11 Ocak 2016 Pazartesi

Devre Raporu: Eskişehirspor

        Spor Toto Süper Lig’in ilk yarısını 10 puanla son sırada tamamlayan Eskişehirspor’da kulüp, hem sportif anlamda hem de yönetim anlamında büyük bir kaosun içinde bulunuyor. Ligin ilk yarısında 3 galibiyet ve 1 beraberlik alabilen Kırmızı Şimşekler, sezona giriş yaptıkları teknik direktör Michael Skibbe ile yolları ayırdı. İsmail Kartal’la da bir 4 hafta geçiren Es Es, sezonun ilk yarısının son bölümünü Samet Aybaba ile tamamladı. Bununla birlikte hem camianın hem de taraftarın yönetime olan tepkisi, Başkan Mesut Hoşcan’ı Aralık ayının sonunda Olağanüstü Genel Kurul kararı almaya yöneltti.

        9 Ocak’ta gerçekleştirilen genel kurula yalnızca tek aday ile girilirken, taraftarlar son anda aralarında oluşturdukları listeyle mevcut başkan Mesut Hoşcan’a karşı muhalefeti dile getirdiler. Mesut Hoşcan, seçimi 320’ye 130 oyla kazanmasına rağmen taraftarlar arasında ve camianın bir bölümünde Mesut Hoşcan’a karşı olan tepki dinmiş değil. Kulübün 85 milyon TL (bazı rakamlara göre 120) borç altında olması ve pek çok futbolcunun sezonun ilk yarısında kulübü TFF ve FIFA’ya şikayet etmesi nedeniyle takıma gerekli takviyelerin yapılamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Taraftarlar ve yerel basının bir bölümü Eskişehirspor’un küme düştüğünü açıkça dile getiriyor.

Sezona Sancılı Başlangıç
        Lige deplasmanda alınan Fenerbahçe mağlubiyetiyle girilirken, hem takımın performansı hem de teknik direktör Michael Skibbe’nin oyuncu tercihleri fazlasıyla eleştiri aldı. Ertesi hafta evinde Sivasspor’u 4-2 mağlup eden Eskişehirspor’un özellikle Yunan golcü Theofanis Gekas önderliğinde oynadığı iyi oyun hem camiayı hem de teknik kadroyu fazlasıyla umutlandırdı. Yine bir sonraki hafta evinde Çaykur Rizespor’la 1-1 berabere kalan Es Es, daha sonra 9 maç art arda kaybederek, 1996’daki 8 maçlık mağlubiyet serisini de geçerek tarihinin en kötü performansını yaşadı. Bu süreçte önce Antalyaspor, Kasımpaşa, Bursaspor ve Beşiktaş’a kaybeden Eskişehirspor’da teknik direktör Michael Skibbe ile yollar Beşiktaş maçının ardından ayrıldı. Alman teknik adamın yerine göreve getirilen İsmail Kartal’la da önce Akhisar Belediyespor, Kayserispor, Galatasaray ve Osmanlıspor’a kaybeden siyah-kırmızılılarda teknik direktörlük görevine Samet Aybaba getirildi. Eskişehirspor’da bu süreç zarfından ekonomik krizin tavan yapmasıyla alacakları ödenmeyen Theofanis Gekas önce antrenmanlara çıkmazken, daha sonra sözleşmesini feshederek takımdan ayrıldı. Sezon başında takıma katılan ve hiç katkı alınamayan Makedon oyuncu Muarem’le de yollar ayrıldı. Bu süreçte geçen sezon da kadroda olmasına rağmen lisansı çıkarılmayan stoper Berkay Dabanlı ve yardımcı antrenör Dede de kulüpten ayrılan diğer isimler oldular.

        Samet Aybaba’nın takıma gelmesinin ardından yeni bir hava yakalamak isteyen siyah-kırmızılılar, 2 bin taraftarının gittiği Konyaspor deplasmanında iki kez öne geçmesine rağmen 3-2 kaybederek kötü gidişe dur diyemedi. Bu maçtan iki hafta sonra ise Özgür Çek alacakları ödenmediği gerekçesiyle takımdan ayrıldı.


        Bir sonraki hafta evinde düşme hattında yer alan Mersin İY’nu 3-2 mağlup eden Kırmızı Şimşekler, 10 maç aradan sonra 3 puan yüzü gördü. Trabzonspor’a deplasmanda 3-1, evinde Gaziantepspor’a 2-1 ve Başakşehir’e de deplasmanda 2-1 kaybeden Es Es, ligin ilk yarısının son maçında evinde Gençlerbirliği’ni ağırladı. Düşme hattında yer alan ve kendisi gibi şiddetle 3 puana ihtiyacı olan rakibi karşısında çok iyi oynamamasına rağmen çok iyi mücadele eden Es Es, Engin Bekdemir ve Emre Güral’ın iki şık golüyle rakibini 2-0 mağlup ederek ligin ilk yarısını 10 puanla tamamladı.

        Eskişehirspor’da ilk yarının son haftalarında sezon başında takıma dahil edilen ve “Türkiye’nin Messi’si” diye lanse edilen Arjantinli hücuma yönelik orta saha oyuncusu Matias Defederico ve yine sezon başında yardımcı antrenör Dede’nin tavsiyesiyle takıma dahil edilen genç Brezilyalı Leandro Junio’nun da sözleşmeleri feshedildi.

        Sezon öncesi Roma ve Beşiktaş’la adı geçen, hatta Instagram hesabından önce Roma ardından da Beşiktaş’la anlaştığını duyuran, ancak yönetimin istediği yüksek bonservis bedeli nedeniyle takımda kalan Nijeryalı orta saha oyuncusu Raheem Lawal da sözleşmesini feshederek takımdan ayrıldı. Kulüpten bu konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen, alacakları nedeniyle kulübü daha önce federasyona ve FIFA’ya şikayet ettiği bilinen Nijeryalı oyuncunun, alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle sözleşmesinde bulunan fesih maddesini kullanarak takımdan ayrıldığı öğrenildi. Lawal'ın Osmanlıspor ile prensipte anlaştığı iddia ediliyor.

        Sezon içerisinde disiplinsiz davranışları nedeniyle 3 kez kadro dışı kalan Lawal, Beşiktaş’la anlaştığını açıklamasının ardından İsmail Kartal tarafından da kadro dışı bırakılmıştı. Samet Aybaba’nın gelmesinin ardından affedilen 25 yaşındaki oyuncu, Başakşehir’le İstanbul’da oynanacak maç öncesinde kamptan kaçınca Aybaba tarafından da kadro dışı bırakılmıştı.

        Eskişehirspor’da bu isimlerin dışında sezon başında transfer edilen ve 4 kupa, biri de lig olmak üzere yalnızca 5 karşılaşmada forma şansı bulabilen Kongolu stoper Cedric Mongongu’nun da takımdan gönderilmesi bekleniyor. Sakatlığının ardından geçen sezonu resmi maç oynamadan geçen ve bu sezon İsmail Kartal’ın görev vermesinin ardından 1-0 kaybedilen Akhisar maçıyla 525 gün sonra sahalara dönen Ganalı stoper Jerry Akaminko ve sezon başında Michael Skibbe’nin isteği doğrultusunda transfer edilen ancak kronikleşen sakatlığı nedeniyle faydalanılamayan Nassim Ben Khalifa’nın da yakın zamanda takımdan ayrılması bekleniyor. Bu üç isim Eskişehirspor’un Antalya’daki devre arası kampına çağrılmadı. Erkut Şentürk de sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. Akaminko ve Erkut'un Antalyaspor ile anlaştığı iddia ediliyor.

        Eskişehirspor’un sezon başında kadrosuna kattığı isimlerden Sebastian Pinto, Emre Güngör, Alpaslan Öztürk gibi isimler de beklenilenin çok altında bir performansa imza attılar. Yeni transferlerden yalnızca Engin Bekdemir ve Anıl Karaer’den ortalama bir performans alabilen Kırmızı Şimşekler ligin ilk yarısında Gençlerbirliği’nden (14), Kayserispor(15) ve Bursaspor (16)’dan sonra 17 golle ligin en az gol atan takımlarından biri oldu. Kalesinde gördüğü 36 golle de düşme hattındaki bir diğer takım olan Mersin İY’yla birlikte ligin en çok gol yiyen takımı olan Eskişehirspor, 3 galibiyet, 1 beraberlik, 13 mağlubiyet, 10 puan ve -19 averajla ligin ilk yarısını 18. ve son sırada tamamladı.

