25 Ağustos 2014 Pazartesi

İnceleme: Altınordu 2014-15

       Seyit Mehmet Özkan’ın şirketleşme hamlesinin ardından sınıf atlayan Altınordu, son iki sezon üst üste lig atlayarak PTT 1. Lig'e çıkmayı başardı. 2. Lig Kırmızı Grup'ta Alanyaspor, Ankaragücü gibi güçlü takımlara fark atarak sezonunda 81 puan ile tamamlayan Altınordu, PTT 1. Lig'e direkt çıkmaya hak kazandı. Mütevazi bir kadroya sahip olan Altınordu'nun hedefi 1. Lig'de kalıcı olmak ve tabii ki Süper Lig'e yükselmek. A Takım planlamasında 2017 yılına kadar 1. Lig'e yükselme hedefi olan Altınordu, yaptığı planların çok önünde gitmesi çok önemli bir artı. 2020-21 sezonunda Süper Lig'i hedefleyen Altınordu hedeflerine çok erken kavuştu diyebiliriz. Şimdi isterseniz takım yapısına ve yeni sezonda nasıl bir kadro ile sahaya çıkacağına bakalım.

KALECİ
       Altınordu'nun en büyük handikapı bence kalede yaşanacak. Takımın PTT 1. Lig seviyesinde bir kaleciye ihtiyacı var. Galatasaray'ın altyapısından yetişen 1990 doğumlu Ramazan Evren Üstündağ genç bir kaleci olsa da geçen sezon çok sayıda hatalı gol yedi diyebiliriz. Yedekleri Cihan Topaloğlu ve Erce Kardeşler. Sosyal medyada Altınordu’nun tecrübeli eldivenlerden Mahmut Bezgin ile anlaştığı yönünde haberler çıktı ama Altınordu cephesinden herhangi bir açıklama gelmedi. Bizim aldığımız bilgiler de anlaşma sağlanamadığı yönünde. İlerleyen günlerde netleşir.

SAVUNMA
       Balıkesirspor'dan Rıza Efendioğlu ve Nazilli Belediyespor'dan Yusuf Abdioğlu'nu transfer eden Altınordu, stoper mevkisini güçlendirmiş oldu. Özellikle Rıza’ya bu ligden talip olmayan takım sayısı çok azdı. Tecrübeli oyuncunun transferi Altınordu için çok güzel oldu. Geçen sezon stoperde genellikle kaptan Murat Cömert ve Sinan Osmanoğlu ikilisi tercih eden Hüseyin Eroğlu'nun bu mevkide eli güçlendi diyebilirim. Ayrıca 5. stoper olarak altyapıdan kadroya katılan 1996'lı genç Çağlar Söyüncü bulunmakta.

       Hüseyin Eroğlu sol bek için Konyaspor'dan Muhammet Yürükuslu'nu transfer etti. Muhammet iki sezon önce Konyaspor’un şampiyon kadrosunda yer alan bir isimdi. Geçtiğimiz sezonu kendisi açısından pek parlak geçirmese de Altınordu için iyi bir alternatif. Geçen sezon sol bekin tek ismi olan Gökhan Yılmaz bence yine formayı vermez. Aynı şekilde Fenerbahçe altyapısında yetişen ve sağ bekte tek isim olan Kemal Cingirt'e alternatif olarak Köln II'den transfer edilen Koray Kaçınoğlu alındı. Sağ bek için iyi bir alternatif olduğunu söyleyebilirim.

       Savunma dörtlüsünde sağ bekte Kemal, stoperde Rıza-Sinan, sol bekte ise Gökhan Yılmaz olur diye düşünüyorum.

ORTA SAHA
       Son 2 sezonda kadro rotasyonunu çok geniş tutmayan Altınordu, orta sahada da geçen sezon oynattığı futbolcular üzerinden devam edeceğini düşünüyorum. Ön libero ve orta sahaya şu ana kadar 3 transfer yapıldı: Yusuf Akyel, Berkay Samancı ve Serkan Göksu. Yusuf ve Berkay'ın ilk 11'de banko oynayacak düzeyde olduğunu düşünüyorum. Özellikle Yusuf Akyel, Gökhan Karadeniz'in yerine 10 numarada oynayacak gibi. Genelde hep ön libero oynatılan Yusuf Akyel, Altınordu'da altın çağını yaşayabilir. Diğer transfer ön libero Berkay Samancı ise Arif Morkaya ile forma savaşı vereceğe benziyor. Ayrıca parantez açmam gerekirse Timur Temeltaş'a futbolseverlerin dikkat etmesini istiyorum. Timur'un evrimini tamamladığında STSL düzeyinde futbolcu olacağını düşünüyorum.

       Kanat oyuncularına baktığımızda kadroda 5 futbolcu bulunuyor. Bunların içinde ilk 11 için ideal olanlar, Ozan Sol ve Halil İbrahim Tuna. Yakın zamanda bu oyuncuların çok ses getireceği söylemek yanlış olmaz. Ozan'ın soyadı sizi aldatmasın kendisi solak değildir. Ozan, sol kanatta oynayan ama sağ ayağını kullanan ve içeri kat etmeyi seven bir oyuncu. Aynı şekilde Halil İbrahim Tuna da solak olup sağ kanatta görev almakta. Ozan ve Halil İbrahim'e alternatif olarak geriye 3 futbolcu kalıyor. Galatasaray'dan tanıdığımız Mertan Caner Öztürk, Engin Güngör ve yeni transfer Erdoğan Yeşilyurt. 3 isimden rotasyonda ilk oynatılacak futbolcu Engin Güngör bence sonra Mertan gelir.

       Ofansif orta saha bölgesine Gökhan Karadeniz'in yerine oynayabilecek kadrodaki tek oyuncu Yusuf Akyel. Tahminime göre Hüseyin Eroğlu bu sezon 4-2-3-1 taktiğinden ziyade 4-3-3 oynarsa şaşırmam.

FORVET
       Forvette bir türlü ideal bir santrafor bulamayan Altınordu, kiralık futbolcu almama prensibini çiğneyerek İstanbul Başakşehir'den genç santrafor İbrahim Yılmaz'ı kadrosuna kattı. Ayrıca İbrahim'in haricinde Ankaraspor'dan transfer edilen Göksu Türkdoğan da kadroda yer buldu. Geçen sezounun devre arası 1461 Trabzon'dan transfer edilen Taha Balcı da santrafor için alternatiflerden biri.

GENEL BAKIŞ
       2 sezondur üst düzey performans gösteren Altınordu, herkesin beğenisini toplamış ve Türk futbolunda örnek olarak gösterilen bir yapıya büründü. Seyit Mehmet Özkan’ın girişimleriyle ülkemizde tez konusu olmuş ve birçok kulübe 'Bu iş böyle yapılır' demiştir. Kadro yapısına baktığımız zaman; kadro planlaması iyi durumda bir çok mevkide alternatifler var. Çok para döküp kadro kuran takımlara karşı az para ile neler yapılabileceğini göstereceklerini düşünüyorum. Elimizden geldiğince Altınordu'yu sizlere tanıttık. Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle..

Hazırlayan: Muhammed Yasin ERKOL
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder