2 Aralık 2014 Salı

Sözleşmesi Biten Kelepir Oyuncular (3)

       Geçtiğimiz günlerde ilk birinci ve ikinci bölümünü yayınladığımız "Sözleşmesi Biten Kelepir Oyuncular" yazı dizisinin 3. bölümüyle karşınızdayız. Keyifli okumalar...

Christian Fuchs (Schalke 04)
        Sezon başında gönderileceği konuşulurken takımdaki diğer sol bek Sead Kolasinac'ın sakatlanmasıyla bir anda değerlenen, el üstünde tutulan Christian Fuchs'un tam kesin olmamakla beraber sözleşmesini yenilemeyeceği konuşuluyor. Bu sezona istikrarlı başladı öyle de devam ediyor. Schalke 04'ün olduğu her kulvarda forma giydi. Futbol anlamında gelişen ve gelişmeye devam eden Avusturya Milli Takımı'nın önemli bir parçası. Ligimize getirebildiğimiz takdirde yükselen performansını bizim ülkemizde de devam ettireceğini düşünüyorum. Bonservissiz, kaliteli ve yıllık ücretine çok fazla para dökmek istemiyorsanız, denemeye değer derim.

Jaroslav Plasil (Bordeaux)
        Futbolu az çok takip eden futbolseverlerin bildiği bir isimdir Jarovlav Plasil. Uzun süredir hem oynadığı takımlarda hem Çek Cumhuriyeti Milli Takımı'nda demirbaş olmayı başarmış önemli bir futbolcu. Önümüzdeki birkaç ay içinde 33 yaşına girecek, yaşı korkutabilir fakat 1,5-2 sezon bizim ligimizde vereceği katkının önemli derecede yüksek olacağını düşünüyorum. Geçmiş yıllarda Ujfalusi örneğinde bunu görmüştük. Galatasaray'a 33 yaşında geldiğinde eleştirilmiş ama sergilediği performansla hem takımın başarısına hem de Semih'in gelişimine katkıda bulunmuştu. Plasil, bu sezon bile takımının önemli futbolcuları arasında, aldığı süreler küçümsenmeyecek derecede. Asıl mevkisi çift yönlü olarak tabir ettiğimiz orta saha fakat ayağının topa yakışması ve teknik olması nedeniyle bazen 10 numara mevkiinde bile kullanılabilir. Eğer takımınıza bir lider ve kaliteli orta saha arıyorsanız, kaçırmamakta fayda var derim.

Yunus Mallı (Mainz 05)
        Gurbetçi futbolcularına nasıl önem verdiğimi ve sıkça vurguladığımı takip edenler bilir. Yunus Mallı için de çok kelam ettil bugüne kadar. Yine tekrarlıyayım. Yunus Mallı, tekniği ve yetenekleriyle kendini sahada belli eden, oldukça değerli bir futbolcu. Almanya U21 takımında da forma giyen, Mainz 05'te daha çok hamle futbolcusu profiline bürünen Yunus, Türkiye'de mutlaka görmek istediğim isimlerin başında yer alır. 10 numara pozisyonunda oynayan, gerektiğinde kanat olarak da değerlendirebileceğiniz  Yunus kesinlikle gözden kaçmaması gereken bir isim. Türk statüsünde olduğu için önemi daha da büyük tabi ki.

Youssouf Mulumbu (West Bomwich Albion)
        Bizim ligimizden bir takım onu alır ve onu biraz pohpohlarsa kesinlikle sezonun en önemli transferlerinden biri olmaya aday. Yaklaşık 5,5 sezondur İngiltere'de ve bu sezon hariç takımında ciddi süreler alan bir isim. Yukarıda bahsettiğim pohpohlamaktan kastım, maç anında çabuk demoralize olması ve gördüğü kartlarla takımı yalnız bırakması gösterilebilir. Biraz araştırdığımda, profeyonel davranmadığı için Demokratik Kongo Milli Takımı'na alınmayınca Mulumbu da milli takımı boykot kararı almış olduğunu öğrendim.. Daha sonra Milli Takım'a dönüp kaptan bile oldu ama burada anlatmak istediğim, karakteri ve mental sorunları. Biraz da nasıl futbol oynar ondan bahsedelim. Orta sahada bir sertlik, kaya gibi adam arıyorsanız kaçırmamanız gereken bir isim. Tekmeye kafa sokan tipte futbolcular olur ya o cinsten.

Serge Gakpe (FC Nantes)
        Monaco'da oynarken kendisinden büyük şeyler beklenmiş fakat beklentilerin sürekli altında kalarak bir nevi hayal kırıklığı yaratmış ve 2010-11 yılının devre arasında FC Nantes'in yolunu tutmuş Togolu bir futbolcudan bahsediyoruz. Milli Takımlarda alt yaş tercihlerini hep Fransa'dan yana kullanarak Fransa U16, U17, U18, U19 ve U21 formalarını giydi fakat A düzeye çıktığında tercihi Togo oldu. Kariyerine baktığımızda bir kanat oyuncunun takıma verebileceği en maksimum seviyeyi takımına yansıtamadı fakat elinden gelen en iyisini yaptı. Sağ kanat ve sol kanadın yanında zaman zaman forvet pozisyonunda da kullanıldı. Eğer Anadolu kulüplerimizin herhangi biri takıma kazandırırsa, skor anlamında önemli katkı sağlar.

Dominic Maroh (Köln)
        Köln'ün bünyesinde yaklaşık olarak 2,5 sezondur bulunan ve bu sezon son 5-6 maç hariç düzenli olarak 90 dakika forma giyerek istikrar abidesi olmuş ve gayet de iyi maçlar çıkarmıştır. Aynı zamanda Slovenya Milli Takım futbolcusudur. Profesyonel kariyerinde henüz Almanya dışında başka bir ülkede forma giymedi. Yukarıda istikrarından bahsettim. Köln'e geldiğinden beri sakatlık veya kart cezalı olma durumuyla kaçırdığı maç yok. Böyle bir istikrar ve sürekliliğe sahip. Takımınızın defansını toplayacak istikrarlı bir lider arıyorsanız, kaçırmamanız gerektiğini düşünüyorum.

Juan Vargas (Fiorentina)
        İsmi birçok kez ligimizin takımlarıyla anıldı fakat henüz ülkemize getiremedik. Şimdi tam fırsatı olabilir, hem de bonservissiz. Adı ligimiz takımlarıyla anıldığı için pek tanımayan yoktur. Perulu "sol taraf'' oyuncusu 31 yaşında olmasına rağmen hala ligimizi kaldırabilecek ve transfer olduğu takıma iyi katkı verecek bir isim. Sol taraf dedim çünkü onu sol tarafta herhangi bir noktaya koyun her noktada aynı performansı verecek değerli ve bir o kadarda kullanışlı bir futbolcu. Bu sezon, kadro kalitesi iyi olan Fiorentina'da ligde beklediği süreleri almazken, Avrupa Ligi'nde şans buluyor. Avrupa Ligi'nde şans bulduğu 5 maçta 2 gol atma başarısı gösterdi. Hala birşeyler yapacağını ve her daim hazır olduğunun mesajını verdi, vermeye devam ediyor.

Rasmus Elm (CSKA Moskova)
        Bu isim de büyüklere yönelik. İsveçli orta saha futbolcusunun bu sezon sakatlığından dolayı oynayamadığını söyleyelim. İsmi illaki kulağınıza okunmuştur, duymuşsunuzdur. Kalmar'da harikalar yaratıp, AZ Alkmaar'da piyasasını yükseltip vitrin yapan futbolcu adı Premier Lig ekipleriyle anılıyorken -büyük ihtimalle maddiyata önem verdiği için- yolu Rusya'ya düştü. Oynadığı takımlarda -geçen sezon hariç- hem atan hem attıran bir profile bürünmüş bir isimdi. Oyunun hücum yönünde çok iyi maçlar çıkartırken geçen sezon biraz daha defansif oynatılınca hücumsal anlamda biraz geri pozisyonda kaldı. Duran topları iyi kullanır, hücum anlamında iyi katkı verir. Her ne kadar bu sezon henüz oynayamasa da kumaşının ne denli iyi olduğunu biliyoruz. Düşen performansının ardından bu sezonki sakatlık nedeniyle alınması bir nevi kumar olarak görülebilir, fakat dediğim gibi kalitesini, yaptıklarını biliyoruz. Mutlaka denemeye değer bir isim olarak görüyorum.

Alfredo Morales (FC Ingolstadt)
        Sırada Bundesliga 2'de lider durumunda bulunan Ingolstadt 04'ün bir futbolcusu var. Şunu belirtmekte fayda var, yaklaşık 4 ay önce Bundesliga 2 takımı Greüther Fürth'ten Augsburg'a transfer olan Abdul Rahman Baba'nın ismi Milan ile anılıyor. Yani "2.ligde forma giyiyor bundan birşey olmaz diye" burun kıvırmayın. Burada üstünkörü tanıttığımız Alfredo Morales, ön libero ve çift yönlü orta saha olarak kullanılabilecek ABD Milli Takım forması da giyen bir oyuncu. Anadolu kulüplerimiz için biçilmiş kaftan olarak nitelendirebileceğimiz futbolcu, hücuma da iyi katkı verir ve skora katkı yapar. Yaşı 24 ve bonservissiz aldığınız bir futbolcuyu ileride iyi paralara satma imkânına da sahipsiniz. Zaten Bundesliga kulüpleri tarafından takip ediliyor, es geçilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Florian Neiderlechner (FC Heidenheim)
        Yine 2.Lig futbolcusu. Bu sezon çıktığı Bundesliga 2'de gayet iyi performans gösteren Heidenheim 1846'in en skorer futbolcusu. Sanırım lig bazında en yüksek seviyesini oynuyor. Forvet mevkiinde görev yapan Neiderlechner, bu sezon hariç son 3 sezonda Bundesliga 3'te görev yapıp takımının gol yükünü çekmişti. Anadolu kulüplerimiz için faydalı olacak cinsten bir forvet olduğunu düşünüyorum. PTT 1.Lig takımları için de iyi bir seçim olur. Bu sezon çıktığı 15 maçta 8 gol atıp 5 asist yaptı. Golcü kimliğinin yanına asist yapma özelliğini de ekliyor ve özellikleri bakımından gayet iyi bir forvet profili çiziyor bizlere. Alfredo Morales'de belirttiğim gibi 24 yaşında ve ileride sizi para kazandırabilecek bir forvet.
———Yazı dizisi devam edecek———

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi Avrupa Sorumlusu
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder