25 Nisan 2015 Cumartesi

Yazı Dizisi: 3.Lig'in Yeni Renkleri (2)

        Bölgesel Amatör Lig'de sezon geçtiğimiz haftalarda tamamlandı ve gruplarını lider olarak bitiren 11 takım önümüzdeki sezon Spor-Toto 3.Lig'de mücadele etmeye hak kazandı. Biz de bu 11 şampiyon takımın neler yaptığını, buralara nasıl geldiğini sizler için kaleme aldık. Yazı dizimizin ilk bölümünü dün yayınlamıştık, bugünkü ikinci bölümde kalan 6 şampiyonu inceleyeceğiz.

ZARA BELEDİYESPOR
        1955 yılında kurulan ekip uzun yıllar boyunca Sivas amatör liginde oynadı. 2010-11 sezonunda Sivas şampiyonu olarak BAL'a katılan ekip tarihinde ilk defa kendi ili dışında mücadele etme hakkı kazanmış oldu.

        2011-12 sezonunda ligin ilk maçında Sivas İÖİ’ne mağlup olan ekip 20.hafta sonuna kadar mağlubiyet yüzü görmemişti. Ligin son 2 haftasında sahadan mağlubiyetle ayrılan ekip ligi 2. sırada bitirdi ve 3.Lig için play-off hakkı kazandı. Finale ulaşmak için Siirt Gençlerbirliği ve Kalkanderespor'u saf dışı bırakan Sivas ekibi finalde karşılaştığı Refahiyespor’a 2-0 mağlup olunca 3.Lig hayallerini 1 sene ertelemiş oldu.

        2012-13 sezonuna gelindiğinde ise Zara Belediyespor kendi elleriyle şampiyonluğu 1930 Bafraspor’a hediye etmişti. Son haftaya 2 ekibinde 56 puanla girdiği ligde Zara Belediyespor, 1930 Bafraspor karşısında oynadığı 2 maçta da galip ayrılarak ikili averaj avantajını elde etmişti. Son hafta her şey Sivas ekibinin elindeydi, rakibi 1926 Bulancakspor’u yendiği takdirde şampiyonluğa ulaşacak ekip Giresun’dan mağlubiyetle dönünce Yomraspor’u 3-1 mağlup eden Samsun ekibi şampiyon oldu. 2013-14 sezonuna geldiğimizde ise yine şanssızlık yakalarını bırakmayacaktı. Her sene aynı şeyleri yaşayan ekipte yine senaryo değişmedi. 63 puanla ve tek mağlubiyetle ligi ilk sırada bitiren ekip play-off finaline doğrudan adını yazdırmıştı. Rakibi Zonguldak Kömürspor karşısında fazla varlık gösteremeyen ekip sahadan 2-0 mağlup ayrıldı ve deyim yerindeyse 3. kez direkten döndü.

        2014-15 sezonuna gelindiğinde ise takımda maddi krizler olması ve sorunlar sebebiyle kimse Sivas ekibinden şampiyonluk umut etmiyordu. Genç ve tecrübeli oyuncularla kurulan kadro, ilk 6 hafta 18 puan toplayarak müthiş bir çıkışa imza attı. Ligin ilk yarısını lider kapatan ekibin en önemli rakibi Ankara ekibi olan Altındağ Belediyespor’du. 2. yarının ilk haftasında liderliği Ankara ekibine kaptıran Zara Belediyespor, kısa süreli bir düşüş yaşasa da kendini toparladı. Ligin son 2 haftasına girilirken her şey Altındağ Belediyespor lehineydi. Hafta içi TFF’den gelen bir karar sonucu bir anda liderlik koltuğuna Zara Belediyespor geçti. Ligin 22.haftasında Kırşehirspor ile Zara Belediyespor arasında oynanan ve 0-0 berabere biten maçta kural hatası gerekçesiyle Zara Belediyespor lehine 3-0 tescil edildi fakat Zara Belediyespor avantajı hala ele geçiremedi. Çünkü son 2 haftada Ankara ekibinin 2 maçı bulunurken Sivas ekibinin ise sadece 1 maçı kalmıştı  25.haftayı bay geçireceklerdi. Altındağ Belediyespor’un Kayseri Yolspor ile berabere kalmasıyla ibre bir anda Sivas ekibine döndü ve son hafta Zara Belediyespor evinde Aksaray Sanayispor’u mağlup ederek 3.Lig'e yükselen taraf oldu.

B.B. BODRUMSPOR
        1931 yılında kurulan Muğla ekibi, sadece 1995-96 sezonunda 3.Lig'de yer aldı ve 21 puanla son sırada yer alarak lige veda etti. 2011 yılında BAL'a katılmak için Turgutreis Belediyespor’la baraj maçı oynayan ekip sahadan 3-2 mağlup ayrıldı. 2012 yılında yine Turgutreis Belediyespor ile baraj maçında karşılaşan ekip bu sefer sahadan 2-0 galip ayrıldı ve BAL'a katılmaya hak kazandı.

        2012-13 sezonuna iyi başlayan ekip, ilk 9 hafta mağlubiyet yüzü görmedi. Ligde 63 puan toplamasına rağmen ligi 2. sırada bitiren ekip planlarını gelecek sezona erteledi. 2013-14 sezonuna gelindiğinde ise lige yine iyi başlamıştı.Fakat 8-9-10. Haftalarda sadece 1 puan çıkaran ekibin kırılma noktası belki burasıydı. Ligi 55 puanla bitiren ekip, 4.sırada kendine yer bulabildi.

        B.B Bodrumspor, 2014-15 sezonunda ise ligi namağlup tamamlayarak şampiyon oldu. Ligin ilk 3 haftsında 3 puan toplayan ekip ardından 4 maçlık bir galibiyet serisi yakalmış ve çıkışa geçerek adım adım zirveye kavuşmuştu. Ligin bitimine 4 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti ve 3.Lig'e erkenden yükselen ekiplerden biri olmayı başardı.

MANİSA BBSK
        1994’te kurulan yeşil beyazlılar, BAL'a ilk defa 2011-12 sezonunda katıldı. Ligi 36 puanla 5.sırada bitiren ekip, sezonu orta sıralarda tamamlamış oldu. 2012-13 sezonunda Metin Telle’li kadrosuyla önceki sezona göre başarılı oldu. Manisa ekibi, ligde sadece 1 mağlubiyeti olmasına rağmen çekişmeli geçen ligde şampiyon Balçova Yaşamspor’un 4 puan gerisinden ligi 3. sırada bitirdi.

        2013-14 sezonunda ise herkes iyi bir Manisa ekibi izledi. Ligde tek mağlubiyetini Kütahyaspor’a karşı alan ekip Tirespor’un ardından sezon sonuna Somaspor ile eşit puanda girince play oflar için Somaspor ile baraj maçı oynadı. Cüneyt Turan ile öne geçen Manisa BBSK, 83 .dakikada Doğan Şahin’in golüne engel olamadı. Maç bitimine saniyeler kala yine Doğan Şahin sahneye çıktı fakat golü bu sefer kendi kalesine attı. Manisa BBSK, bu sonuçla play-offlara katılma hakkını elde etmiş oldu. Play-offtaki rakibi Çine Madranspor’du. Çine Madranspor, Hakan’ın golüyle ilk yarıyı 1-0 önde kapattı. İkinci yarı Engin ve Süleyman’ın golleriyle öne geçen Manisa ekibi son dakikaya önde girmişti ancak 84 ve 88.dakikalarda Kadir Söylemez ile 2 gol bulan Aydın ekibi Çine Madranspor adını 3.Lig'e yazdıran taraf oldu.

        2014-15 sezonunda ise Manisa ekibi çifte sevinç yaşadı. Hem futbol takımı hem de voleybol takımı şampiyon olan ekipte büyük sevinç yaşandı. Önceki sezonlara göre bu sezona bomba gibi giren Manisa ekibi doludizgin yoluna devam etti. Ligi tek mağlubiyetle bitiren ekip, ligi en yakın rakibi Atillaspor’un 9 puan önünde bitirerek şampiyon oldu.

SULTANBEYLİ BELEDİYESPOR
        1986 yılında kurulan ekip 1991-92 sezonunda İstanbul 2.Amatör Küme'de resmi müsabakalar oynamaya başladı. 1994-95 sezonunda 1.Amatör Küme'ye yükselen ekip uzun yıllar burada mücadele etti. 2004-05 sezonunda İstanbul Süper Amatör’e yükselen ekibin 3.Lig'e çıkmaya en yaklaştığı sezon 2008-09 sezonu oldu.3.Lig terfi maçlarında finale kadar yükselen Sultanbeyli Belediyespor, İzmir Alsancak Stadı'nda oynanan final maçında Bayrampaşaspor’a 2-0 mağlup olarak hüsran yaşadı.

        2009-10 sezonunda şampiyon olarak gelecek sezon BAL'da oynamaya hak kazandı ancak BAL'daki ilk sezonu İstanbul ekibi için pek de parlak geçmedi. Sultanbeyli Belediyespor 31 puanla 10.sırada kendine yer bulabildi. 2011-12 sezonunda BAL 12.Grup'ta geçen sezona göre iyi bir yıl geçiren ekip 34 puanla 4.sırada ligi tamamladı. İlk 4 haftada sadece 2 puan toplayan ekip ilk 4 haftada daha fazla puan çıkarabilse bekli de ilk 2’de kendine yer bulup play off maçlarına kalabilecekti. Sezon sonunda Leventspor ile play out karşılaşması oynadı ve Leventspor’u 2-0 yenerek gelecek sezon da BAL'da kendine yer buldu.

        2012-13 sezonunda yine ligi aynı sırada  tamamladı. Genel olarak inişli çıkışlı bir sezon geçiren ekip, İFA ile baraj maçı oynadı ve galip gelerek ligde kalmayı başardı. Sultanbeyli Belediyespor, 2013-14 sezonunda başarılı bir sezon geçirmiş ve ligi 2. sırada tamamlayarak play-offlara katılma hakkı elde etmişti. Play-offtaki rakibi Çatalcaspor olan Sultanbeyli Belediyespor, sahadan mağlubiyetle ayrıldı ve 3.Lig hasretini yine dindirememiş oldu.

        Bu sezon ise özelikle ligin 2. yarısında topladığı puanlarla şampiyonluk ipini göğüsleyen ekip oldu ve en yakın rakibi İFA Spor'un 3 puan önünde 3.Lig'e yükseldi.

DÜZCESPOR
        1967 yılında Düzcespor ve Düzce Gençlikspor ekiplerinin birleşmesiyle kuruldu. Toplam 38 sezon profesyonel liglerde mücadele eden Düzcespor, 1979-80 sezonunda Boluspor ile Süper Lig'e çıkmak için baraj maçı oynamış ancak başarılı olamamıştır.

        2009-10 sezonunda 3.Lig'de küme düşen Düzcespor, 2010-11 sezonunda BAL 11.Grup'ta yer aldı. Ligde 1 mağlubiyet almasına rağmen şampiyonluğu Ümraniyespor’a kaptıran ekip, ligi 2. sırada bitirdi ve 3.Lig'in kapısından dönmüş oldu. 2011-12 sezonunda da lige çok iyi bir başlangıç yapan Düzce ekibi, ilk 4 haftada 12 puan topladı. Bu güzel girişin devamı gelmeyince ekip şampiyonluk yarışından kopup sezon sonu kendine 39 puanla 6.sırada yer bulabildi. Play-out karşılaşmasında Akçakocaspor’a penaltılarda mağlup olan Düzcespor BAL'a veda ederek ikinci şoku yaşamış oldu. 2013-14 sezonunda Düzce şampiyonu oldu ve Akçakocaspor ile play out maçı oynamaya hak kazandı. Akçakocaspor’u 2-0 mağlup eden Düzcespor, bir yıl aradan sonra tekrar BAL'a yükselmeyi başardı.

        2014-2015 sezonunda her ne kadar şampiyon olsa da bu şampiyonluk gerçekten kolay gelmedi. Tam 3 takımın çekiştiği ligde özelikle Kütahyaspor sezon boyu yediği 7 golle dikkat çekiyordu. Düzcespor, sezonun 2. yarısında Kütahyaspor’u mağlup etmiş ve aralarında olası bir durumda avantajı elde etmişti. Diğer rakibi Sultangazispor’a karşı da ikili averaj avantajını elde etmişti. Düzcespor, sezon sonunda Sultangazispor’un 1, Kütahyaspor’un 2 puan önünde şampiyon olan taraf olmayı başardı ve 3.Lig'e yükseldi.

TEKİRDAĞSPOR
        1967 yılında kurulan Tekirdağspor, Tekirdağ'da faaliyet gösteren Yılmazspor, Halkspor, Tekirdağ Gençlikspor ve Çiftlikönüspor'un katılımıyla yapılan toplantılar sonucu Halkspor'un kırmızı-siyah renklerinden siyah, Tekirdağ Gençlikspor'un sarı-lacivert renklerinden sarı renkleri alınarak Tekirdağspor'un renkleri sarı-siyah olarak kuruldu. 1976-77 sezonunda 3. Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Tekirdağspor, grubunu Edirnespor'un 1 puan önünde şampiyon olarak tamamladı ve 2. Lig'e yükseldi. 2003-04 sezonunda 3. Lig 3. Grup'ta mücadele eden Tekirdağspor, grubunu 16. sırada tamamladı ve 27 yıldır mücadele ettiği profesyonel liglere veda ederek amatör lige düştü.

        2009-10 sezonunda statüye göre ilk 2 takımın yükselmeye hak kazanacağı Tekirdağ Süper Amatör Ligi'nde mücadele eden Tekirdağspor, ligi Velimeşe Belediyespor'un 1 puan gerisinde 2. sırada tamamladı ve bir üst lige yükselmeye hak kazandı. 2010-11 sezonunda yeni kurulan Bölgesel Amatör Lig'e katılan Tekirdağspor, son iki takımın küme düştüğü 12 takımlı Bölgesel Amatör Lig 12. Grup'ta 8. olmasına rağmen aynı şehirden belli sayının üzerinde takımın mücadele etmesine izin vermeyen Bölgesel Amatör Lig statüsü nedeniyle Tekirdağ Süper Amatör Ligi şampiyonu Çorlu Gençlerbirliği ile oynadığı play-out maçını 2-0 kaybetti ve Bölgesel Amatör Lig 'e veda ederek Tekirdağ Süper Amatör Ligi'ne düştü.

        2011-2012 sezonunda Tekirdağ Süper Amatör Ligi'nde mücadele eden Tekirdağspor, ligi Velimeşe Belediyespor'un 2 puan önünde şampiyon olarak tamamladı. BAL 12. Grup'ta 9. olan Çorlu Gençlerbirliği ile Bölgesel Amatör Lig statüsü nedeniyle bir önceki sezon olduğu gibi bir kez daha play-out maçında karşılaşan Tekirdağspor, rakibini penaltılar sonucu 6-5 mağlup ederek bir sezonluk aradan sonra yeniden Bölgesel Amatör Lig 'e yükseldi. 2012-13 sezonunda statüye göre şampiyonun 3. Lig'e yükseleceği Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta mücadele eden Tekirdağspor, ligi Tuzlaspor'un 2 puan gerisinde 2. olarak tamamladı ve 3.Lig'e yükselme şansını kaybetti.

        2013-14 sezonunda statüye göre 1. ve 2.'nin 3. Lig'e yükselmek için play-off oynayacağı Bölgesel Amatör Lig 11.Grup'ta mücadele eden Tekirdağspor, ligi Edirnespor'un 18, Halide Edip Adıvarspor'un 17 puan gerisinde 4. olarak tamamladı ve 3.Lig'e yükselme şansını yine kaybetti.

        2014-15 sezonunda statüye göre şampiyonun 3. Lig'e yükseleceği Bölgesel Amatör Lig 11.Grup'ta mücadele eden Tekirdağspor, ligin bitimine 1 maç kala Tekirdağ Namık Kemal Stadı'nda oynanan maçta en yakın rakibi Kocaelispor'u 1-0 yendi ve Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta şampiyonluğu ve 3. Lig'e yükselmeyi garantiledi. Grubunu Çengelköyspor'un 6 puan önünde şampiyon olarak tamamlayan Tekirdağspor 11 yıl aradan sonra profesyonel liglere geri döndü.

Hazırlayan: Mete EKİZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder