5 Haziran 2015 Cuma

Oyuncu Raporu: Joseph Attamah

        Joseph Larweh Attamah, kısaca Adana Demirspor'un bu sezon ki kalbi... Attamah, 22 Mayıs 1994 tarihinde Gana'nın Accra şehrinde dünyaya geldi. Profesyonel olarak futbola 2011-12 sezonunda Gana'nın Tema Youth takımında başlayan genç futbolcu, 2014-15 sezonun başında ise PTT 1.Lig ekiplerinden Adana Demirspor'a transfer oldu. Transfer sürecinde Samsunspor ile çok çekişen Adana Demirspor, Attamah'ı alarak çok önemli bir işe imza attı. Ama çoğu futbolsever Attamah'ı bu transferden çok daha önce yani 2013 yılında Türkiye'de düzenlenen U-20 Dünya Kupası'nda tanımıştı. O yıl turnuvada başarılı performanslar sergilyerek 3. olan Gana'nın en önemli futbolcularından birisi de Attamah'tı.

        Genç Ganalı Adana Demirspor'a ilk geldiğinde herkes onun stoper mevkisinde oynayacağını düşünmüştü ama Ünal Karaman onu ön liberoda denedi ve bu denemenin sonucunda Attamah'tan bir Essien yarattı. Attamah'ın futbola orta sahada başladığını ben de sonradan duymuştum. Attamah bu sezonki Adana Demirspor'da tam bir kalp görevi gördü. Ön liberodaki oyunuyla herkes tarafından beğenilen genç yıldızın oyunun iki tarafını da oynayabilmesi, futbol zekasının üst düzey olması, orta sahada kesici bir görev üstlenmesi ilk bakışta gözle görünür şeylerdi. Attamah bu oyunu, adının birçok takımla anılmasını sağladı. Başta Süper Lig takımları olmak üzere birçok ekip Attamah'ı renklerine bağlamaya çalışıyor. Bu sezon Play-offlar ve kupa da dahil Adana Demirspor'da 40 maça çıkan futbolcunun istikrarı da çok iyi bir seviyede. Şimdi bu futbolcunun zayıf ve güçlü yönlerine bakalım.

Güçlü Yönleri
Birçok Pozisyonda Oynabilmesi: Genç Ganalı birden çok pozisyonda rahatlıkla oynayabilir. Dediğim gibi biz onu stoper diye bilirken o orta sahanın en önemli parçası oldu. Attamah stoperde, orta sahada, ön liberoda, sol bekte rahatlıkla forma giyebilir. Sol bekte oynadığı bazı maçlarda ters ayak olması, pozisyon bilmemesi gibi durumlarda sıkıntı çıkarsa da zor durumlarda orada da oynayabilir. Kısaca Attamah tam bir görev adamı. Maç içinde bir bakmışsınız sağ bekte, bir bakmışsınız sol bekte adam kovaladığı oluyor.

Orta Sahada Kesici Rol Üstlenmesi: Attamah orta sahada rakiplere geçit vermemesiyle ünlendi. Oyuncu birçok maçta ön sezi, markaj, top kapma, pozisyon alma gibi özelliklerinin üst düzey olmasıyla rakiplerin adete korkulu rüyası oldu. Arkasına kolay kolay adam kaçırtmayan Attamah, defansına çok yardımcı oluyor. Özellikle bire bir markajlarda rakipleri adeta yıldırıyor. Attamah çoğu maçta defans olmamasına rağmen son kademeyi yaparak takımını özellikle defansif açıdan çok rahatlattı. Oyuna çok iyi konsantre olan genç Ganalı direkt topa müdahalelerde çok başarılı.

Oyunun İki Yönünü de Oynayabilmesi: Attamah zaten defanstan devşirme, defansif yönünde takımın en önemli futbolcularından birisi. Ofansif yönde ise mesela takım korner kullanırken Attamah geride kalıyor basketbol tabiriyle seken topları o karşılayarak ribaund yapıyor ve o kazandığı toplarla oyunun ofansif yönünde de etkili oluyor. Tabii ki bu özellik sadece seken toplarda olmuyor, Attamah hızlı bir futbolcu eğer ki pas atacağı bir adam bulamazsa o hızıyla kendisi takımı hücuma kaldırıyor.

Tekniği ve Pasları: Stoperden devşirme bir orta saha olmasına rağmen pas yüzdeleri çok iyi ve teknik bir futbolcu. Özellikle defansın önünden top çıkarırken Attamah'a bu sezon çok iş düştü ve Attamah da çok iyi toplar çıkardı. Kısa pas konusunda çok iyi olan futbolcu, zaman zaman uzun top da deneyerek takımının hücumdaki hareketini de şekillendiriyor. Tekniği konusunda da özellikle Attamah'ın dar alanlarda topu iyi saklaması ve adam eksiltmesi göze çarpıyor, adeta top ayağına yapışıyor. Mesela korner köşesinin oralarda bir top sıkıştığı zaman o topu oradan iyi bir şekilde kurtarıyor.

Takım İçindeki Sadakati ve Arkadaşıyla Uyumu: Attamah, 21 yaşında genç, popülariteyi de erken yaşta yakaladı ama hiçbir zaman disiplini ve teknik heyete olan sadakatini yitirmedi. Genç Ganalı Ünal Karaman bu sezon ne derse sadece onu yaptı. Bunun bariz örneği Denizlispor deplasmanındaki maçtır. O maçta Ünal Karaman, Attamah'a biraz daha ilerde görev verdi ve Attamah o maçta iki gol attı. Sonraki maçlarda hep geride oynayan Ganalı futbolcu genel olarak Ünal Karaman'ın sözünden çıkmadı. Attamah Adana Demirspor'un hücumda olduğu anlarda da sol bek, sağ bek de adam kovaladı ve defanstaki her arkadaşının açığını hiç bıkmadan kapatmaya çalıştı.

Hızı ve Fiziği: Attamah fiziği biraz zayıf görünmesine rağmen birçok iki mücadelede ayakta kalarak bu zayıf gözüken fiziğini iyi kullandığını gösterdi. Hızı da son derece iyi olan genç futbolcu özellikle rakiplerin kontralarında geride tek kalsa bile arkasına kolay kolay adam geçirmedi.

Oyun Zekası: Attamah zeki de bir futbolcu, topu nereye çıkarabileceğini iyi biliyor. Rakiplerin hamlelerini de önceden sezebiliyor. Bu özelliklerini daha da geliştirirse ilerde çok daha iyi olabilir.


Zayıf Yönleri
Kendisine Çok Güvenmesi: Attamah gerçekten çok iyi futbolcu özellikleri saymakla bitmez de bu özelliklerinin verdiği bir güven var, kendisine fazla güveniyor. Bazı yerlerde topu tek pasla çıkarmak yerine çalım atmaya çalışıyor bu da bazen sıkıntı yaratabiliyor. Oyuncunun bu özelliğini tecrübe eksikliğine veriyorum. İleride bu huyundan da vazgeçer umarım.

Şutunun Zayıf Olması: Attamah'ın uzaktan denediği şutlarda çok zayıf olduğunu bu sezon birkaç kez gördük. Oyuncunun bu için ekstra bir çalışma yaparak uzaktan da şutlar denemesi lazım.

Gereksiz Faulleri: Attamah bu kötü özelliğini her zaman yapmasa da bazı maçlarda kontrolü kaybedebiliyor. Özellikle deplasmandaki Karşıyaka maçında yaptığı iki gereksiz faul golle sonuçlanmıştı. Oyuncu bu özelliğinde de vazgeçmeli, daha kontrollü oynamalı. Bu sezon 8 sarı kart, 1 kırmızı kart gördü. Bu konuya biraz dikkat etmesi gerek.


        Attamah'ın genel olarak güçlü ve zayıf yönleri bu şekilde. Güçlü yönleri zayıf yönlerini bariz üstünlükle bastırıyor. Oyuncunun ileride neler yapabileceğini gelince; Attamah henüz 21 yaşında ve her türlü gelişime açık bir futbolcu. Eğer ki bu futbolcu olası transferlerde iyi bir eğitmen hocanın yanına giderse ilerde kendisini çok çok iyi noktalarda görebiliriz. Attamah yazının başında da bahsettiğim gibi Adana Demirspor'da kalp görevini üstlendi. Gittiği takımlara eğer çok çabuk adapte olup, o takımdakilerle iyi anlaşırsa oralarda da bu derece etkili olabilir. Attamah'ın tarzı ise Essien, Atiba ve Mascherano'ya benziyor. Bu bahsettiğim üç futbolcu da tıpkı Attamah gibi farklı mevkilerde önemli işler yapabiliyor. Ama bana göre eğer Attamah daha da kendisini geliştirirse Atiba'nın bir üst versiyonu olur gibi geliyor.

        Attamah'ın Adana Demirspor ile sözleşmesi 2016 Mayıs'a kadar devam etmesine rağmen oyuncuyu Bursaspor, Başakşehir, Gaziantepspor gibi kulüpler istiyor. Geçtiğimiz günlerde Adana Demirsporlu bir yönetici de Attamah'ın sözleşmesinde 1 Milyon Euro'ya serbest kalır maddesinin olduğunu belirtmişti. Attamah bu sezon oynadığı Adana Demirspor'da çok sevildi. Bizler de Transfer Merkezi ailesi olarak futbolcuya bundan sonraki kariyerinden başarılar diliyoruz.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. süper bir paylaşım www.eseskisehirspor.com sitemde bunu uygulayacağım

    YanıtlaSil