17 Şubat 2016 Çarşamba

Röportaj: Eray Ataseven & Kerim Avcı


        Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuları Balıkesirspor'un başarılı futbolcuları Eray Ataseven ve Kerim Avcı. Muhammed Ekti ile keyifli sohbeti hep birlikte okuyalım.

Öncelikle Balıkesirspor kariyerinizin nasıl başladığı öğrenmek istiyoruz. Balıkesirpor'a transferiniz nasıl gerçekleşti ?
Kerim Avcı: Benim buraya gelmemin en büyük sebebi Erkan Sözeri'ydi. Sürekli konuşuyorduk kendisiyle zaten, fakat yüksek bonservisim nedeniyle baştan transferim gerçekleşmedi. Daha sonra bonservis bedelim düştü ve transfer döneminin sonlarına doğru buraya transferim gerçekleşti.
Eray Ataseven: Benim transferimde ise önce kulüpler kendi aralarında anlaştı. İlk önce biz Volkan Babacan, Bülent Cevahir, Murat Gürbüzerol ve ben 4 oyuncu olarak Balıkesirspor'a transfer olduk. Daha sonra Volkan abinin transferi olmadı, o Başakşehir'i tercih etti. Biz 3'ümüz Balıkesirspor Süper Lig'e çıkınca buraya transferimiz gerçekleşti.

Bu sezon çok çekişmeli bir lig izliyoruz. Her hafta lider değişebiliyor,yükselme potasına yeni takımlar giriyor. Peki bu sezonki lig hakkında düşünceleriniz neler?
Eray Ataseven: Ben daha önce 2 sezon oynadım PTT 1.Lig'de. Fakat böyle bir sezon görmediğimi söyleyebilirim. Neredeyse 10-11 takımın şampiyonluk şansı devam ediyor. Geriye kalan 7 takım düşme potasında gibi gözükse de 2 galibiyet aldıklarında üst sıralara tırmanabiliyor, play off şansına sahip oluyorlar. Biz lige kötü başlasak da, toparlanma sürecinden sonra zirvenin en önemli adayları arasına girdik. Dediğimiz gibi çok değişik bir lig var, yani 2 hafta galip olmak seni tekrar şampiyonluk potasına sokabiliyor, 2 hafta mağlup olduğunda da bakış açısı, heyecan değişebiliyor insanlarda. Ama biz sonuna kadar bunun devam edeceğini, bir golün bile önemli olduğunu biliyoruz. Bizim hedefimizde bu sezon bu zorlu ligden üst lige çıkmak.
Kerim Avcı: Çok karışık bir lig zaten, herkes herkese karşı kazanabiliyor. Giresunspor dışında 5-6 maç üst üste kazanabilen yok. Geçen senelerde Osmanlıspor, Kayserispor gibi takımlar ligi alıp götürmüştü. Şimdi böyle bir durum yok. Her şey olabilir.

Sizin gözünüzde şampiyonluk yolundaki en büyük rakibiniz kimler peki?
Kerim Avcı: Kesinlikle Karabükspor ve Adana Demirspor.
Eray Ataseven: Bence ilk aday Alanyaspor. Diğerleri de Karabükspor ve Adana Demirspor.


Sezon başından şu ana dek hem kendi hem de Balıkesirspor'un performans değerlendirmesini yapabilir misiniz?
Kerim Avcı: Sezon bizim istediğimiz gibi başlamadı. Epey beraberlik almıştık, bunlardan en az 6 tanesini kazanabilirdik. Herşey bizim elimizdeydi, konsantrasyon eksikliği, pozisyonları değerlendiremememizden dolayı berabere kaldık. Kesinlikle daha iyi olabiliriz, kolay olmayacak ama önümüzdeki maçların hepsini kazanmak istiyoruz. Bunu başarabilecek bir kadroya sahibiz. Kendimden bahsedecek olursam biraz daha fazla asist yapabilirim.
Eray Ataseven: Biraz önce de söylediğim gibi lige takım olarak kötü başladık. Kaybetmiyorduk ama kazanamıyorduk da. Daha sonra yönetim değişikliği olsun, teknik direktör değişikliği olsun bir havaya girdik ve ilk yarının son 7-8 haftasında yenilmedik. O süreçte de epey maç kazandık ve takım olarak iyi duruma geldik. 2. yarıya da iyi başladık. 2 galibiyet aldık, daha sonra kötü oynamamamıza rağmen nazarlık bir mağlubiyet aldık. Sonuna kadar devam edeceğiz, kendimize ve takıma inanıyoruz. Bu ligden çıkacağımızın farkındayız. Buna yürekten inanıyoruz. Kendi performansımdan bahsedecek olursam, sezona iyi başlamadım. Çünkü kalıp kalmayacağım son 3 günde belli oldu. Ligde başladığı için, kabul ediyorum kafam karışıktı ve kötü başladım. Zaten birkaç maçta oynamamıştım. Daha sonra kafamı toparladım, tekrar adapte oldum ve şuan performansıma yaklaşıyorum. Tabiki daha çok gole katkı yapmam lazım bir orta saha oyuncusu olarak. Bunun için de kendime bir hedef koydum ve inşallah bunu başarırım.

Balıkesirspor'a baktığımızda ligin en az yenilen ve en az gol yiyen ekiplerinden birisi. Aynı zamanda da en çok berabere kalan takımı. Siz bunu neye bağlıyorsunuz?
Eray Ataseven: Bizim bazen şanssız maçlarımız oldu. Çok gol kaçırdığımız, iyi oynayıp kazanamadığımız maçlar oldu. Buna rağmen her maçta sahaya savunma anlamında bir direnç koymaya çalışıyoruz. Bunu takım olarak alışkanlık haline getirdik. Zaten bu ligde de gol yemediğimiz sürece her dakika gol bulabilirsiniz, bu lig böyle bir lig. Savunmasını iyi yapan takım kazanıyor ve amacına ulaşıyor genelde. Bizde bunu her dakika bunu sahaya yansıtmaya çalışıyoruz, sonuna kadar mücadele ediyor, birlikte savunma yapıyoruz. Dediğim gibi prensip haline getirdik bunu, mesela Boluspor maçında 5-0 önde olmamıza rağmen hala gol yememek için uğraştık. Takımda gol yememeye karşı ciddi bir  taktik bir disiplin var.
Kerim Avcı: Eray'a katılıyorum kesinlikle, her şeyi güzel özetledi.

Balıkesirspor he taraftarıyla öne çıktı. Peki siz ne düşünüyorsunuz hem taraftar hem de şehir hakkında?
Kerim Avcı: Daha fazla destek bekliyoruz taraftarımızdan. Maçtan maça sayı artsa da geçen sezonkiler gibi olmadı. Geçmiş dönemlerde Balıkesirspor'u takip ettiğimde statlar hep doluydu. Hangi takımlar alt ligde böyle stadı dolduruyor? Bu desteği biz hep bekliyoruz. Taraftarımızın stadı doldurması bizim için de bir güç oluyor. Buradan sizin aracılığınızla taraftarlarımızı da önümüzdeki maçlara davet ediyorum.
Eray Ataseven: Ben Manisaspor ile buraya ile geldiğim zaman, Passolig'in ilk uygulandığı zamanlardı. Stad fule yakındı ve çok etkilenmiştim açıkcası. Geçen sezon da Süper Lig'de mücadele ederken taraftarlarımızla çok iyi maçlarımız oldu. Bu sezon biraz azalma oldu, lig düşünce bizim gibi hayal kırıklığına uğradılar. Ama stadı bu doldurmak bizim elimizde, ülkemizde futbol skor odaklı olduğu için kazandıkça stadımızın dolacağını düşünüyorum. Önümüzdeki haftalarda stadımızın daha çok dolacağını düşünüyorum. Geçtiğimiz sezonlarda birçok maç seyirci sayesinde alındı. Biz bu havayı tekrar yakalarsak, hedefimize ulaşacağımızı düşünüyorum.

Peki yeni yabancı kuralını nasıl buluyorsunuz?
Kerim Avcı: Kesinlikle yanlış buluyorum. Ama Samuel Eto'o gibi bir yabancı futbolcu niye gelmesinki. Böyle yabancı gelecekse 100 tane gelsin.
Eray Ataseven: Ben de aynı şekilde düşünüyorum.

Peki gelecekteki hedefleriniz neler?
Eray Ataseven: Öncelikli hedeflerim arasında Milli Takımımızın forması giymek var. Bunu gerçekleştirmek için bir an önce Süper Lig'de oynamalıyım ve bu inşallah Balıkesirspor ile olur. Bunun haricinde Avrupa hedefim de var fakat bunlara ulaşmam için kısa vadede ilk hedefim Süper Lig.
Kerim Avcı: Benim de ilk hedefim ay-yıldızlı forma. Bunun için de ilk hedef Süper Lig'de mücadele etmek. Bunun dışında her sezon başlagıcında kendime 8 gol hedefi koyarım. Her sezon 8'in üstüne çıkmaya çalışırım.

Kerim, seninle devam edelim. Almanya'da doğdun, futbola Almanya'da başladın. Almanya son 15 senedir futbolda bir ekol. Almanya futbol kültürü sana neler kattı?
Kerim AvcıFutbolda kaptığım şeylerin yüzde 90'ını Almanya'da öğrendim. Çalışma, disiplin, motivasyon, konsantrasyon vs. Bunların hepsini Almanya'da öğrendim. Fakat tecrübeyi Türkiye'de yaşadım, tanıştım. Almanya'da antrenman olsun, başka şeyler olsun çok farklı bu konuda. Burada mesela antrenman eksikliğim olduğunda, Almanya'da öğrendiklerimi uyguluyorum. Evime bisiklet, Spin-Bike aldım, lastik var. Bunların sayesinde Almanya'da öğrendiklerimi burada uygulayabiliyorum.

Almanya'daki son sezonunda Essen takımıyla oldukça iyi bir performans gösterdin. O dönemde Trabzonspor'un transfer listesinde olduğun iddiaları vardı. Bu doğru muydu?
Kerim AvcıEvet gelmişti, hatta Beşiktaş'tan da teklif vardı o dönem. Teklifler geldiğinde devre arasıydı ve takımımla şampiyonluğa gidiyorduk haliyle beni bırakmak istemediler. Hatta devre arasında Bundesliga 2'den VfL Bochum ve Köln'den de teklif gelmişti.

İzlediğimiz, gördüğümüz kadarıyla ayaklarına hakim ve uzaktan etkili şutlar atabilen bir futbolcusun. Hatta bu etkili şutların takıma puan olarakta döndü.Bunun için özel olarak çalışıyor musun?
Kerim AvcıÇalışıyorum ama eskisi kadar değil, ayağım alıştı artık. Fakat önceden idmanlardan sonra bunun için çok çalışırdım, bir kaleci tutup, topları dizer ardı ardına 20-30 tane şut çalışması yapardım. Bunun için okula gitmediğim anlar bile olmuştu.

Şimdi özeleştiri sorusu. Türk futboluna ilk adımın Kayseri Erciyesspor ile Süper Lig'e oldu fakat Süper Lig'de kalıcı olamadın. Bunun nedeni neydi sence?
Kerim AvcıFuat Çapa'dan dolayı Erciyesspor'u seçmiştim o zamanlar. Beni çok istemişti o dönemde. Hatta benimle aynı mevkide oynayan oğlu Ferhat Çapa da vardı, ikimiz de o dönem  oynayamamıştık. O dönemde Erciyesspor'da bizim bölgemizde oynayabilen İbricic, Azofeifa ve Traore gibi 3 futbolcu vardı. Fazla forma şansı bulamadım haliyle. Daha sonra takımın başına Hikmet Karaman geldi, kampa katıldım, yeni transferler geldi ve kadro dışılar oldu. İlk 3 maçta 90 dakika oynadım, daha sonra zaman zaman forma şansı buldum ama kadroda hep yer aldım. Küme düşmemeye oynuyorduk, kazanmaya başladık. Sonraki sezon Bülent Korkmaz geldi ve bana hiç şans vermedi.

Almanya altyapısında yetiştiğini söyledik.S enin gözünden Alman futbolu ve Türk futbolu arasındaki farklar neler?
Kerim AvcıKesinlikle tempo, oyun disiplini ve taktik. Buraya geldiğimde burada yaptığım idmanları ben 5-6 sene önce Almanya'da yapıyordum. Burada antrenmanlarda kontrol pas oynarsın mesela ve hocanın bunu belirtmesi gerekir. Ama Almanya'da bunu hocanın söylemeden yapman gerekir. İki ülke arasında epey farklar mevcut yani.

Alman futbolu demişken, şu anda ülkemizde altyapıya verdiği önemle epey popüler olan Altınordu var. Sen de burada 1 sezon forma giydin. Altınordu'nun futbol anlayışı, kültürü sence Almanya'ya yakın mı?
Kerim AvcıMesela disiplin konusu var. Bu konuda neredeyse aynı olduklarını söyleyebilirim. Ama çoğu şeyler Almanya'daki gibi değil farklar mevcut fakat bu konuda Türkiye'de ki en yakın kulüplerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Altınordu'nun yabancı futbolcu oynatmama kararını destekliyor musun?
Kerim AvcıKesinlikle destekliyorum. Orada herkes aynı dili konuşuyor ve abi kardeş gibi. Kesinlkle saygı duyuyorum. Bu senede iyi gidiyorlar, hepsi Türk. Helal olsun diyorum.

Kendinde geliştirmen gereken noktalar olduğunu düşünüyor musun?
Kerim AvcıEray'a biraz daha yardım etmem gerektiğini düşünüyorum :) Sağolsun arkamda her topu kapıyor, mücadele ediyor ama bir gün farklı takımda olursak bu konuda biraz daha çalışmam gerek. İkili mücadelelerde biraz daha konsantre olmam lazım. Yani defansif yönden biraz daha kendimi geliştirmem gerektiğini düşünüyorum.

Örnek aldığın futbolcular var mı?
Kerim AvcıBir çok futbolcu var. En çok beğendiğim ve sevdiğim Alex de Souza var. Sergen Yalçın'ı beğeniyordum. Avrupa'dan Zinedine Zidane ve benden bir yaş büyük olmasına rağmen dünyanın en iyi 10 numarası Mesut Özil var bir de.

Kariyerinde unutamadığın anlar var mı?
Kerim AvcıKayseri Erciyesspor'da forma giyerken hedefimiz ligde kalmaktı ve devre arasındaki puan farkı 12'ydi. Herkes düşeceğimizi düşünüyordu. Sonra Hikmet Karaman geldi, toparlandık ve ligde kalmıştık. Kimse inanamamıştı.

Peki, Balıkesirspor 5-6 senedir kendisine gelen çoğu futbolcuyu parlattı. Sen ne düşünüyorsun bu konu hakkında? Sen de ileride Balıkesirspor sayesinde daha iyi yerlere gelebileceğini düşünüyor musun?
Kerim AvcıTabi ki. Burada bir taraftar kitlesi var ve gerçekten itici bir güç. Taraftarın gücü ve kendi futbolumu birleştirdiğim takdirde yükselebileceğimi düşünüyorum.

Eray, seninle devam edelim. Henüz 22 yaşındasın, kariyerine baktığımızda 18 yaşından bugüne dek hep Süper Lig'de, PTT 1.Lig'de forma şansı buldun. Bu konuda kendini şanslı hissediyor musun?
Eray AtasevenTabi ki bu konuda kendimi şanslı hissediyorum. Manisaspor'da küme düştüğümüz sezon 2 maçta forma giymiştim. Sonra maddi imkansızlıklardan dolayı, Manisaspor'da altyapıya yönelim oldu ve yaklaşık 16-17 tane altyapıdan futbolcu alındı kadroya. Yeni transferlerle birlikte bizim oynayacağımız düşünülmüyordu ama kadroda yer alıyorduk ve bu bize verilen bir fırsattı. Ben de o dönem çok çalışmıştım, fakat bir şanssızlık yaşadım ve Milli Takım kampında kolum kırıldı, 9 hafta forma giyemedim. Sakatlığımı atlattıktan sonra, kupa maçında şans buldum, formayı kaptım. Ben sürekli oynamamın nedenini şanslar geldiğinde iyi değerlendirmeme bağlıyorum. Geçen sene de ilk 9 hafta forma giyemedim ama sürekli kendimi hazır tuttum, çalıştım. Forma şansı yakaladığımda iyi değerlendirdim ve sezon sonuna kadar şans buldum.

Peki senin gözünden Süper Lig ve PTT arasındaki farklar neler?
Eray AtasevenTabi ki kalite farkı var ve Süper Lig hata kaldırmıyor. Küçük bir hatada seni cezalandırıyorlar. Bu konuda biraz daha rahatsın PTT'de. Süper Lig biraz daha tempolu ve hızlı. Ama PTT 1.Lig, daha çok güce dayalı, mücadeleci ve birbirini yakın takımların olduğu bir lig.

Geçmişe baktığımızda adın bir dönem Rubin Kazan ile anıldı. Geçen sezon da Süper Lig ekipleriyle anıldın, hatta Trabzonspor ile anlaştığın haberleri çıktı. Bu iddialar doğru muydu?
Eray AtasevenBana böyle bir teklif gelmedi, iddialar çıkınca pek ilgilenmedim açıkcası. Bursaspor ve Trabzonspor'dan teklif vardı geçen sene. Kulübe teklif gelmiş fakat ben sonradan öğrendim. Açıkcası olmadı diye de üzülmedim, tekrardan burada çıkış yapabileceğimi düşünmüştüm. Bu sezon ise herhangi bir teklif gelmedi.

Sahada çok mücadele ediyorsun, çalışkansın ve tempolusun. Yorulmak nedir bilmiyorsun. Bunun bir sırrı var mı?
Eray AtasevenKendime iyi bakıyorum, iyi çalışıyorum. Allah'ın da verdiği bir ciğer var. Açıkçası altyapıda daha yetenekliydim, forvet arkası falan oynuyordum, goller atıyordum ama bir sabah bir uyandım onlar yok olmuş, başka futbolcu olmuşum (Gülüşmeler) Şaka bir yana dediğim gibi kendime iyi bakıyorum. Başka bir sırrı yok.

Milli Takımımızın farklı yaş gruplarında forma giydin. İlk olarak çağrıldığında neler hissettin?
Eray AtasevenÇok heyecanlanmıştım. İlk olarak U18'e çağrılmıştım fakat bu hazırlık kampıydı, bundan dolayı ilk resmi maçımı U19'da oynadım. Çok farklı bir duygu, İstiklal Marşı'nın okunması ve senin ülkeyi temsil etmen çok özel duygular tabi ki.

Milli Takıma çağrıldığın dönemlerde ülkemizde U-20 Dünya Şampiyonası yapılmıştı. Hiç kadroya çağrılmayı bekledin mi?
Eray AtasevenBen o dönem U20 ve U19'a sürekli çağrıldım, Feyyaz Uçar hocaydı o zaman. Fakat o dönemde belimden bir sakatlık yaşadım ve sezon sonuna doğru 10 hafta oynayamamıştım. Play Off'lara yetişmiştim ligde ama yetmedi. En büyük hayalimdi kadroda yer almak ama çağrılmadım. Çağrılmadığım zamanki ağlayışım ve üzüntümü hiç bir zaman unutamam.

''Beyaz Zenci'' lakabı nereden geliyor peki ?
Eray AtasevenManisaspor forması giyerken dönemin kulüp başkanı Emrah Hasgör, o dönem gazetecilerle söyleşi yapıyordu. Benden o şekilde bahsetti, kuvvetimle öne çıktığım için bana bu lakap takıldı.

Örnek aldığın futbolcular var mı?
Eray AtasevenSelçuk İnan örneği var. Mevkimden bağımsız olarak ise neredeyse herkesin idolü olan Arda Turan ve her ne kadar benim tarzım olmasa da Andreas Iniesta.

Kendinde geliştirmen gereken noktalar olduğunu düşünüyor musun?
Eray AtasevenVar tabi ki. Pas yüzdemi arttırmayalım. Duran toplarda biraz kendimi geliştirmem lazım ve son olarak hücuma daha fazla çıkıp skora katkı vermem gerek.

Kariyerinde unutamadığın anlar var mı?
Eray AtasevenManisaspor'da forma giyerken Boluspor'a karşı attığım gol var, ilk gölümdü kariyerimde. Bir de Play-off finali var, kaybettiğimize gerçekten çok üzülmüştüm. Çünkü biz orada altyapıdan bu kadar futbolcu varken ve maddi zorlukla da üst lige çıkarak bir şey ispat edecektik ama olmadı. Son olarak yukarıda bahsettiğim gibi Milli Takım kadrosuna çağrılmadığım zaman çok üzülmüştüm.

Manisaspor demişken, o dönem kadroda altyapıda birçok futbolcu vardı ve bu bir nevi mesajdı. Biraz önce değindin ama biraz genel olarak ele alırsak neler düşünüyorsun?
Eray AtasevenTürkiye'nin kurtuluşu altyapıda bence. Çok değişik şeyler oluyor, yabancılara gereğinden fazla para veriliyor. Bu paranın yarısı altyapıya verilse şu an çok farklı yerlerde oluruz. Takımımızda da altyapıdan Oğuzhan var, Çağatay var. Onları bekliyoruz, ama bunlar süreç meselesi. Uzun lafın kısası altyapılara çok daha yatırım yapılmalı.
Kerim Avcı: Avrupa ile buranın farkı da o zaten. Almanya'da altyapıya verilen değer burada kesinlikle yok. Burdaki çoçuklar nerede oynayacaklar ki gerekli ve yeterli sahaları yok. Almanya'ya baktığımızda köyde bile en az 2 halısaha var. Nerede gelişecekler bu çocuklar?

Peki sitemizi takip etme şansınız oldu mu ? Neler düşünüyorsunuz ?
Kerim Avcı: Twitter'dan sizi takip ediyorum ama sosyal medyaya çok fazla zaman ayıramamıyorum açıkçası.
Eray Ataseven: Ben takip ediyorum. Genelde alt liglere ve altyapıya önem verdiğiniz için bu bizim gibi futbolcular için önemli birşey. Sonuçta Süper Lig'in gölgesinde kalan bir ligde forma giyiyoruz. Sizin sayenizde insanlara kendimizi anlatabiliyoruz, desteğinizin devam etmesini diliyorum. Bu bizim için önemli ve güzel bir şey. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder