3 Eylül 2015 Perşembe

İnceleme: Yeni Malatyaspor 2015-16

        Yeni Malatyaspor, 5 yıl süren 2.Lig macerasına geçen yıl Beyaz Grup'ta şampiyon olarak son verdi. Sezona Mustafa Uğur yönetimde 4’te 4 ile başlayarak kesin şampiyon olacak hüviyetine girmişti takım lakin sonrasında gelişen olaylarlar, takımın formsuzluğu,maç sonucuna etki edecek hakem hataları takımın devreyi liderin 5 puan gerisinde bitirmesine ve Mustafa Uğur’la yollarını ayırmasına sebebiyet vermişti. 2.yarıya Feyyaz Uçar’la  başlayan Malatya ekibinde yine şansızlıklar devam etmekteydi. Bu sefer de takımın kırmızı kartlarla başı dertteydi, nerdeyse tüm maçlarda kırmızı kart gören takım, maçlardan da galip ayrılamıyordu. Tokatspor (2-2) maçında yaşanan olaylar TFF’nin de dikkatini çekmiş olacak ki sonraki haftalarda daha tecrübeli hakemler maçlara gönderilmişti. Yönetim de kırmızı kartlara para cezası uygulamaya koyacağını açıklamasıyla, sonraki haftalarda daha disiplinli ve maç kazanan takım ortaya çıktı. Ligin 34.haftasına gelindiğinde ise lider Yeni Malatyaspor en yakın takipçisi Pendikspor ile 4 puan farkla Malatya’da şampiyonluk maçına çıkıyordu. Kazandığı takdirde şampiyon, beraberlik ise şampi.. yapacağı maçta 90+4’de yediği golle yenilip şehri karamsarlık kaplıyor inanç da kayboluyordu. Ama o esnada Pendikli futbolcuların maç sonu küfürlü video paylaşmaları motive kaynağı, jest olarak alınıyordu. Sonraki maçlara bu videoyu izleyerek maça çıkan takım kendine yetecek skorları aldı. Belki de şampiyonluğu o video ile aldı Malatyaspor. Küfredenler değil ,hak edenler şampiyon olur deyip bir daha dönmemek üzere 2.Lig defterini kapatalım.

        PTT 1.Lig'e uzun süre hasret kalan şehir Yeni Malatyaspor ile tekrardan merhaba diyor, taraftarlarca hedefin en az playoff olması bekleniyordu. Yücel İldiz’le hocalık için anlaşma yapması bu inancı artırıyordu fakat yönetim hedefin güçlü takımların bulunduğu yerde sağlam adımlarla lige adapte olup gelecek yıllar için Süper Lig'di. Mantıklı olan da buydu şu aşamada astronomik rakamlar harcayıp şampiyon olma garantisinin olmadığını düşünürsek bütçeyi sarsmanın manası yoktu. Takımı detaylı olarak tanıtacak olursak;

KALECİLER
        Yeni Malatyaspor’da kale Malatyalılara ait desek yeridir heralde. 4 yıldır takımın kalesini koruyan Vedat Kapurtu ile yola devam edildi. Kendisi 2. memleketinin Malatya olduğunu söylemekte. Kasımpaşa’dan transfer edilen Ertaç Özbir de aslen Malatyalı. Emre Selen de aynı şekilde bir dönem Adana Demirspor’da 44 numaralı formayı terletmişti. Kale için tecrube ve gençliğin harmanlandığı, ilk 3 maç nazarında da guven veren bölge diyebiliriz.

SAVUNMA
        Takımda defans hattı aynen duruyor .Sadece Gonzalo Godoy o bolgede formayı kaptı. Geçen yıl geri dörtlüde genellikle Sadık, Koray-Enes, Ramazan oynuyordu. Bu yıl ise Mersin İdman Yurdu’na geri dönen Enes’in yerine Godoy formayı kaptı. Şu aşamada takımın en sağlam hattı gibi duruyor. Defansın sol kısmında Osman Fırat alternatif oyuncu. Yeni transfelerden Kamil İçer stoperde, Kemal Cingirt ise sağ bekte alternatif durumunda.


ORTA SAHA
        Orta alan mücadeleci gücün en üst düzey olduğu bölge. Defansif anlamda çok iyi olunmasına karşı ofansta ciddi sıkıntılar var .Takım 3. bölgeye geçmekte, pozisyon bulmakta oldukça zorlanıyor. Transferin son günü alınması beklenen forvet arkası transferi gelmediği için lig içerisinde bu mevkide sıkıntı yaşanacağı aşikar. İş bu aşamada Yücel Hoca'ya düşüyor. Elindeki tek malzeme olan İrfan Başaran’ı kazanarak buradaki sıkıntı çözebilir. Orta sahada takımın tamamı değişmiş durumda. Göbekte defansif üstünlükleri olan Azubuike, Mba ve Azad Filiz görev yapıyor, kanatlarda Akpabio, Musa Sinan, Alex Dos Santos takımın hücum yükünü üstlenecekler. Hüseyin Kar ve Ferhat Canlı kanattaki alternatif isimler. Geçen yıl şampiyonlukta payları bulunan Ali Sakal, Vedat Budak ve İrfan Başaran ise orta sahada forma bekleyen diğer isimler.

FORVET
        İlk 3 maçta takımda en çok soru işareti bırakan bölge. İskender Alın’ın formsuzluğu ve henüz hazır olmayışı soru işaretlerini artırsa da kariyerini baz alırsak düzeleceğini umuyorum. Aydın Çetin ve son gün Yakup Alkan alternatif durumundalar. Tuzlaspor’da transfer edilen Yakup, 3.Lig kariyerinde 20 gol altına düşmeyen genç ve potansiyelli bir oyuncu. Olası sıkıntıda Alex ve Akpabio da bu bölgede forma giyebilecek oyuncular.

GENEL BAKIŞ
        Yaş ortalaması 25 olan Yeni Malatyaspor’un en sağlam yanı defansi desem yeridir. Özellikle Sadık Çiftpınar ilerde milli takım forması giyecek kapasitede, Godoy sağlam oyunuyla, Ramazan ise ortalarıyla takıma katkı sağlayacaktır. Tek sıkıntı hava topları. Takımın boy ortalamasının düşük durumda, bu Yeni Malatyaspor'un başını ağrıtabilir. Orta saha oyuncularının da defansa yönelik olması az gol yiyeceği, rakiplerine güçlük çıkaracağı bir takım konumuna getiriyor. Azubuike iyi top saklayışı ,Azad ve Mba’nın kesiciliği defansı rahatlatan etkenler. Ofansta sıkıntı yaşamazsa Yeni Malatyaspor rahat bir yıl geçirecek, hücumcu oyuncular takımın kaderini beliryecek gibi görünüyor. Hayırlı ve başarılı bir yıl olması dileğiyle.

Hazırlayan: Nurullah ÇELİK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder