24 Nisan 2015 Cuma

Yazı Dizisi: 3.Lig'in Yeni Renkleri (1)

        Bölgesel Amatör Lig'de sezon geçtiğimiz haftalarda tamamlandı ve gruplarını lider olarak bitiren 11 takım önümüzdeki sezon Spor-Toto 3.Lig'de mücadele etmeye hak kazandı. Biz de bu 11 şampiyon takımın neler yaptığını, buralara nasıl geldiğini sizler için kaleme aldık. Yazı dizimizin ilk bölümünde ilk 5 grubun şampiyonlarını inceleyeceğiz.

CİZRESPOR
        1972 yılında Cizre Serhatspor adıyla kurulan kulüp, 1988-89 sezonunda ilk defa 3.Lig'e yükseldi. 1994 yılında küme düşse de ertesi sene tekrar 3.Lig'e dönen ekip, 1999-2000 sezonunda şampiyon oldu ve 2.Lig'e yükseldi. Özellikle 2001-02 sezonunda başarı gösterse de 1.Lig'e çıkamadı. 2006-07 sezonunda önce 3.Lig'e ertesi sene de Amatör kümeye düşen ekip, profesyonel liglere veda etmiş oldu. Orijinal Cizrespor ise en son 2010-11 sezonunda Şırnak 1.Amatör'de mücadele ettikten sonra tarihe karıştı. 2012-13 sezonundan beri Bölgesel Amatör Lig'de mücadele eden Cizre Basraspor, sezon öncesi adını “Cizre Spor” olarak değiştirerek bir nevi eski Cizrespor'u yeniden doğmasına ön ayak oldu.

        2011-12 sezonunda Şırnak amatör liginde şampiyon olup play-out oynamaya hak kazanan ekip, Yeni Şırnakspor’u Mesut ve Kazım golleriyle yenerek Bölgesel Amatör Lig'e katılmaya hak kazandı. 2012-13 sezonu, Şırnak ekibi için pek de başarılı geçmedi. Ligi 23 puanla bitiren ekip play-outta karşılaştığı Silopi Serhatspor’u 3-1 mağlup ederek gelecek sezon içinde BAL'a katılım hakkı elde etmişti.

        2013-14 sezonunda Cizrespor için müthiş bir yıldı diyebiliriz. Kadrosunu Cenk Kasımoğlu, Moussa Traore gibi oyuncularla güçlendirerek başlayan ekip için herşey iyi başlamıştı. Sezonun ilk yarısını sadace tek mağlubiyetle kapatan ekip 2.yarıya lider Mardinspor’un 3 puan gerisinde girmişti. Şırnak ekibi için sezonun kırılma noktası, 21.haftada oynanan Gercüş Bağlarspor karşılaşması oldu. Sahadan 2-1 mağlup ayrılan ekip doludizgin giderken yara almıştı. Ertesi hafta maç fazlasıyla liderliği ele geçiren Şırnak ekibinin liderlik tahtı 2 hafta sürdü. Rakipleri Mardinspor ve Tatvan Gençlerbirliği puan kaybetmeyince ligi 3. sırada bitirdi ve yeni sezon için play-out maçı oynamak zorunda kaldı. Play-out’ta 1960 Silopispor 2-0 mağlup etti.

        2014-15 sezonunda tam anlamıyla beklenen patlamayı yaptılar. Sezon öncesi Antalyaspor’da da oynamış olan Serge Dijehoua’yı transfer eden ekipte hedef geçen sene olduğu gibi şampiyonluktu. Ligde 7’de 7 yaparak başlayan ekip, başka bir sürprize daha imza atmıştı. Türkiye Kupası'nda grup aşamasına  kalmayı başarmıştı .Ön eleme ve 1.turda Yüksekova Belediyespor ve Mardinspor’u eleyen ekibin rakibi 2.Lig ekibi Aydınspor 1923 oldu. Kendi sahasında oynadığı maçta Yahya Ünal’ın öğrencileri 3-1 gibi net bir skorla Aydın ekibini kupanın dışına itti ve grup aşaması öncesi son rakibi İzmir’in köklü kulübü Göztepe'ydi. Rakibini maçın son anlarında attığı 2 golle deviren ekip, Türkiye Kupası'nda grup aşamasına kaldı ve büyük bir başarıya imza atmış oldu.

        Ligde ilk yarı bittiğinde Şırnak ekibinde hayal kırıklığı vardı. Sezonun ilk yarısında ligi 3. sırada bitiren Cizrespor, liderin tam 6 puan gerisindeydi. Akla gelen ilk soru; geçen sene olanlar yine mi olacak oldu. Fakat öyle olmadı, ligin 2.yarısında 21. haftaya kadar galip gelen gelen ekip son haftaya rakibi 12 Bingölspor’un 1 önünde lider girdi ama bu kez rakip 12 Bingölspor’du yani sezonun son haftası final maçıydı.

        Final niteliği taşıyan maç Cizrespor’un cezası nedeniyle seyircisiz olarak Şanlıurfa GAP Arena’da oynandı. Maça iki ekip de kontrollü başlamıştı maçta dakikalar 30’u gösterdiğinde ise Erdi çift sarıdan kırmızı kartla oyundışı kalmış ve Cizrespor 10 kişi kalmıştı. Fakat Cizrespor başarılı bir futbol oynadı ve sahadan beraberlikle ayrılarak 3.Lig'e çıkan ekip oldu. Türkiye Kupası'nda ise Konyaspor, Gençlerbirliği ve Giresunspor’la yarıştığı grupta 3. olarak kupaya veda etti.

YOMRASPOR
        1968 yılında kurulan Trabzon ekibi Bölgesel Amatör Lig kurulduğundan beri liglerde bulunuyordu. 2010-11 sezonunda Yomraspor kelimenin tam anlamıyla direkten döndü. Lige iyi başlayan ekip, ilk olarak 9.haftada liderliği kazandı ve 14.hafta sonuna kadar liderliğini devam ettirdi. Bu sezon için kırılma noktası 15. haftada başlayan ve 17. haftasonunda biten mağlubiyetler serisi oldu. Fakat yarıştan yine kopmayan ekip sezon sonunda ikili averaj kurbanı oldu. Sezon sonuna Beşikdüzüspor’la eşit puanda giren Yomraspor, ikili averajda avantaj Beşikdüzüspor’da olduğu için ligi 2.sırada bitirdi.

        2011-12 sezonunda yine yarış içinde olan ekip yine sezonu başarılı olarak kapattı diyebiliriz. BAL’da play off sistemini gerçekleştiği sezonda Trabzon ekibi 1930 Bafraspor’un 1 puan arkasında ligi 2.sırada bitirmiş ve play off hakkı kazanmıştı. Play-Off’ta ki rakibi Büyükçekmecespor ile 0-0 berabere kalmış penaltılarda 5-3 mağlup olarak 3.Lig hayallerini 1 sene daha ertelemişti. Yomraspor, 2012-13 sezonunda önceki sezonlara göre kötü bir sezon geçirmişti. Ligin özellikle ilk 3 haftasına kötü başlayan ekip, nispeten toparlasa da sezon sonu ligi 7.sırada tamamlayabildi ve play out maçında Hekimoğlu Doğanspor’la karşılaştı. Maçı 2 golle kazanarak yeni sezonda lige katılmayı hak etti.

        2013-14 sezonunda grupta Bayburtspor egemenliği hakim olmuştu. İlk 2’de olan takımlar 3.Lig için play-off hakkı kazanacaktı ve Yomraspor yine kılpayı kaçırmıştı. Sezon sonu Dersimspor’la eşit puanda giren ekip ikili averajlar da eşit olunca Dersimspor ile play off için bir maç oynadı. Önceki sezonlarda olduğu gibi maçın normal süresi berabere bitmiş ve Yomraspor penaltılarda sahadan mağlup ayrılmıştı.

        Bu sezon ise Bölgesel Amatör Lig 2.Grup tam bir çekişmeye sahne oldu. Özellikle Serhat Ardahanspor ile Yomraspor’un çekişmesi son haftaya kadar sürdü. Gülen taraf sonunda Yomraspor oldu.

DERSİMSPOR
        2009 yılında kurulan Tunceli ekibi ilk sezonunda Tunceli Amatör Ligi şampiyonu oldu ve yeni kurulmuş olan Bölgesel Amatör Lig'e katılım hakkı elde etti.

        2010-11 sezonunda şampiyonluğu kovalayan ekiplerden olan Dersimspor, ligi 2. sırada bitirdi ve 3.Lig kapısından dönmüş oldu. Aslında sezon Tunceli ekibi için çok iyi başlamıştı. İlk 6 haftada 18 puan toplayan ekip, lige çok büyük bir giriş yapmıştı. Bu galibiyetlerin arasında grubun şampiyon ismi olan B.B.Erzurumspor da vardı. İlk 9 haftaya bakıldığında Dersimspor, 2 maçtan mağlup ayrılmıştı. Tunceli ekibi sonradan kendini ligde toparlasa da Erzurum ekibinin puan kaybetmesini bekleyecekti. Sezonun 2. yarısında oynanan maçta Dersimspor, B.B Erzurumspor’a yenilerek liderlik için avantajını kaybetmişti. Zaten sezonun 2.yarısı B.B Erzurumspor oynadığı tüm maçları kazanarak şampiyon oldu. Ligi 2. bitiren Dersimspor yeni sezon BAL'a katılmak için Tunceli Üniversitesi ile play-out oynadı ve Tunceli Üniversitesini 5-0 gibi net bir skorla yendi.

        2011-12 sezonuna gelindiğinde Dersimspor yine ligde şampiyonluğu kovalamış fakat geçen sezona göre biraz sönük kalmıştı. Aslında o sezonki sistem play-off sistemi olduğu için ligi 2.sırada bitirse bile play-off yoluyla 3.Lig'e çıkabilirdi fakat ligde bu sefer de 3. oldu. İlk 9 haftada mağlubiyet yüzü görmeyen ekip ilk mağlubiyetini 10.haftada Muratspor karşısında almıştı. Ligin ikinci yarısında ilk yarıya göre düşüşe geçen ekip ligi 3. sırada bitirdi ve yine play-out karşılaşması oynadı. Rakip Ovacık Ulaspor’u yenerek yeni sezonada devam dedi. 2012-13 sezonu Dersimspor için pek de iç açıcı değildi. Ligi 7. sırada bitirmiş önceki sezonlara göre eski Dersim’in olmadığı bir sezondu. 37 punala 7.sırada yer alan ekip play out’ta geçen sezonun tekrarını yaşamıştı sanki. Yine rakibi Ovacık Ulaspor yine aynı skorla geçen ekip gelecek sezon yine BAL’da idi.

        2013-14 sezonunda play off sistemli ligde Dersimspor sonunda derece elde etmiş ve 2.olarak play-offlara kalmıştı. Ama bu ikincilik o kadar da kolay gelmemişti. Aslında şampiyonluğun yani ligi 1.sırada bitirmenin kaybedildiği kırılma noktası henüz sezonun ilk yarısında 7. haftada başlayan 3 haftalık mağlubiyet serisi Dersimspor şampiyonluk adına kırılma noktasıydı. Ligin sonuna gelindiğinde Bayburtspor grubu lider bitirmiş fakat ligin ikincisi belli olmamıştı. Çünkü Dersimspor sezon sonunda 55 puanla Yomraspor ile birlikte girmiş ve ikili averajlarıda eşit olduğu için birbirleriyle maç yapmak zorunda kalmışlardı. Maç sonucuda berabere bitmişti ve penaltılarda 3-1’le gülen taraf Dersimspor olmuştu. Dersimspor’un play off ilk turundaki rakibi Ankara ekibi Sincan Belediyespor olmuştu. Adana 5 Ocak Fatih Terim Stadı'nda oynanan karşılaşma Dersimspor’un üstünlüğü ile başlamış ve goller de gelmişti. İlk yarıyı Sadettin Özer ve Barış Kılıç’ın golleriyle 2-0 önde kapatan Tunceli ekibi artık final yolundaydı. Fakat Yusuf Ünal’ın öğrencileri maçı bırakmamıştı. Önce Arif Yılmaz sonra da Haydar Yolcu ile gol bulan Ankara ekibi, Dersimspor’a kısa süreli bir şok yaratmış ve başka gol olmayınca maç uzatmalara gitmişti. Uzatmalarda eşitlik devam ederken maçın 117. dakikasında Hamdi’nin müdahalesi sonucu Sincan Belediyespor penaltı kazanmış ve Hamdi Algü kırmızı kartla oyundışı kalmıştı. Topun başındaki isim Engin Akbaş topu ağlarla buluşturunca Dersimspor yine 3.Lig kapısından dönmüş oldu. Play karşılaşmasında Tunceli Dağcılık SK‘yı 5-1 yenerek yeni sezonada devam dedi.

        Bu sezona gelindiğinde ise Dersimspor sonunda istediği şampiyonluğu almıştı. Kilis Belediyespor’un doludizgin gittiği ligde Dersimspor güzel bir başarıya imza atmış şampiyonluk ipini göğüslemişti .Aslında ilk 6 hafta sonunda liderliği alan Dersimspor, 8.haftada Elbistan Belediyespor ile berabere kalınca liderliği Kilis Belediyespor’a kaptırdı. Kilis Belediyespor 19.hafta sonuna kadar liderliğini sürdürdü. Dersimspor'un 8.hafta da yaptığı hatayaı 20.hafta Kilis Belediyespor yapınca Dersimspor liderliği devralmış oldu. O haftadan itibaren liderliğini koruyan ekip son hafta girilirken şampiyonluğunu ilan etmiş ve sonunda istediği 3.Lig'e çıkmıştı.

KOZAN BELEDİYESPOR
        Turuncusunu Portakal’dan Yeşil’ini doğadan alan Adana ekibi, 1955 yılında kuruldu. Kozanspor ismi ile kurulan ekip tam uzun yıllar 3.Lig'de boy göstermiş ve son olarak 2001-02 sezonunda 3.Lig'de yer aldıktan sonra profesyonel liglere veda etmişti.

        2.Lig'i kovalayan ekip, deplasman dönüşü trafik kazası yapmış, teknik direktörü ve birçok oyuncusunu kazaya kurban vermişti. Bu olaydan sonra toparlanamayan ekip maçlara çıkamaz duruma gelmiş ve Amatör kümeye düşmüştü. Takımın kapanması gündeme gelince Kozan Belediyesi desteğiyle takım Kozan Belediyespor ismini aldı ve tekrar liglerde boy göstermeye devam etti. Amatör ligde şampiyon olup çoğu kez terfi maçları oynayan Adana ekibi bir türlü 3.lige çıkamadı. 2009-10 sezonunda terfi maçında karşılaştığı Yeni iskenderunspor’a mağlup olunca belediye desteğini çekmiş ve takım maddi krize girerek kapanmanın eşiğine gelmişti. BAL'a katılma hakkı elde etmesine rağmen maddi kriz sebebiyle katılamayan ekip Adana Süper Amatör liginde devam etti. Kozan Belediyespor, Adana Süper Amatör Liginde 2011-12 sezonununda Karataş Belediye ile oynamış olduğu maçta normalde 5-0 yendiği maçta yapmış olduğu kural hatası sebebiyle hükmen 3-0 mağlup sayılmış ve ligi 3. sırada bitirmiştir. Eğer bu kural hatası yapılmamış olsaydı Kozan Belediyespor BAL’a yükselmiş olacaktı lakin olmadı.

        2013-14 sezonunda BAL'da yer alan ekip, ligi 4.sırada bitirmişti. Ligde inişli çıkışlı bir grafik sergileyen Adana ekibi, istediğini alamamış ve yeni sezon için play-out maçına kalmıştı. Baraj karşılaşmasında Yenibeygücü’nü 3 golle geçerek yeni sezon içinde adını yazdırmıştı.

        2014-15 sezonuna gelindiğinde ligin favorisi gösterilen Nevşehirspor’a ilk hafta 4-0 mağlup olmuş ve ligin ilk haftası beklenmedik bir mağlubiyet almıştı. Ama bu mağlubiyet takımın ilk ve son mağlubiyeti oldu.4 takımın şampiyonluk mücadelesi verdiği grupta yarıştan kopan ilk ekip Dörtyol Gençlerbirliği oldu, ardından Ceyhanspor da yarıştan kopunca tek rakip MESKİ kalmıştı. Fakat rakip ligin en az gol yiyen ekibiydi ve kafa kafaya bir mücadele vardı. 24.Hafta sonuna Adana ekibi lider girmiş ve en yakın rakibi Mersin ekibinin 3 puan önündeydi. 25.Haftaya gelindiğinde Kozan Belediyespor’un rakibi Meskispor’du. Meskispor’un bu maçı mutlaka kazanması gerekiyordu fakat karşılaşma berabere bitince ligin bitimine 1 hafta kala Kozan Belediyespor şampiyon oldu.

KASTAMONUSPOR 1966
        1964 yılında Çamspor ile Suspor'un birleşmesiyle Çamsu Gençlik Spor Kulubü adıyla Amatör Küme’de mücadelesine başlayan Kastamonuspor, 1966 yılında Kastamonu Spor Kulubü adını alır ve 1966-67 sezonunda 2.Lig'de mücadele etmek için TFF'ye başvurur. Federasyonun da onayını alan Kastamonuspor 2.Lig'de mücadelesine başlar. 1966 yılından 1969 yılına kadar 2.Lig'de mücadele eden Kastamonuspor, 1969 yılında düştüğü 3.Lig'de 1977 yılına kadar mücadele etmiş ve o sene 3.Lig'e veda ederek amatör lige gerilemişti. 1984-85 sezonu öncesi yeniden 3.Lig'e dahil edilen Kastamonuspor, 2007-08 ve 2008-09 sezonlarında başarılı bir dönem geçirmiş, her iki sezon sonunda da bir üst lige çıkabilmek adına play-off mücadelesi vermiş ancak rakiplerine karşı üstünlük kuramayarak üst lige çıkmayı başaramamıştı.

        2012-13 sezonunda 3.Lig'e veda eden Kastamonuspor, Bölgesel Amatör Lig'e düştü.
2013-14 sezonunda ilk karşılaması olan MKE Kırıkkalespor karşılaşmasına sorunları sebebiyle çıkmadı ve 3-0 hükmen mağlup olarak lige başlamış oldu. Sorunları bitmeyen ve kadro olarak zayıf bir ekiple lige devam eden Kastamonuspor oynadığı 26 karşılşamada 15 puan topladı ve lige veda etmiş oldu. Aslında Kastamonuspor zayıf kadrosuna rağmen tam 8 hafta mağlup olmadı ve bu süreçte 14 puan toplayan ekip iyi bir çıkış yakalad fakat ligin son 2’de bitirerek tarihinde ilk defa oynadığı BAL'a veda etmiş oldu.

        2014-15 sezonuna gelindiğinde ise Kastamonu temsilcisi Tosya Belediyespor’u devralarak lige katıldı ve adını Kastamonuspor 1966 olarak değiştirdi. Sezona kupa maçıyla başlayan Kastamonuspor 1966, kupada Bartınspor’a elenerek Türkiye Kupası'na veda etmiş oldu. Ligin ilk hafta karşılaşmasında Çarşambaspor’a 3-2 mağlup olan ekipte işler can sıkmaya başlamıştı. Fakat ekip kendini toparlayarak 2. hafta Yenicespor galibiyetiyle başladığı grupta Ladik Belediyespor maçı hariç hiçbir yenilgi almadı ve en yakın rakibi Yeni Amasyaspor’un 14 puan önünde şampiyon oldu. Hatta Avrupa liglerinde en çok gol atan takımlar listesine girmiş ve gerçekten başarılı bir sezon geçirerek 3.Lig'e çıkmıştı. Yeni sezonda da Teknik Direktör Ahmet Duman’la devam kararı alan ekip, yeni sezonun planlarını yapmaya şimdiden başlamış durumda. 
Yazı dizisinin devamını okumak için tıklayın!

Hazırlayan: Mete EKİZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Kozan və yomra çok başarılı sekilde mücadele etmişler

    YanıtlaSil