26 Mayıs 2015 Salı

Röportaj: Muhammet Reis (Osmanlıspor)

        Transfer Merkezi dergisinin bugünkü konuğu, Balıkesirspor ve Osmanlıspor ile son 3 sezonda 3 şampiyonluk yaşayan Muhammet Reis. Tecrübeli oyuncuyla geçmişini, bu sezonki başarıyı ve Türk futbolunu konuştuk.

Merhbalar, öncelikle Muhammet Reis'i tanıyalım. Muhammet Reis kimdir, futbola nasıl başladı?
1984 Trabzon doğumluyum. Mustafa Akçay'ın Trabzonspor'da Altyapı Koordinatörü olduğu zamanda, arkadaşım seçmelere gitmiş ve kazanmıştı.O dönemde hocamızda arkadaşa mahallenizde iyi futbol oynayan varsa getirin diye söylemiş, biz de her çocuk gibi mahalle arasında bir çim sahamız vardı. Top oynarken arkadaşım bana söylemişti, o zaman giyilecek şortumuz kramponumuz olmadığı için biraz çekingen davranmıştım. Sonra arkadaşım bana ''penaltı atışacağımızı, kazanması halinde gideceğini'' söyledi. Arkadaşım kazanınca mecbur gitmek zorunda kaldım. Sonra ayakkabı, şort vs araştırmaya başladım, sağolsun bir tane abi vardı, bana krampon verdi. Daha sonra idmana çıktım, ilk idmana çıktığımda Mustafa Akçay'ın da beğenmesiyle Trabzonspor'un altyapısında futbola başladım.

Balıkesirspor'da yaşadığın şampiyonlukların ardından, Osmanlıspor'da da ilk sezonunda şampiyon olmayı başardın. Şampiyon olmak elbette güzel bir duygudur. Hissettiklerini bir de senden dinleyelim.
Seninde dediğin gibi, aralıksız 3 sezondur şampiyon olmak benim için çok ayrı bir mutluluk. Önce Balıkesirspor ile 2.Lig'deki şampiyonluk, sonra Süper Lig'e çıktığımız şampiyonluk, daha sonra Osmanlıspor. Yani bunu gerçekten anlatmak çok zor, biz burada sezon başında toplandığımızda, aynı şekilde geçen sezon Balıkesirspor'da iken de arkadaşlarımızla aynı şeyi söyluyorduk. Bu sevinci, bu hazzı hiçbir şeye değer biçemezsiniz. Sonrasında Osmanlıspor'a geldik, geçen sene Balıkesirspor'da oluşmayan şartlardan dolayı anlaşamadık, nasip diyoruz. Burada da tekrardan şampiyonluk yaşadığım için çok mutluyum.

PTT 1.Lig'de 100 küsür maça çıktın fakat son 2 sezondur gösterdiğin performans takdire şayan, geçen sezon gol kralı da oldun. Bu başarıda en önemli etmen ne sence?
Benim çıkışım Konya Şekerspor'da oldu. Daha önce Türk Telekom Lig A olarak adlandırdığımız PTT 1.Lig'de Akçaabat Sebatspor ile oynamıştım  fakat ilk senede kümede kaldık, daha sonra düştük. Dediğim gibi Konya Şekerspor'da oldu çıkışım. Balıkesirspor'a transferimde en önemli etkenlerden biri taraftarıdır. Aynı grupta olduğumuz için, oraya maça gittiğimizde oradaki heyecanı atmosferi gördüğümde heyecanlanmıştım. Bizim grupta o zaman Sakaryaspor, Adana Demirspor, Balıkesirspor gibi takımlarında taraftarı çoktu. Konya Şekerspor kurumsal bir takım olduğu için pek taraftarı yoktu, dediğim gibi çok etkilenmiştim. Taraftar itici güç. Daha sonra Tuna Başkan ile görüşmemiz oldu. Balıkesirspor ile anlaştım, 3 sene güzel anılarım oldu orada. Şimdi de gerçekten çok üzgünüm, 39 yıl sonra Süper Lig'e çıktık. Bu sene küme düştü, gerçekten çok üzgünüm. Ama Balıkesirspor, Balıkesir halkı kesinlikle Süper Lig'i hakediyor. Seneye, ya da gelecek senelerde inşallah yeniden Süper Lig'e çıkarlar.

Konya Şekerspor'da oynarken Ahmet Sabri Fener, İshak Çakmak, Ömer Ali Şahiner gibi genç isimler kadrodaydı ve yaş olarak senden genç isimlerdi. Şimdi bazılarıyla rakipsin, Ömer Ali gibi bazıları Süper Lig'deki performansıyla dikkat çekiyor. Onlarla hala görüşüyor musun?
Hepsiyle görüşüyorum. O zaman çok iyi kadromuz vardı. Balıkesirspor'da 2.Lig'de kurduğumuz kadro gibiydi. Play Off'lara gitmiştik, ilk maçımız Sakaryaspor maçıydı ve 1-0 öne geçmiştik 65. dk sonra 3-1 mağlup olduk ve Sakaryaspor bir üst lige çıktı. Bir sonraki sene Balıkesirspor'da da aynı şeyi yaşadım, ilk maçta Adana Demirspor'a elenmiştik ve Adana Demirspor üst lige çıktı. Benim de şöyle bir şanssızlığım var; ilk maç kime elendiysek o takım üst lige çıktı. Geçenlerde Konya'ya hazırlık maçına gitmiştik. Sağolsun Ömer Ali de geldi, otelde bizi ziyaret etti. Ahmet Sabri'yle, İshak'la o dönemden yine Cafer Can'la, Şanlıurfaspor'daki  Onur'la, Giresunspor'daki Rıdvan'la görüşüyoruz. Çok iyi arkadaşlığımız vardı, halen devam ediyor. Ömer Ali Konyaspor ile PTT'de de oynadı, sonra Süper Lig'e çıktı. Maşallah şu an çok güzel gidiyor, inşallah böyle devam eder.

Gelecekle ilgili planların neler ? Osmanlıspor'da sözleşmen devam ediyor, Osmanlıspor formasıyla ''Reis'i Süper Lig'de görecek miyiz?
İnşallah, bu soruyu herkes çok soruyor bana. Geçen sene Balıkesirspor'la anlaşamayınca bazı söylemler oldu. ''Korktu, o yüzden gitti'' veya ''Süper Lig'de oynayamaz'' dediler. 2 yıl daha mukavelem var, ben kulübümden çok memnunum, onların da memnun olduğunu düşünüyorum. Onlar beni burada tuttuğu sürece ben burada oynamak; Süper Lig'in tadını, hazzını yaşamak istiyorum. Ama dediğimiz gibi bu futbol, geçen sene Süper Lig'de oynamak için Balıkesirspor'a gitmiştim ama olmadı. Daha sonra bazı insanlar ''geldi, hemen sonra gitti. Nasıl Osmanlıspor ile anlaştı ?'' dediler. Bu duruma da açıklık getireyim. Gelip gitme durumu olmadı, burayla anlaşmadan önce 2 gün Balıkesir'de kaldım. Görüştük, anlaşamadık, nasip olmadı. Bir sonraki günde burayla anlaştım. Yönetim, başkan beni burada tutmak isterse, memnunlarsa burada kalmak isterim. Ama bana da verdiğin emekler için teşekkür ederiz derlerse, diyecek birşeyimiz yok. Helalleşir, ayrılırız.

Osmanlıspor'un ilk golünü atarak tarihe geçtin, bu konu hakkında düşüncelerini de alalım.
Ben bunları çok yaşadım, Balıkesir'de çok nasip oldu bana. Balıkesirspor'da 2.Lig'de iken Antalya'da devre arası kampındayken yabancı bir takımda ilk defa maç yapmıştık. 1-0 yenmiştik ve golü ben atmıştım. Sonrasında Balıkesir'de ışıklandırma yapıldı, ilk golü ben attım. Osmanlıspor'a geldim; ilk maçta Osmanlıspor'un ilk golünü attım. Osmanlıspor adı altında ilk şampiyonluğu bizler yaşadık. Yani hep ilkleri yaşıyorum, Allah bize nasip ediyor bunları. Dediğim gibi, Osmanlıspor adı da büyük proje, inşallah burada kaldığım, emek verdiğim sürece daha da iyisini yapmaya çalışacağım, çalışacağız.

Peki geçen sürede Süper Lig'den hiç teklif aldın mı ?
Geçen sene, Balıkesirspor ile Süper Lig'e çıktığımız zaman almıştım. Benim de şöyle bir şanssızlığım var, Konya Şekerspor'da oynarken gol sayım düşük olsa da 40'a yakın maç oynuyordum. Herkes diyordu bana; bir üst lige gidersin ya da daha iyi bir takıma gidersin diyenler oldu ama nasip olmadı bana. Sonra Balıkesirspor'a geldim. Belki PTT 1.Lig'e çıkmasak şuan 2.Lig'de oynuyor olabilirdim. Kulübüyle beraber bir üst lige çıktığında devam etmek futbolcunun avantajı oluyor. Çok da güzel örnekleri var. Karabükspor örneği var, daha sonra Akhisarspor örneği var, şimdi de biz de arkadaşlarla aramızda konuşuyoruz. Başakşehir var. Bakıyoruz şimdi kadrosuna, geçen seneden PTT'den 8-9 futbolcu var ve oynuyorlar. Doka, Visca, Mehmet Batdal, Volkan Babacan ve 2 tane bekleri var geçen sene PTT'de oynayan. Geçen seneden de kalmıştı Balıkesirspor'da çoğu arkadaşımız ama pek oynayamadılar. Başarısızlığı biraz da buna bağlıyorum. Ama dediğim gibi inşallah en yakın zamanda tekrar Süper Lig'e dönerler.

Peki, Süper Lig'den sana teklif yapan takımların isimlerini öğrenebilir miyiz?
Geçen sene Eskişehirspor, Gaziantepspor ve Kasımpaşa'dan teklif almıştım. Geçen seneki olan olaylardan dolayı kırgınlığım da var. ''Para için gitti'' şudur budur diye. Yaşımız geldi gidiyor, ilerisini düşünmek zorundayız. Ailemiz var, çocuğumuz var, geleceğini düşünmek zorundayız. Bu şartlarda oluşuyor, karar aşamasında. Balıkesirspor ile olmadı, buraya geldik.

Kariyerinde unutamadığın anlar ya da bir anın var mı?
Çok var, biraz önce de dediğim gibi Balıkesirspor'da yaşadığım ilkler, burada yaşadığım ilkler. Maç olarak sorarsanız; geçen seneden Mersin İdmanyurdu maçı var. Kırılma maçıydı, hangi takım galip gelse avantaj yakalayacaktı biz yendik. Bu sene Boluspor maçı var. Futbol yaşantımda ilk kez hatrick yapmıştım. Daha sonra Samsunspor maçı var. Bence şampiyonluk yolundaki en önemli maçtı, yendiğimiz takdirde ibrenin bize döneceğini biliyorduk ve kazandık .Sonra da final maçları vardı zaten Adana Demirspor, Antalyaspor maçları vardı, kazandık ve çok şükür şampiyon olduk.

Frikik ve serbest vuruşlardan attığın birçok gol var. Hatta çoğu taraftar topun başında sen olduğun zaman ayrı bir heyecana kapılıyor. Bunun için özel olarak çalışıyor musun?
İlk başlarda böyle bir özelliğim yoktu. Fizik olarak güçlü yapıda olduğum için, set vuruşlarım vardı ama teknik anlamda önceki yıllarda iyi değildim. Balıkesirspor'da oynarken cuma günleri genelde şut idmanı olurdu. İsmail Hoca beni ayırır ve bir kaleci alıp karşı kaleye gönderirdi, frikik çalışrıdım. Kendim ekstra çalışırdım. Sezon bittiğinde de, gelecek sezona hazır olmak için kendimiz idmanlarda yaparken de çalışırdım. Daha sonra çalışa çalışa, kendime göre bir teknik, stil geliştirdim. Gerçi burada bir tane golüm var ama Balıkesirspor'da epey atmıştım.

Trabzonlu bir futbolcusun, futbol Trabzon'da büyük ilgi görüyor. Memleket insanının futbola verdiği önemi bir de senden duymak isteriz.
Ben Balıkesir ve Trabzon'u birbirine benzetiyorum. Trabzon'da herkes Trabzonspor'a gönül veriyor, Balıkesir'de de öyle. Gerçekten Trabzon'a baktığımızda Avni Aker'in yanına gittiğiniz de yanında bir saha var, belki orada 10 tane takım vardır. Sahadaki yerlerini kaparlar ve idman yaparlar. Ya da bir kahveye çay içmeye git, herkes Trabzonspor'u konuşur. Aynı şekilde Balıkesir'de de öyle. Bu sene de genç yaş takımları dahil takip ediyorum Trabzonspor'u. Hatta yanılmıyorsam U16 takımı şampiyon oldu biz Antalya'dayken. Şöyle de birşey var; Trabzon altyapıya çok önem veriyor, fakat kadrosuna baktığımızda altyapıdan oyuncusu yok denecek kadar az. Bizim zamanımızda, o zamanlarda PAF Ligi olarak tabir edilen ligde en son biz şampiyon olmuştuk. Şampiyon olan 84-85 grubu, Trabzonspor'un geleceği olarak görülüyordu, fakat o kadrodan sadece kaleci Tolga Zengin ve Tayfun Cora oynamıştı. Başka oyuncu yok, hepsi başka kulüplerde oynadılar. Biraz o yönden sıkıntı var ama Trabzon'da herşey Trabzonspor üstüne kurulu.

Geçen sene medyada takip ettiğimiz kadarıyla Trabzonspor ile ismin anılmıştı. Peki birgün seni memleketinin takımında görme şansımız olur mu?
Ben her zaman dua ediyorum. En fazla da Trabzonspor formasıyla, inanların o sahada beni görmesi için dua etmişimdir. Hani altyapısından üst yapıya kadar 10 senemi verdim Trabzonspor'a. Kamplara gittim, hazırlık maçında oynadım fakat resmi maça çıkamadım. Geçen seneyi soracak olursanız, gerçekten istemiyordum. Çünkü yeni bir oluşum vardı, çok futbolcu geldi, çok futbolcu ayrıldı. Aileme de söylemiştim, teklif olsa dahi gerçekten istemiyordum. Oraya gidip, oynamadıktan sonra birşey vermedikten sonra bir anlamı yok. Gidip başka yerde oynayıp, Trabzonspor'u, Trabzon şehrini temsil etmek benim için daha önemliydi. Çok da iyi temsil ettiğimi düşünüyorum, hem karakter hem de futbolculuk olarak. Dediğim gibi geçen sene düşünmüyordum, fakat bundan sonra ne olur bilemem. Şu da var açık konuşmak lazım; şuan herkes genç isimlere yöneliyor, benim de yaşım 30 oldu. Buradan direkt Süper Lig'e transfer olayı zor oluyor artık. Daha önce söylediğim gibi kulübünle beraber bir üst lige çıktığında bir şekilde devam ediyor.

Osmanlıspor'a gelirken seni en çok cezbeden şey, yukarıda bahsettiğin proje mi oldu?
Ben ilk geldiğim zaman ismi Ankaraspor'du. Sonradan isim değişikliği konuşulmaya başlandı. Hatta bir ara olmuyordu, sonradan onaylandı. Ama gerçekten büyük proje, bu sene Süper Lig'e çıkıldı .Başkanımız bize bazen anlatıyor, konuşuyoruz. Osmanlıspor adını Avrupa'da duyurmak istiyorlar. Süper Lig'e çıktı takım, yavaş yavaş Avrupa Ligi, sonra Şampiyonlar Ligi gibi düşünceleri var. İnşallah başarırlar.

Ülke futbolu olarak ciddi olarak düşüşteyiz. Yeni yabancı kuralı da geldi. Bu konu hakkındaki düşüncelerin neler?
Ben yeni kurala karşıyım. Yabancı hayranlığına karşıyım. Bakıyorsunuz yabancı futbolcu dışarıdan geliyor, parası garanti, evini kulüp kiralıyor, arabasını kulüp alıyor. Adam atıyorum yurt dışında 3.000 Euro maaşa oynarken buraya geliyor 30.000 Euro'ya oynuyor. Bir sıkıntı olup ayrılacağı zaman TFF'ye başvuruyor sözleşmesini fesh ediyor eninde sonunda parasını alıyor. Türk futbolculara gelince sıkıntı yaşanıyor. Mesela örneği de var. Elazığspor-Ümit Özat, futbolcuya para verilmediğinden dolayı, galibiyetten sonra Ümit Özat istifa etti. 10-15 sene evvel bu gelirler olmasa kulüpler nasıl çevriliyordu merak ediyorum. Şu anda inanılmaz gelirler var ama buna rağmen yönetilemeyen, çok borcu olan kulüpler var. Bence düzgün yöneten insanların kulüplerin başına gelmeleri gerekiyor. Buna da güzel bir örnek var; Akhisarspor. Orada her şey planlı yapılıyor.

Biraz futbol dışına çıkalım, antreman dışında neler yaparsın?
Genelde eşimle beraber vakit geçiririm. Burada olduğum zaman Play-Station oynarız, hatta buradan Balıkesir'e bağlantı yapıp oynarız. Aykut olsun, Ertuğrul Furkan olsun, İlhan Depe olsun, Emrullah olsun, Ali Akburç olsun. Burada da ben ve Caner internet üzerinden karşılıklı oynarız. Tavla oynuyoruz, masa tenisi vs oynarız. Ama daha çok ailemle vakit geçiririm.

Balıkesir ile ilgili soruyu sona bıraktım. Balıkesir şehrinde yerin her zaman ayrı. Balıkesir şehrinin, taraftarının sevgisini sana karşı her platformda görüyoruz. Bizim aracılığımızla Balıkesir şehrine, taraftarına neler söylemek istersin?
10 sene 20 sene 30 sene sonra bana "futbol kariyerinde en zevk aldığın, oynadığın kulüp neresi?" diye sorsalar hiç düşünemeden Balıkesirspor derim. Gerçekten orada 3 yılım çok güzel geçti. Mesela 1'de antrenman varsa 12'de orada idmana çıkabilirsin. Belki de en geç ben gidiyordum ama kulübe girdiğim zaman her takım orada oluyordu. Bazı arkadaşlarımız 2-3 saat önceden gelirdi. Muhabbet, sohbet olsun çok güzel ortamımız vardı. Bir de futbolu seven bir şehir, ilgi göruyorsun alaka göruyorsun. Çok güzel şeyler bunlar. Yani Balıkesirspor'u, Balıkesir şehrini hayatım boyunca unutamamam.

Bize verdiğin bu güzel röportaj için teşekkür ediyoruz, son olarak eklemek istediğin birşey var mı?
Ben teşekkür ediyorum, buraya kadar geldiniz. Ayrıca şunu da söyleyeyim; Caner kardeşim ile ilgili. O da buraya benden yarım sezon önce gelmişti Balıkesirspor'dan. Ben ona da demiştim, geçen sezon Balıkesirspor'da şampiyonluk yaşamak nasip olmadı ama burada yaşadın diye söylemiştim .Onun çok selamı var zaten onu da gördünüz. Ona da burdan sevgilerimi gönderiyorum.
Röportaj: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. Muhammet Reis'le gurur duyuyoruz.Balıkesirsporun başganı da kurum kurum kuruluyordur kalp krizi geçiriyordur Reis başarılı oldukça :)

    YanıtlaSil
  2. Harika bir röportaj olmuş emeği geçenlere teşekkür ler

    YanıtlaSil