        Eskişehirspor’un ilk yarıda kaydettiği 17 golün 6’sında geçen sezonun devre arasında Trabzonspor’dan transfer edilen Emre Güral’ın imzası bulunuyor. Güral, özellikle Samet Aybaba’nın takımın başına geçmesinin ardından ligin ilk yarısının son 6 maçına ilk 11’de başlarken 6 golün 5’ini de bu maçlarda kaydetti. Es Es’in diğer gollerinden 5’ini takımdan ayrılan Theofanis Gekas, 3 golü Engin Bekdemir, 2 golü Kaan Kanak 1 golü de Sebastian Pinto kaydetti.

Tünelin Sonu Karanlık
        Eskişehirspor ligin ilk yarısında yalnızca 3 galibiyet alabildi. Sivasspor, Mersin İdmanyurdu ve Gençlerbirliği’ne karşı alınan bu galibiyetler, aslında bu takımlarında güçlerini ve ligdeki yerlerini anlamamız adına son derece anlaşılır bir örnek. Düşme hattında yer alan bu 3 takımdan Mersin ile aynı puana sahip olan Es Es, Gençlerbirliği’nin 3, Sivasspor’un 4, daha üstte yer alan takımlardan Bursaspor’un 8, Kayserispor ve Osmanlıspor’un da 9 puan gerisinde yer alıyor. Matematiksel olarak bakıldığında ligde kalma adına en azından Sivasspor kadar şansı olduğunu söyleyebileceğimiz Eskişehirspor, kadro kalitesi ve ekonomik bunalımlarıyla birlikte içinde bulunduğu konumdan çok daha buhranlı günler geçiriyor. Sezon ilk yarısının son haftalarında tam 13 futbolcu alacakları nedeniyle kulübü federasyona şikayet ederken, takımın transfer yasağı alabileceği dahi konuşuluyordu. Sezon içerisinde yaşanılan Gekas, Özgür Çek örnekleri ve benzer sebeplerden dolayı zaman zaman antrenmanlara çıkmak istemeyen Ruud Boffin nedeniyle kulübün içerisinde bulunduğu kaotik ortam her geçen gün farklı bir boyut kazanıyor. Başkan Mesut Hoşcan, 24 Aralık’ta açıkladıkları Olağanüstü Genel Kurul öncesi aday olmayacağını açıklamasına rağmen, seçime günler kala diğer aday olan Halil Ünal’ın adaylığını açıklamasının ardından yeniden yönetime talip olduğunu açıkladı. Bu durumun ardından Ünal’ın yarıştan çekilmesinin ardından Hoşcan, taraftarların oluşturduğu listeyle yarışa girdi ve seçimi kazanarak Eskişehirspor’daki 3.dönemine girdi.

        2015’in Haziran ayında da camianın ve taraftarların baskısına dayanamayan Mesut Hoşcan, Seçimli Olağanüstü Genel Kurul’a gitmiş ve Halil Ünal’ı yenmeyi başarmıştı. Neredeyse 6 ay içinde ikinci kez olağanüstü genel kurula giden Eskişehirspor’da, yönetime olan güvenin bittiğini söyleyebiliriz. Kulübün içinde bulunduğu ekonomik çıkmaz o denli büyük ki, TFF Kadınlar 1.Ligi’nde mücadele eden ve geçtiğimiz sezonlarda son derece başarılı sonuçlar alan kadın takımının hem teknik kadrosu hem de oyuncuları dağıtıldı ve takım U15 oyuncularıyla doldurularak adeta yok edildi.

        Eskişehirspor’un bu sezonun ilk yarısında oyun anlamında taraftarlarını tatmin ettiği maçları soracak olursanız; 4-2 kazanılan Sivasspor, 2-1 kaybedilen Gaziantepspor maçının ikinci yarısı ve 3-2 kazanılan Mersin İY maçları sayılabilir. Bu maçların dışındaki tüm karşılaşmalarda hücumda çoğalamayan, savunmada ise kalabalık kaldığı anlarda dahi stoper tandemlerinin kalitesizliği nedeniyle kalesini savunamayan bir Eskişehirspor izledik. Son kazanılan Gençlerbirliği mücadelesi ve İsmail Kartal döneminde 1-0 kaybedilen Akhisar maçı haricinde Es Es stoperlerinin iyi bir maç çıkardığını söylememiz de zor.


Her Geçen Dakika Aleyhine
        Samet Aybaba takıma geldiği andan itibaren hem mental hem de taktik anlamda takımı ayağa kaldırmaya çalışıyor. İlk devrenin sonlarına doğru takımın kazandığı direnç, karşılığını tam olarak alamasa da ligin ikinci yarısında önemli takviyelerle ve kulübün en büyük itici gücü olan taraftarla yakalanacak hava ibreyi Eskişehirspor’a doğru çevirebilir. Şu ana kadar kadroya gerçekleştirilen tek transfer olarak, Finlandiya liginden transfer edilen ve 3 sezon boyunca ligin en iyi stoperi seçilen Nijeryalı Faith Obilor gözüküyor. Mesut Hoşcan’ın 9 Ocak’taki kongrenin ardından iki orta saha oyuncusuyla anlaşıldığı yönündeki açıklamalarının ardından Genk’ten 23 yaşındaki Gürcü orta saha oyuncusu Tornike Okriashvili’yle de prensip anlaşmasına varıldığına dair haberler geldi. Samet Aybaba hemen her fırsatta takıma kaliteli takviyelerin yapılması gerektiğini savunsa da, liglerin de 16 Ocak’ta başlayacak olması ve gerçekleştirilecek transferlerin takıma uyumuyla birlikte her geçen dakikanın Eskişehirspor’un aleyhine işlediğini de hatırlatmak gerek.

        Bu isimlerin dışında Hugo Almeida, Ümit Kurt, Koray Günter gibi isimlerin de gündemde olduğu ve kulüpleriyle iletişime geçildiği iddiaları var.

Fikstür Dezevantajı
        Eskişehirspor’un ligin ikinci yarısının ilk 4 haftasında oynayacağı karşılaşmalar Kırmızı Şimşekler’in ligdeki kaderini belirleyecek cinsten. Sezonun ikinci yarısına Fenerbahçe maçıyla girecek olan Es Es, sonra sırasıyla düşme hattındaki rakibi Sivasspor’la ve Çaykur Rizespor’la deplasmanda oynayacak. Daha sonra da evinde Antalyaspor’la karşılaşacak. Eskişehirspor’un 4 maçlık kritik periyottan önemli miktarda puan çıkarması hayati önem taşıyor. Özellikle Fenerbahçe maçında alınabilecek puan yada puanlar takımın da bir hava yakalaması açısından çok önemli. Eskişehirspor yine düşme hattında bulunan rakiplerinden Mersin İY ve Gençlerbirliği’yle, yine nispeten puan alma şansının daha yüksek olduğu Osmanlıspor, Kayserispor, Gaziantepspor gibi takımlarla da deplasmanda mücadele edecek. Evinde ise Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor gibi güçlü takımlarla oynayacak olması Eskişehirspor’un fikstür olarak da bir dezavantaj yaşayacağının göstergesi.

        Eskişehirspor kuruluşunun 50.yılında küme düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Üstelik kadro kalitesi nedeniyle taraftarların bir çoğu da bunu açıkça dile getiriyor. Yönetimin kadroya takımı kurtarabilecek yıldız isimleri dahil edip edemeyeceğini 1 haftalık süre içinde göreceğiz. Ancak şu bir gerçek ki ligin ikinci yarısında Eskişehirspor Kulübü’nün tarihini şu anda kadroda yer alan oyuncular belirleyecek. İçinde bulunduğu ekonomik çıkmaz ve borçlar nedeniyle hiç kimsenin başkan olmak istemeyeceği bir yer haline gelen Eskişehirspor, küme düşmesi halinde uzun yıllar Süper Lig’in uzağında kalabilir. Bu nedenle Eskişehirspor’un ligin ikinci yarısında göstereceği performans kulübün geleceğini belirleyecek.

Hazırlayan: Anıl YAZAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Takım böyle bir ekonomik darboğaz içerisindeyken Lawal'dan kazanç sağlayamaması yönetimin yönetme becerisinin ne kadar kıt olduğunu gösteriyor. Ayrıca son 3 sezonda Alper, Tarık, Aytaç, Erkan, Veysel'den Türkiye standartları üzerinde bonservis kazancı sağlayan ve taraftar açısından da sıkıntı çekmeyen Eskişehir nasıl bu hale geldi araştırmak gerek.

    YanıtlaSil