14 Haziran 2014 Cumartesi

Yazı Dizisi: Gurbetçi Raporu (2)

       Ligimizde uygulanan yabancı sınırlaması nedeniyle yerli oyuncuların ve Türk statüsünde oynayabilecek gurbetçilerin değer kazandığı şu günlerde, yazarımız Muhammed EKTİ, Avrupa liglerinde forma giyen Süper Lig'e uygun gurbetçi futbolcularımızı her yönüyle araştırdı. Geçtiğimiz günlerde ilk bölümünü yayınladığımız yazı dizisinin ikinci bölümünde 8 Türk asıllı futbolcumuzu yakından tanıyalım!

ÖZKAN YILDIRIM (Werder Bremen)
KARİYERİ
       10 Nisan 1993 Almanya’nın Sulingen şehrinde dünyaya gelen Özkan futbola doğduğu şehrin takımı TuS Sulingen’de başladı ve henüz  10 yaşında Werder Bremen transfer oldu. 15 yaşında U17 takımında forma giymeye başlayan Özkan, 17 yaşında U19 takımına yükseldi. 2011 yılında Werder Bremen 2. takımında forma giymeye başlayan ve yeteneklerini gösteren Özkan Yıldırım, 2011-12 sezonunda Werder Bremen ile 2 yıllık profesyonel sözleşme imzaladı. Her şey güzel giderken sezon başında üst üste yaşadığı 2 sakatlık (ayağında çatlak ve menisküs) neredeyse 1.5 sene  futbol oynamamasına sebep oldu.

       2012'nin sonlarına doğru tekrar futbola dönerek Werder Bremen’in 2. takımıyla maçlara çıkan Özkan Yıldırım, ligin 2. yarısında yeniden A takımına yükseldi. 19 Ocak 2013 tarihinde Borussia Dortmund ile oynanan maçta oyuna sonradan girerek ilk kez Bundesliga'da forma giydi. Bu sezon Bundesliga'da 10 maça çıkan ve toplam 253 dakika süre alan Özkan, maalesef skor anlamında takıma katkı yapamadı. Almanya'nın U16'dan başlayarak U21 takımına kadar tüm kategorilerinde millli formayı giyen Özkan’ın milli Takım tercihinde Almanya'yı seçtiği söyleniyor.

ARTILAR / EKSİLER
       Önceliği forvet arkası olmakla beraber her iki kanatta da forma giyebiliyor. Her iki ayağını fark etmeksizin kullanması oyuncuyu diğer futbolculara nazaran bir adım ileriye taşıyor. Oyunun hücum yönünü oynayan futbolcularda olması gereken özelliklerin neredeyse hepsi Özkan'ın profilinde mevcut. Saha görüşü ve oyunu akıllı oynaması diğer artıları. (İzleyenler hatırlar Hannover 96 maçında Nils Petersen'e yaptığı asist oyun görüşü hakkında kafamızda birşey oluşmasına yardımcı olacaktır). İşin birde teknik boyutu var, bu konuda da yadsınamayacak derecede iyi, takım arkadaşlarını çok rahat pozisyona sokabiliyor. Birebirde de fena olmadığını söyleyebiliriz.

       Hanesine eksi olarak yazan özelliklerine geçecek olursak; öncelikle üstünden süre geçmiş olsa da geçmişte yaşadığı uzun süreli sakatlık dönemleri önemli bir handikap. Kendini en çok geliştireceği zamanda sakatlanması piyasaya erken çıkmasını epey engelledi. Yoksa Almanya'da bazı kesimler ilk kendini göstermeye başladığında yeni Mesut Özil'imizi bulduk diye Özkan’a methiyeler düzüyordu.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       2016'ya kadar Werder Bremen ile sözleşmesi bulunuyor. Birkaç  forumda Fenerbahçe'nin listesinde olduğunu yazanlar vardı ama ne derece doğru olup olmadığı tartışmaya açık. İşin birde bence teknik direktör boyutu var, Werder Bremen'in eski hocası Thomas Schaaf'ın futboluna güvendiği oyuncuların başında geliyordu ve o zamanlara nazaran şimdi transfer etmek bence daha kolay. Bonservis konusunda Anadolu kulüplerimize biraz tuzlu gelir, büyük takımlar için ideal tercih olabilir.

SERCAN SARARER (Stuttgart)
KARİYERİ
       Annesi İspanyol, babası Türk olan Sercan, 27 Kasım 1989 tarihinde Almanya’da doğdu. Futbola FC Röthenbach'ta başladı ve 11 yaşında zirveye çıktığı Greuther Fürth'e transfer oldu. 2006-07 sezonunda U19 takımında ve Greuther Fürth 2 takımında oynadı. 2007-08 sezonunda Greuther Fürth 2 takımının  ligi 2. bitirmesinde büyük pay sahibi oldu ve 2008-09 sezonunda Bundesliga 2'de mücadele eden A Takımına yükseldi. 2008-09 ve 2009-10 sezonlarını pek verimli geçiremedi.

       2010-11 sezonu performans olarak parladığı sezon oldu ve 27 maçta 7 gol ve 4 asist ile oynadı. 2011-12 sezonu ise kendisi ve takımı için çok parlak geçti.Greuther Fürth Bundesliga'ya yükseldi, Sercan ise oynadığı 39 maçta 13 gol ve 13 asistlik bir performans gösteriyordu. Takımının Bundesliga'da güvendiği oyuncuların başında geliyordu fakat beklenen mertebeye ulaşamadı. Sezon sonunda Türkiye'den teklif almasına rağmen Stuttgart'a imza atarak kariyerinin düşeceği takımda forma giymeye başladı. 2011-12 sezonunda gösterdiği başarılı performans Milli Takımımıza seçilen Sercan oynadığı ilk maçlarda gayet iyi performans göstermişti.

ARTILAR / EKSİLER
       Neredeyse 1 senedir doğru düzgün futbol oynamadığı için geçmiş yıllardaki performansına göre değerlendirme yapmak zorundayız.. Sercan, sağ ve sol kanatta oynayabilen bir hücumcu. Kaleye dikine gidebilen, topla hızlı  ve fiziki anlamda geçer not almış isim. Top ayağında birebirde adam geçer, bileğine hakim, kaleye giderek golle sonuçlandırabilir ama oyunu akıllı oynamaz. Böyle bir izlenim veriyordu bana kendisi.

       Hanesine yazılacak en büyük eksi neredeyse 1 senedir futbol oynamaması. İlk paragrafta belirttiğim  gibi hem fiziksel hem de mental açıdan son halini bilmiyoruz. Fayda düzeyi nasıl olur, ne yapar ne eder soru işareti.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Sözleşmesi 2017'de bitiyor fakat oyuncu ikna edildiği takdirde bonservis sorunu yaşanmayacak bir isim. Biraz ağır olacak ama zaten Stuttgart kendisinden kurtulmak istiyor. Yeni adresi kendisine milli formayı veren Abdullah Avcı'nın başında bulunduğu Başakşehir olabilir, neden olmasın?

ATİLA TURAN (Reims)
KARİYERİ
       10 Nisan 1992 yılında Fransa Cheny doğumlu olan Atila Turan futbola Grenoble'da başladı. Genç takımlarda forma giydikten sonra 3 Şubat 2010’da Grenoble ile 3 yıllık profesyonel sözleşmeye imza attı. Burada yaklaşık 1.5 sezon forma giydi. Gösterdiği başarılı performans nedeniyle büyük takımların dikkatine çeken (O sıralar Barcelona scout ekibi tarafından izlendiği söyleniyordu) Atila, 2011-12 sezonu için Sporting Lizbon ile 5 imzaladıktan sonra Beira Mar'a kiralandı.

       Kiralandığı sezon sadece 8 maça çıkan Atila Turan'ın yolu 2012-13 sezonunda Hector Cuper'li Orduspor ile kesişti. Orduspor'un  1 sezonluğuna kiraladığı Atilla Turan 22 maçta forma giyip 1 gol ve 1 asist ile oynamayı başardı. Sezon bitimiyle Sporting'e geri dönen Atilla, bu sezonun başında Fransa'nın Reims takımıyla anlaştı. Milli Takım konusuna gelirsek, alt yaş kategorilerinden itibaren Fransa formasını tercih etti fakat yaptığı bir açıklamada Türkiye için oynamak istediğini söylemişti.

ARTILAR / EKSİLER
       Yerli sol bek arayan takımlar için iyi bir tercih olabilir. Fiziğiyle öne çıkan, güçlü olması nedeniyle birebirde geçit vermeyen, rakibini rahatsız eden, mücadele gücü yüksek bir futbolcu. Hücuma yaptığı bindirmeler ile tehlike yaratan, uzaktan şutlar ile kaleyi yoklayan bir yapısı var. Duran toplarda da etkili olabiliyor.

       Hanesine yazabileceğimiz negatif bir özellikten bahsedecek olursak kesinlikle gereken patlamayı bir türlü yapamamış olmasını sayabiliriz. Çünkü alt yaş gruplarında oynarken kendisinden beklentiler oldukça yüksekti.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Sözleşmesi 2016 yılında bitiyor. Süper Lig’de birkaç kulübün ilgilendiğini biliyorum. Henüz medyaya düşmediği için yazmam etik olmaz. Bonservis için ne tuzlu ne de düşük orta şekerli diyebiliriz.

TUĞRUL ERAT (Fortuna Düsseldorf)
KARİYERİ
        17 Haziran 1992 Nettetal Almanya doğumlu olan Tuğrul Erat, futbola doğduğu şehrin takımı SC Union Nettetal'da başladı. Bir süre burada oynadıktan sonra 2009 yılında Fortuna Düseldorf takımının altyapısına transfer oldu. 2010-11 yılında Fortuna Düsseldorf 2 takımında forma giymeye başlayan Tuğrul, 2013-14 sezonunda hem A takımda hem de Fortuna Düsseldorf'un 2. takımında forma giydi. Bu sezon toplam 28 maçta 6 gol ve 9 asistlik başarılı bir performans gösterdi

       Milli Takım konusunda ise Azerbaycan ile bir bağlantısı olmamasına karşın Azerbaycan Milli Takım teknik direktörü Alman Bernhard Lippert'in Fortuna Düsseldorf 2'yi çalıştıran Turan Aksoy'u arayarak Tuğrul Erat'ın Azerbaycan Milli Takım formasını giymesini sağlamıştır.

ARTILAR / EKSİLER
       Hem sağ bek hem de sağ kanat olarak forma giyebilen Tuğrul Erat, 1.93 boyu ile fark yaratan bir isim. Boyunun avantajıyla fiziğini de iyi kullanabiliyor. Bu boya sahip bir futbolcunun topla pek haşır neşir içinde olması beklenmez fakat aksine Tuğrul Erat'ın topla arası oldukça iyi. Sağ bek oynasa bile hücumu seven bir tarzı var. Mücadeleden kaçmayan bir isim olduğunu söylemekte fayda olduğunu düşünüyorum.

       Hücumu seven bir futbolcu olduğunu  söylemiştik. Çok fazla olmasa da bek oynadığı zamanlarda bazen ileriye çıktığında zamanında geri dönme sorunu yaşabiliyor. Bu yüzden genellikle sağ kanat olarak tercih ediliyor ve gayet başarılı maçlar çıkarıyor.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Sözleşmesi 2016 sezonuyla birlikte bitiyor. Transfer edilmesi özellikle bu sezon itibariyle biraz daha zorlaştı. Fortuna Düsseldorf A takımıyla bu sezon verilen şansları iyi değerlendirdi. Olur da anlaşma sağlanırsa bonservisinin 500 bin ile 1,250 milyon Euro arasında olacağını tahmin ediyorum.

YUNUS MALLI (Mainz 05)
KARİYERİ
       24 Şubat 1992 yılında Kassel Almanya doğumlu olan Yunus, futbola  Sportfreunde Fasanenhof başladı, 11 yaşında VfL Kassel takımına geçti. Burada gösterdiği başarılı performans M’Gladbach'ın dikkatini çekti ve 2007 yılında bu takımın altyapısına transfer oldu. Öncelikle 2 sezon U17’de forma giydikten sonra, 2009-10 sezonunda U19 takımına yükseldi. 2010-11 yılında ise M’Gladbach'ın 2. Takımında oynadı ve başarılı oyununu burada da devam ettirdi. Devre arasında gelen sözleşme uzatma teklifini reddedince U19'da maçlara çıkmaya devam etti.

       2010-11 devre arasında Mainz 05 ile 2011-12 sezonundan başlamak üzere sözleşme imzaladı. Burada gösterdiği başarılı performansı onu A takıma çıkarmaya yetti ve Mainz'ın önemli hamle oyuncularından biri haline geldi. Bu sezon Bundesliga'da çoğu sonradan olmak üzere 21 maça çıkıp 5 gol ve 4 asist ile oynadı. Milli Takım konusunda U17'den başlayarak Almanya U21 dahil hepsinde forma giyen Yunus Mallı, henüz A takım düzeyinde tercihini açıklamadı.

ARTILAR / EKSİLER
       10 numara pozisyonunda ve her iki kanatta rahatlıkla forma giyebilen bir isim. Yunus Mallı'yı izleyen herkes onun yeteneğinin ne kadar üst düzey olduğu bilir, yeteneğiyle ben burdayım diyor resmen. Topla sürati ve ayağına hakim oluşu hanesine yazılan diğer artı özellik. Saha görüşü ve 10 numara oynayan futbolcularda olması gereken zekasına sahip.

       Olumsuz yönleri de elbette var. Biraz fizik olarak güçlenmesi gerek, bu kesinlikle hucüm anlamında da ona yardımcı olacaktır. Kanatta oynayabildiği için futbolunun defansif anlamda geliştirmesi yararına olacaktır.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Sözleşmesi 2015 itibariyle bitiyor. Açık konuşmakta fayda var, Anadolu kulüplerimiz için bonservisi fazla olan bir oyuncu, zaten gelmek istemeyecektir. 4 büyüklerden herhangi birisi kadroya dahil etmek isterse 2 milyon Euro civarı bir bonservis ile Mainz 05'i mutlu edeceklerini düşünüyorum.

SİNAN GÜMÜŞ (Stuttgart)
KARİYERİ
       15 Ocak 1994 Pfullendorf /Almanya doğumlu olan Sinan Gümüş, futbola doğduğu şehrin takımı SC Pfullendorf'da başladı. 2010-11 sezonunun bitimiyle Stuttgart'a transfer olan Sinan Gümüş, öncelikle U19 takımında forma giydi. 2 sezon burada oynadıktan sonra Stuttgart 2. takımında oynamaya başladı. Bu sezon çıktığı 19 maçta 1 gol 2 asistlik bir performans sergiledi. Milli Takım konusuna gelirsek Almanya U20 formasını 3 kere terletti. A takım tercihini ise henüz kullanmadı.

ARTILAR / EKSİLER
       Sinan Gümüş her iki kanatta ve zaman zaman forvet pozisyonunda forma giyiyor. Sol ayağını iyi kullanan bir isim. Gerçekten yetenekli bir isim. Yeteneğinin yanına ofansa katkısı, golü koklaması ve tekniğini eklediğimizde  faydalı olabilecek bir oyuncu profili karşımıza çıkıyor. Fiziksel ve güç anlamında baktığımızda ise bizim ligimizde zorlanmadan forma giyebilir.

       Potansiyeli yüksek bir isim dedik fakat beklenen patlamayı bir türlü yapamadı. Şu potansiyelin hakkı kesinlikle daha yüksek bir lig. Tabi bunun için özgüveninin yerine gelip, çok çalışması gerek.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Sinan'ın sözleşmesi bu sezon itibariyle bitti. Fenerbahçe'nin ilgisi olduğu 1. ağızdan doğrulanmıştı. Son durum nedir bilmiyorum fakat Anadolu kulüplerimizle anlaştığı takdirde lige renk katan oyunculardan biri olması yüksek ihtimal.

SELÇUK ALİBAZ (Karlsruhe)
KARİYERİ
       3 Aralık 1989 Bretten Almanya doğumlu olan Selçuk Alibaz, futbola TSV Kürnbach'ta başladı, daha sonra SV Sandhausen'in altyapısına geçti. Henüz 18 yaşında Eskişehirspor ile sözleşme imzalayan oyuncu burada çok az forma şansı buldu ve kendini gösteremedi. Eskişehirspor'dan yarım sezonluğuna Afyonkarahisarspor'a kiralandı.B urada oynadığı 12 maçta 4 gol attı. (Attığı 4 gol tek maçtaydı). 2010-11 sezonu öncesinde Eskişehirspor ile sözleşmesi fesh edildi ve yarım sezon SC Paderborn’un 2. takımında takımında forma giydikten sonra devre arasında 3.Lig ekiplerinden SSV Regensburg'a transfer oldu.

       Burada başarılı bir performans sergiledi ve oynadığı 31 maçta ve 4 gol 10 asist yaparak takımının Bundesliga 2'ye yükselmesinde büyük pay sahibi oldu. Takımı 2.Lige yükselmesine rağmen Selçuk Alibaz, 3.Lige düşen Karlsruhe'den gelen teklifi kabul etti ve takımının en kilit oyuncularından birisi oldu. 2012-13 sezonunu şampiyon olarak tamamlayarak Bundesliga2'ye yükseldiler. 2013-14 sezonunda ise toplam 33 maça çıkıp 4 gol ve 4 asist ile oynadı.

ARTILAR / EKSİLER
       Selçuk Alibaz forvet hariç hücumun her bölgesinde sırıtmadan forma giyebilecek bir potansiyele sahip. Her iki ayağını aynı derece kullanması onu farklı kılıyor, hücumda etkili. Gerektiğinde kendi gol pozisyonunu kendisi yaratıyor, gerektiğinde takım arkadaşlarına attırıyor. Ayağı temiz, top ayağına yakışıyor. Topla birlikte hızı fena sayılmaz, geçer nota sahip.

       Olumsuz yönüne gelirsek sanki biraz bitiriciliğinde sorun var. Yanlış anlaşılmasın kesinlikle kötü değil fakat bitiricilik konusunda bir tık üste çıkması onu gerçekten daha fazla değerli kılar.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Sözleşmesi gelecek sezon itibariyle bitiyor.B azı Bundesliga takımlarının radarında (Mainz, Augsburg ve Freiburg). Transferi kesinlikle kolay olmayacaktır, bonservisi biraz tuzluya kaçabilir. Bonservisini geçtim Bundesliga'da taliplerinin olması nedeniyle ikna edilmekte zorluk yaşanabilir.

ROBİN YALÇIN (Stuttgart)
KARİYERİ
       25 Ocak 1994 Deggendorf Almanya doğumlu olan Robin, futbola SpVgg Grün-Weiss Deggendorf 03'te başladı. 2009 yılında Stuttgart altyapısına geçti. Öncelikle  U17, U19 ve Stuttgart 2. takımında forma giydikten sonra bu sezon 2016'ya kadar sözleşme imzalatılıp A takıma yükseltildi. Bu sezon genellikle Stuttgart2. takımının formasını giydi, Bundesliga'da çıktığı maç sayısı bu sezon için sadece 3. Milli Takım konusunda U15 yaş kategorisinden başlayıp U20 kadar forma giymiş bir isim. Almanya ile özdeşleşti desek yeridir. Bizi seçmesi oldukça zor.

ARTILAR / EKSİLER
       Yıllardır hem Almanya hem Stuttgart yaş kategorilerinin değişilmez ön liberosu. Gerçekten potansiyeli yüksek bir isim. Alman Futbol Federasyonu tarafından sezonun en iyi genç oyuncularına altın, gümüş ve bronz olarak verilen Fritz Walter madalyasının 17 yaş altı olanın gümüşüne sahip.  Boyu 1.83cm, vücudunu iyi kullanabiliyor. Ön libero olmasına rağmen pas oyununda gayet iyi oynayan bir isim. Yani genel olarak ön liberoları ele aldığımızda pas dağıtımı ve topla oynayışı onu bir tık öne atıyor, özel kılıyor. Stuttgart U19'da oynarken hücum anlamında da takımına katkıda bulunan bir isimdi. Oyun anlayışı defansif olsa da hücum yöne de küçümsenmeyecek bir isim. Unutmadan liderlik vasfını da es geçmeyelim.

       Boyu 1.83cm ama hava toplarında kendini biraz daha geliştirmesi gerek. Rakip havadan oynadığında bu bir ön liberoya sıkıntı yaratan bir durum, bu konuda kendini geliştirmeli. Bir de hala kendinden beklenen patlamayı yapamadı bu rehavet yaratabilir. Ancak unutulmasın yaşı henüz genç ve vücudu gelişime açık.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Kendini 2016'ya kadar bağlayan sözleşmeyi bu sezon içinde attı. Stuttgart'tan kendisini koparmak zor olacaktır. Zaten boş iddialar dışında kendisiyle ilgilenen bir Türk kulübü işitmedim.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder