24 Aralık 2013 Salı

Süper Lig Panorama | 16. Hafta

       Spor Toto Süper Lig’de 16. hafta maçlarını da geride bıraktık. İlk devrenin bitimine 1 hafta kala oynanan mücadelelerde 25 gol atılırken, liderliğin ortakları puan kaybı yaşadı. 

       Aldıkları sonuçlarla en dikkat çeken ekiplerin Karabükspor ve Beşiktaş olduğu 16. haftada oynanan tüm karşılaşmaları yazarımız Kaşif Yavaş okuyucularımız için değerlendirdi.

BEŞİKTAŞ – ELAZIĞSPOR
       Beşiktaş, uzun bir aranın ardından seyircisinin tribünde olduğu maçta Elazığspor’u konuk etti. İlk 11’den 4 oyuncusunun kadroda olmadığı ev sahibi ekip, rakibini 4-1’lik farklı skorla mağlup ederek taraftarlarına güzel bir karşılama gerçekleştirdi.
       Geçen haftaki olaylı Kasımpaşa maçından sonra hak ettiğini elde edemeyen Beşiktaş, 4 as oyuncusundan da yoksun çıktığı mücadelede oynadığı oyunla izleyenlere zevk vermeyi bildi. Olcay Şahan’ın üstün performansı, uzun süredir oynamasa da iki gol atmayı başaran Holosko’nun agresifliği, Mustafa Pektemek’in “ciğer yok mu sende” dedirten koşuları… Öte yandan Uğur Boral’ın özellikle ilk yarıda sol kanattan yaptığı çıkışlar da dikkat çekti.
       Eksik olsa da Kartal’ın, ligin son sırasındaki Elazığspor karşısında zorlanmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kanatların yanı sıra iki oyun kurucusu Oğuzhan ve Fernandes’in forma giymediği maçta kaleye cepheden gelmeyi de beceren Beşiktaş, ilk yarıda zaman zaman şişirme toplar yaptığını görsek de ikinci 45’te ayağa ve yerden toplarla orta sahayı kolay geçti. Kara Kartal sıkça pozisyona girdiği 16. hafta maçında kalesinde ise son haftalara nazaran pozisyon vermedi.
       Beşiktaş’ta Teknik direktör Slaven Bilic için de birkaç kelam etmek gerekir. Zira onca eksiğe karşılık Gökhan Töre yerine Holosko’yu tercih etmek, aslında büyük bir risk olarak algılansa da Hırvat Hoca bu kararında ne kadar haklı olduğunu kanıtladı. Ayrıca Holosko hamlesi, son haftalarda formunda düşüş yaşayan Gökhan’a da gözdağı olarak nitelendirilebilir.
       Geçen hafta MP Antalyaspor’u 4-1’lik sonuçla yenerek herkesi şaşırtan Gakkoşlar, bu hafta aynı skorla yenilerek yine hayal kırıklığı yarattı. Genç forvet Deniz’in beraberliği getiren golüne rağmen bir puanı koruyamayan konuk ekip, ligin dibinde kalmakta ısrarcı görünüyor.
       Beşiktaş 4-1’lik farklı galibiyetle puanını 29’a çıkarsa da 4. sırada kaldı ve konuk Elazığspor da ligin son sırasındaki ekip olmaya devam etti.

KDÇ KARABÜKSPOR – FENERBAHÇE
       Son 7 haftadır kaybetmeyen Karabükspor’a konuk olan Fenerbahçe, bu sezon en zorlu maçlarından birini geride bıraktı. 1-0 geriye düştüğü maçta beraberliği sağlasa da 2-1 yenilmekten kurtulamayan Fenerbahçe, hem bireysel hem de takım halinde ortaya koyduğu oyunla izleyenlere hayret verdi.
       Karşılaşmanın ilk yarısında rakibinin üzerine giderken açılan Fenerbahçe savunmasını, Tolunay Kafkas’ın gizli kontratak silahı bekliyordu. İlk golün sahibi olan Akpala, kuşkusuz bu silahın kurşunuydu. Ev sahibi ekip, geçen hafta olduğu gibi rakip atağa karşı önde savunma yerine, rakibi sahasında kabullenmeyi tercih etti. Mavi Ateşler, bunu yaparken de salt yaslanmıyor ve orta alanı kalabalık tutmaya çalışıyordu.
       Bu sezonun deplasman fatihi olan Fenerbahçe, Karabükspor deplasmanında da taktik değiştirmedi. Ancak ev sahibi ekibin kalabalık orta saha düzeni sebebiyle bir türlü baskı kuramayan Sarı Kanaryalar, atağa çıkmak için pas boşlukları da bulamadı. Yüklenmeye çalışırken Cristian’ın topu kaptırması ve defansın yaklaşık 30 metre önde yakalanması sonucu ilk golün yenmesi de bundandı. Golden sonra Fenerbahçe, dizginleri ele almayı başarsa da kalesinde pozisyon vermedi değil. İlk 45 dakikanın daha çok Karabükspor sahasında izlediğimiz son yarısında konuk ekip beraberliği sağlasa da ikinci devre tüm dengeler değişti.
Karabükspor ikinci devreye öyle bir giriş yaptı ki, televizyonlarını yeni açanlar tarafların forma değiştirmiş olabileceğinden şüphe duydu. Ahmet İlhan, Akpala, İlhan Parlak ve İshak ile yüklenen ev sahibi ekip, orta alandaki Fenerbahçe paslaşmalarına engel olamasa da rakibin atağa çıkmasını büyük ölçüde engelledi. Öyle ki, Fenerbahçe’nin orta alandaki topa sahip olma yüzdesi %60’lara kadar çıkarken ceza sahasına atabildiği top sayısı ise 27’de kaldı. Bu rakamın yanı sıra kaleye de sadece 8 şut atabilen Sarı-lacivertliler, rakibinin 13 kornerine karşılık yalnız 4 korner atışı kullanabildi.
       Ligin tüm ortalamaları alt üst eden takımı olan Fenerbahçe, Karabükspor karşısında kaybettiği 3 puanın yanında ofsayt ortalaması ve topa sahip olma haricindeki tüm istatistiklerinde kendi ortalamasının altında kaldı. Ev sahibi ekip, Fenerbahçe karşısında yaklaşık iki kat oranla hücumda aktif olurken, kaleye 20 şut çekti ve ceza alanına da tam 60 kez top sürdü. Bu yüzden salt kötü bir Fenerbahçe vardı demek yerine, iyi bir Karabükspor vardı denmeli. Zira son 7 haftaki performansı da ev sahibi ekibin lider karşısındaki 2-1’lik galibiyetini sürpriz kılmıyor…
       Fenerbahçe’nin, Karabükspor deplasmanındaki mağlubiyete rağmen en yakın rakibiyle 7 puan farkı bulunurken, ev sahibi ise elde ettiği anlamlı 3 puanla Trabzonspor’u geride bırakarak 7. sırada yer sahibi oldu. 

GALATASARAY – TRABZONSPOR
       Süper Lig’de haftanın maçında Galatasaray, ezeli rakibi Trabzonspor’u ağırladı. Sarı-kırmızılıların 2-1 kazandığı mücadeleye damgasını vuran isim ise kaleci Onur Kıvrak oldu.
       Trabzonspor’un daha kontrollü ve geride bekleyerek başladığı maçta ilk bölümler iki takım adına da pozisyonsuz geçti. İlk yarıda Trabzonspor’un Colman’la kademe hatasını değerlendirdiği pozisyon dışında Galatasaray kalesi oldukça rahattı. Ancak aynı şeyi Bordo-mavililer için söylemek güç olur. Zira orta sahadan uzun toplarla oyunu çapraz kanatlara yayan Galatasaray, ceza sahası içine kat edemese de kaleyi uzaktan şutlarla etkili şekilde denemeye başlamıştı.
       0-0 biten ilk yarının ardından ikinci yarıya hızlı başlangıç yapan Galatasaray, orta sahanın üstünlüğünü çabuk ele geçirmeyi bildi. İlk yarıda sıkça sol kanatta görülen Selçuk İnan’ın, ikinci 45’te kendi mevkiine dönmüş olması dikkat çekerken; Sarı-kırmızılılarda Sneijder’in topla oynamaları da göze battı. Her atakta kendine en az bir paslık yer edinen Hollandalı yıldız, performansındaki artışını sürdürürken takımının hücumdaki en etkili isimlerinden biri oldu.
       Trabzonspor’da Reşit Hocanın Drogba, Sneijder ve Burak gibi isimlere ekstra önlem aldığı ortadaydı. Zira Galatasaray, defans arkasına top sarkıtmakta ve hatta ceza alanına sokulmakta oldukça zorlandı. Bordo-mavililer rakip atakları karşılarken ceza sahası içinde 4 ve ceza yayına paralel olarak da 3 kişi ile siper aldı. Bu da Mancini’nin Cimbom’unu uzaktan şutlara itti.
       Rakibini 18’e almayan Trabzonspor, orta alanda ise Malouda’nın yokluğunu bariz şekilde hissetti. Malouda’sız ne top yapabilen ne de ayağında top tutabilen Karadeniz ekibi, orta sahasının geri kurgusunu Melo ve Selçuk İnan gibi etkili ve uyumlu iki oyuncusu ile yapan Galatasaray’a teslim olmak zorunda kaldı. Orta sahada topa sahip olmada %62’lik üstünlük sağlayan ev sahibi ekip, şut sayısında da bu sezonki ortalamasının üstünde seyretti. Toplam topa sahip olma oranında %40’a kadar düşen Trabzonspor ise kaleye sadece 7 şut atabildi.
       İkinci yarıda 7 dakika içinde skoru tayin edilen mücadele Galatasaray lehine sonuçlanırken, Trabzonspor’un bölüm bölüm ekarte olduğunu söylemek gerekir. Ayrıca çok organize bir Galatasaray izlemediysek, bunun sebebi de Reşit Akçay’ın 7 kişilik özel kapanma stratejisidir.
       Aslan, 2-1’lik galibiyetle Kasımpaşa ve Fenerbahçe’nin puan kayıplarını da değerlendirirken sıralamasını korudu. Trabzonspor ise kaleci Onur’un, maç sonunda rakip hücumcuların kendisini özel olarak kutlayacağı şekilde devleştiği mücadele sonrasında bir sıra gerileyerek 8.’liğe düştü.

ÇAYKUR RİZESPOR – KASIMPAŞA
       Çaykur Rizespor’un Kasımpaşa’yı konuk ettiği 16. haftanın açılış maçında mücadele adına her şey vardı; ancak gol sesi çıkmadı.
       Karşılaşmanın ilk yarısında konuk ekibin, Yeşil-mavililere üstünlüğünü kabul ettirdiğini gördük. Kasımpaşa’nın en etkili isimlerinden olan Scarione, Rize deplasmanında da performansını sürdürürken takımının her atağında ismini duyurdu. Ancak Arjantinli oyuncunun 25’te penaltıyı kaçırdığı anlardan sonra ise bir süre kabuğuna çekildiğini belirtmek gerekir.
       İkinci yarıda toparlanma sinyali veren ev sahibi ekip oyuna ortak olmayı başardı. Bir de penaltıdan yararlanamayan Rize’nin hücumdaki etkinliği, ilk yarıdaki ataklarına oranla Kasımpaşa’nın frenlemesine neden oldu. Son 45 dakikası karşılıklı ataklara sahne olan maçta gol sesi çıkmayınca taraflar, birer puanı paylaştılar.
0-0’lık sonuçla ev sahibi ekip üst üste 11. haftadan da galibiyet çıkaramazken puan tablosundaki yerini korudu. Konuk ekip Kasımpaşa da bir puanı paylaştığı rakibi gibi yerinde sayarak ikinci sırada kaldı; ancak bir altında bulunan Galatasaray’la olan puan farkını da 1’e düşürdü.

KAYSERİSPOR – TORKU KONYASPOR
       Geçtiğimiz haftayı beraberlikle kapatan Kayserispor, Teknik direktör Mesut Bakkal’la ilk maçında çıkan Torku Konyaspor’u ağırladı.
Kadir Has’ta oynanan mücadelede ilk yarı kısır geçerken, ikinci 45’te ise heyecan tavan yaptı. İkinci yarıda önde oynayarak başlayan Torku Konyaspor’da Mesut Bakkal, rakibi karşılamaktan çok rakibi ileride rahatsız etmeyi tercih etti. Buna karşılık başta taktiğini bozmayan Prosinecki, açılan rakip savunmaya karşı hızlı isimleriyle kanatlardan yüklenmeye başladı. İkinci yarıya Mouche’yi oyuna alarak başlayan Hırvat çalıştırıcı, sağlı-sollu hızlı ataklarla üst üste tehlikeler yarattı. Geçen haftaki performansını yansıtamayan Biseswar’ın yerine Nobre’nin oyuna girdiği ev sahibi ekip, rakip kaleyi abluka altına alsa da Bobo’nun kaçırdığı pozisyonlarla galibiyetten oldu.
       Torku Konyaspor’da ise Mehmet Güven ve Hasan Kabze’nin gayretleri yetersiz kalırken, hafta arasında “önce savunma” diyen Mesut Bakkal’ın son 45 boyunca 3 kişi ile yakalanan defans bloğu da dikkat çekti.
Son haftalardaki etkili oyununu skora yansıtmakta zorlanan Kayserispor 1 puana razı oldu ve 1 sıra yükseldi. Torku Konya ise Mesut Bakkal’la çıktığı ilk maçta 1 puan alsa da puan cetvelinde 14.’lüğe gerilemekten kurtulamadı.

ESKİŞEHİRSPOR – GAZİANTEPSPOR
       Önceki hafta Kayseri’de 1 puan bırakan Eskişehir, son 1 aya damgasını vuran Gaziantepspor’u konuk etti.
       Orta sahaların son düdüğe kadar kolay geçildiği mücadelede ev sahibi ekibin üstünlüğü söz konusu olsa da ilk yarıda karşılıklı ataklar görüldü. İkinci yarının başlarında Traore ve Medunjanin ile pozisyon yaratmaya çalışan konuk ekipte Cenk Tosun, Turgut Doğan ve Bekir Ozan’daki tutukluk atakların sonuçsuz kalmasına sebep oldu. Ayrıca Gaziantepspor’un oyunun her alanında zaman zaman oyundan koptuğunu söyleyebiliriz.
Orta sahadaki gücünü son yarım saatte ortaya koyan Eskişehirspor, üst üste yakaladığı pozisyonları cesurca yerken; zorlu mücadeleden son 10 dakikada bulduğu 2 golle galip ayrılmayı bildi. Eskişehir’de istenileni bir türlü veremeyen Erman Kılıç’ı ve geçen haftaki oyun düzeninden kopuk olan Jorquera’yı kenara alan Ertuğrul Sağlam, aslında maçı da böyle kazandı. Zira oyuna giren Özgür Çek ayağında top tutarak adam eksiltirken, Bienvenu ise ceza alanı içindeki girişimleriyle Antep savunmasını yordu.
       Son olarak; hafta içinde ara transfer döneminde takımdan ayrılacağını belirten Sergen Yalçın’ın bu tavrı için, takıma kattığı tüm dinamikleri alıp götürmeye yetmiş demek cuk oturacaktır.
       Antep 4 haftalık olağanüstü galibiyetlerin ardından Eskişehir’e boyun eğerken, puan tablosunda da 11.’liğe düştü. Puanını 27’ye çıkaran Eskişehirspor, Sivasspor’a geçen hafta devrettiği 5.’liği geri aldı.

MP ANTALYASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ
       Antalyaspor, iki eski Beşiktaşlıyı karşı karşıya getiren maçta Gençlerbirliği’ni ağırladı.
3-2’lik Gençlerbirliği galibiyetiyle noktalanan mücadelede konuk ekip daha istekli başlayan taraf oldu. İlk tehlikeli atak Antalyaspor’dan gelse de rakibinin orta sahasını ele geçiren başkent temsilcisi, Petrovic’le üst üste bulduğu gollerle ilk yarıyı 2-0 önde kapattı. Cepheden gelme fırsatı bulamayan konuk ekibin, iki golü de kanatlardan bulması dikkat çekti.
       İkinci yarıda ise MP Antalyaspor’un üstünlüğü vardı. Gençlerbirliği kalesini baskı altına alan ve orta sahada dirileşen Kırmızı-beyazlılar, önce penaltıdan bulduğu ve ardından da Isaac’in kaydettiği gollerle 2 kez umutlansa da seyircisini üzdü. İkinci yarıda rakibine göre daha az atak şansı yakalayan Gençlerbirliği, bu fırsatlardan istediğini alarak 3. golü de buldu.
       İlk yarıda Gençlerbirliği’nin, ikinci yarıda Antalyaspor’un oyunu şekillendirdiği mücadelede daha organize olan taraf konuk ekipti. Keza maçı kazanan taraf da olan Gençlerbirliği, böylece puan tablosunda Antalyaspor’u yakalamayı başardı.

AKHİSAR BELEDİYESPOR – SİVASSPOR
Son haftalarda aldığı sonuçlarla kafalarda soru işareti bırakan Akhisar Belediye, Galatasaray maçından sonra çöküş yaşayan Sivasspor’u konuk etti.
İlk yarısında iki gol izlenen mücadelede oyun kalitesi, standartların altında kaldı. Akhisar Belediye, rakibine oranla kaleye daha fazla sokulan taraf oldu. Orta sahanın da söz sahibi olan Akigolar, iyice açılmaktan geri durmazken ilk golü kalesinde gördü. Seyircisi önünde 1-0 mağlup duruma düşse de oyunda kalan Hamza Hocanın öğrencileri, devre arasına Mehmet Akyüz’le durumu eşitleyerek girdi.
Sivasspor, ikinci yarıya toparlanmış olarak başlasa da skoru değiştirecek kadar etkili olamadı. Son 20 dakikalık dilimde orta sahası ayakta kalarak hakimiyeti ele alan ev sahibi ekip, üst üste pozisyonlar buluyordu. Orta alanda rakibin aktifliğini kabul ettiği gözlenen Yiğidolar ise daha çok beraberliği kurtarma peşinde gibiydi. Ancak son dakikalarda bulduğu şansla oyuna giren Kerim Zengin’in attığı gol, Manisa temsilcisine 3 puanı getirdi.
Son 3-4 haftadır eleştirdiğim Akhisar Belediye, bu haftaki oyunuyla tam anlamıyla toparlanmış olmasa da umut verdi. Sivasspor ise Manisa’da bırakılan 3 puanla galibiyet hasretini 4 maça çıkardı. Ayrıca Chahechouhe’deki performans düşüklüğü de gözlerden kaçmadı.

BURSASPOR – KAYSERİ ERCİYESSPOR
       Son 4 haftada Kasımpaşa ve Trabzonspor gibi güçlü ekiplere karşı puan çıkarmayı bilen Bursaspor, Kayseri Erciyesspor’u konuk etti.
       Mücadeleye ev sahibi olduğunu hissettiren ataklarla başlayan Bursaspor, Şener ve Kazım’la sağ kanatta iyi işler çıkardı. İlk yarıda bulduğu iki golü de sağ kanattan başlattığı ataklarla elde eden Yeşil-beyazlılar, orta alanın hakimiyetini eline alamasa da atak yapmakta zorlanmadı. Kayseri Erciyesspor ise orta sahanın ortalarında kalabalık görünürken, kanatlarda büyük boşluklar verdi ve durumu 2-1’e getirerek en azından beraberlik umuduyla soyunma odasına gitti.
       İkinci yarıda daha çok rakibini bekleyen bir Bursaspor izledik. Bunun yanında ceza sahası önlerinde rakibine top yaptırmayan ev sahibi ekip, kalesini de gole kapatmayı bildi. Öyle ki, konuk ekip yaklaşamadığı Bursaspor kalesini fırsat buldukça uzaktan şutlarla denedi. Belluschi’nin göbekteki hızlı top dağıtmalarıyla ikinci yarıda kontrataklar düzenleyen Bursaspor, Sestak’ın ayağından bulduğu golle durumu 3-1 yaparak 90 dakikanın skorunu tayin etmiş oldu.
       Kayseri Erciyesspor’da Yasin Öztekin’in yokluğu bariz şekilde sahaya yansırken, gol ayaklarının etkisizliği yine devam etti. 3-1’lik skorla Bursaspor 5 maçlık bir yenilmezlik serisi yakalarken, konuk ekip ise puan tablosunda 1 sıra gerileyerek 17. oldu.

Hazırlayan: Kâşif YAVAŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder