15 Haziran 2014 Pazar

Maç Analizi: İsviçre 2-1 Ekvator

Kötü Futbol, Güzel Son...
       Dünya Kupası’nda E Grubu startını verdi.. İsviçre ile Ekvator arasındaki maç Brasilia’da oynandı.. Maça iyi başlayan ülke Ekvador’du…  Ekvador 4-5-1 düzeninde sahaya çıktı.. İlk bölümde top daha fazla onlarda kaldı.. Çabuk çıkmaya çalıştılar.. Kanatlardan sokulmaya çalışarak gol aradılar.. Hızlı ataklarla İsviçre savunmasına zor anlar yaşattılar.. Sol kanatta Montero çok çalıştı… İsviçre’nin ilerde bıraktığı Drmic ve Xhakiri önde yaptıkları pres Ekvador’un savunmasını uzun pasa zorladı… Kanatlara ve Valencia’ya doğru gönderilen toplar isabet bulmadı.. Sadece savunmanın pas özelliği kötü değil.. Orta alanda merkezde bulunan Gruezo ve Noboa da pas kabiliyeti tartışılır isimler arasında bence.. Ekvador çok atlet bir takım.. Top kendilerindeyken değişmeli olan ofansif hattı var…  Bu hem çoğalmayı sağlıyor hem de rakip savunmanın düzenini bozuyor.

       İsviçre’ye baktığımızda, adaptasyon sorunu yaşadıkları çok belli..  Daha çok pres yapmalarını beklerdim.. Savunma hattında isim olarak kaliteli oyuncular elbet var ama 22. dakikadaki yenilen gol, savunma yerleşiminin yerlerde olduğunu gösterdi… Lichsteiner’in hücumcu bek özelliği de malum… Ancak son derece hareketli ve atletik bir takım olan Ekvador karşısında çizgiyi yoğun olarak kullanması inanılır gibi değil… Gol de onun kanadından yapılan faulle geldi zaten.. Sol bekleri Rodriguez hücuma çıktığında oyun varyasyonuna göre ileri çıkmaması beklenen Lichsteiner hem Montero’yu oynattı hem de Behrami ve Gökhan İnler’e daha çok yük bindirdi.. Yedikleri golden sonra oyun üstünlüğünü sağladılar ancak kanatlardan kaleye yaklaştıkları zamanda boş kalabalıktan başka bir şey yaratmadılar.. Gökhan İnler’in derin pasla Ekvador savunmasını uyuttuğu pozisyon golle sonuçlanabilirdi..  Tempoyu kendilerinin belirlemediği zamanlarda sıkıntı yaşayacakları belliydi. Çünkü elemelerde oynadıkları bütün takımlar İsviçre’nin üzerinde daha kaliteli takımlar değildi.

       Ekvador’un golden sonra bu kadar yarı sahasına çekilmesi anlamlı değil.. Yerleşik savunma yapan bir takım bunu da kötü yapıyorlar demiyorum.. Ancak maçın son bölümünü oynar gibi müdafaa yapmaları kabul edilir değil.. Kontratak kovalayan takıma dönüştüler ilk yarıda.. Oysaki Montero’yu ve diğer kanatçı Valencia’yı daha çok kullanabilirlerdi.. Behrami sert oynuyor.. Ama bu sertlik İsviçre’nin artısı çünkü savunmanın arkasına atılacak toplarda İsviçre savunmasının uyuması gibi handikabı var.. Kaleyi uzaktan yokladılar sanırım tek seçenekleri bu olurdu ilk yarıda.. İsim isim değerlendirmek gerekirse Lichsteiner’in dışında savunma dörtlüsü ve Stocker ilk yarıda çok kötüydü.. Etkili ayakların yaratıcılığına dua edip ikinci yarıya daha güçlü çıkmaları şarttı.

       İkinci yarının hemen başında İsviçre’nin kullandığı kornerde bu kez uyuyan Ekvador savunmasıydı.. Fizik gücünü övdük bu kadar rahat kafa vurdurmak da neyin nesi..  Öyle ya da böyle İsviçre için büyük moral oldu bu gol.. İlk yarıda beklenilenden uzak olan Xhakiri iyi top taşıdı bir-iki atak da yönetti.. Ancak golün sahibi olan Valencia’yı mahallede kovalar gibi kovaladılar.. İkinci gol gelebilirdi 60. Dakikada… İkinci yarıda da Ayovi-Montero ikilisi, Lichtsteiner-Shaqiri ikilisini perişan etmeye devam etti.. Bu yarı oyun sık sık faullerle dursa da hareketli geçti.. Montero’dan bahsedelim… Maçın kilit adamlarından biriydi.. Valencia’nın oyunun içinde bir türlü girememesi neticesinde Montero daha çok çalıştı.. Bilgilerine ve onla ilgili yorumlara baktığımızda Montero’nun formda bir sezon geçirmediğini görüyoruz.. Bu da kuşkusuz İsviçre’nin işine gelen bir artı olarak kayıtlara geçti.. İsviçre savunması sık sık hata yaptı.. Behrami de öyle!

       Djourou eski gücünde ve performansında değil.. Van Bergen çok kötü… Ekvaor geride açık vermemeye çalıştı.. İsviçre’nin üçe üç geldiği dakikada savunma duruşları iyi düzeydeydi.. Xhakiri İsviçre’de beklenilenin çok altındaydı.. Bir de Ekvador’un orta saha kombinasyonu savunma ile uyumu yeterliyken ileri üçlü ve kanat bekleriyle olan ilişkisi kötü.. Valencia’yı da oyuna katabilseler daha farklı olabilirdi skor tabelası.. Son bölümde atamayana atarlar klişesi eşliğinde maç boyunca açık vermeden oynamaya çalışan Ekvador kontratakta golü yemeleri çok dramatikti.. BiDrmic ve Seferovic’i nasıl üretken hale getireceği belli olmayan İsviçre, Severovic ile galibiyeti kutlamış oldu.

       İsviçre fizik gücü yüksek takımlara karşı (Fransa ve Ekvador hatta ucundan Honduras) daha iyi olmalı… Son dakikalarda yediği gol hastalığı yine baş gösterebilirdi ama Seferovic bu hastalığa son verdi.. İsviçre’nin savunması bana göre çok kötü.. Elemelerdeki performanstan eser yok.. Geniş alanları daha çok kullanmaları ve Behrami, İnler ve Xhakiri’nin daha çok oyunda kalması ve top yapması ilerleyen maçlar için de şart.

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder