24 Kasım 2014 Pazartesi

Araştırma: Veda Buseleri (2)

       İlk bölümünü geçtiğimiz günlerde yayınladığımız "Veda Buseleri" yazı dizisinin ikinci bölümüyle karşınızdayız. İşte son 6 yılda profesyonel liglere veda eden şehir takımları.

2008-2009
       3.Lig'de sezon başında sistem değişmiş, 1992-2002 yılları arasında ikinci ligde uygulanan ve takımların çokça şikâyet ettiği kademe, klasman ve yükselme grubu sistemine geçilmişti. 50 takım 5 kademe grubuna bölünmüştü. 14 kent takımından Kahramanmaraşspor, Hatayspor ve İzmirspor Yükselme Grubu'na kaldı. Maraş ligi 4.sırada tamamlayıp 2.Lig biletini alırken, Hatay play-off'a kaldı; İzmir ise yalnızca 6 puan toplayabildi. Klasman gruplarını lider tamamalayan Kastamonuspor, Yalovaspor ve Balıkesirspor, play-off'a kaldı. Yalova, ilk önce Kastamonu'yu sonra da Hatay'ı 2-1 yenip 2.Lig'e çıktı.

       2.Grup'ta Aydınspor'un kaderi yine son maça kalmıştı; ancak Efeler bu kez rakip sahada Menemen karşısındaydı. Bu kritik karşılaşma öncesi rakibinden iki puanda geride olan Efeler, Zihni Aydın'ın 52. dakikadaki golüne yanıt veremeyince tarihinde ilk defa amatöre düştü.

       3.Grup'ta mali açıdan darboğazda olan Uşakspor, 18 kademe maçının tümünü kaybetti; yediği 80 gole yalnızca 6 golle yanıt verebildi. Deplasmana gidecek parayı bile bulamayan ve transfer yasağı yüzünden altyapı oyuncularıyla oynayan Aşigolar, klasman maçları öncesi ligden çekilme kararı aldı.

       Düzcespor ve Aksarayspor ligden düşecek son takım olmamak için ter döküyordu. Bu iki takım 3 Mayıs 2009 tarihinde Düzce 18 Temmuz'da final gibi maça çıktı. Evsahibi Kırmızı-lacivertliler Samet'in 15.dakikadaki golüyle maçı 1-0 alarak rakibinin 1 puan önüne geçti ve kalan 3 maçı da alıp ligde kalmayı başardı; Aksarayspor ise 25 yıllık profesyonel lig macerasına nokta koymak zorunda kaldı.

       4.Grup'ta Erzincanspor, Ünyespor ile lige tutunma mücadelesi veriyordu. 18'i kademe, 14'ü klasman grubunda olmak üzere toplam 32 haftalık maratonda iki takım 37 puan topladı; fakat ligde kalan ekibi averaj belirledi. Ünye ile sezon boyunca oynadıkları 4 maçta yalnızca 1 galibiyet çıkarabilen Boğalar, bunun cezasını küme düşerek ödedi.

Akibetleri
       Aydınspor'un mevcut durumu iç açıcı değildi; Aydın Belediyespor adını "Aydınspor 1923" yaparak BAL'dan profesyonel liglere kadar yükseldi. Yaklaşık 4 milyon TL'lik borçla kaderine terk edilen ve tesislerinden de olan "Orijinal Aydınspor" ise iki sene Süper Amatör'de mücadele ettikten sonra 2011-2012 sezonu öncesi ligden çekildi; herkesin "bitti","kapandı" gözüyle baktığı anda geçtiğimiz sene 2.Amatör'den lige başlama kararı aldı. Şu an 1.Amatör 4.Grup'ta mücadele eden siyah-beyazlılar, zirve yarışı yapıyor.

       Çeyrek asırlık macereya nokta koyan Aksarayspor tarihin tozlu sayfalarındaki yerini alırken, Aksaray Karadenizspor bayrağı devralan ekip oluyordu. 2009-10'da 1.Amatör'de şampiyon olup BAL'a çıkan Orta Anadolu ekibi, 2010-11 sezonu öncesi yapılan kongrede adını "68 Yeni Aksarayspor" olarak değiştirdi. İki seneden beri 3.Lig'de mücadele eden siyah-beyazlılar, kümede kalma mücadelesi veriyor.

       Yaklaşık 2 milyon TL'yi bulan borçları yüzünden Uşakspor'dan umut kesildi; kulüp Temmuz 2010'da fesh oldu. Uşak Belediyespor, artık "Yeni Uşakspor" idi. BAL'ın kuruluşundan beri bu ligde mücadele eden Belediyespor da sezon öncesi "Uşak Sportif" adını aldı. Kırmızı-siyahlılar, bu sezon mücadele ettikleri BAL 7.Grup'ta şampiyonluk kovalıyor.

       Erzincanspor ise -2011-12 sezonu hariç- BAL'daki mücadelesine devam etti; hâttâ basında "mum ışığında oynuyorlar" şeklinde haberleri bile çıktı. Geçen sene doğrudan düşmekten son anda kurtulan kırmızı-siyahlılar, 13 Şubat Gençlikspor ile oynayacakları play-out maçına da çıkmadılar. İddialara göre 13 Şubat ve Erzincan birleşip "Yeni Erzincanspor" olarak BAL'da yola devam edecekti; fakat Boğalar'ın başkanı Kenan Bektaş, 3.Lig'deki Refahiyespor'a as başkan olunca bu sefer Refahiye ile Erzincan'ın birleşme ihtimali doğdu ve 13 Şubat'tan vazgeçildi. Amma ve lâkin mevcut birleşme de yalan olunca Erzincanspor borçlarıyla kaderine terk edilen kent takımları kervanına katıldı.

2009-2010
       3.Lig'de takım sayısı 50'den 55'e çıkıyor, il takımı sayısı 13'e düşüyordu. Yalnızca Siirtspor ve Balıkesirspor Yükselme Grubu'na kaldı. Marmara ekibi ezeli rakibi Bandırmaspor'un ardından 2.Lig'e adım atarken, Siirtspor play-off ilk turunda Keçiörengücü'ne 2-0 ile teslim oldu. Klasman'dan play-off'a kalan Yozgatspor'a da Yeni Malatyaspor yarı finalde "dur" diyecekti...

       Önceki sene play-off'a kalmayı başaran İzmirspor, 2.Grup'ta zor günler geçiriyordu. Ligin son haftasında Şimşekler iddiası kalmayan Nazillispor'a, Tekirovaspor da ligden düşmesi kesinleşen Muğlaspor'a konuk oluyordu. Bu hayati müsabakalar öncesi Antalya ekibinin genel averajda +4 üstünlüğü bulunuyordu. Muğlaspor üsüne düşen görevi yapıp rakibiyle 1-1 berabere kalmıştı; lâkin İzmirspor Nazilli'de kendisi kümede tutacak golü bulamıyor, 0-0'lık beraberlikle tarihinde ilk defa amatöre düşüyordu.

       3.Grup'ta ise Düzcespor yine düşmemek için çırpınıyordu. Son hafta bay olan Batı Karadeniz ekibi, ligdeki son maçında Ankara Demirspor'a Cebeci'de konuk oluyordu. Barış'ın golüne Furkan penaltısıyla cevap veren kırmızı-lacivertliler, bitime 5 dakika kala Harun Sürücü'nün golüyle yıkılıyor, 6 puanlık mücadeleyi 2-1 kaybedip BAL'a düşüyordu.

Akibetleri
       İki takım da ertesi sene faaliyete geçen BAL'a dahil oldu. İzmirspor o tarihten bu yana bu ligde mücadele ediyor. Lacivert-beyazlılar geçen sene play-off finalinde Tirespor 1922'ye penaltılarla 6-5 kaybedince 3.Lig'in kapısından döndü.

       Düzcespor BAL'ın ilk sezonunda 2 puan farkla Ümraniyespor'u 3.Lig'i uğurladı. Ertesi sene baraj maçına kalan Karadeniz ekibinin başına sonraki yıllarda Akçakocaspor bela oldu: 2012'deki baraj maçını sarı-yeşilliler 1-0 alınca Düzce küme düştü; sonraki sene iki takım yine baraj maçında karşı karşıya geldi ve Akçakoca bu sefer penaltılarla güldü. Geçen sene Süper Amatör'de yine açık ara şampiyon olan kırmızı-lacivertliler, baraj maçında yine aynı rakiple karşı karşıya geldi: 8 sarı ve 3 kırmızı kartın çıktığı mücadeleyi 2-0 kazanan Düzce şeytanın bacağını kırdılar. Bu sezon BAL 10.Grup'ta mücadele eden Karadeniz ekibi zirveye oynuyor.

2010-2011
       3.Lig'de bugünkü lig sistemenine bu sezonda geçildi, 54 takım 3 gruba bölündü. Kent takımı sayısı 16'ya çıksa da sezon sonunda 5'i fire verdi. Sezon öncesi fikstüre girmesine karşın ligden çekilen 2.Grup ekibi Erzurumspor, ligdeki ilk maçına çıkmadığı gerekçesiyle puan silme cezası aldı; böylece Dadaşlar ligi -3 puanla tamamladı.

       Bir dönem ülkemizi UEFA Kupası'nda temsil eden, özellikle 1980'lerde yıldızı parlayan Malatyaspor, ağır borç batağı yüzünden transfer yasağı engeline takılmıştı. Yaş ortalaması 19 olan bir kadroyla 1.Grup'ta mücadele eden sarı-kırmızılılar, 34 maçta 1 galibiyet 7 beraberlik aldı. Son 3 maçına çıkmayan Kaplanlar'ın 3 puanı da silince ligi 7 puanla tamamladı.

       Aynı gruptaki bir diğer kent takımı olan Kırşehirspor da kötü gidişe dur diyemeyince ligin 20.haftasında Tarık Yurttaş'ın yerine Şenol Yılmaz'ı teknik patronluğa getirdi; ancak Yılmaz da patronluk koltuğunda yalnızca 10 hafta oturabildi. Son 3 müsabakaya Mehmet Ali Honca idaresinde çıkan yeşil-beyazlılar, ligden düşmekten kurtulamadı. 2.Grup'ta Ispartaspor, 3.Grup'ta da Yalovaspor kentlerini profesyonel liglerde öksüz bırakan diğer takımlar oldu.

Akibetleri
       Türkiye Profesyonel Ligler tarihinin ilk yenilgisiz şampiyonu ünvanına sahip Erzurumspor'un maalesef kapısına kilit vuruldu; Erzurum Büyükşehir Belediye, kentin yeni temsilcisi oldu ve Erzurumspor'un küme düştüğü sene 3.Lig'e çıktı. O tarihten bu yana 3.Lig'de oynayan Büyükşehir, geçen sene play-off ilk turunda Hacettepe'ye 3-2 kaybetti. Takım artık yoluna BB Erzurumspor adıyla devam ediyor.

       Malatyaspor ise 1.Amatör'e kadar geriledi; böylece sarı-kırmızılılar, 4 senede 4 kez düşmenin üzüntüsünü yaşadı. Geçen sene play-out son maçında Yeni Balabanspor'u 2-0 yenerek kümede kalabildiler. Kulübün kurtulabilmesi adına, eski başkanlarından Mustafa Korkmaz döneminde "Dernek Kanununa muhalefet ve görevi kötüye kullanma" iddiasıyla eski başkanlara kamu davası açılmış; 4 Temmuz'daki duruşmada Hikmet Tanrıverdi 3 yıl 2 ay, Haşim Karadağ da 8 yıl 4 ay hapis cezası almıştı. Tanrıverdi ve Karadağ'ın başkanlık yaptığı dönemlere ilişkin zararın 16 milyon TL olduğu ve söz konusu zararın da tahsil edileceği karar metninde yer almıştı. 129 yöneticinin yargılandığı davada 17 yönetici daha hapis cezası almış, diğer 110 yönetici beraat etmişti.

       Ispartaspor da 2011-12 sezonuna oldukça kötü girmiş, Şevket Savlu'nun kulübü devralmasıyla gözle görülür bir toplarlanma yaşasalar da il statüsü azizliğine uğrayıp doğrudan 1.Amatör'e düştü. Bir sene aradan sonra BAL'a geri dönen yeşil-pembeliler, yalnızca 7 puan toplayabildi. Akdeniz ekibi sezon öncesi 1.Amatör'de fikstüre girmesine karşın ligden çekildi. 3.Lig'den düştükten sonra inişli çıkışlı bir grafik çizen Yalovaspor, bu sene Süper Amatör'de mücadele ediyor.

2011-2012
       Takım sayısı 51'e, kent takımı sayısı da 12'ye düştüğü sezonda Kırıkkalespor, Karsspor ve Afyonkarahirspor 38 haftalık maraton sonunda lige veda edecekti.

       Transfer yasağıyla uğraşan 1.Grup ekibi Kırıkkalespor, ligin son haftasına kadar direnişini sürdü; fakat son 4 maçını kaybedince sondan dördüncü basamaktan kurtulamayıp kuruluşundan bu yana mücadele ettiği profesyonel liglere elveda dedi. 2.Grup'un 37.haftasında Oyak Renault lig ikincisi Keçiörengücü'nü, Arsin de şampiyon Nazilli'yi deplasmanda alt edince Karsspor beyaz bayrağı çeken ekip oldu.

       Önceki  sene Salim Pancar'ın desteğiyle iddialı bir takım olan Afyonkarahisarspor, bir ara lider olduğu ligin 28.haftasında iç sahada Sivas 4 Eylül'e karşısında 2 puan bırakınca taraftar teknik heyet ve takımı protesto etti ve ipler koptu. Bu protestolara sinirlenen Pancar, sezon öncesi takımdan tümüyle desteğini çekince Ege ekibi uçuruma yuvarlanmaktan kurtulamadı.

Akibetleri
       Yönetimde yaşanan depremden derinden etkilenen Afyonkarahisarspor ertesi sene Bölgesel Lig'de yalnızca ilk yarıdaki müsabakalara çıkabildi. Yaş ortalaması 20 olan bir kadroya mücadele etmek zorunda kalan mor-beyazlıların 3 puanı da tenzil olunca ligi -3 puanla tamamladı. 2013 yazında 3.Lig'deki Sandıklıspor ile birleşecekleri iddia edilse de bu olasılık gerçekleşmedi. Yaklaşık 4 milyon TL'ye yakın borcu bulunan Afyonkarahisar'ın tek kurtuluş yolu da kapanınca Süper Amatör ekiplerinden Sahipataspor özgörevi üstlenen takım oldu ve sezon öncesi yapılan kongrede adını "Afjet Afyonspor" yaptı; böylece tarihteki "Dördüncü Afyonspor" devri başlamış oldu. Ligin ilk haftasında Dinar'da 2 puan bırakan Afjet, ligdeki diğer maçların tümünü alıp Bölgesel Lig'e doğrudan çıktı. Karsspor ve Kırıkkalespor ise küme düştüklerinden beri Bölgesel Lig'de mücadele ediyor.

2012-2013
       Aydınspor 1923'ü de sayarsak, 12 kent takımı mücadele etti. Play-off'a kalmayı başaran Gümüşhanespor ve Dardanelspor 2.Lig biletini kaptı. Play-Off'a kalan diğer kent takımı olan İstanbulspor ise ilk maçta Tekirovaspor'a farklı mağlup oldu. 4 kent takımı da Bölgesel'in yolunu tuttu.

       Siyasi rantın acısını yaşayan, otopark gelirleri gibi gelirleri elinden alınan Çorumspor mali krize girer ve sezon öncesi transfer yasağına takılır; doğal olarak da iflas bayrağını çok erken çeker. 3.Lig'in yeniden kurulduğu 1984-85 senesinden beri bu ligde mücadele eden Kastamonuspor da  son haftaya kadar dirense de Siirtspor'un 1 puan gerisinde kalarak Beşikdüzü ve Çorum'un arasına katılıp Bölgesel'e yol alır. Üstelik kırmızı-siyahlılar 3.Lig'de mücadele eden 54 takımın 39'undan daha fazla gol atmıştı.

       Bir ara Süper Lig ve Bank Asya 1.Lig'de de mücadele eden iki Güneydoğu ekibi Diyarbakırspor ve Mardinspor sezona transfer yasağı engeliyle girer. Aynı grupta mücadele eden iki ekip ilginçtir ki, Maltepe deplasmanlarına gidecek parayı bulamadığından puan silme cezası aldı; İstanbul ekibi de yorulmadan 6 puanı cebine indirdi. Diyarbakırspor, ayrıca Kocaeli'ye de gidemez ve ceza puanı 6'ya çıkar; böylece yeşil-kırmızılılar ligi 8 puanla tamamlar. Önceki yıllarda Süleyman Bölünmez'in desteğini çekmesiyle bir anda sahipsiz kalan Mardinspor yaş ortalaması 19 olan bir kadroyla mücadele eder ve 34 maçta attıkları 2 gole karşılık kalelerinde tam 150 gol görürler; ligi de -3 puanla tamamladılar.

Akibetleri
       Mardinspor ve Diyarbakırspor geçtiğimiz sene Bölgesel Lig 2.Grup'ta yine buluşur; fakat yaklaşık 25 milyon TL'lik borcu bulunan Diyarbakır sezon öncesi ligden çekilir. Zaten önceki sene 3.Lig'e çıkan Yeni Diyarbakırspor vardı artık. Mardinspor ise mücadelesine kaldığı yerden devam eder ve 24 maçta 55 puan toplayıp play-off'a kalır; ancak finalde Bayburtspor'a 3-0 kaybedince 3.Lig'in kapısından döner. Bu müsabakadan 8 gün sonra Kızıltepe Fıratspor ile bu sefer play-out maçına çıkmak zorunda kaldı; zira BAL'da takım kontenjanı 1 olan ilin temsilcisi son iki sırada yer almaz ya da 3.Lig'e çıkamazsa play-out maçı oynamak durumda... Güneydoğu Kartalları da işi şansa bırakmayıp müsabakayı 3-1 kazandı.

       29 yıl boyunca ara vermeden 3.Lig'de mücadele ederek bu alanda rekor kıran Kastamonuspor geçtiğimiz sene pek parlak sezon geçiremez ve ligi sondan ikinci sıradan tamamlayarak 1.Amatör'e düşer. Bunun üzerine BAL'daki diğer Kastamonu ekibi Tosya Belediyespor, temmuz ayında yapılan olağanüstü kongrede isim haklarıyla birlikte Kastamonuspor'a devredildi ve yeni takımın adı Kastamonuspor 1966 oldu.

       Çorumspor ise Bölgesel Lig'de de tutunamayıp 1.Amatör'e düştü; bu sezon genç bir kadroyla savaşım veren kırmızı-siyahlılarda işler yine yolunda gitmiyor...

2013-2014
       Orijinal kent takımı sayısı artık bir elin parmağını anca geçiyordu; Erzurum Belediye, Belediye Bingöl, Belediye Van, Yeni Aksaray, Yeni Diyarbakır gibi sonradan devşirme takımlar çoğalmıştı artık. Orijinal kent takımlarından yalnızca İstanbulspor play-off'a kalabilmişti; ancak Boğalar ilk turda Yeni Diyarbakırspor'a 3-2 boyun eğdiler.

       1.Grup'ta Siirtspor ve Belediye Bingölspor kaderlerine terk edilmiş, ligin ikinci yarısındaki müsabakalara çıkamamışlardı. Bu ikiliden sonra ligden düşen son takım Adıyamanspor olacaktı.
2.Grup'ta transfer yasaklı bir diğer kent takımı olan Sakaryaspor da altyapı oyuncularıyla onur mücadelesi veriyor ve ikili averajla da olsa lige tutuyordu.

       Ve 3.Grup... Türk futboluna bir dönem damgasını vuran, 3 İstanbul devinin de korkulu rüyası olan Kocaelispor, sezon öncesi en önemli gol silahı Doğan Karakuş'u Altınordu'ya kaptırınca Bölgesel'e düşmekten kurtulamadı. Körfez'e de iki kırmızı-siyahlı ekip eşlik edecekti: Yozgatspor ve Bafraspor.

Akibetleri
       Siirtspor ve Belediye Bingölspor fesholdu ve bu sezon Bölgesel Lig'e girmediler. Çapakçurspor sezon öncesi yapılan kongrede adını 12 Bingölspor, renklerini de yeşil-beyaz yaparak tarihteki "üçüncü Bingölspor" oldu.

       Bölgesel Lig 3.Grup'ta mücadele eden Adıyamanspor ise adeta Spor Loto takımı kimliğine bürünmüş durumda... 2000-02 yılları arasında Süper Lig'de de mücadele eden ve 30 yıllık profesyonel lig macerasına nokta koyan Yozgatspor ise Bölgesel Lig 6.Grup'ta geçen sene son maçta 3.Lig'i kaçıran Zara'nın ardından ikinci sırada yer alıyor.

       2002'de çıkan "belediye başkanlarının profesyonel kulüp başkanı olma yasağı" yasası yüzünden Sefa Sirmen'in koltuğu bırakması sonucu tepetaklak olan Kocaelispor, sonraki yönetimlerin de yanlışları yüzünden borcunun katmerleşmesi sonucu transfer yapamaz hâle geldi ve FIFA'dan da puan silme cezası aldı; hâtta kentin bir diğer profesyonel takımı Körfez FK'ya "Yeni Kocaelispor" elbisesi tasarlansa da Orhan Görsen'in başkanlığında eski futbolculardan oluşan yönetim, kulübün kapısına kilit vurulmasını son anda önledi. Şu an BAL 11.Grup'ta zirve yarışı yapan yeşil-siyahlı ekip, yardım kampanyaları, kombine, lisanslı ürün satışları ve torba yasanın getirdiği bir takım avantajlarla mucizeye imza atmaya çalışıyor. Kocaelispor'un taraftar gurubu Hodri Meydan ve vefakar taraftarları hem iç saha hem deplasman maçlarında takımlarını hiç yalnız bırakmıyor.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder