28 Ağustos 2014 Perşembe

İnceleme: Eskişehirspor 2014-15

       2013-14 sezonunda ligi Ertuğrul Sağlam yönetiminde 12.sırada bitiren, Türkiye Kupası’nda ise final oynama başarısı gösteren Eskişehirspor’un yeni sezon öncesi hedefi yine Avrupa kupaları. Sezon başı UEFA'nın verdiği kararla Avrupa Ligi ön elemesinden ihraç edilen Es Es’te hedef yine Avrupa. Üstelik bu sezon bunu başarmak için geçen sezona göre daha alternatifli bir kadro kurduklarını da söyleyebiliriz.

GİDENLER
       Kulübün içinde bulunduğu ekonomik çıkmazın her geçen gün etkisini daha da çok hissettirdiği bir dönemde geçen sezon olduğu gibi bu sezon da yüksek maliyetlerden kurtulmak transfer planı olarak belirlendi.  Bu doğrultuda hem takıma katkı sağlayamayan hem de teknik heyetle ve taraftarla sorunları olan oyuncularla yollar ayrıldı. Necati Ateş Kayseri Erciyesspor’a, Diomansy Kamara İtalya Serie C’de mücadele eden eski takımı Catanzaro’ya ve Servet Çetin ise Mersin İdman Yurdu’na transfer oldu. Es Es bu üç sorunlu ve verimsiz isimle yollarını ayırarak bu oyunculara ödediği yüksek yıllık maliyetlerden de ciddi bir tasarruf yapmayı başardı.  Bu isimlerin dışında yine Mahmut Boz da sözleşmesini yenilemeyerek takımdan ayrılan bir başka isim oldu.

GELENLER
       Transfer dönemindeki ana politikasını yüksek maliyetlerden kurtulmak olarak belirleyen Eskişehirspor yönetimi, takıma kazandıracağı isimlerde de ekonomik kriterlere göre hareket etti.  Öncelikle takımın en sorunlu bölgesi olan ve geçen sezon neredeyse hiç verim alınamayan forvet hattı için Benfica’dan Rogelio Funes Mori’yi kiraladılar. Arjantinli oyuncu Arjantin Clasura ve Apertura liglerinde de forma giymiş bir isim. Funes Mori, geçen sezonun bir kısmını Arjantin’de River Plate formasıyla bir kısmını da Benfica’da geçirdi. Benfica II takımında da forma giyen 23 yaşındaki oyuncu geçen sezonu 14 golle kapattı. 

       Funes Mori’nin yanına bir partner arayan Es Es’te Arnavut asıllı Vedat Muriqi hamlesi gerçekleştirildi. Türk pasaportu çıkartılarak yabancı kontenjanından kurtarılmak istenen oyuncunun Türk vatandaşlığına geçişte ortaya çıkan pürüz sonucu Muriqi, Giresunspor’a kiralandı. Daha sonra ise Es Es-Wellinton flörtü ortaya çıktı. Spartak Moskova formasıyla 2007-08 sezonunda dikkatleri üstüne çeken Brezilyalı oyuncu, son 3 sezonu Gremio, Sao Paulo ve Celta Vigo’da kiralık olarak geçirmişti. Özel hayatında da sorunlar bulunan Wellinton ile Eskişehirspor yönetimi arasında menajerler nedeniyle çıkan anlaşmazlıklar sonucu bu transfer gerçekleşmezken Es Es rotasını bir başka isme çevirmek zorunda kaldı.

       Geçen sezon ligin ilk haftalarını sakatlığı nedeniyle kaçıran ve bu sezonda da Demba Ba transferi ile forma şansı iyice azalan Ömer Şişmanoğlu kadroya dahil edildi. Funes Mori ve Ömer Şişmanoğlu dışında Bochum’dan 27 yaşındaki Mirkan Aydın ve Wolfsburg II’den transfer edilen 21 yaşındaki Andaç Güleryüz de Es Es’in bu sezon gol yollarındaki silahları olacaklar.

       Eskişehirspor, geçen sezonun ikinci yarısında sağ ön çapraz bağları koparak sezonu kapatan Diego Angelo ve Dünya Kupası öncesi ülkesinin milli takımının oynadığı hazırlık maçında ayak bileğinden sakatlanarak uzun süre takımdan ayrı kalan Akaminko’nun yokluğunda defans hattına da takviyeler gerçekleştirdi. Daha önce Spor Toto Süper Lig’de Kayserispor forması giyen Berkay Dabanlı’yı kadrolarına kattılar. 24 Yaşındaki Berkay Dabanlı geçen sezon Nurnberg’de 16 maçta forma giymişti.  Berkay’ın yanı sıra Fethiyespor’dan transfer edilen genç Birol Parlak da, Diego Angelo ve Akaminko’nun takıma dönmesine kadar geçecek olan sürede Ertuğrul Sağlam’ın kullanabileceği isimler arasında yerini aldı.  Kariyerinde daha önce 10 farklı takımda forma giyen 28 yaşındaki Ergün Teber, sezon içerisinde oynanacak maç trafiğinde Özgür Çek’i yedeklemek amacıyla takıma dahil edildi. Altay’dan alınan genç kaleci Ali Şaşal ise Ruud Boffin, Kayacan Erdoğan ve Sinan Ören’in ardında forma gözü bekleyecek. Kariyeri son yıllarda inanılmaz bir düşüşte olan ve gittiği takımlarda tutunamayarak kamp dönemlerinin ardından gönderilen Serdar Özkan, Ertuğrul Sağlam ile birlikte kariyerine yeni bir başlangıç yapmak amacıyla siyah-kırmızılıların yolunu tuttu. Ankaragücü’nden çok ucuz bir bonservis ücreti karşılığında transfer edilen Kaan Kanak da Ertuğrul Sağlam’ın ellerinde işlenmeye hazır bir cevher olarak duruyor. Es Es yönetimi, bu yazıyı hazırladığım dakikalarda ise son olarak Wolfsburg’dan Ibrahim Sissoko’yu kadrosuna kattı. Son 2 yılda Panathinaikos, Saint Etienne, Deportivo La Coruna gibi takımlarında formasını giyen 22 yaşındaki Fildişi Sahilli kanat oyuncusu, sol ayağını çok iyi kullanıyor. Sissoko da bonservis ücreti ödenmeden yapılan ekonomik bir transfer olarak göze çarpıyor.

KALECİLER
       Ruud Boffin, Sinan Ören, Kayacan Erdoğan ve Ali Şaşal’ın olduğu dörtlü eldiven grubunda son 2 yılda artan performansı ve istikrarıyla Ruud Boffin’in formayı kimseye vermeyeceği kesin gibi gözüküyor. Yeni transfer Ali Şaşal ise daha çok önümüzdeki yıllara yönelik bir hamle.

SAVUNMA
       Kamil Ahmet Çörekçi, Tarık Çamdal (?), Özgür Çek ve Ergün Teber gibi beklere sahip olan Es Es’te defans hattındaki sorun  göbekte  gözüküyor. Diego Angelo ve Akaminko’nun ligin ilk 5 haftasını kaçıracağı neredeyse kesin gibi. Onların yeniden takımdaki yerlerini alarak form tutmaları ise ilk yarının sonlarını bulabilir. Bu durumda tecrübeli Sezgin Coşkun’a çok önemli bir görev düşüyor. Bu iki ismin yokluğunda savunmanın yükünü üstlenmenin yanı sıra yanındaki partneri Berkay Dabanlı ya da Birol Parlak’la da uyum sağlamak zorunda. Stoperdeki bu sorun Es Es’in yumuşak karnı gibi duruyor.

ORTA SAHA ve KANATLAR
       Geçen sezon sakatlanarak kupa finalini kaçıran Aytaç Kara’nın yokluğu da Ertuğrul Sağlam’ı düşündüren 3.eksik. Raheem Lawal ve Hürriyet Güçer’in uyumuyla Aytaç’ın yokluğu hissedilmese de uzun lig maratonu ve kupayı da düşündüğümüz de bu bölgede bir alternatife daha ihtiyaç duyuluyor. Erman Kılıç’ın geçen sezon istenilen performansın uzağında olmasına rağmen bu sezon daha etkili olması bekleniyor.  Takımın kanat etkinliği yeni transferlerden Ibrahim Sissoko, Kaan Kanak ve yeni bir başlangıç yapmak isteyen Serdar Özkan ile iyice artacaktır. Erkan Zengin gibi bir yeteneğe ise değinmeye gerek dahi yok.  Transfer döneminin gözdelerinden olan Erkan Zengin, takımın rakip kaleye gitmesindeki ana unsur olarak öne çıkıyor. Ertuğrul Sağlam’ın hücum planındaki yeri kuşkusuz çok ayrı. Onur Bayramoğlu, Hasan Hüseyin Acar ve Erkut Şentürk de bu bölgedeki genç alternatifler. Geçen sezon Manisaspor’a kiralanan ve bu sezon başı takıma geri dönen Goran Causic de yazın takımla idmanlara çıktı ve hocanın gözüne girmeyi başardı. Ancak yabancı kısıtlaması nedeniyle Ertuğrul Sağlam’ın planlarında ne derece yer alacağını zaman gösterecek.

FORVETLER
       Funes Mori, Mirkan Aydın, Andaç Güleryüz gibi isimlere sahip olan Es Es’te gol yollarındaki etkinlik takımın sezon hedeflerine ulaşmasında ana faktör olacak. Andaç Güleryüz’ün hazırlık döneminde sağ  açıkta deneyen Ertuğrul Sağlam’ın kafasında muhtemelen Mori-Mirkan ikilisinden oluşan bir forvet hattı yer alıyor. Beşiktaş'tan transfer edilen Ömer Şişmanoğlu da hem forvet hem kanatlarda kullanılabilecek bir alternatif. Geçen sezon Necati ve Bienvenu ikilisinin üretkenliğin dışında aç olmayan görüntüleri de Es Es’in bu bölgedeki verimini sıfıra indirmişti. Takımın Mori ve Mirkan’la birlikte bu bölgede bir dinamizm kazanacağı kesin gibi gözüküyor. Kanat oyuncusu sayısındaki fazlalık ve kaliteli kanat oyuncularıyla rakip savunmada gedikler oluşturabilecek olan Eskişehirspor kanatları, Mori ve Mirkan’a istediği pozisyonları hazırlayabilirler. Bienvenu’yü merak edenler var ise takımla idmanlara çıkmıyor ve şimdilik Eskişehir mekanlarında takılıyor.

GENEL BAKIŞ
       Yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen alternatifli ve geniş bir kadro oluşturmayı başaran Eskişehirspor’da ligin ilk haftaları sezonun gidişatı için belirleyici olabilir. Ligi evinde oynayacakları Torku Konyaspor maçıyla açacaklar. TSYD Ankara Kupası’ndaki performansıyla dikkatleri üzerine çeken Konyaspor maçını taraftarın önünde kazanarak lige başlamak çok önemli. Takip eden haftalardaki Galatasaray, Gençlerbirliği, Beşiktaş, Çaykur Rizespor ve Bursaspor maçlarında da alınacak sonuçlar çok önemli. Diego, Akaminko ve Aytaç’ın yokluğunda ligin ilk virajını en az kayıpla geçmek zorundalar. Forvet hattında Mori ve Mirkan ikilisi sezon boyunca ne kadar yeterli olabilir, açıkçası zaman gösterecek. Mirkan’ın Bundesliga 2 kariyerinin ardından Eskişehirspor ile bütün sezonun yükünü kaldırabilecek mi göreceğiz. Erkan Zengin ve Tarık Çamdal’ın transfer dedikodularından etkilenmeden performanslarına devam etmeleri de Es Es için çok önemli.

Hazırlayan: Anıl YAZAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder