6 Eylül 2014 Cumartesi

Süper Lig'de Dikkat Çekecek 10 Transfer

       Son yıllarda Anadolu takımlarının üst sıraları zorlamak için yurt dışından kaliteli oyuncu getirdiğini görüyoruz. Kimi Cicinho gibi kariyerli, kimisi Oumar Niasse gibi kimsenin tanımadığı isimleri getiriyor ve bu isimler ligimize damga vurabiliyor. Tabi yabancı transferlerden bazıları da ayağına top değmeden gidebiliyor. Yabancı transferinde isabetli kararlar vermek takımların da ligdeki kaderini belirleyebiliyor. Bu transfer döneminde Süper Lig'deki Anadolu takımlarının yurt dışından yaptığı bazı transferler benim dikkatimi çekti. Eleme yaptım ve 10 tane oyuncu hakkında bildiklerimi sizlerle paylaşma isteği duydum. Bu 10 ismin potansiyelli ve ligimize damga vurabilecek isimler olduğunu düşünmekteyim. Şimdiden keyifli okumalar.

10) Prejuce Nakoulma
(Gornik Zabrze -> Mersin İdmanyurdu)
       Mersin İdmanyurdu, gerek futbolculuğu gerek renkli kişiliğiyle dikkat çekecek bir transfer hamlesi yaptı. Evinde beslediği horozu ve şalvar giymeyi sevmesiyle dikatleri çeken transferi Burkina Fasolu oyuncu Prejuce Nakoulma, geçtiğimiz sezon devre arasında Beşiktaş ve Çaykur Rizespor'un gündemine gelmişti. Hücumda her bölgede oynayabilmesine karşın daha çok sağ ve sol kanatta etkili olan oyuncu, maç anında düşüşler yaşasa da ara ara yarattığı tehlikeli pozisyonlarla Mersin İdmanyurdu’nun hücum opsiyonunda tehlike yaratabilecek kayda değer bir futbolcu. Topu aldığında beklenildiği üzere direk rakip kaleye gidebilen fakat pası olumlu kullanmasında bazı sorunları olan Nakoulma, buna rağmen ne zaman ne yapacağı belli olmayan her an tehlike yaratabilecek bir isim. Mersin İdmanyurdu için çok doğru bir transfer hamlesi.

9) Gbenga Arokoyo
(Mjallby AIF -> Gaziantespor)
       Gaziantepspor’un dünyanın farklı yerlerinden veya ülkemizden potansiyelli futbolcuları bulup iyi fiyatlara sattığına daha önce şahit olduk. Bunun yeni örneği eski Nijerya U20 takım futbolcusu Gbenga Arokoyo olabilir. Yaşı henüz 22 ve potansiyelini göstermesi için iyi bir kulübe geldiğini düşünüyorum. Stoper mevkinde oynayan, hız, hamle ve oyun zekasıyla öne çıkabilecek bir isim. Gbenga Arokoyo’nun bu sezon performansıyla futbolseverlerin dikkatini çekeceğini  düşünüyorum. Zira Gaziantepspor’a gelmeden Hollanda Ligi ekiplerinden Twente tarafından izlendiği ve transfer edileceği iddia edilmişti. Kısmet Gaziantepspor’a oldu, hayırlı olsun.

8) Jeremy Perbet
(Villareal CF -> Başakşehir FK)
       Bu sezona Abdullah Avcı ile başlayan ve önlerine belli bir zaman diliminde hedefler koyan Başakşehir FK’nın bu hedeflere ulaşması için; önemli transferler yapıldı. En azından birkaç sezon takımı sırtlayabilecek, herhangi bir şanssızlık yaşamadığı takdirde forvetin gediklisi olması beklenen 29 yaşındaki Jeremy Perbet listemize 8. sıradan girdi. Gittiği her takımda aldığı süreye bakarak attığı gollerle performansının en maksimumunu vermeyi başaran bir isim. Onun için ceza sahası golcüsü desek yanılmayız, ceza sahasına indirilen toplar ona ulaştığında sağ ayağı dominant olmakla beraber her ikisiyle de golünü atmayı başarır. Ligin ilk maçında Kasımpaşa’ya attığı gol bunun küçük bir örneği. Gollerine devam edeceğine ve sezonun gol kralı adaylarından olduğu söyleyebiliriz.

7) Gabriel Torje
(Udinese -> Konyaspor / Kiralık)
       FM ile aşina olanların çoğunun bildiği bir isim olan Gabriel Torje, bu sezon yabancı transferlerde gayet mantıklı ve güzel iş yapan Konyaspor’un transfer hamlelerinden biri oldu. Futbol piyasasına ilk çıktığı zamanlarda oynadığı futbol ile ‘’Romen Messi’’ denilen Torje, özellikle Udinese’ye transferi sonrası performansı düşüşe geçen, kendinden beklenilen performansın çok aşağısında kalarak hem futbolseverleri hem de FM’i bir nevi yalanlamış oldu. Gheorghe Hagi döneminde adı Galatasaray, Borussia Dortmund ve Avrupa’nın önde gelen kulüpleri ile anılmıştı. Kısmet Konyaspor’a oldu, performansı düşüşte olsa bile kesinlikle çok iyi transfer. 24 yaşındaki futbolcu sağ ve sol kanatta göstereceği performans ile sezona damga vurabilir.

6) John Boye
(Rennes -> Kayseri Erciyesspor)
       2014 Dünya Kupası'nda ilk maç hariç, gösterdiği performans ile büyük bir kısmın takdirini kazanan John Boye sezonun en mantıklı hamlelerinden biri diyebilirim. Kader Mangane ile oluşturacakları stoper tandemi ligimizin en iyilerinden olmaya aday. Birbirlerini her yönüyle tamamlayan bir ikili. Bunun dışında John Boye denince akla gelen diğer olaylar ise Thomas Müller ve Clint Dempsey ile yaşadığı şanssız anlar ve kendi kalesine attığı forvetvari gol. Atletik bir vücuda sahip olması, mücadelesi ve hırsıyla öne çıkan John Boye kesinlikle alkışı hakeden bir transfer.

5) Domi Kumbela
(E.Braunschweig -> Karabükspor)
       Çok iyi transfer olduğunu bu ilk cümleden belirtmek istiyorum. Hem bonservissiz hem Anadolu takımlarımız için çok uygun bir yapısı var, müthiş bir hamle. E.Braunschweig’in Bundesliga’ya çıkmasında büyük pay sahibi olan Kumbela, Bundesliga’ya çıktıklarında takımın skor üreten en önemli ayağı olmuştu. Rusya’dan Dinamo Moskova, Almanya’dan Hertha Berlin ve Freiburg’un da istediği Domi Kumbela yeni tecrübeler yaşamak için Türkiye’yi seçtiğini açıklamıştı. Çoğu forvetlerin aksine oyunu kurma aşamasında takıma yardım eden bir isim olan Domi Kumbela, ceza sahası ve çevresinde oldukça etkili. Geçmişte yaşadığı bazı şanssızlıkları yaşamadığı sürece rakip defans futbolcuları tarafından özellikle önlem alınacak forvet olacaktır.

4) Josue
(Porto -> Bursaspor / Kiralık)
       Uyum sürecini atlattığı takdirde çok faydalı olacağını düşündüğüm, müthiş yetenekli 10 numara. Özellikle Pablo Batalla’nın takımdan ayrılmasından sonra bu bölgede büyük bir sıkıntı çeken ve bu bölgeye yapılan transferlerden bir türlü randıman alamayan Bursaspor’un aradığı isim olabilir. Fakat bu futbolcudan sürekli verim alınması için öncelikle bonservisinin alınması şart. Bir forumda görmüştüm Porto’nun gelecek yıllarda kadrosunda düşündüğü için kiralık olarak gönderildiği yazılmıştı, doğru olabilir. Çünkü gerçekten futbol görüşü iyi olan, gerektiğinde kanat ve orta sahanın diğer bölgelerinde kullanabileceğiniz bir isim. Bursaspor’da skor anlamında da katkı sağladığı anda herkesin Bursaspor maçlarını iple çekeceğini düşündüğüm yerinde ve mantıklı bir transfer hamlesi.

3) Jacques Zoua
(Hamburg -> Kayseri Erciyesspor / Kiralık)
        Kayseri Erciyesspor’un mantıklı transfer hamlelerinin son halkası. Sitemiz yazarlarından Yiğit Can Ertunç ile bu futbolcu üzerine uzun uzun konuşmuştuk. Eski bir Kamerun Milli Takım futbolcusu. Ceza sahası içinde rakip defans futbolcularıyla sonuna kadar savaşır, didinir mücadele eder. Zaman zaman defans bölgesine gelip oyunun kurulmasında yardımcı olur. Elinizde alternatif kalmadığı sürece kanada çekilip kullanılabilir fakat bunu pek fazla öngörmüyorum, forvette kullanmak en mantıklı tercih olacaktır. Mevkisi forvet olan bir futbolcu için aranan ilk özellik olan ‘’bitiricilik’’ Jacques Zoua’da üst düzey değil. Bununla birlikte kanattan ceza sahasına indirilen toplar Jacques Zoua’nın performansında belirli olacaktır.

2) Guido Kocer
(Erzgebirge Aue ->Gençlerbirliği)
       Yabancı futbolculara koyulan engel nedeniyle her zaman kulüplerimizin ilgi odağı olan gurbetçi futbolculardan biri Guido Kocer. Hücum bölgesinde forvet hariç her nokta da oynaması büyük bir avantaj. Her iki ayağını kullanabiliyor ve fiziğiyle ligimizde fark yaratacak bir isim Guido Kocer. Gençlerbirliği’ne gelmeden önce Bursaspor ve Eskişehirspor ile de ismi anılmıştı. Ligin 1. haftasına golle başladı ve bu performansını sürdüreceğini düşünmekteyim. 600 bin Euro bonservis ile hücum yönünü zenginleştiren bunun üstüne Türk statüsünde oynayıp başarılı olacağına inandığım güzel ve mantıklı bir transfer hamlesi. Alkışlar Gençlerbirliği’ne…


1) Kevin Constant
(AC Milan -> Trabzonspor)
       Transfer sezonunun her dakikasını bir heyecan ile geçiren Trabzonspor’un bana göre en mantıklı hamlesi. Trabzonspor’un bir joker aldığını söylemeliyim. Sol bek, sol kanat, çift yönlü orta saha, ön libero ve gerektiğinde 10 numara; sırıtmadan bu bölgelerde forma giyebilir. Fransa’da oynadığı dönemden bu yana adeta mevki evrimi geçirdi. Fransa’da forvet arkası, Genoa’da orta saha ve Milan’da sol bek oynadı. Vahid Halilhodzic’in elini güçlendiren joker hüviyetine sahip. İyi işler yapacağını oynadığı 2 maçta gösterdi. Bu sezon Trabzonspor’da  Oscar Cardozo öne çıkabilir fakat görünmeyen kahramanların başında 2.5 milyon Euro bonservis bedeliyle alınan Kevin Constant’ın olacağını düşünüyorum.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder