23 Ağustos 2014 Cumartesi

İnceleme: Trabzonspor 2014-15

       Değişim değişim değişim… Trabzonspor’un 2014-15 sezonuna başlarken en iyi özetleyen kelime. Öncelikle biraz başa saralım. Geçtiğimiz sezon İbrahim Hacıosmanoğlu’nun başkan seçilmesiyle ‘’öze dönme’’ politikasını benimseyen Trabzonspor'da öncelikle takımın başına Trabzonlu, 1461 Trabzonspor’u çalıştıran Mustafa Reşit Akçay getirildi ve transferler de buna paralel olarak yapıldı. Tam 9 isim 1461 Trabzonspor’dan transfer edildi. Tabi beklenen, istenen başarı gelmedi ve Trabzonspor sezonu 2 teknik direktör eskiterek 4. bitirdi. Avrupa’da ise iyi futbol oynanamasına karşın kuranın azizliğine uğrayarak 2. turda İtalyan devi Juventus’a her iki maçta da yenilerek elenmekten kurtulamadı.

       Ve 2014-15 sezonu… Teknik direktör olarak 2005-06 sezonunda da takımın başında olan, Dünya Kupası'nda Cezayir Milli Takım ile başarılı maçlar çıkartarak son 16'yı gören Vahid Halilhodzic getirildi ve 2 yıllık sözleşme imzalandı.

       Transferlere baktığımızda ise gerçekten büyük oynandı. Trabzonspor giden oyunculardan yaklaşık 12 milyon Euro gelir elde edilirken, gelen  19 transfere  yaklaşık 21 milyon Euro ödedi. Geçmişe baktığımızda sattığı futbolculardan buna benzer paralar kazandığını biliyoruz örnek verecek olursak 2006-07,  2007-08 ve 2011-12 sezonlarını sayabiliriz. Gelen futbolculara ise bu kadar meblağ yanılmıyorsam 2008-09 sezonunda ödendi.

KALECİ
       Trabzonspor’un sıkıntı yaşamayacağı mevkilerin başında geliyor. ’’Küçük bir dokunuşuyla maçın kaderini, sezonun kaderini değiştirebilen adam’’ diye bahsedilmişti sezon açılışında Recep Onur Kıvrak için. Gerçekten de öyle, Türkiye’nin nacizane fikrime göre en iyi kalecisi ve dünyanın sayılı kalecilerinden biri. Avrupa’ya transfer oldu mu olacak mı derken Trabzonspor camiasıyla her geçen gün bağı artıyor, Trabzonspor’un sahadaki liderinin. Onur’un arkasında bekleyecek isim ise 1461 Trabzonspor’dan tanıdığımız 27 yaşındaki Fatih Öztürk. Gerçekten benim beğendiğim alternatif olarak sırıtmayacak bir kaleci. Önünde Onur gibi bir kaleci olması bir bakıma en büyük şanssızlığı,  bir bakıma büyük bir şansı. Takımın 3. kalecisi durumunda olan isim ise Trabzonspor altyapısından yetişen 19 yaşındaki İbrahim Demir.

       Geçtiğimiz sezon takımda bulunan Zeki Ayvaz, Balıkesirspor’a kiralanırken, tecrübeli eldiven Bora Sevim ise bonservissiz olarak Aydınspor 1923’e gönderildi.

SAVUNMA
       Trabzonspor’un savunma hattını ele aldığımızda tercihi ve rotasyonu bol isimleri görüyoruz. 
Savunma hattına 5 yeni isim dahil edilerek rotasyonu geniş bir bölge oldu. Geçen sezon özellikle Sol Bamba’nın yaptığı kritik hatalar, stoperlerin dalgalı form grafiği nedeniyle bu bölgede büyük sıkıntı yaşayan Trabzonspor bu bölge için tercihleri Essaid Belkalem, -Rostov maçında ön libero oynasa da- Carl Medjani ve hem stoper hem sol bek oynayabilen Musa Nizam oldu.. Mustafa Yumlu, Komando lakaplı Aykut Demir, Caner Osmanpaşa ve Mustafa Akbaş stoper bölgesi için şu an kadroda tutulan isimler. Stoper bölgesine transfer yapılmadığı takdirde -ki bu düşük bir ihtimal şu an için forma için en şanslı isimler Mustafa Yumlu ve Essaid Belkalem. Mustafa Yumlu’nun son 1 senedir futbolunda gelişme olmasına rağmen Essaid Belkalem ile nasıl bir ikili olacaklarını merak ediyorum, tarzları biraz birbirine benziyor. Essaid Belkalem ise sol ayaklı ağır stoper dediğimiz tiplerden. Hani bir laf vardır ‘’işini yapana kadar çay demlenip içilir’’ diye. Essaid Belkalem’e bu söz gayet uyuyor,  özellikle fiziğiyle ve gücüyle öne çıkan bir futbolcu olduğu için takım önde yakalandığında başa dert olabilecek bir isim. Şunu da belirtmeden geçmeyeyim; bu ikili Rostov maçında birkaç yer ve hamle hatası dışında birbiriyle gayet uyumlu gözüktü. Tek maçı ele almak isteyenlere belirteyim (!). Bu ikiliden formayı almak için uğraşacak isimler ise Komando Aykut, geçtiğimiz sezonda zaman şans bulan Caner Osmanpaşa ve Mustafa Akbaş.

       Sağ beke baktığımızda formanın en garanti bölgelerinden biri olduğunu görüyoruz. Jose Bosingwa kesinlikle ilk tercih. Salih Dursun’un Bosingwa’dan formayı alabilmesi için epey çalışması gerek. Sol bekte ise hücum yönü defansif yönünden daha ağır basan İshak Doğan ve  Musa Nizam var. Neredeyse son 2 sezondur sol bek oynamamasına rağmen Rostov maçında iyiler arasında yer alan Musa Nizam ile İshak arasında forma rekabeti epey çetin geçecek gibi.

       Savunma dörtlüsüne herhangi bir transfer olmadığı takdirde Vahid Hoca yüksek ihtimalle Jose Bosingwa-Essaid Belkalem-Mustafa Yumlu-İshak Doğan’ı kullanacağını düşünüyorum. Geçen seneki kadrodan Sol Bamba ve Ondrej Celutska’nın sözleşmesini fesh edildi, Abdullah Karmil ise bonservisiyle Adanaspor’a verildi.

ORTA SAHA
       Alexandru Bourceanu’nun sakatlığı nedeniyle ön liberoda herkesin öngördüğü gibi stoper orjinli Carl Medjani ilk tercih olacağını sanıyorum. Rostov maçında da bu bölgede şans verildi. Ön libero oynayabilecek diğer isim ise benim nedense çok şey beklediğim Ferhat Yazgan olacak. Defansif bir futbolcu olmasına karşın oyun görüşü, hücuma katkısı ve tekniği sebebiyle öne çıkan bir isim. Göze batan eksik noktası ise neredeyse hiç profesyonel olmaması diyebiliriz. Bunu aştığı takdirde başarılı bir hamle olduğunu herkesin göreceğini umuyorum. Bu 3 ismi zorlayacak diğer isim ise 20 yaşındaki Hasan Batuhan Artarslan. Ön liberoyu tamamlayacak isimlere baktığımızda ise Fransa’da oynadığı yıllardan bu zamana dek ‘’mevki evrimi’’ geçiren Kevin Constant (Fransa’da oynarken forvet arkası, Genoa’da orta saha, Milan’da sol bek) var. Bu nedenle Vahid Hoca’nın elinde güçlü bir koz ve joker hüviyetinde. Diğer isimler ise takımdan gitmesi düşünülürken kadroda tutulan Soner Aydoğdu, kadroda düşünülmeyen Gustavo Colman ve zaman zaman sağ bek de oynayan  Zeki Yavru.

       Kanatlara baktığımızda elinde güçlü ve rotasyonu yüksek isimlerin bulunduğu aşikar. Sağ Kanat için Sefa Yılmaz, Fatih Atik ve Serdar Gürler isimleri mevcut. Rostov maçında Jose Bosngwa ile gösterdiği uyum ile Sefa Yıılmaz ilk tercih olacağını düşünüyorum. Fransa futbolunu iyi takip eden bir abime sorduğumda Fatih Atik’in Trabzonspor’da oynamak için yeterli kalibrede olmadığı söylemişti. Bunu bize zaman gösterecek. Serdar Gürler de ise galiba bazı problemler mevcut, yanılmıyorsam UEFA kadrosunda ismi yoktu ve hazırlık maçlarında az süre verildi kendisine, hatta gönderileceği bile konuşuldu. Bana kalırsa rotasyonda Trabzonspor’un elini güçlendiren ve fayda sağlayacak bir isim, kadroda tutulması gerektiğini düşünüyorum. Sol kanatta ise Yusuf Erdoğan, Florent Malouda ve Turgut Doğan Şahin var. Kadro dışı bırakılan Florent Malouda ve Turgut Doğan Şahin nedeniyle bir anda ilk tercih Trabzonspor taraftarının çok şey bek beklediği Yusuf Erdoğan oldu. Yusuf gerçekten herkesin takdir ettiği ve futboluyla göz dolduran ilk 11’i kaldıracak kapasiteye sahip bir isim. Bu sezon üstüne birşeyler koyması gerek.

       10 numara pozisyonuna baktığımızda kadroda saf 10 numara olarak nitelendirebileceğimiz 2 isim var. Sakatlığı devam eden Özer Hurmacı ve yeni transfer Mehmet Ekici. Mehmet Ekici ile ilgili hazırladığımız detaylı oyuncu raporumuza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Mehmet Ekici, Özer Hurmacı’nın sakatlığı nedeniyle 11 oynaması kesin gözüyle baktığım diğer isim. Formunu yakaladığı takdirde Trabzonspor’un en iyi transferlerinden biri olabilir. Ödenen 1.5 milyon Euro bonservis bence risk teşkil etmiyor. Faydalı olduğunu düşünürsek ileride iyi bir para kazandırabilir. Türk olması başka bir diğer avantajı. Fayda sağlaması için yaşı, futbol zekası gayet uygun gerisi Mehmet Ekici’ye kalmış.

       Orta saha için ilk onbirde düşündüğüm isimler Carl Medjani-Kevin Constans önlerinde Mehmet Ekici, kanatlarda ise Sefa Yılmaz ve Yusuf Erdoğan.

       Trabzonspor orta saha bölgesinden Aykut Akgün’ü Karabükspor’a, Anıl Taşdemir'i Kayserispor’a, Olcan Adın'ı Galatasaray’a, Barış Memiş'i Kayseri Erciyesspor’a, Adrian Mierzejewski'yi Al-Nasr’a göndererek 7.5 milyon Euro'yu kasasına koydu.

FORVET
       Trabzonspor’un gerçekten ligi rahatlıkla kaldırabilecek bir forvet hattı var. Öncelikle Türkiye’de her takımın kadrosunda görmek istediği Oscar Cardozo alındı. Gerçekten isminin geçmesi yeterli. Oscar Cardozo dedik demesine fakat kesinlikle Oscar Cardozo’yu besleyecek onu tamamlayacak bir isim mutlaka olması lazım. Bu 10 numara olur, forvet olur orasını bilemem. Oscar Cardozo’nun arkasında forma bekleyecek isimler ise Bayern Münih altyapılı ve Elazığspor’a gelmeden önce izlenilen ancak transferi bu sezona kısmet olan  Deniz Yılmaz ve 2.Lig'de Altınordu'da gösterdiği performansıyla övgüyü hakeden Gökhan Karadeniz var. Forvet transferi gerekli mi? sorusu hemen akla geliyor, bu 3 isim ligi kaldırabilecek potansiyele sahip hatta herhangi bir affedilme durumu olduğunda Emre Güral ile birlikte lig için iyi bir dörtlü olur. Avrupa’da hedef ilerisi ise, yapılan transferlerden ilerisi olduğu görülüyor bir forvet transferi mantıklı olacaktır diye düşünüyorum.

       Forvet hattını nerdeyse tamamen değiştiren Trabzonspor, Paulo Henrique’yi SH Greenland’a, Şahin Aygüneş’i Antalyaspor’a, Batuhan Karadeniz’i Sivasspor’a, Marc Janko’yu Sydney'e göndererek toplam 4 milyon Euro  gelir elde etti.

GENEL BAKIŞ
       Trabzonspor’un yeni hoca, yeni anlayış ve yeni transferlerle bir takım olma, alışma dönemi geçireceği kesin. Kadroyu ele aldığımızda, isimlere tek tek baktığımızda çoğu isim yetenekli ve bireysel özellikleriyle öne çıkıyorlar. Takımın yeni kurulmuş olması nedeniyle Trabzonspor’un 1.5-2 ay süresince tam randıman sağlayacağını düşünmüyorum.

       Stoper bölgesinde zaman zaman aksaklıkların yaşanacağını fakat gündemdeki stoper transferi nedeniyle bu açığın bir nebze kapanacağını düşünüyorum. Transfer gerçekleşmediği takdirde şuan ön libero oynayan Carl Medjani de tekrar kendi mevkisine kaydırılabilir.

Peki ya Vahid Hoca’nın açıklamaları?
       Kabul transfer lazım olabilir, bu kadroyla büyük hedefler koyduğumuz sezonda hedeflerimizi gerçekleştiremeyiz anlayışında olabilirsin fakat Rostov maçı öncesi yapılan ‘’mucizeli’’ açıklamaya gerçekten şaşırdım. Kadro kalitesi olarak 2-3 gömlek altı rakibe karşı bunları duymak beni şaşırttı. Arada oturup ciddi ciddi bu adam ne demek istiyor diye düşünüyorum. Aklımca rakibi psikolojik olarak etkilemek istiyor diyorum, öyle olmasını umuyorum.

       Neyse toparlayalım. Trabzonspor kadro uyum sürecini atlattıktan sonra gayet iyi bir ekibe sahip. Uyum sürecini bitirene kadar ki dönem önemli. Kaybedilen veya bireysel yeteneklerle kazanılan puanlar bu dönemde Trabzonspor’un şampiyonluk şansını belirleyecek.

       Trabzonspor analizimizi bu şekilde bitirmiş olduk. Trabzonsporlu olmayan bir kardeşinizin kaleminden bu analizi okuyacaksınız, herhangi bir yanlışımız olduysa affola… Keyifli okumalar.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. çok güzel yazmışsın bir Trabzonsporlu olarak takdir ettim, Onur Kıvrak'ı en iyi göstererek objektifliğini belli etmişsin zaten. Muslera deseydin baştan çıkardım okumadan.

    YanıtlaSil