4 Eylül 2015 Cuma

İnceleme: Göztepe 2015-16

        Mehmet Sepil'in başkanlığa gelmesiyle sportif ve kurumsal anlamda atağa geçen bir Göztepe söz konusu. Türkiye'nin sayılı borçsuz kulüplerinden biri olan Göztepe kurumsal anlamda iyi yönetildiği gibi gelişimini sürdürüyor. Sportif anlamda gelen kısa vadede gelen başarılar, TFF 2. Lig şampiyonluğu ve Hentbol'de namağlup olarak Süper Lig'e yükselmek oldu.

        Göztepe, geçen sezon TFF 2. Lig'e Suat Kaya yönetiminde başlamıştı. Sezon başlangıcında yaşanan sıkıntılar sonrasında Suat Kaya ile yollar ayrılırken göreve sürpriz şekilde Metin Diyadin getirilmişti. Metin hocanın genelde Süper Lig ve PTT 1. Lig takımlarını çalıştırdığı bilinmesinden dolayı 2. Lig'e inmesi sürpriz olarak karşılanmıştı. Göztepe'de daha önce futbol oynaması ve Mehmet Sepil'in kulübün geleceği adına ortaya koyduğu vizyon hocanın ikna olmasını sağladı. Kendi kurmadığı bir takımın başına ve bütünüyle tanımadığı bir lige gelen Metin Diyadin, sezon içinde yaşanan aksaklıklara rağmen başarılı olmayı başardı ve şampiyonluğa ulaştı.

        2. Lig'den kurtulmak gelecek adına hamleler yapan Göztepe adına çok önemliydi. Başkan Mehmet Sepil'in söylediği gibi Göztepe'nin temel hedefi 2 yıl içerisinde Süper Lig'e yükselebilmek. Tabi bu yılda öncelikli hedef play off olarak belirlenirken gelecek şampiyonluğun hedefe daha erken ulaşmalarını sağlayacağı kesin. Belirlenen hedefler doğrultusunda adımlar atılmaya çalışıldı. Bunlardan söz edelim.

KALECİ
        Göztepe'nin geçen sezon takım mühendisliğinde yaptığı en büyük hatalardan birisi 4 kaleci ile sezona başlamak oldu. Başakşehir'i Süper Lig'e taşıyan kadroda eldivenleri takan Oğuzhan Bahadır 1. kaleci olarak alınırken Egemen Gencalp 2, Cengiz Biçer ise 3. kaleci olmuştu. Alt yapıdan çıkan defalarca genç Milli olmuş Göktuğ Bakırbaş varken Liechtenstein Milli kalecisi Cengiz'i kadroya almak yapılan yanlışlardan biriydi. Oğuzhan geçen yıl ligin tamamında forma giyerken ilk yarıda vasat bir performans sergilemişti. 2. yarıda kendine gelen tecrübeli eldiven şampiyonluğun alınmasında rol oynadı. Diğer 3 kaleciye sezon içinde bir rol düşmedi.

        Oğuzhan-Egemen ve Göktuğ ile yola devam edilmesini beklerken bu yıl sürpriz bir gelişme yaşandı. Galatasaray'ın 2. kaleci olarak kadrosuna katmayı düşündüğü, Süper Lig'ten ekstra teklifler alan Erciyes kalecisi Gökhan Değirmenci transfer edildi. Cengiz ile kamp başlangıcında yollar ayrılırken Egemen transfer döneminin sonlarına doğru ayrıldı. Göztepe'nin bu yıl kalesini Gökhan-Oğuzhan ve Göktuğ koruyacaklar. Gökhan sezona kötü bir başlangıç yaptı. Yan top zaafları dikkat çekici fakat cepheden kolay geçilebilecek bir kaleci değil. Form tuttukça o hatalarınında azalacağına inanıyorum. Arkasında Oğuzhan gibi önemli bir tecrübenin olması da avantaj. Göktuğ da bu yıl sık sık U21 takımında görev alacakken sakatlık, ceza gibi durumlarda formaya aday olacak. 3 iyi eldivenle sezona başlayan Göztepe'nin kalesinin güvende olduğunu söyleyebiliriz.

SAVUNMA
        Göztepe'nin savunmasını baştan yapılandırdığını söylemek mümkün. Manisaspor'da oynadığı dönemde bu ligde 11 asistle yıldız olan, son olarak Konyaspor formasını terleten Benjamin Fuchs sağ beke monte edildi. Fuchs'ün Türk statüsünde olması ve Türkçe bilmesi ciddi bir avantaj. Stoperler Burak ve Sabutay ile yollar ayrıldı. Yerlerine Kasımpaşa'dan Barış Başdaş ve Rizespor'dan Giray Kaçar transfer edildi. Barış, Milli takımın geniş kadrosunda yer alan yetenekli bir stoper. Oyun kurmaya çalışması, hamle bilgisi avantaj fakat bazen agresifliği başına iş açabilmekte. Giray ise daha önce Milli formayı terletmiş önemli bir tecrübe. Havadan geçit vermeyen bir stoper. Bu ikilinin arkasında alt yapıdan çıkan Fatih Kurucuk ve tecrübeli Cemil Vatansever var. Ayrıca Erkan Sekman hem sağ bek hemde stoperde kullanılabilecek versatil bir oyuncu durumuna geldi. Geçen sezonun sonlarına doğru Cemil ile savunma merkezinde gösterdikleri performans onu bu konuma getirdi. Sol bek ise Hakan Arslan'a emanet. Şanlıurfa'da istediği performansı sergileyemeyen Hakan, Göztepe'de kendini bulmuşa benziyor. Son 2 maçta takımın en iyileri arasında yer aldı. Alternatifleri İsa Akgöl ve Mehmet Erdem Uğurlu olacak. Sol açık olarakta görev alabilen Mehmet'in İsa'dan daha önde olduğunu düşünüyorum.

ORTA SAHA
        Merkez orta saha ile başlayacak olursak, kira kontratı biten ve Eskişehir'in transferinde zorluk çıkardığı Hasan Hüseyin Acar bu yıl kadroda yok. Takımın en tecrübeli oyuncusu olan kaptan Ertuğrul Arslan takımda kaldı. Bu bölgeye Jean Jacques Gosso, Özgür İleri transferleri yapıldı. Sürpriz ise bonservisiyle Hakan Barış transferinin gelmesi oldu. Ümit Milli formayı terleten ve Süper Lig'ten ciddi talipleri olan Hakan'ın transferini bitirmek Göztepe adına önemli bir başarıydı, gelecek adına yapılmış doğru bir hamleydi. Hakan kampta etkili gözükürken Adana deplasmanında gösterdiği performansla Gosso ile beraber formaya en yakın isim olduğunu gösterdi. Özgür ve Ertuğrul ise bu ikilinin alternatifleri olacaklar. Umut Kaya ayrıldıktan sonra forvet arkasına Nahir Besara transfer edildi. Yetenekleriyle İsveç Allsvenskan'da ön plana çıkan Besara,  ilk defa yurt dışı deneyimi yaşadığı için henüz tam olarak adapte olabilmiş değil. Besara adına avantajlardan birisi ön liberodan forvet arkası pozisyonuna devşirilmiş bir oyuncu olması. Gerektiğinde 8 numaralı pozisyona geçerek savunma-hücum arası bağlantı rolünde görev alabilir. Forvet arkası oynarkende mümkün olduğu kadar savunmada pozisyon almaya çalışıyor.

        Sağ kanata Qarabağ takımından Leroy George transfer edildi. Sezona fırtına gibi başlayan Leroy, Göztepe'nin taşıyıcı isimlerinin başında geliyor. Emre Aygün onun alternatifi olacak. Sol kanat ise Robert Maah'a emanet. Sürati ve adam eksiltmesiyle dikkat çeken Maah henüz skora etki edemese de bölüm bölüm oynadığı etkili futbolla gelecek adına umut verdi. Mehmet Erdem gerektiğinde onun yerine oynayabilir. Orta saha adına yapılan dikkat çeken transfer ise Gökhan Karadeniz oldu. Altınordu ve Antalya'da attığı, attırdığı gollerle tanıdığımız Gökhan, Göztepe adına önemli bir transfer. Henüz performans olarak istenen düzeyde olmasa da zamanla ağırlığını koyacaktır. Farklı pozisyonlarda oynayabilmesi de Metin Diyadin'in elini kuvvetlendiren durumlardan birisi. Almanya'dan gelen gurbetçi Alican İlkbay ise henüz A takım seviyesinde değil. 21 yaş altı takımıyla Elit ligde mücadele ediyor.

FORVET
        Göztepe forvet Erciyes'ten Bjorn Vleminckx'i transfer etti. Gençlerbirliği ve Erciyes'ten tanıdığımız Vleminckx mücadelesiyle ön plana çıkan bir oyuncu. Aynı zamanda pozisyon hazırlandığında affetmeyen tipte bir golcü. Leroy George ile Nijmegen'de beraber oynamaları önemli bir avantaj. Birbirlerini geçmişten tanıyorlar ve sezon başında uyumlarıyla dikkat çektiler. Emrah Metoğlu'nun sakatlanması Göztepe'nin forvette alternatifinin kalmamasına neden olmuştu. Transferin son günlerinde Eskişehir'den Mirkan Aydın 1 yıllığına kadroya katıldı.

GENEL BAKIŞ
        Göztepe'nin kaliteli bir kadro kurduğunu düşünüyorum. Bu yıl için koyulan play off hedefi doğrultusunda ideal bir yapı. İlk 2'nin hedef haline gelip gelmeyeceği sezon içinde oluşacak etkenlere göre şekillenecektir. Göztepe adına en büyük sıkıntı forvette sadece 2 isme bakmaları. Üstelik biri vereceği katkı belirsiz oyuncu. Rakiplerinin bu pozisyonda 3 veya 4 alternatifi bulunurken Göztepe'nin 2 oyuncuyla sezona başlaması kötü. Bunun dışında Göztepe'nin rakiplerinden eksiğinin olmadığını düşündüğüm gibi öne çıkacak özel ayakları da mevcut.  Uzun vadeli bakacak olursak, bu yıl şampiyonluk kaçsa bile gelecek yıl yapılacak 2-3 nokta transfer ile hedefi yakalamanın daha kolay olacağı kesin. Elde buna uygun bir kadronun olduğunu düşünüyorum.

Çıkış Yapması Beklenen Oyuncular
        Leroy George, Gökhan Karadeniz, Gökhan Değirmenci, Gosso ve Vleminckx bu yıl ekstra işler yapmasını beklediğimiz oyuncular. Zaten bir kısmı sezona istenen düzeyde girerken bir kısmı da zamanla form bulacaktır. Yazının genelinde bahsettiğimiz isimlerden çok bahsetmediğimiz 3 oyuncu üstüne eğilmek istiyorum. İlki geçen sezonun devre arasında profesyonel olan Salim İyik. Alt yapıda sürekli olarak takip ettiğim 1998 doğumlu Salim çok yetenekli bir oyuncu. Sezon öncesi kampında izlediğim Manisaspor maçında üstüne koyduğunu gördük. Fiziksel olarak daha gelişmiş gözüken Salim bu sezon ara ara süpriz şekilde şans bulabilir. Yine Tuncay Kılıç geçmiş yıllarda Çorum'dan transfer edilmişti. 1997 doğumlu genç yetenek Suat Kaya'nın geldiği ilk dönemde orta sahada başarılı bir performans sergilemiş fakat sonradan kiralanmıştı. Metin hoca bu sezon öncesi kamp döneminde Tuncay'a şans verdi ve karşılığını aldı. İzlediğimiz orta sahanın aksine forvette görev alan Tuncay Kılıç başarılı performansıyla dikkat çekti. Sezon içerisinde forvette forma giyecek sürpriz isimlerden birisi olabilir. 3. isim olarak ise savunma kısmında saydığım Fatih Kurucuk'tan söz edeceğim. Fiziksel görüntüsüyle Pique'yi andıran ve benzer oyun özelliklerine sahip olan 1996 doğumlu Fatih de uzun maratonda şans bulabilecek oyunculardan birisi.

Hazırlayan: Sercan SOYKAN
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

3 yorum: