28 Mayıs 2015 Perşembe

Sezon Raporu: Altınordu

Altınordu Türk futboluna damga vurmaya her gün biraz daha yaklaşıyor...

        Üst düzey birikime sahip, vizyonu, değerleri ve hedefleri olan bir başkana sahipler. Altyapıya yaptığı yatırımlar ve harcadığı emek birkaç yıldır çok güzel sonuçlar vermeye başladı. Altınordu'da sezona altyapıya ayrılan bütçeyle üstyapıya ayrılan bütçe neredeyse birbirine eşit olarak başlandı. Bu bana göre gerçekten çok büyük bir saygıyı hak ediyor. Bu ligde bu oranı yakalayan başka bir takım yok. Bu Altınordu'nun ne kadar profesyonelce ve doğru olarak yönetildiğini bizlere kanıtlıyor. Zaten başkan Seyit Mehmet Özkan'ın en büyük hedefi tamamı Türk futbolculardan kurulu (bu futbolcularında %80'i altyapıdan olmak üzere) bir kadro ile Süper Lig ve Avrupa'da başarıyla mücadele etmek. Açıkçası bu hedefe uzak olduklarını da düşünmüyorum.

        Altınordu bu sezon play-off'u belki son maçta belki 1 puanla belki 1 gol ile kaçırdı ama başkan takımıyla gurur duyduğunu çoktan açıkladı bile. Eğer play-off'a kalsalardı son haftalarda sergiledikleri üst düzey performansı devam ettirip Süper Lig'e çıkacaklarını düşünüyordum fakat olmadı. Bunu da play-off'a kalan diğer takımların şansı olarak yorumluyorum ben.

        Altınordu'nun sezona başladığı kadrosunda 1.Lig tecrübesi ya hiç olmayan ya da çok az olan futbolcular bulunuyordu. İlk yarıda yaşanan tecrübesizlik ve istikrarsız performansla birlikte Altınordu ilk 7 haftada galip gelemezken ilk yarıyı da sadece 19 gol atarak 18 puanla 14. sırada düşme hattının yalnızca 1 puan üstünde noktalıyordu. 2.yarıda daha tecrübelenmiş ve lige ısınmış olarak başlayan Altınordu'nun oyununda da ciddi bir gelişme belirmişti. 2.yarıya ilk 4 haftada 8 puanla başlanmıştı ancak sonraki 3 hafta takım mağlup olarak herkesi şaşırtıyordu. Acaba düşer mi soruları yavaş yavaş sorulmaya başlanacaktı ki bu mağlubiyetler Altınordu için hayırlı oldu diyebiliriz çünkü takım müthiş bir ivme yakalayarak kalan 10 haftada 9 galibiyet 1 beraberlikle 28 puan toplayarak ligi 7. sırada 54 puanla 60 gol atıp 39 gol yiyerek noktalıyordu. Ligin yanı sıra Türkiye Kupası'nda gayet iyi bir performans sergileyip gruplara kalmayı başardılar. Kupa maçlarında daha çok altyapısındaki gençlere forma şansı vererek onlara da tecrübe edindirildi.

        Altınordu'dan gördüklerimiz ve göreceklerimize dayanarak gelecek sezon için bu takımın rahatlıkla Süper Lig'in en büyük adaylarından olacağını söyleyebilirim. Özellikle altyapıdan çıkaracakları gençler ve takımın kimyasına uyan transferleriyle bunu başaracaklarına inanıyorum. Hep birlikte bekleyelim ve Altınordu'nun önümüzdeki sezon neler yapabileceğini görelim.


TEKNİK DİREKTÖR
        3 yıldır takımın başında bulunan Hüseyin Eroğlu şüphesiz takımın aldığı başarılarda çok büyük bir pay sahibi. Başkan Seyit Mehmet Özkan ile de hedefleri uyuşan bir isim ve 2019 yılına kadar sözleşmesi var. Bu özellikle Türkiye'de kolay kolay göremeyeceğimiz bir durum. Aynı zamanda başkanın ve teknik direktörün birbirine olan güvenini de gösteriyor. Altınordu Hüseyin Eroğlu birlikteliğinin daha uzun yıllar başarıyla devam edeceğini düşünüyorum.

OYUNCU PERFORMANSLARI

KALECİLER
Tolgahan Acar: Altınordu'nun kadrosuna 1.Lig tecrübeli bir eldiven transfer etmek istemesiyle bu sezon takıma katılan Tolgahan, 26 maçta forma giydi ve 29 gol yedi. 9 maçta ise kalesini gole kapattı. Sözleşmesi sona erdi takımdan ayrılma ve kalma şansını şuan için eşit görüyorum.

Ramazan Evren Üstündağ: 3.yılını geçirdiği takımda önceki 2 şampiyonlukta kalede olan Evren, bu yıl ilk kez forma giydiği ligde tecrübesizliğiyle formasını kaptırdı. Ligde 11 maçta forma giydi 10 gol yedi. Sözleşmesi sürüyor gelecek sezonda takımda olmasını bekliyorum.

Erce Kardeşler: 21 yaşındaki kaleci sezonun ilk yarısında U-21'de forma giydikten sonra 2.yarıda A takıma katıldı. Ligde forma giymedi. Gelecek sezonda 3.kaleci olarak takımda olacaktır.

SAVUNMA
Kemal Cingirt: 2.Lig şampiyonluğunda da sağ bekte olan Kemal, ilk kez forma giydiği 1.Lig'de de formasını bırakmadı. Cezalı olduğu 2 maç dışında 32 maçın tamamında 90 dakika sahada yer alarak ortaya büyük bir istikrar koydu. Savunmada oldukça başarılı ancak daha fazla ileri çıkarak skora katkısını arttırırsa önemli bir silah olabilir. Yalnızca 1 asisti var. Sözleşmesi sürüyor, kesinlikle takımda kalacaktır.

Rıza Efendioğlu: 32 yaşındaki stoper aynı zamanda takımın en yaşlısı. Geçen sezon Balıkesirspor formasıyla ilk kez 1.Lig'de yer almış ve şampiyonluk yaşamıştı. Yaşadığı sakatlık sebebiyle ilk yarıda sadece 4 kez forma giyebildi. İkinci yarıda sakatlığı atlattıktan sonra formayı aldı ve son 10 maçta forma giydi. Sözleşmesi sona erdi fakat takımda kalırsa da ayrılırsa da şaşırmam.

Sinan Osmanoğlu: Şampiyonlukla tamamlanmış 2 sezonda da takımda yer alan Sinan da bu sezon ilk kez 1.Lig'de forma giyen isimlerden. Uzun boyuyla duran toplarda ileri çıkarak gol tehdidi olan bir isim. Bunu geçmiş sezonlarda gösterdi ancak bu sezon sadece 1 golde kaldı. Tabi öncelikli hedefinin takımın savunması olduğunu da unutmamak gerek. Biraz ağır olduğunu düşünüyorum. Sözleşmesi sürüyor takımda kalacaktır.

Yusuf Abdioğlu: Sezon başında takıma katılan stoper 28 maçta forma giydi ve oldukça başarılı bir performans sergiledi. İlk kez forma giydiği ligde hiç sırıtmayan Yusuf hem savunmada hem hücumda takıma büyük katkı verdi. 4 gol 2 asistlik performansı bir stoper için oldukça iyi. Sözleşmesi sürüyor ve bu sezonki performansından sonra takımda kalacağını düşünüyorum.

Çağlar Söyüncü: 1996 doğumlu genç stoper sezon başında profesyonel oldu. Ligde 4 maçta forma giydi ancak forma giydiği maçlarda benim dikkatimi çekti. Agresif, hırslı, çabuk, ayaklarına hakim, hem havadan hem yerden iyi kısacası tek eksiği tecrübesi. Gelecek sezon daha çok forma giyebileceğini düşünüyorum. Altınordu ve Türk futbolu 1-2 sezon içinde üst düzey bir stoper kazanmak üzere. Dikkatle takip etmenizi öneririm.

Gökhan Yılmaz: Şampiyon kadrolarında sol beki olan Gökhan 24 yaşında ve rahatlıkla Süer Lig düzeyinde olduğunu söyleyebilirim. Modern bir bekten beklenen her şeye sahip. Savunmada başarılı, hücuma gerekli desteği veriyor ve aynı zamanda skora da katkı yapıyor. Sezonu cezalı olduğu 1 maç dışında 33 maçın tamamında 90 dakika oynayarak tamamladı. Sezon devam ederken sözleşmesini 1 yıl daha uzattı. Gelecek sezonda kadroda olacaktır ancak tekrarlıyorum Süper Lig seviyesinde bir bek Gökhan.

Oğuzhan Berber : Devre arasında Rizespor'dan kiralandı. Talihsiz bir sakatlık yaşadı ve sadece 4 kez forma giyebildi. Kiralık sözleşmesi sona eriyor, takımda kalacağını sanmıyorum.

ORTA SAHA
Berkay Samancı: Sezon başında takıma katılan ön liberonun en verimli sezonunu yaşadığını söyleyebilirim. 1.Ligdeki 105. maçında golle tanışan Berkay 107. maçında 1 gol daha atarak sezonu 2 gol 4 asist ile tamamladı. Bu goller onun aynı zamanda kariyerindeki ilk resmi gollerdi. Sözleşmesi sürüyor kadroda kalmasını bekliyorum.

Arif Morkaya: Şampiyon kadronun bir başka oyuncusu da Arif. Defansın önünde gösterişsiz bir futbolu var. Sezon boyu vasatın altına düşmeyen bir performans sergilediğini söyleyebilirim ancak vasatın üstüne çıktığı maç sayısı da oldukça az. Gelecek sezon alternatif olarak kadroda olabilir veya ayrılabilir.

Timur Temeltaş: 23 yaşındaki futbolcu geçen sezon takıma katılmış ve 2.Lig şampiyonluğunda takıma büyük katkı sağlamıştı. Orta sahada iki yönlü oynuyor ve tam bir dinamo diyebilirim. Sezon içerisinde yaşadığı talihsiz sakatlık sebebiyle 16 maçta forma giydi ancak 3 gol 3 asistlik katkısı sakatlıktan çıkan biri için oldukça dikkat çekici. Sözleşmesi devam ediyor ve gelecek sezon ödünç verdiği formasını geri alacağını düşünüyorum. Bir tık daha atlarsa rahatlıkla Süper Lig görebilir.


Halil İbrahim Tuna: 22 yaşındaki kanat oyuncusu geçen sezonki şampiyonlukta çok büyük bir pay sahibiydi. İlk kez forma giydiği 1.Lig'de sezon başında biraz zorlanan ve daha sonra yaşadığı sakatlıkla formasını kaptıran Halil İbrahim sezon sonuna doğru bildiğimiz performansına yaklaştı. 28 maçta 4 gol 2 asistlik katkı yaptı. Halil İbrahim'in bu sezonki çok da yeterli olmayan bu performansına rağmen Süper Lig'den birçok talibi olduğu biliniyor. Çok çabuk ve bileklerine hakim. Halil İbrahim gelecekte benimde çok önemli işler beklediğim bir futbolcu. İstenen ücret ödenirse Süper Lig'e gidebilir ama bence 1 sezon daha kalmalı.

Erdoğan Yeşilyurt: Sezon başında takıma katılan 22 yaşındaki gurbetçi kanat oyuncusu, bu sezon çok önemli bir performans ortaya koydu. Takımına 5 gol 10 asistlik bir katkı yaptı. Sol kanattan içeri kat edişleri savunmaları oldukça rahatsız ediciydi. Tıpkı Halil İbrahim gibi Süper Lig'den talipleri var. Takımdan ayrılabileceği konuşuluyor.

Cengiz Ünder: Henüz 18 yaşındaki Cengiz, Halil İbrahim'in sakatlanmasıyla forma şansı buldu ve bu şansı iyi değerlendirdi. Oldukça yetenekli ve teknik olan genç futbolcu Altınordu'nun gelecek yıllarda çok şeyler beklediği bir isim. Ayaklarına hakim. 20 maçta 5 gol 5 asistlik katkı yaptı. Sözleşmesi devam ediyor kesinlikle takımda kalacaktır, kalmalı.

Kerim Avcı: Devre arasında Kayseri Erciyesspor'dan kiralandı. Takımın ikinci yarıdaki iyi performansına önemli bir katkı yaptı. 17 maçta 5 gol 3 asisti var. Kiralık sözleşmesi sona eriyor fakat takımda tutma imkanı olursa kalabileceğini düşünüyorum.

Serkan Göksu: Sezon başında takıma katıldı. Genellikle oyuna sonradan girdi veya ilk 11'de başlayıp oyundan alındı. Fark yaratacak bir performans sergileyemedi. Sözleşmesi sürüyor fakat takımdan ayrılması beni şaşırtmaz.

FORVETLER
Göksu Türkdoğan: Tecrübeli bir golcü arayışlarından sonra takıma katılan Göksu transfer olduğunda açıkçası bende birçok kişi gibi bu transfere soru işaretiyle bakmıştım. Ancak Göksu, gösterdiği performansla bizleri yanılttı. 31 maçta sahada yer aldı ve takımın en golcü ismi olarak 15 gol atıp 7 asist yaptı. Sözleşmesi sona eriyor fakat bu performanstan sonra Göksu git denir mi bilemiyorum.

Taha Balcı: 26 yaşındaki Taha geçen sezonun devre arsında takıma katılmış ve şampiyonluğa katkı yapmıştı. Bu sezonda kadroda yer alan forvet zaman zaman forma şansı yakaladı ve 24 maçta 5 gol atıp 4 asist yaptı. Sözleşmesi sona eriyor takımda kalması da ayrılması da benim için sürpriz olmaz.

Bahattin Köse: Devre arasında Akhisar Belediyespor'dan kiralanan Bahattin, Altınordu formasıyla çıktığı ilk maçta golle tanışırken aynı zamanda kırmızı kartla da tanışıyordu. İkinci yarıda 6 maçta forma giyebildi ve 1 golde kaldı. Açıkçası daha iyi katkı beklediğim bir futbolcuydu. Olmadı. Kiralık sözleşmesi sona eriyor, muhtemelen uzatılmayacaktır.

Hazırlayan: Utku YASTIKCI
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder