25 Ekim 2014 Cumartesi

Avrupa Kartalı

       Ligde iddialı çıkışını, UEFA Avrupa Ligi’ndeki namağlup süreciyle birleştiren Beşiktaş geçtiğimiz günlerde deplasmanda karşılaştığı Partizan’ı 4-0 gibi net bir skorla mağlup etmişken; Avrupa maçları sonrası Kara Kartal’ın 2008-09 sezonundaki şampiyonluğundan sonraki Avrupa karnesini çıkarmak istedik.

       Geçtiğimiz sezon Norveç temsilcisi Tromsö’ye elenmiş olan Beşiktaş, oynadığı ve galip bitirmesine rağmen elenmekten kurtulamadığı play off maçı sonrası ligde çıktığı Gaziantepspor maçından 2-0 galip ayrılmıştı.

       Avrupa’ya gittiği bir önceki sezon olan 2011-12’de ise UEFA Avrupa Ligi’nde E Grubu’nda mücadele eden Beşiktaş grup maçlarında galip kapattığı Maccabi Tel Aviv, Dynamo Kiev, Maccabi Tel Aviv ve Stoke City maçlarından sonra ligde sırasıyla Ankaragücü’nü 3-1 yendi, Gençlerbirliği’ne 4-2 yenildi, Orduspor’u 2-1 yendi ve Samsunspor ile 1-1 berabere kaldı. 2. Tur’daki Sporting Braga galibiyeti sonrası ise ligde Gençlerbirliği’ni bu kez 3-2 yendi.

       2010-11 sezonunda ise 2. Eleme, 3. Eleme, Play Off ve L Grubu mücadeleleri akabinde 2. Tur’a yükselmişti. Bu süreçte 3. Eleme Turu’nda Viktoria Plzen’i 3-0 mağlup ettikten sonra ligde çıktığı Bucaspor maçından 1-0 galip ayrıldı. Play Off’ta galip ayrıldığı iki HJK Helsinki maçından sonra sırasıyla İBB (Şimdiki adıyla Başakşehir) maçını 2-0 kaybetmiş ancak Karabükspor’u ise 4-1 mağlup etmişti. Gruplarda galip kapattığı ikişer CSKA Sofia ve Rapid Wien maçlarından sonra ligde karşılaştığı Fenerbahçe’yle 1-1 berabere kalmış, Trabzonspor’a 1-0 kaybetmiş, Bursaspor’u 1-0 yenmiş ve Gaziantepspor ile 1-1 berabere kalmıştı.

       2009-10 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Beşiktaş’ın tek galibiyeti Manchester United’a karşı olmuştu. Kara Kartallar bu maçtan sonra ligde çıktığı Fenerbahçe derbisini 3-0 galibiyetle noktalamayı başardı.

       Süper Lig’de son şampiyon olduğu yılda, yani 2008-09 sezonunda Avrupa’da 2. Eleme Turu ve 1. Tur maçları oynayan Beşiktaş bu süreçte Siroki Brijeg’i iki maçta yenmiş, Metalist Kharkiv’e ise ilk maçta 1-0 galip gelmesine rağmen ikinci maçta elenmişti. Bu maçlardan sonra ligde çıktığı MP Antalyaspor’u 3-2, Konyaspor’u 2-0 ve Gaziantepspor’u 3-0 mağlup etmişti.

Sonuç ortada:
       Ligde yaşadığı son şampiyonluktan bu yana Avrupa’da 16 kez galip gelen Beşiktaş, ligde bu maçlardan sonra karşılaştığı rakipleri karşısında 10 galibiyet, 3 mağlubiyet, 3 de beraberlik aldı.

       En çok karşılaştığı rakip Gaziantepspor oldu! Üç maçtan ikisini galip, birini berabere kapattı Beşiktaş. Fenerbahçe’yle de iki kez karşılaşan Beşiktaş bu karşılaşmalarda bir galibiyet, bir beraberlik aldı. Ankara takımlarıyla da iki kez karşılaşan Beşiktaş, Ankaragücü’nü yenerken Gençlerbirliği’ne yenildi.

Hazırlayan: Alper KAYA
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder