14 Eylül 2013 Cumartesi

Anadolu'nun Yeni Şampiyon Adayı: Eskişehirspor

       Yeni ve şeffaf bir yönetim, yeni teknik kadro, veteran sayılabilecek yabancılar ve potansiyelli gençlere sahip bir takım ve tabi ki desteğini hiç bir zaman esirgemeyen bir taraftar topluluğu. Anadolu'dan eğer yeni bir şampiyon çıkacaksa bunun Eskişehirspor olması muhtemel. Çünkü yukarıda bahsettiğim özellikler dışında yeni başkan Mesut Hoşcan ve yönetiminin şeffaf, herkesi kucaklayan anlayışıyla Eskişehirspor son yıllarda hiç olmadığı kadar kenetlenmiş durumda. Halil Ünal yönetiminden sonra Eskişehir'de huzur ortamı oluştuğu kesin.


       "Şampiyonluk için erken davranılıyor, bunun için sabır gerekli" diyen Ertuğrul Sağlam taraftara sabırlı olunmasını belirtirken kuşkusuz Bursaspor'un ardından Eskişehirspor'da da bir devrim yaparak tarihe geçmek isteyecektir. Elinde Eskişehirspor'u şampiyon yapacak formül mevcut bana kalırsa. Bursaspor'u şampiyonluğa taşıdığı dönemde elde ettiği "zirve" tecrübesi Eskişehirspor'u hedefe ulaştırırken onun en büyük kozu olacaktır. 

                         

       Sezona önceki yönetimden kalan bir hayli yüklü miktarda borç ile başladı Eskişehirspor. Alper Potuk'un dışında takımın ana iskeletinin korundu. Ertuğrul hocanın oyuncularla olan iyi ilişkileri sayesinde geçen sezon küsen ve performansı bir hayli düşük seviyede kalan oyuncular bu sezon yeni hocalarının gözüne girebilmek için çok daha sıkı çalışmaya başladı. Ayrıca gençleştirme operasyonu ile Tarık Çamdal , Aytaç Kara , Erkut Şentürk, Hasan Hüseyin Acar ve Abdülaziz Solmaz gibi oyuncular yeni yabancı sınırlaması ve Ertuğrul hocanın onlara olan güveni ile hem hazırlık döneminde hem de ligin ilk 3 maçında forma şansı buldular. 


       Dediğimiz gibi ana iskelet kadroyu koruyarak eksiklikler üzerine giden Ertuğrul Sağlam borçlarla boğuşan yönetimi yeni ve gereksiz harcamalara sokmamak için yardımcılarıyla transfer konusunda çok titiz davrandı. Alper Potuk'un transferinde bir miktar para ile birlikte kulübe gelen Bienvenu'nün haricinde yapılan en önemli transfer kuşkusuz Alfred N'Diaye. Bursaspor'da da Sağlam'la birlikte çalışan N'Diaye 1 sezonluğuna Sunderland'den kiralandı. Defansif - kesici özelliği dışında hücuma çıktığı zaman yarattığı etkiyle birlikte Alper Potuk'un yerini doldurabilir Senegalli oyuncu.


       Bunların dışında transfer döneminin son günlerinde kadrosuna kattığı genç ve potansiyelli gençlerin yanı sıra tecrübeli Türk oyuncularla kadro derinliği sağlanmış durumda. Galatasaray'dan transfer edilen Erman Kılıç benim de FM 'de Eskişehirspor'a her dönem transfer ettiğim bir oyuncuydu. Yabancı sınırlaması düşünüldüğünde hem ilk 11 için hem de kulübe için çok önemli bir silah olacaktır. Beşiktaş'tan kiralanan Tanju Kayhan sağ bekte Veysel Sarı'yı yedeklemek için iyi bir alternatif olabilir sezon içerisinde. Parma'dan kiralanan Jorquera 'dan Ertuğrul Sağlam'ın yeni bir Batalla yaratıp yaratamayacağını göreceğiz. Parma'da teknik direktör Roberto Donadoni'den forma şansını koparamayan Şilili oyuncu Eskişehirspor'un merkezdeki yaratıcılık eksikliğine çare olabilir. Genç oyuncu takıma uyum sorununu takımdaki bir diğer Şilili olan Rodrigo Tello'nun da yardımıyla aşacaktır.
  

       Bunların dışında kulübün geleceğini de düşünen yönetim Bertul Kocabaş, Mahmut Boz ve Okan Aydın gibi 3 genç ismi de kadroya kattı. Özellikle Okan Aydın kendisini yakından tanıyan scout'lar ve altyapı gözlemcileri tarafından Eskişehirspor'un bu yaz döneminde yaptığı en önemli hamle olarak gösteriliyor. 


       Yakın zamana kadar Almanya U17 takımında forma giyen Okan Aydın, Türk scout ekiplerinin analizine göre bileklerine oldukça hakim , dribling kapasitesi yüksek bir kanat oyuncusu. Ayrıca cepheden kaleye gönderdiği etkili şutlarıyla Almanya U17 Milli Takımıyla pek çok gole imza attı. Almanya'da fiziksel olarak yetersiz gözükmesi A Milli forma ve Eskişehirspor'u seçmesindeki en önemli neden.

       Eskişehirspor'un ana iskelet kadrosu bu gençlerin takıma uyumu, gelişimi ve performansları için de son derece önemli rol oynayacak. Diomansy Kamara, Necati Ateş, Dede, Hürriyet, Tello, Diego, Akaminko, Veysel Sarı, Erkan Zengin, Sezgin Coşkun ve Servet Çetin gibi tecrübeli ve yetenekli isimler bu gençlere öncülük edip Eskişehirspor'u kısa sürede hedeflerine ulaştırabilirler. 

       Ligin ilk 3 maçındaki Eskişehirspor'un en önemli eksiği son vuruşlardaydı. Forvet hattına baktığımızda Necati'nin geçen sezonun ikinci yarısından beri formsuz bir görüntü çizmesi , Bienvenu'nun özellikle Fenerbahçe maçındaki yetersiz performansı Eskişehirspor'un kadroda sıkıntı yaşadığı tek bölge. Bu iki oyuncu Fenerbahçe ve Galatasaray maçlarında bitirici vuruşlardaki isabetsizlikleri ile Eskişehirspor'un iyi oynadığı bu iki zor maçtan sadece 1 puan çıkarabilmesine neden oldular. 
  
       Eskişehirspor yine de ligin ilk 3 haftasında oynadığı karşılaşmalarda taraftarları ve spor yazarları tarafından tam not aldı diyebiliriz. Özellikle Fenerbahçe deplasmanında kısa toplarla ve aniden atağın yönünü değiştiren paslarla oyunu tutarak rakibine zor anlar yaşattı. Bursaspor maçında ligin ilk maçı olmasının da heyecanıyla hücum hattında istenen verim alınamasa da Erkan Zengin gibi bir yeteneğin yarattığı 2 golle lige zaferle başladı. Galatasaray'la son 3 sezondur olduğu gibi Eskişehir'de 0-0 bitirdi yine maçı siyah kırmızılılar. Kalesinde rakibine fazla pozisyon şansı vermedi Eskişehirspor. Özellikle Ndiaye yanında oynayan Aytaç'ın geride kalmasıyla hücum sahasına daha çok çıkıp etkili oldu. Melo ve Selçuk , Veysel ve Tarık'ın kanattan yaptığı bindirmeleri kovalaması nedeniyle çok etkisiz bir maç çıkardılar. Necati'nin karşı karşıya değerlendiremediği pozisyon ise 2 puana mal oldu. 

       Öncelikle bu sezon ligde ve kupada gösterilecek iyi ve istikrarlı bir performansla Avrupa Kupası kovalanmalı. Takım bir kaç sezondur lige iyi başlamasına rağmen ligi genellikle 6-7-8.sıralarda bitiriyordu. Örneğin geçen sezon ligin ilk yarısında ilk 5'te olan takım , ikinci yarı yaşadığı düşüşle 46 puanla ligi 8. sırada bitirdi. 
    
       Borçlarla boğuşmak da yönetimin en önemli savaşı olacak.

       Ertuğrul Sağlam'ın elinde alternatifli sayılabilecek, kaliteli bir kadro mevcut. Yönetimiyle, taraftarıyla tam destek veren bir şehir var ortada. Eskişehirspor için başarılı yıllar inşallah bu sezondan itibaren başlar.

Yazar: Anıl YAZAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder