24 Mayıs 2015 Pazar

PTT 1.Lig Sezon Değerlendirmesi

        PTT 1.Lig’in 34 haftalık süreci sona erdi. 2 takım çıktı, 3 takım düştü, ilk ikiyi kaçıranlar ve küme düşenler üzüldü, play-offa kalan sevindi, orta sıralarda bitiren takımların bazıları sevindi bazıları hayal kırıklığına uğradı. Şimdi takımları kısa kısa notlarla ele alacağız.

        Kayserispor, sene başında kadrolara bakıldığında bu ligin üstünde, açık söylemek gerekirse Süper Lig kadrosuyla yola başladı. Hoca olarak Mutlu Topçu geldi ama 5 hafta götürebildi. Nedense tutmadı, işler yolunda gitmedi. Herkes üst düzey bir teknik direktör beklerken hoca olarak camianın içinden Cüneyt Dumlupınar hoca olarak getirildi. Cüneyt hoca takımdaki bazı futbolcularla yaşıt, genç bir hocaydı. Başarılı oldu, ve takımını haftalar önce Süper Lig’e çıkardı. Görevde kaldığı 29 haftada 3 defa mağlup oldu. Oyuncu kalitesi, maddi duruma bakınca yönetimin de bu çıkışta başarısı büyüktü. Kayserispor, sürpriz yapmadı ve bekleneni yapıp şampiyon oldu.

        Osmanlıspor, PTT 1.Lig’in en iyi kadrosunu kurdu. Bakın altını çizerek söylüyorum ligin en iyi kadrosu. Şampiyon takımların, ligin en iyi oyuncularını topladı takımına. Kayserispor’un kadrosu Süper Lig kadrosuydu, Osmanlıspor’un kadrosu PTT 1.Lig’in en iyi kadrosu. Sene başında istikrar sürsün dediler, Osman Özköylü ile devam kararı aldılar. İyi de gidiyorlardı aslında, Kayseri deplasmanında Osman hoca basın mensuplarıyla tartıştı. Ulusal basına da bayağı düştü bu haber, sonra iki beraberlik aldı hoca takım liderken bıraktı görevi, ondan sonra Yılmaz Vural getirildi, o da çok az dayandı. En son Uğur Tütüneker takımın başına geçti. Konyaspor’u çıkarmış, önceden çıkan Kasımpaşa ve Orduspor takımlarının kadrosunu kurmuş, bayağı da götürmüş o takımları çıkartmakta Metin Diyadin’e kalmıştı. Geldiği ilk haftalarda çok iyi performans göstermedi takımı, ama sonradan bir açıldılar, pir açıldılar. Adana Demirspor’u kendi evinde yenince fişi çektiler ve üst lige çıktılar.

        Albimo Alanyaspor, çoğu kişinin "küme düşer" dediği takım. Geçen senenin takım iskeletini korudular, birkaç takviye yaptılar. Hocaya da güvendiler, devam dediler. İyi de başladılar sezona  sonra birkaç maç düşüş oldu, Mehmet Altıparmak hocayla yollar ayrıldı. Geçen sene Süper Lig’i finalde kaçıran Hüseyin Kalpar geldi. Hüseyin hoca da inişli çıkışlı performans gösterdi, ama Alanya’da değinilecek bir şey varsa Emre Akbaba ve Ayite gerçeği. Bu ligde kalbur üstü futbolcuların varsa, üst sıraları zorlarsın. Altınordu’da bir Emre Akbaba olsaydı belki de bugün ilk ikiden Süper Lig’e çıkmışlardı. Kısa kesecek olursak Alanyaspor başarılı oldu, zevk verdi lige. Alanya halkının takıma biraz daha sahip çıkması gerektiği gerçeğini atlamayalım!

        Adana Demirspor, transfer piyasasına en geç giren kulüp oldu. Hoca geç belli oldu, oyuncular geç geldi. Adam gibi kamp yemedi takım. Oyunculara bireysel olarak baktığında çoğu geçen seneyi fazla verimsiz geçirdi. Son haftalara baktığında başarısız görünse de, sezon genelinde çok fazla başarılı bence Adana Demirspor. Ligin sonuna kadar kovaladılar ilk ikiyi Gaziantep Büyükşehir Belediyespor maçında Ünal Karaman’ın sert çıkışı oldu, masayı yumrukladı. Ondan sonra galibiyet gelmedi. Taraftarıyla play-offun güçlü adaylarından Adana Demirspor. Avantajları ligden 3-4 hafta kala kopmaları oldu aslında, eğer son hafta kaybetselerdi şampiyonluğu, o hayal kırıklığıyla play-offlarda başarı zordu. Ama kendilerini play-offlara hazırlamak ve o motivasyon bozukluğunu aşmak için zaman buldular.

        Antalyaspor, geçen sezon yönetimsel anlamda yapılan yanlışların ardından küme düştü. Bu senede kadrosunda iddialı oyuncuları bulunduran Antalya ekibi sezona Engin Korukır ile başladı, iyi giden takımda birden hocayı gönderen Antalyaspor, Hami Mandıralı’yı getirdi, onla da maya tutmayınca sırada sene başından beri çok istedikleri Yusuf Şimşek göreve geldi. Takım kadro kalitesi iyi ama oynanan oyun ve kaybedilen puanlara bakınca kötü bir takım Antalyaspor. Ama play-offlar farklıdır. Antalyaspor eğer bu sene çıkmazsa tahminimce seneye maddi anlamda sıkıntılı günler yaşayacaklardır. Çünkü yapılan transferlerde aşırı meblağlar ödeniyor. Geçen seneki Mersin İdmanyurdu takımına benzetiyorum Antalyaspor’u. Tek çare başarı gibi duruyor.

        Samsunspor, geçen sene finalde kaybetmenin acısını yaşadı. Bu seneye Erhan Altın yönetimiyle başladılar, çok müthiş bir kadro kuramadılar ama önemli isimleri vardı. İlk yarı verimsiz bir Samsunspor vardı. Umar’ı Osmanlıspor’a bedava kaptırmak büyük bir yönetim hatası. Yönetim değişti, Erhan Altın devam etti, bu sefer 3 puan silinmesi çıktı karşılarına. Dünya dertle uğraştı Samsunspor, ama sportif anlamda başarılı bir sezon geçirdi. Bunun en büyük sebebi bence bu olumsuzluklar. Bu olumsuzluklar olmasaydı bu takım nasıl kenetlenecekti, nasıl başarı gelecekti? Samsunspor için ‘’şer görünen hayır’’ oldu bence. Benim gözümde play-off takımlarının içerisinde en güçlü takım da Samsunspor.

        Ligin en rahat takımı diyebiliriz Altınordu için. Hedefler var, o hedeflere ulaşmak için zaman var, alt yapı vızır vızır. A takım oyuncularının aldığı paralar ligin altında, ama sistem takımı arkadaş bu takım. Hüseyin hocayla yola devam dediler, gençlere profesyonel sözleşme imzalattılar, bazılarına şans verdiler. Lige renk kattılar. 10 hafta önce küme düşme hattının 1-2 puan üzerindeyken, son hafta play-offu 1 puanla kaçırdılar. Son 10 haftada 9 galibiyet 1 beraberlik alan bir takım. Yabancı oyuncu olmadan başarıyı amaçladılar, ülkeye daha bu seneden birkaç futbolcu kazandırdılar. Türk futbolunda şu an tartışmasız geleceği parlak tek takım. Allah yollarından saptırmasın!

        Yine harcanan paralar, yine marka görünen papaz oyuncular, yine hüsran var Şanlıurfa’da. 3 yıldır olmuyor bu iş. Yönetim belki iyi niyetli ama bir abimin sözü var ‘’Kalp ameliyatına göz doktoru girerse ne olur?’’. Urfa’da iş burada bitiyor. Ligin kaliteli oyuncularını aldıkları yetmedi, Süper Lig’den de oyuncular geldi. Cihat Arslan gibi marka hoca geldi, gitti Osman Özköylü geldi, olmadı. Plan-program, alt yapı olmadan sadece para dökmekle olmuyor maalesef. Seneye nasıl bir yol izleyeceği en çok merak ettiğim takım oldu Şanlıurfaspor. Çok borçlanmamışlardır inşallah.

        Sezona Yusuf Şimşek ile başlayan Karşıyaka, fena kadro kurmadı. Maddi sıkıntıları olan bir kulüptü, o sıkıntılar hep devam etti. Yusuf Şimşek gittiğinde hala play-off savaşı verebilirdi Karşıyaka ama istemediler sanki o saatten sonra. Daha doğrusu inanmadılar. İnanmayınca bu iş olmadı. Bu seneye yeni başkan, yeni teknik heyet, yeni oyuncularla Göztepe’ye tam rakip olma hedefiyle yola çıktılar.

        Boluspor, her zamanki gibi bu sene de ligin orta sıra takımı oldu. Reha hocayla başlayıp, Reha hocayla bitirdiler ligi. En büyük sıkıntıları alternatifsiz kadroları oldu. Az kişiden oluşturdular kadroyu, as oyuncuları kalitesiz futbolcular değildi, ama işte hedef varsa büyük oynamak gerekiyor. Emre Kılınç ve İsmail Haktan bu sene kendilerini daha çok gösterme şansı buldu. Yine ‘’Mini Zlatan’’ Prijovic’i vitrine sunan Boluspor, Konyaspor’dan kiraladığı İshak Çakmak’ı da resmen futbola yeniden döndürdü.

        Giresunspor lig kalitesinin altında bir kadroyla başladı lige. Mehmet Birinci hocayla başlasalar da lige, 7 hafta galibiyet gelmeyince, geçtiğimiz sezon Orduspor performansıyla çıkış yakalayan Erkan Sözeri’yi getirdiler takımın başına. Erkan hoca elindeki mevcut kadroyla güzel işler yaptı Giresun’da. Topladığı 40 puanla gayet başarılı oldu. Giresunspor ve Elazığspor’un bu ligde bu sene kalması büyük ve ayakta alkışlanacak başarıdır.

        Elazığspor için dediklerimiz net. Başarılı bir sezon. Transfer piyasasına o kadar geç gir, hoca olarak uzun süredir çalışmayan Ümit Özat’ı getir, oyuncuların aşırı kaliteli olmasın, ama ligde kal. Para sıkıntısını derinden yaşayan kulüplerden birisi Elazığspor. Şu anda açıklanan mevcut borçlarının 45 milyon TL civarında olduğu söyleniyor. İç transferde birkaç önemli oyuncuyla devam eden Elazığspor’un seneye hedefinin ne olacağını kestirmek zor.

        Gaziantep Büyükşehir Belediyespor sezonun hayal kırıklığı oldu herkes için. O kadar para harcandı ama takım play-offa bile kalamadı. Sezona Nurullah Sağlam bombasıyla başladılar ama Nurullah hoca kendi kariyerini de riske eden bir performans gösterdi. 7 hafta boyunca galibiyet alamayınca yerine Hakan Kutlu geldi. Takım dibe vurmuş vaziyetteydi. Süper Lig’den gelen oyuncular, Shola Ameobi gibi Premier Lig’den gelen bir isim, ama olmayınca olmadı. Sezon başı oyuncu kontratlarında dönen büyük paralar sonuç getirmedi. Sonradan takım toparlandı, iyi işler yaptı, devre arası cüzi oyuncular alındı ama takım play-offlara kalamadı. Gelecek sezon içinde hedefte küçülme olacağı konuşuluyor. Bir sene boyunca harcanan paralar boşuna gitti Gaziantep ekibi için.

        Adanaspor, kaç sezondur başkanla taraftar grubu arasında dönen sıkıntılardan dolayı adım atamıyordu. Sezon başına yine Levent Eriş ile başlayan Adanaspor , yine sıkıntılı bir sezona başlıyordu. Levent hoca gitti Güvenç Kurtar geldi, o biraz toparlamaya çalıştı, o da elinden gelemedi. En son kulübün kendi evladı Eyüp Arın geldi, genç çocuklar oynamaya başladı. Adanaspor sıkıntısız bir şekilde ligde kaldı. Birçok genç oyuncu da kazanmış oldu. Gelecek sezon daha sağlam temeller atarak, planlar yaparak, şampiyonluğa oynayacak bir Adanaspor inşa edilebilir.

        Sezon başı sıkıntı yaşayacağı belli olan kulüplerden biri Denizlispor’du. Özcan Bizati ile yola çıkan Denizlispor, öyle sonuçlar alıyordu ki, düşmenin büyük adayı olacağını gösteriyordu. Özcan hoca gitti, Engin İpekoğlu geldi, o da bu yaraya merhem olamadı. En sonunda Alanyaspor’u şampiyon yapan, lige de iyi giriş yapan Mehmet Altıparmak hoca geldi. O imkansızlıklarda, sıkıntılarda başarılı oldu ve bundan 4 hafta önce herkesin ‘’düştü’’ dediği Denizli’yi son maçta ligde tutmayı başardı. Mehmet Altıparmak’a Denizli halkı, camiası şükran borçlu. Bazıları konuşuyor ‘’futbol şansı yanında’’ gibisinden. Hep şansla olmuyor bu işler, Mehmet hoca emeklerinin karşılığını aldı ve özellikle geçen hafta evinde yenmesi gereken maçı yenip ligde kaldıysa hoca hakkında olumsuz konuşmaya da gerek yok.

        Manisaspor sezon başı kurulan kadro itibariyle düşmeyi en çok hak eden kulüplerden birisiydi. Bir düşünün, takım sezona başlarken 8 tane ön liberoya sahip olsun, bir tane sağ beke sahip olmasın. Böyle bir kadro planlaması olan takım kuruldu. Tahir Karapınar ile yola çıktı Manisa sonra Menemen Belediyespor’u şampiyon yapan Taner Taşkın’ı takımın başına getirdiler. İki hafta önce takımın ligde kalmasına kesin gözüyle bakılırken, geçen hafta Denizli maçında tüm kredisini tüketti Manisaspor ve düştü. Ülkemize birçok değeri kazandıran Manisaspor’a sahip çıkmayanlara da yazıklar olsun. 60-70 milyon TL borç var, sıkıntı büyük. 2.Lig’de de işleri hiç kolay değil.

        Birkaç sene önce, müthiş alt yapı sistemiyle, harika işler yapıp Süper Lig’e çıkan bir Bucaspor vardı. Süper Lig’e gidince kendi benliklerini kaybettiler ve piyasanın sıkıntılı futbolcularını aldılar, çıktıları gibi düştüler. Ondan sonra direndiler, play-offa kaldılar, orta sıralarda bitirdiler ama maddi sıkıntı onları da vurdu. Sürekli hoca değiştirdiler, olmadı, olmadı. Borçlandırıp düşürdüler Buca’yı da. Onlara da geçmiş olsun diyoruz.

        Bu senenin en dramatik takımı Orduspor oldu. Sezon başı oyunculara lisans çıkarmada sıkıntı yaşa, devre arası tüm profesyonel topçuların ayrılsın, para sıkıntısı tavan olsun, sayısız hocayla çalış, YGS sınavından çıkıp maça yetişmeye çalışan çocuklara maça oyna. 4-5 sene önce Süper Lig’e çıktığında ‘’Şampiyon olacağız, UEFA’da oynayacağız.‘’ vaatleri veren kulüp başkanı, bu dönemin de başkanı. Bir şehir takımı nasıl yok edilir, eritilir gösterdiler. Yazık oldu Ordu camiasına, bundan sonra da çok zor duruyor, yolları dikenli ve yokuş. Puana filan takılmadan Orduluların o aslan gibi maçlara çıkan elinden geleni yapan gencecik pırlanta çocuklara sahip çıkmasını öneriyorum. Yaptıkları işin ne kadar büyük, ne kadar gurur verici olduğunun farkına varsınlar. Lise sıralarından çıkıp, aslanlar gibi sahaya çıkıp elinden geleni yaptılar. Bundan sonra Ordu’da ne olur ne biter göreceğiz, onlara da 2.Lig’de başarılar diliyoruz.

        Yazıma sonlandırırken İzmir stat sorununun çözülmesini, maça gelen taraftar sayısının artmasını, sadece ticaretle uğraşan bazı yöneticilerin Seyit Mehmet Özkan’dan esinlenmesini, menajerlerle para kırışan hoca sayısının azalmasını temenni eder, yeni sezonda bu ligde oynayacak olan tüm takımlara başarılar dilerim.

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder