süper ligde 2'şer oyunu bulunduran takımlar ise İzmirspor, Güngörenspor ve Bozüyükspor takımlarıdır.

  Veriler bize Süper Lig oyuncuların kulüpleri hakkında detaylı bilgi vermektedir. Süper Lig'deki %12,86 gurbetçi futbolcu ve %30 yabancı futbolcu oranını düşürmek isteniyorsa yetişen %56,69'luk yerli oyuncu kalitesinin artırılması ve profesyonel yapılacak oyuncuların niteliğinin artırılması gerekmektedir. Bunun için hepimizin çok net bildiği, antrenman tesislerinin artırılması, antrenör eğitimi, uygun oyuncuların seçimi ve sürdürülebilir ekonomik kaynağın yaratılması bu işin temelini oluşturmaktadır.

Hazırlayan: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: