12 Nisan 2015 Pazar

10 Yıl Sonra Gelen Çifte Mutluluk

        Turkish Airlines Euroleague'de Malaga’nın Laboral Kutxa’yı mağlup etmesi Anadolu Efes’e yaradı ve Fenerbahçe Ülker’e mağlup olan Efes, bu maç sonucuyla Son 8’e kaldı. Haftalar öncesinden son 8’e kalan Fenerbahçe Ülker’in ardından Anadolu Efes’inde bu başarısıyla, 10 yıl sonra ilk kez iki takımımız bu tura kalmış oldu.

        Öncelikle büyük bir profesyonellik gösteren Unicaja Malaga’yı alkışlamak gerekiyor. Bu alkışı bizi mutlu ettikleri kadar; son 8’e 3 İspanyol takımının gitmesini engelledikleri için de hak ettiler. Seviyeli yerel rekabet nasıl olur herkese göstermiş oldular. İsterseniz artık temsilcilerimizin çeyrek final eşleşmelerine geçelim.

Fenerbahçe Ülker – Maccabi Electra
        Senelerdir Euroleague’de son 8 ve Final Four hedefiyle yola çıkan Fenerbahçe Ülker, bu beklentiyi bu sene karşılayabildi. Oynanan güzel basketbol ve özellikle deplasmanlarda elde edilen Barcelona, Olympiakos ve CSKA galibiyetleri büyük alkış topladı. Bu sene takımın ihtiyaçlarını yıldız isimlerle  karşılayan Fenerbahçe Ülker çıtayı iyice yükseltti.

        Ben Final Four’dan önceki son engelde de Fenerbahçe Ülker’i Maccabi karşısında favori görüyorum. Bunu söylerken Maccabi Electra kötü takım demiyorum tabii ki. Son şampiyonlar, son 8 ve Final Four’ları oynama tecrübeleri daha fazla ve çok atletik bir takım konumundalar. Pargo ve Smith gibi ne yapacağı hiç kestirilemeyen oyuncuları var. Fakat Fenerbahçe Ülker karşısında işleri zor. Gelelim Fenerbahçe Ülker’i neden biraz daha favori görme nedenime. Takım çok iyi oynuyor ve daha da önemlisi bütün takımdan sayı katkısı ve oyuna destek geliyor. Goudelock top dağılımına artık alıştı ve sene başındaki gibi -topu alıp sürekli kendi kullanan Goudelock- değil. Fenerbahçe Ülker’in bu sene benimsediği birebir hücum basketboluna Maccabi savunmasının yetersiz kalacağını da düşünüyorum. Bogdanovic, Bjelica ve Vesely'nin formu da üst seviyede. Bu uyumu  Maccabi’nin en zayıf bölgesinin Fenerbahçe Ülker’in en güçlü yönü olduğu için söyledim. Kalıbıyla tartışmasız çok iyi pivot olan Sofo’yu hücumda  çok zorlar Fenerbahçe. Sofo’nunda ikili oyunlardaki zaafları bu konuda beni haklı çıkartacak gibi.

        Son olarak Fenerbahçe Ülker’in bu eşleşmedeki en büyük kozunu söyleyelim. Zeljko Obradovic! Buraları defalarca oynayan ve kariyerinde birçok şampiyonluklar yaşayan Obradovic, takımına turu geçirtecektir. Fenerbahçe’ye son şampiyon karşısında başarılar dileyerek eşleşme tahminimi yazmak istiyorum. (3 -1)



Anadolu Efes – Real Madrid
        Sezona Ivkovic gibi efsane bir coach ile başlayan ve çok iyi form tutan Anadolu Efes, haftalar ilerledikçe o iyi performanstan uzaklaştı. Lasme, Krstic, Perperoglu gibi isimler takıma eklenmişken bir de Furkan Korkmaz ve Cedi Osman gibi alt yapıdan gelen  genç oyuncularda takıma kazandırıldı. Guard rotasyonunda sıkıntı yaşandı ve Heurtel transferi gerçekleşti. Pozisyonunun Avrupa’da en iyilerinden olan Heurtel maalesef Anadolu Efes’e beklenen katkıyı veremedi. Takım oyunu ortadan kayboldu ve bireysel performanslara bağlı kalındı. Hücum performansının düşmesinde top paylaşımının kötü olması ve oyuncular arasındaki iletişim eksikliğinin de payı büyük.  Hücum performansı gerileyen Efes, savunmada da kötü duruma geldi. Heurtel’den önce savunma takımı olan ve zor sayı yiyen Anadolu Efes, bu transferden sonra maçlarda yaklaşık 80-85 sayıyı potasında gördü.

        Tur değerlendirmesi yaparken çok umutlu olmadığımı söylemeliyim. Bunun nedeni ise Euroleague’in bana göre favorisi olan Real Madrid ile eşleşilmiş olması. Son 8 e kalan bütün takımların bir zaafı veya eksik bölgesi varken Real Madrid böyle bir sıkıntı yaşamıyor. Neredeyse her pozisyonda 2-3 yıldız oyuncu alternatifleri var. Benchten Rodriguez, Nocioni gibi isimlerin gelmesi bunun en büyük örneği. Anadolu Efes’in savunması her geçen gün ne kadar geriye gidiyorsa Real Madrid’in hücum performansı da o kadar gelişiyor. Bunlar saha içi faktörlerdi. Gelelim Madrid temsilcisinin en büyük motivasyon kaynağına. Bu sene Final Four Madrid’de düzenlenecek ve ev sahibi Real Madrid senelerdir elinden kaçan kupayı bu sene bu etkenler ile kazanmak isteyecektir.,

        Toparlayacak olursak Efes’in işi çok zor ama Efes bu sene bir mağlubiyet tattırmıştı Real Madrid’e. Bu senaryonun tekrardan gerçekleşmesi içinse Anadolu Efes’in olağan performansından  2-3 kat daha iyi oynaması gerekiyor.

Hazırlayan: Berkay KÜÇÜK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder