22 Mayıs 2015 Cuma

Alt Ligdeki Cevherler: İngiltere

        Transfer Merkezi ekibi olarak yabancı sayısının yeni kuralının uygulanacağı ilk sezon öncesinde, Avrupa'nın önde gelen alt liglerinde performanslarıyla dikkat çeken ve hem Süper Lig hem de PTT 1.Lig'deki takımlarımıza alternatif olabilecek futbolcuları yazı dizisi halinde derliyoruz. Projemizin ilk ayağı Almanya Bundesliga 2, ikinci ayağı ise Fransa Ligue 2'i olmuştu. Şimdi ise sıra yazarımız Kaşif Yavaş'ın ele aldığı İngiltere Championship'te...

Keiren Westwood
Doğum Tarihi: 23.10.1984
Ülkesi: İrlanda
Boy: 1.88 cm
Kulüp: Sheffield Wednesday
Mevki: Kaleci
Bu Sezonki Performansı: 44 maçta 46 gol yedi. 17 maçta kalesinde gol görmedi.
Tahmini Bonservis Bedeli: 1.5 - 2 milyon Euro
Güçlü Yönleri: Oyun içinde takıma liderlik yaparak motive edici özelliğiyle arkadaşlarını maça bağlayan tecrübeli kaleci, geçen sene Premier Lig'den düşen Sunderland'te forma giyiyordu. Manchester City altyapısından yetişen Westwood kariyerinde 359 maça çıkarken, bu maçların 108'inde kalesini gole kapatma başarısı gösterdi. Kalesini -dile kolay- 17 hafta gole kapatan İrlandalı eldiven, bu sezon yediği 49 golle Championship'in en az gol yiyen 4. ekibi konumunda bulunan Sheffield Wednesday'e bu istatistiği sağlayan en önemli isim oldu.
Zayıf Yönleri: Westwood'un sırıtan tek zayıf yönü yan toplar...

George Friend
Doğum Tarihi: 19.10.1987
Ülkesi: İngiltere
Boy: 1.88 cm
Kulüp: Middlesbrough
Mevki: Sol bek
Bu Sezonki Performansı: 47 maç, 1 gol, 3 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: 1.300 bin - 1 milyon 750 bin Euro
Güçlü Yönleri: Friend, bu sene Middlesbrough'da 3. sezonunu geride bıraktı. Devamlılığı yüksek bir oyuncu olan Friend, kırmızı-beyazlı takımın son iki sezonda oynadığı 92 maçın 83'ünde sahada hazır bulundu. Hücuma katkıdan çok geride yaptıklarıyla adından söz ettiren 27 yaşındaki bek, öyle sıradan bir sol bek değil; ancak kendisinden bir Filipe Luis, Roberto Carlos etkisi de beklenmesin. Oyuncu ayrıca son 2 sezonda sadece 1 kez kırmızı kart (bu sezon) gördü. Pozisyon almada başarılı, kolay kolay adam kaçırmaz ve vücudunu sert kullanır.
Zayıf Yönleri: Hücuma katılımda kendini frenlemesi dikkat çeken İngiliz futbolcu için ofansta başarısız tabiri yakışıksız kalacaktır. Ancak daha çok yer tutma becerisiyle defansife önem veriyor. Bu da hücuma çıkma sayısını düşürüyor. Friend, uzun top çıkarmakta da sınıfta kalıyor...

Russell Martin
Doğum Tarihi: 04.01.1986
Ülkesi: İskoçya
Boy: 1.83 cm
Kulüp: Norwich City
Mevki: Stoper
Bu Sezonki Performansı: 46 maç, 2 gol, 5 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: 3 milyon Euro
Güçlü Yönleri: Hem sağ bek hem de stoper dizilişinde görev alabilen 29 yaşındaki Martin, sağ bekte görev aldığında hücuma yeterli etkiyi sağlayabiliyor. Ülke olarak yakından tanıdığımız bir isimle karşılaştıracak olursak; Martin'in, Beşiktaş'ın eski sağ beklerinden Hilbert'le eşdeğer özelliklerde olduğunu söylemek cuk oturacaktır. Fiyatına bakıldığında kalitesi de ortaya çıkıyor aslında... Yüksek bonservise karşılık kiralama yoluyla ülkemizdeki 'yaş-performans' algısını kırabilecek kulüplerin yeni Cicinho'su olacaktır.
Zayıf Yönleri: Bu sene sadece 1 maç kaçıran İskoç milli futbolcu aynı zamanda takımın kaptanlığını yapıyor. Göze batan özelliklerinin başında hücumdayken kaptırdığı top için hızlı reaksiyon göstermemesi geliyor. 29 yaşındaki oyuncunun dripling girişimleri sayılıyken, ekstrem bir çalım özellliği de bulunmuyor.

Richard Keogh
Doğum Tarihi: 11.08.1986
Ülkesi: İrlanda
Boy: 1.88 cm
Kulüp: Derby County
Mevki: Stoper
Bu Sezonki Performansı: 45 maç, 1 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: 1.8 - 2 milyon Euro
Güçlü Yönleri: Kafa topu mücadelelerinde oldukça başarılı olan Keogh, devamlılığıyla da adından söz ettiriyor. Bu sezon sadece 1 lig maçını hafif sakatlığı sebebiyle kaçıran 28 yaşındaki stoper, ayrıca 3 FA Kupası ve 5 de Lig Kupası mücadelesinde görev aldı. İrlanda Milli Takımında da 12 maçlık tecrübesi olan Keogh, yan toplardaki hava hakimiyetinin yanı sıra, sert oyun yapısı ve mücadeleciğiyle Egemen Korkmaz'ı andırıyor.
Zayıf Yönleri: Oyuncunun zayıf yönü, rakip forvetlerle ikili mücadelede ağır kalması...

Simon Francis
Doğum Tarihi: 16.02.1985
Ülkesi: İngiltere
Boy: 1.91 cm
Kulüp: Bournemouth
Mevki: Sağ bek
Bu Sezonki Performansı: 42 maç, 1 gol, 8 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: 1 milyon Euro
Güçlü Yönleri: Zaman zaman stoperde de denenebilen 30 yaşındaki Francis, takımının şampiyon olmasında önemli rol üstlendi. Bu sezon 42'si lig olmak üzere 45 maçta forma giydi ve 8 gol pası verdi. Francis etkili ortalarıyla takım arkadaşlarına adeta 'muz' yedirirken; önünde oynayan arkadaşıyla da iyi anlaşarak sahanın sağını koridora çevirebiliyor. Ali Tandoğan Türkiye'de ne ise, Simon Francis de Championship'te odur. Önümüzdeki sezon Premier Lig'de mücadele edecek olan Bournemouth'un yeni bir kadro kurması bekleniyor. Hal böyleyken Francis'i Türkiye'ye getirmenin kolaylaştığı da unutulmamalı...
Zayıf Yönleri: Tecrübeli oyuncu ofansta, defanstakinden daha iyi performans sergiledi. Dolayısıyla hiçbir zaman Gökhan Gönül olamadı. Kimse Francis'ten Gökhan Gönül gibi tekmeye kafa atan bir adam olmasını beklemese de 1.91'lik sağ bekin hatırlara kazınmış bir zayıflığı bulunmuyor.

Grant Leadbitter
Doğum Tarihi: 07.01.1986
Ülkesi: İngiltere
Boy: 1.77 cm
Kulüp: Middlesbrough
Mevki: Orta Sahanın Ortası
Bu Sezonki Performansı: 43 maç, 12 gol, 8 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: 2 - 2.5 milyon Euro
Güçlü Yönleri: Grant Leadbitter'ın Middlesbrough'yu Play-off'lara taşıyan önemli bir orta saha oyuncusu olduğunun altı çizilmeli. Geri hatttı hücuma bağlayan, topu kanatlara yayarken zorlanmayan ve çıktığı ataklarda gol pozisoyuna illa ki giren bir oyuncu olan Leadbitter'a ''yıldızı parlamayan Scholes'' demek yanlış olmayacaktır. Öte yandan 29 yaşındaki oyuncuyu soranlara ''Anadolu ekiplerimizin Selçuk İnan'ı'' olarak lanse edilebilecek potansiyeli bulunan Leadbitter, bu sezonu 12 gol ve 8 asistle noktaladı.
Zayıf Yönleri: Kırmızı-beyazlı ekibin kaptanı pozisyonundaki Leadbitter'in defansif olarak pozisyon alma sıkıntısı olsa da, oyuncunun takımına katkı seviyesinin Murat Akın'ı andırdığını belirterek sıradaki oyuncumuza geçelim...

Bradley Johnson
Doğum Tarihi: 28.04.1987
Ülkesi: İngiltere / ABD
Boy: 1.78 cm
Kulüp: Norwich City
Mevki: Ofansif Orta Saha
Bu Sezonki Performansı: 41 maç 15 gol, 2 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: 3 milyon Euro
Güçlü Yönleri: Takımın 4 numaralı formasını taşıyan ofansif orta saha, sol ayağıyla kaleyi gördüğü an nefesleri kesiyor... Çok etkili şutlarını bitiriciliğiyle gole çeviren Johnson, ceza sahsı içinde bir santrafor kadar fazla yer alıp pozisyon arıyor. Klasıyla kendini belli eden Bradley Johnson, 18'in önünde verkaçlarla rakip liberolarını etkisiz bırakabiliyor.
Zayıf Yönleri: 28 yaşındaki oyuncunun koşmayı pek sevdiği söylenemez. Rakibe asla ısrarcı pres yapmaz. Genelde serbest, gezici olarak rol alır...
Oyuncunun videosu: https://www.youtube.com/watch?v=_XxGLbA6838

Matt Ritchie
Doğum Tarihi: 10.09.1989
Ülkesi: İngiltere / İskoçya
Boy: 1.73 cm
Kulüp: Bournemouth
Mevki: Sağ kanat/Sağ açık
Bu Sezonki Performansı: 46 maç, 15 gol, 17 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: 2 - 2.5 milyon Euro
Güçlü Yönleri: Sezonun en başarılı sağ kanat oyuncusu seçilen Matt Ritchie, ligin asist kralı da oldu. Championship'teki tüm maçlarda sahada olan Ritchie, hiç maç kaçırmadığı, bu veriyle kendine ne kadar dikkat ettiğini ortaya koydu. Attığı 15 golü 17 asistle süsleyen ve birçok takımın transfer listesine çoktan giren yetenekli oyuncu, takımının en skorer ismi de oldu. Premier Lig'e şampiyon olarak yükselen Bournemouth'un kuşkusuz en gözde oyuncusu olan Ritchie, pozisyonu açık açık kovalıyor. Raket gibi kullandığı sol ayağının yanı sıra gerektiğinde sağ ayağını da hem orta açarken hem de gol vuruşu yaparken etkili kullanabiliyor. Ritchie çizgiye rahatça inerek asist yapabiliyor, ceza sahası dışından kaleyi isabetli şekilde tehdit edebiliyor ve dar alanda hiç korkmadan oyun açabiliyor. Oyuncunun hücuma kalkılırken atak yönü değiştirmeleri de kayda değer mahiyette... Çalım becerisi yüksek olan 25 yaşındaki oyuncu, etkili köşe vuruşları da kullanabiliyor.
Zayıf Yönleri: Oyuncu kolay kolay top kaptırmaz, ancak kaptırdığında da rakibi çoğu kez kovalamaz. Süper Lig'i rahatlıkla kaldırabilecek potansiyele sahip olan Ritchie'yi Türkiye'ye getiren kulübümüz fark yaratacaktır.
Oyuncunun videosu: https://www.youtube.com/watch?v=cqj647j0RIw

Bakary Sako
Doğum Tarihi: 26.04.1988
Ülkesi: Fransa / Mali
Boy: 1.84 cm
Kulüp: Wolverhampton Wanderers
Mevki: Sol kanat
Bu Sezonki Performansı: 41 maç, 15 gol, 10 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: 4-5 milyon Euro
Güçlü Yönleri: Fransız ekip Chateaouroux altyapısında yetişen ve oradan St. Etienne'e transfer olan Bakary Sako, 2012-13 sezonu başında Wolverhampton'a geldi. Burada her sezon üzerine koyan Mali asıllı Fransız futbolcu, aktüel sezonu 15 gol 10 asistle noktalayarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Adı geçtiğimiz günlerde Beşiktaş'la da anılan 27 yaşındaki oyuncu, Fransa U19, U20 ve U21 takımlarında forma giydikten sonra 2013'te milli takım tercihini değiştirerek Mali A Milli takımı formasını sırtına geçirmiştir. Mali formasıyla 9 maçta 4 gol kaydeden Sako, bu sezon takımı için elinden geleni yapsa da Wolves, normal sezonu 7. sırada tamamlayarak Premier Lig hayallerini bir sonraki sezona bıraktı. Sako güçlü fiziği, vücut çalımları ile adam eksiltebilen ve tekniği çok yüksek bir oyuncu olarak göze çarpıyor. Kuvvetli bir sol ayağa sahip olan Sako, takımın frikikçisi konumunda bulunuyor. Wolves ters kanattan bindirirken, Sako kendini arka alanlarda unutturarak tehlike yaratabiliyor. Öte yandan penaltıcısı da olduğu Wolverhamton'da kaleyi gördüğü an şutu düşünmekten korkmayan ve bitirici vuruşları ile skor üretmekte zorlanmayan Sako'nun, taraftarla iletişiminin de altının çizilmesi gerekir. Zira Sako sadece golleri ve asistleriyle değil, mütevazi tavrıyla da gönülleri fethediyor...
Zayıf Yönleri: Ligin en fazla oyuncu geçenler listesinde kral koltuğunda oturan Sako'nun beke indiği neredeyse hiç görülmez. Yine de oyuncunun bu yönüne zayıflık denemez, zira hücumda rakiplerin pimini çekmeyi başarıyor.
Oyuncunun videosu: https://www.youtube.com/watch?v=Q3yYoWiaI2Y

Troy Deeney
Doğum Tarihi: 29.06.1988
Ülkesi: İngiltere / Jamaika
Boy: 1.83 cm
Kulüp: Watford
Mevki: Santrafor
Bu Sezonki Performansı: 42 maç, 21 gol, 10 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: 6 milyon Euro+
Güçlü Yönleri: Aston Villa'nın oyuncu yetiştirme programında futbola başlayan Deeney, ligimiz için fevkalade fark yaratacak bir oyuncu... Deeney, kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonlarda ayağının içiyle ölü noktayı bulmayı iyi biliyor. Defans arkasına koşularıyla birçok golü bulunan 26 yaşındaki İngiliz futbolcunun son vuruşları da oldukça agresif... Top kontrolü yeteneğiyle tekniğinin ne kadar yüksek olduğunu pekiştiren başarılı oyuncu kaptanlığını yaptığı Watford'ta 3 sezon art arda 20 gole ulaşan ilk futbolcu olarak tarihe geçti. Bu sezon 21 gol 10 asistle oynayan gözde futbolcu, geçen sezon 24 gol 5 asist ve 2012-13 sezonunda ise 20 gol 9 asistlik başarılması güç bir performans sergiledi.
Zayıf Yönleri: Deeney'in zayıf yönleriine gelince... Pres yapmakla arası hiç iyi değildir. Pas mı şut mu diye sorsanız, çalım atmak diyebilecek kadar şaşırtıcı bir oyun anlayışı ile çok az sayıda da olsa atak ezmişliği kayıtlarda mevcuttur...
Oyuncunun videosu: https://www.youtube.com/watch?v=KOOrOkNT8yA

Daryl Murphy
Doğum Tarihi: 15.03.1983
Ülkesi: İrlanda
Boy: 1.89 cm
Kulüp: Ipswich Town
Mevki: Santrafor
Bu Sezonki Performansı: 44 maç, 27 gol, 6 asist
Tahmini Bonservis Bedeli: Sezon sonunda serbest kalıyor.
Güçlü Yönleri: 27 golle Cahmpionship'in gol kralı olan Daryl Murphy, ayrıca maç başına en fazla şut çeken oyuncu ünvanının da sahibi oldu. Murphy, yan toplardaki kafa vuruşlarıyla çoğu kez kalecileri avlamayı başarıyor. Semih Şentürk ve -değerini bilenler için- Gökhan Ünal karışımı bir profili bulunan 32 yaşındaki tecrübeli oyuncu, her takıma lazım bir performans sergiledi. Tekniği ideal olan Murphy, uzun boyuna karşılık bilek hareketlerine hakim olmasıyla dikkat çekiyor. Oyuncunun şutları da kalecilere zor anlar yaşatıyor. 32'lik kurt ayrıca 2005'ten bu yana Ipswich'in 20 gole ulaşan ilk oyuncusu olma başarısı da gösterdi.
Zayıf Yönleri: Tecrübeli futbolcunun süratli kat edişleri yok denecek kadar az. Çoğu zaman yaratıcı forvet olmaktansa, gizli forvet hatta dönen topu takip eden fırsatçı golcü gibi oynamayı tercih ediyor.
Oyuncunun videosu: https://www.youtube.com/watch?v=2Q50nOeZ7X0

Hazırlayan: Kaşif YAVAŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: