16 Kasım 2013 Cumartesi

Ringlerden Yeşil Sahalara: SHEVA

       Ukrayna futbolu denince akla gelen ilk efsane, tam adı Andriy Mykolayovych Shevchenko olan "Sheva"dır. Sheva, 1976 yılında Ukrayna'nın Kiev Oblasti kentinde doğmuştur. Küçüklüğünde spora boks ile başlayan Sheva, daha sonra ringlere veda ederek yeşil sahalara adım atmıştır.

       1986 yılında ülkenin köklü takımlarından Dinamo Kiev'in alt yapısında futbola adım attığında ülkenin gelmiş en büyük futbolcusundan herkes bihaberdi. 8 yıl boyunca altyapıda mücadele eden Sheva, 1994 yılında A takım ile profesyonel sözleşme imzaladı.

       1994-99 yılları arasında ligi domine eden takımda en göze çarpan oyuncu olan Sheva, bir dönem Fenerbahçe'de de forma giyen Sergio Rebrov ile Kiev'i başarıdan başarıya koşturuyordu. Gün geçtikçe yıldızlaşan Sheva, Ukrayna'da 2 kez "Gol Kralı" olma başarısını gösterirken Avrupa'nın önemli takımlarının yeni gözdesi oluyordu. Nihayetinden beklenen transfer gerçekleşiyor ve Çizme'nin en güçlü takımı AC Milan'ın yolunu tutuyordu.

       Milan'da uyum sorunu yaşamayan Sheva, daha ilk senesinde 24 gol atarak ne kadar büyük bir futbolcu olduğunu herkese kanıtlamıştı. 2004 yılında Avrupa'da yılın futbolcusu seçilerek Ballon d'Or ödülünü kazanmış ve Avrupa'nın zirvesine çıkmıştı. Sheva, İstanbul'da Liverpool ile oynadıkları, penaltılara giden Şampiyonlar Ligi finalinde takımı adına kullandığı son penaltıyı kaçırınca kupayı Liverpool'un kazanmasına engel olamamıştı.

       Rakip defansların korkulu rüyası olmayı Sheva'dan nasibini alan oyuncular arasında hepimizin hatırladığı Servet Çetin de vardı. Karşı karşıya geldikleri Milan-Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi ve Ukrayna-Türkiye milli maçlarında Servet'e bariz üstünlük kuran Sheva, belki de Servet Çetin'in futbol hayatında unutamadığı forvetler arasında ilk sırayı almayı başarmıştır.

       Rüya takım kurma hayaliyle Chelsea'yi satın alan Rus milyarder Abrahamovic, paranın musluğunu akıtmaya başlamış ve dünyanın bir çok ünlü oyuncusunu takıma getirmeyi başarmıştı. Bu yıldız futbolculardan biri de 31 milyon Sterlin karşılığında Sheva olmuştu. Ancak Çizme'den Ada'ya uzanan bu macera kısa sürdü. Abrahamoviç ve Sheva'nın eşlerinin çok yakın arkadaş olması ve ailecek görüşmeleri diğer futbolcuların Sheva'ya "Başkanın Adamı" gözüyle bakmalarına neden olmuştu. 2008 yılında Milan'a dönen Sheva, eski günlerinden oldukça uzak bir performans sergileyince burada da tutunamamış ve futbola başladığı Dinamo Kiev'e geri dönmüştü.

       2012 yılında futbolu bırakma kararı alan efsane futbolcu, Ukrayna Milli Takımı'nın başına geçme teklifini reddetmişti. İtalya Şampiyonluğu, Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupa, FA Cup ve İngiltere Lig Kupası gibi birçok kupa kaldıran Sheva, futbolu bıraktıktan sonra siyasete atılma kararı vermişti. Ukrayna İleri Partisi'ne üye olarak Milletvekilliği adayı olmuş ancak yeşil sahalarda yakaladığı başarıyı siyasi arenada bulamadı. Sheva'nın partisi seçimlerde barajın altında kaldı.

       Şu an golf oynayarak vakit harcayan Sheva'nın ileride neler yapacağı merak konusu. Sheva "Küçük çocukların formamı giyip sokakta top oynadığı yılları çok özlüyorum" diyerek geçmiş yıllara ne kadar özlem duyduğunu gözler önüne sermiştir.
Araştırma: Tamer Sami SERT
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder