22 Mart 2016 Salı

Röportaj: Vedat Muriqi (Giresunspor)


        Geçtiğimiz sezon Giresunspor'da dikkatleri üzerine çekmeye başlayan, bu sezon ise gol krallığı yarışında iddialı durumda olan Vedat Muriqi ile röportaj gerçekleştirdik. Röportajımızda Vedat ile kariyer planlarından Türk Futbolu'na kadar her şeyi konuştuk. Keyifli okumalar.

Öncelikle seni tanıyalım, futbola başlama hikayen nasıl oldu?
Ben bildiğiniz üzere Kosovalıyım. Kosova’da annemin isteği ve yönlendirmesiyle başladım futbola. Benim babam da futbolcuydu, ben 7 yaşındayken vefat etti. Babam sahada kalp krizi geçirdi. Annemin sayesinde başladım alt yapı takımlarında. Erkenden A takıma çıkışım oldu, kısacası futbola böyle başladığımı söyleyebilirim.

Seninle ilgili bir haberde okumuştum. Ayakkabı numaranın 48.5 olduğu ve ayakkabı bulmakta zorluk yaşadığından futbola başlarken baya sıkıntı olmuş. Bunu anlatır mısın bizlere?
Benim ayağım 48.5 numara. 48 bile olmuyor hatta. O dönemde Finlandiya’daki teyzem ve Avrupa’daki akrabalarım çok yardımcı oldu, ayakkabılarımı aldılar. Bir dönemde bayağı sıkıntı yaşamıştım ayakkabı konusunda, futbolu bırakmayı dahi düşünmüştüm.

Türkiye’ye geliş sürecini anlatır mısın?
Arnavutluk’ta idim, kampın ilk günü idi. Akşam beni menajerlerimden Rahman abi aradı, benim için Eskişehirspor ile görüştüğünü söyledi. Ben de çok kulak asmadım, inanmıyordum hatta. Gece yarısı bir daha aradı, ‘’Bilet aldık, sabah Eskişehirspor’un Antalya kampına gideceğiz’’ dedi. Şaşırdım ben de, Eskişehirspor’u, ligi iyi biliyorum. Orada da Türkçe konuşuyoruz, ülkeyi biliyorum yani. Benim için önemli bir şey. Eskişehirspor’un deneme kampına gittim, hoca Ertuğrul Sağlam idi. Yabancı kontenjanları dolu olduğundan bana sözleşme imzalatamadılar. Sonra Arnavutluk’a döndüm, kafamda futbolu bitiriyordum, geri dönmek zor oldu açıkçası. Aradan vakit geçti, Eskişehirspor’dan bir daha aradılar, takımın kamplarına katıldım. Ertuğrul hoca, tecrübe kazanmam için alt ligde oynamamın daha iyi olacağını söyledi. Giresunspor’a gittim.


Giresunspor’a transferin nasıl gerçekleşti?
Bu süreçler gerçekleşti, beni Giresunspor’a yönlendirdiler, ben sözleşme detayını filan hiç bilmiyorum. Hatta emin olun ne para konuştum, ne başka bir şey. ‘’Bana odamı gösterin’’ dedim, çünkü lüksüm yoktu, bir yerden başlamam gerekiyordu. Giresunspor maceram da öyle başladı.

Eskişehirspor’da denenmeye alındığın bir süreç oldu. Sence Eskişehirspor’da neden olmadı?
Ertuğrul hocam o süreçte yeterli bulamamıştır, başka bir şey düşünmüştür, o olabilir. Bir de yabancı kontenjanında olmam olabilir.

Bu sezon gösterdiğin performans ile Süper Lig takımlarının radarına girdin, Galatasaray ve Konyaspor ile anlaşma aşamasına kadar geldiğin yazıldı. Teklif var mıydı?
Transfer sürecinde kulüp başkanımızla ben görüşmüştüm. Başkanıma ‘’ Ya başkanım, Giresunspor’un menfaatleri doğrultusunda neyse onu yapalım.’’ dedim. Gidip de ‘’Başkanım bana teklif geldi mi, noldu, ne bitti?’’ diye sormadım hiç. Son güne kadar haberler çıktı, kendimi etkilememeye, takımıma vermeye çalıştım. Ama son gün bayağı sıkıntı yaşadım. İlk defa bu seviyeye geliyorum, bayağı sıkıntı çektim özellikle transferin son günü. Başkanımdan, kulüpten özür de diledim. Bildiğim kadarıyla Konyaspor’un ciddi bir teklifi vardı, ama kulüpler anlaşamadı anladığım kadarıyla. Giresunspor büyük bir camia, elimden geleni yapmaya devam edeceğim.

Türk futbolseverler ve otoriteler tarafından yeni ‘’Hakan Şükür’’ olarak lanse ediliyorsun. Bu durum hakkında ne hissediyorsun ne düşünüyorsun?
Hakan Şükür gibi büyük bir golcüye benzetilmem benim için onur verici, bu gerçekten önemli benim için. Türk futbolunun en önemli isimlerinden birisi tartışmasız.  Ama ben hiçbir şeyle yetinmem, elimden ne gelirse onu yapmaya devam edeceğim.

Resmi olarak Türk vatandaşlığına geçtin. Milli takımımızın forvetlerini nasıl buluyorsun? Milli takıma çağrılacağını düşünüyor musun? Euro 2016’ya çağrılma umudun var mı?
Milli takım büyük bir başarı elde etti, en son 2008’de gitmişti, ben de bir Kosova Türk’üyüm, bu duruma çok sevindim tabii. Milli takım forvet sıkıntısı yaşıyor, Burak Yılmaz da sakatlık yaşadı şimdi. Ama şunu unutmamak lazım takımın başında çok tecrübeli bir isim Fatih Terim var. İnşallah başarılı olur takım. Benim çağrılmam konusunda gelince, net bir şey hissetmiyorum. Çağrılırsam çok sevinirim tabii, Fatih hoca bunun kararını verecektir. Ama çağrılmazsam dünyanın sonu değil. Daha yolun başındayım, 21 yaşındayım. O seviyeye gelene kadar savaşacağım.


PTT 1.Lig’de gol krallığında güzel bir rekabet hakim. En çok beğendiğin forvetler kim?
Ayite’yi çok beğeniyorum. İnanılmaz bir forvet. Komple özelliklere sahip. Yine Pote’yi de çok beğeniyorum.

İki senedir bu ligde oynuyorsun. Karşılıklı oynarken en çok zorlandığın savunmacı kim?
Benim en çok zorlandığım oyuncu bizim takımdan Özgür abi. Çift kalelerde hocama söylüyorum bazen şakasına, ikimiz aynı takımda olalım diye. Özgür abi de çok hırslı oynuyor, ben de çok hırslı oynuyorum, çarpışacağız, birbirimizi sakatlayacağız diye korkuyorum. Gerçekten çok kaliteli. Gaziantep BBSK’de Raspopovic çok iyi, ona karşı biraz zorlandım. Yine şimdi bizde olan, ilk devre Alanyaspor’da oynayan Emrecan’a karşı zorlanmıştım. Hüseyin Kalpar hoca, beni tutmasını söylemiş, bayağı zorlanmıştım ona karşı.

Örnek aldığın bir isim veya idolün var mı?
Beğendiğim futbolcular illa ki var, ama idol olarak gördüğüm yok

Vedat Muriç’in gelecekle ilgili hedefleri nelerdir? Nerede göreceğiz Vedat’ı?
Benim hedefim, tabii ki gönlüm Avrupa’nın önde gelen kulüplerinde oynamak, istikrarlı oyuncu olmak, yine gol krallıkları için savaşmak. Ama hayallere çok kapılmam ben. Gün gün yaşamaya bakıyorum. İnşallah istediklerimiz gerçekleşir.


Sence PTT 1.Lig’in zorlukları neler?
PTT 1.Lig’in zorluğu güce ve mücadeleye dayalı olması. Süper Lig ile PTT 1.Lig’in farkını ben Fenerbahçe ile oynadığımız maçta anladım. Fenerbahçe maçında, rahat dönüyorum ama adamlar alanı kapatıyor, ne pas verebiliyorsun, ne şut çekebiliyorsun. PTT 1.Lig’de dönemiyorsun, döndüğün an zaten sonuçlandırıyorsun bir şekilde. İki ligin farkı bu bence. Süper Lig’de alanı kapatma işini çok iyi yapıyorlar, PTT’de müthiş mücadele oluyor.

Milli takım teknik direktörü Fatih Terim ya da kurmaylarından seninle irtibata geçen oldu mu?
Erkan hocam vasıtasıyla Abdullah Ercan hocayla görüşmüştük. Abdullah hoca her konuda çok yardımcı oldu ama şu anda hala Türk statüsünde oynayamıyorum. Türk statüsünde oynamam için bir kere milli formayı giymem gerekiyor. Abdullah hoca ile görüşmüştüm yani, Fatih hoca ile bizzat görüşmedim.

Akıl hocan, kariyerine yön veren, önemli kararlar alırken danıştığın birisi var mı? Varsa bu kişi kim?
Var. Amcam Bahtiyar Muriqi. Kosova’da yaşıyor şu anda. Babam dediğim gibi ben 7 yaşında iken vefat etti. Amcam çok çilemi çekti. Ben çocukken, altyapıdayken hocayla sıkıntı yaşadım, ağladım, bıraktım futbolu. Amcam biraz zaman geçtikten sonra beni yeniden futbola döndürdü. Nasibimde de varmış demek ki. Amcam maçlarıma gelemiyor fazla, uçak fobisi var bir de. Bu sezon Manisa’daki Göztepe maçına arabayla geldi. Bir de hiç unutmuyorum, benim Türkiye’deki dönüm maçına geldi. Geçen sene Erkan hocanın ilk geldiği dönem, Antalyaspor ile 1-1 kaldığımız maç vardı. O maçta kadroya girdim, amcama ‘’Gelme, oynayacağım bile belli değil.’’ dedim. Bir de yabancı olduğu için Passolig sıkıntısı var, ‘’işine bak sen’’ dedi geldi. 81’de oyuna girdim 93’te gol attım. Türkiye kariyerimin ilk golüydü ve önemli bir maçtı benim için. Amcam da uğurlu gelmiş oldu. O maçtan sonra gollere başladım, bugün Türkiye kariyerimin devam etmesini sağlayan goldür o.

Giresunspor, başkan Mustafa Temel Bozbağ ve hocan Erkan Sözeri senin için ne ifade ediyor?
Giresunspor, geçen sene ben oynamazken, kadroya giremezken bile ona rağmen bana destek veren bir kulüptü. Taraftarı, yöneticisi hep arkamda durdular. Bu kulübün arması benim için büyük. En kötü zamanımda bile bana sahip çıktılar, bugün başarımın en büyük sebebi bu camia. 
Başkan, bana her zaman ‘’Evladım’’ diye seslenir. Arkadaşlar arasında şaka olur, bana hep derler ‘’senin baban Erkan Sözeri ile başkan’’ diye. Başkan geçen sezon sonu beni odasına çağırdı, ben içimden ‘’Eyvah, bitti Giresunspor macerası ‘’ diye düşünüyorum. Başkan, benden memnun olduğunu söyleyip 2 yıl sözleşmemi uzatmak istediğini söyledi. Geçen seneki performansımdan dolayı gönderse hakkıydı belki sahip çıktı, emeği büyük. Yine Erkan hocamı konuşmaya bile gerek yok. Bende yeri çok farklı, benim için emek verdi, hep destek oldu. Her zaman desteğini arkamda hissedeceğim.

Giresunspor taraftarına ve takipçilerimize söylemek istediklerin var mı?
Giresunspor taraftarı benim hep kalbimde, bana ilk günden beri sahip çıktılar, bireysel olarak onların beklentisini karşılamaya çalışıyorum. Size de röportaj için çok teşekkür ediyorum. 

Not: Röportajı gerçekleştirmemizde büyük emeği olan Cenk Tekelioğlu'na teşekkürler.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. 2016-2017 sezonunda giresunspor'dan gençlerbirliğine transfer olan vedat muriç'e futbol hayatında başarılar dilerim . milli takıma çağrılırsa türk futboluna büyük katkısı olacağını inanıyorum.

    YanıtlaSil