9 Aralık 2015 Çarşamba

Röportaj: İrfan Can Kahveci


        Bugünkü konuğumuz Gençlerbirliği'nin yetenekli ofansif orta saha oyuncusu İrfan Can Kahveci. U21 Milli takımımızda da forma giyen 1995 doğumlu oyuncu, Süper Lig'de gösterdiği başarılı performansla herkesin dikkatini çekmeye devam ediyor. Buyurun, keyifli söyleşimizi hep birlikte okuyalım.

Öncelikle klasik bir soru ile başlayalım İrfan Can. Futbolla nasıl tanıştın?
Henüz 7 yaşımda yakın bir arkadaşımın Gençlerbirliği futbol okuluna yazılmasıyla ve ailemin desteğiyle futbolla tanıştım. Futbol okulunda 3 ay oynadıktan sonra altyapıya seçildim. O zaman 1995 doğumlu kategori yoktu ve beni de bir üst grup olan 94 doğumlu kategoriye aldılar. Bir üst kategoriyle oynayarak futbola başladım.

Genç yaşta Süper Lig'de önemli işler yapıyorsun. Bugünlere gelmende sana en çok kimlerin katkısı oldu?
Öncelikle ve en çok tabi ki ailemin katkısı oldu. Sonra altyapıda ki hocalarımızın hepsinin katkısı oldu bana. Son olarak Hacettepe'de forma giyerken Mustafa Kaplan hocamızın katkısı önemlidir benim için.

Gençlerbirliği formasıyla ilk profesyonel maçına henüz 17 yaşlarında Kayserispor karşısında çıktın. O anki duygularını alabilir miyiz?
Tabi, çok güzel bir duygu. O zamanlar 5 arkadaşımla beraber profesyonel sözleşme imzalamıştık. Çok küçüktüm o zaman ve aynı zamanda tecrübesizdim. Çok heyecanlıydım ve kısa süre oynamıştım.


Hacettepe kariyerine değinelim bir de. Orada düzenli bir şekilde forma giydin. Hacettepe'nin sana kattıkları ve Hacettepe kariyerin hakkında neler söylemek istersin?
Hacettepe'nin bana büyük katkısı oldu. 3.Lig zor ve aynı zamanda sert bir lig. O sertliğin içinde futbol oynamak zor tabi ama süreklilik açısından güzel katkısı oldu. Orada o zaman Mustafa hocamız da vardı ve Gençlerbirliği'nin başına geçtiğinde bizi kadroya almıştı.

18-19 yaşlarında Süper Lig'de düzenli bir şekilde forma giymeye başladın. İlk zamanların nasıldı, zorluk yaşadın mı?
Tabi ilk başlarda biraz uyum sorunu yaşadım. Sonuçta tecrübe eksikliğim vardı. Ama çok zorlandım diyemem. Dediğim gibi biraz uyum sorunu yaşadım ama sonraki zamanlarda toparladığımı düşünüyorum.

3 senedir düzenli forma giyiyorsun. Genç bir futbolcu olarak yeni yetişen genç futbolculara önerilerin neler?
Çok çalışmaları lazım, ekstra antrenmanlar yapmaları lazım. Dinlenme ve doğru beslenme de çok önemli. Herkesin bir eksiği vardır, önemli olan bu eksikliklerini çok çalışarak gidermeleri.

Gençlerbirliği çok iyi bir altyapıya sahip. Tabi bunda pilot takım Hacettepe'nin de katkısı büyük. Peki senin Gençlerbirliği altyapısı hakkındaki düşüncelerin neler?
Gençlerbirliği altyapısının uzun süredir bir düzeni var ve birçok futbolcu çıktı. Hacettepe'nin pilot takım olmasından sonra daha çok futbolcu yukarıya çıkmaya başladı. Çünkü Hacettepe'nin büyük katkısı var. Gençlerbirliği'nde forma şansı bulamayan isimler orada forma şansı buluyor profesyonel maçlara çıkıyor. Bu da oyuncunun gelişimine büyük katkı sağlıyor.

Peki ülke genelinde genç futbolculara verilen önem ve altyapılar hakkında neler söylemek istersin?
Ben ülkemizde altyapılarda çok iyi yeteneklerin olduğu kanaatindeyim. Tabi bunun ortaya çıkması için biraz forma verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben o yönden şanslıyım, Gençlerbirliği'nde oynuyorum ve Gençlerbirliği'nde genç oyunculara verilen önemde üst seviyede. Diğer takımlarda da forma şansı verildiğinde yeteneklerin ortaya çıkacağını düşünüyorum.

Birçok kez Milli Takımımızın alt yaş kategorilerinde forma giydin. İlk kez Milli Takıma çağrıldığında neler hissettin?
Tabi ilk çağrıldığımda çok mutluydum, çünkü hep bu formanın hayalini kurmuştum. İlk maçıma çıktığımda çok heyecanlı ve mutluydum. Hatta ilk maçımda 10-15 dakika kendime gelememiştim. Sonra toparladım kendimi ve iyi de maç çıkarmıştım. Şimdiki hedefim de A Milli Takım'da forma giymek.

Özeleştiri yapman gerekirse; geliştirmen gereken noktalar olduğunu düşünüyor musun?
Her futbolcunun aslında geliştirmesi gereken noktaları vardır, her futbolcunun tam anlamıyla her şeyi iyi olamaz. Benim de eksik noktalarım var tabi ki. Bunları da hocalarımızın söylediği şekilde çalışıp gidermeye çalışıyorum. Eskiden tempo eksikliğimin olduğu söyleniyordu ama şu an için böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. Mesela daha çok şut çekmem gerek, şut özelliğimi geliştirmem gerektiğini söyleyebilirim.

Peki örnek aldığın futbolcular kimler?
Arda Turan, Alex de Souza ve eskilerden Sergen Yalçın. Avrupa'dan da söylemek gerekirse Ronaldinho ve Mesut Özil.

Ligimize Robin van Persie, Samuel Eto'o, Mario Gomez gibi yıldızlar geldi. Wesley Sneijder bir süredir ligimizde forma giyiyor. Bu yıldızlara karşı forma giymek nasıl bir duygu?
Yeni bir yabancı kuralı geldi ve ülkemize yıldızlar gelmeye başladı. Aynı zamanda kötü yabancı transferleri de oldu. Onlara karşı oynamak müthiş bir duygu, sonuçta küçük yaşlarda televizyonda izlediğim futbolcularla şuanda rakibiz. Bu heyecan verici olsa da sahaya çıktığımda her şeyi unutuyorum ve sadece kazanmayı düşünüyorum.

Yabancı kuralı demişken, yeni kural hakkında neler düşünüyorsun? Sence bu kural genç futbolcuların önünü tıkıyor mu?
İyi yabancılar gelirse bunun bir engel olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Yeni gelen kaliteli yabancılar altyapıdaki genç futbolculara çok şey öğretebileceğini düşünüyorum.


İleride hedeflerin neler peki? Mutlaka Avrupa hedefin vardır, şu ligde kendimi daha çok gösteririm dediğin lig var mı?
Evet, Avrupa hedefim var. Buradan direkt Avrupa'ya gitmek istiyorum. Genç yaşta gidip kendimi daha çok geliştirmek istiyorum. Tabi benim istediğim, kendime uygun bulduğum ligi soruyorsanız İspanya Ligi diyebilirim.

Peki hiç düşündüğün takım var mı İspanya'da?
İspanya'da benim desteklediğim takım Real Madrid, inşallah formasını giyerim fakat ilk önce Atletico Madrid ve Villareal gibi takımlarda forma giymek isterim.

Araştırdığım kadarıyla aynı zamanda Gazi Üniversitesinde BESYO okuyorsun. Okulla beraber antrenmanları götürebiliyor musun? Okula vakit ayırabiliyor musun?
1 sene okula gittim fakat daha sonra gidemedim. Aslında biraz zamanım oluyor fakat antrenmanlardan ve kendim çalıştıktan sonra yorgun oluyorum. Pek gidemiyorum açıkçası.

Gençlerbirliği'nin altyapısından son dönemde seninle birlikte Ahmet Çalık, Berat Tosun, Artun Akçakın, Atabey Çiçek gibi isimler çıktı ve hepiniz kaliteli futbolcularsınız. Bu birliktelikte mutlaka takıma yansır, bunun hakkında neler düşünüyorsun?
Mutlaka faydası oluyor. Kaç sene birlikte altyapılarda oynadık. Birbirimizi antrenmanda ve maç içinde motive ediyoruz. Birbirimizi tanıyoruz, ne yapacağımızı biliyoruz. Bu da takıma olumlu bir şekilde yansıyor.

Boş zamanlarında neler yapıyorsun peki ?
Kick-box yapıyorum. Onun dışında takım arkadaşlarımla vakit geçirmeyi seviyorum.

Bize zaman ayırdığın için teşekkürler İrfan. Son olarak sitemizi takip ediyor musun, bizimle ilgili düşüncelerin neler?
Aynen takip ediyorum. Özellikle transfer dönemlerinde alt ligler ve diğer liglere çok önem veriyorsunuz. İyi işler yapıyorsunuz, inşallah böyle devam eder. Ben de sizlere teşekkür ederim, iyi yayınlar.
Röportaj: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder